Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Drugih šest mjeseci porodiljnog, točnije 180 dana!!!!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Drugih šest mjeseci porodiljnog, točnije 180 dana!!!!

Dobila sam danas rješenje o produljenju porodiljnog za drugih šest mjeseci. Malena je rođena 26.9. i računam da mi je prvi radni dan ove godine 28.9., jer je 26. subota. Kad čitam ja danas rješenje i porodiljni ističe 21.9., a 22.9. mi prvi radni dan. Ništa mi nije jasno. Nazovem HZZO i kaže mi teta da je po novom zakonu to izračunato u danima (zato stalno u rješenju u zagradi piše 180 dana!) i kako koji mjesec ima i po 31 dan, tako se smanjuje tih šest mjeseci. Meni ispalo pet dana manje. Znači, sve će nas zakinut. I zašto se onda spominje da porodiljni traje do navršenih godinu dana djetetova života, kad nije tako?! I baš me zanima koji će nam vrtić primit djecu prije navršenog prvog rođendana? Dajte, molim vas, savjetnice, jel to po Zakonu zaista tako? Pa, ko se to pametan sjetio, i uopće kak je to prošlo? Ja ne mogu doći k sebi.....

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na žalost, po zakonu je to tak
    kod računanja vremenskog korištenja prava, mjesecom se smatra razdoblje od 30 dana (čak i za veljaču ).

u prosjeku hzzo je u laganom plusu (skratio si je godinu za 5 dana - što nije zanemarivi iznos naknada - jer se radi o skoro 1,4% novaca iz ukupne mase), većina korisnika gubi, neki dobivaju, a hzzo-u je lakše računati.
    (to se danas ipak još uvije radi sa abakusom )

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I šta sad, ne možemo ništ, nikom se žalit, dić neku bunu seljačku, tj. porodiljnu?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seljačku bunu uvijek možemo dići

žalit se, na žalost, ne možeš. jer je rješenje u skladu sa zakonom.

treba mijenjat zakon.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Treba mijenjat one koji donose zakone, jer očito nemaju pojma šta rade. Stvar je u tome da im netko treba dat do znanja koje su posljedice tog krivo donesenog zakona. Jel će mi Kosorica čuvat dijete pet dana dok ne upadne u vrtić?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jasno mi je da si ljuta. i ja sam nekad bila ljuta i počela aktivno raditi na tome da mijenjam loše zakone. i radim to već sedam godina, iako me se odavno direktno ne tiču

sve ono što se desilo u tom razdoblju, nije se desilo samo od sebe. teško je, sporo je, ali se kreće.... i pomoć nam je uvijek dobro došla.

iako ponekad izgleda kao borba sa vjetrenjačama, jedini je pravi način zakone mijenjati (a ne ih mimoilaziti, provlačiti se kroz rupe... - ova opaska nema veze s tobom, nego s mojim stavom za kojeg se trudim da dopre do svih na ovom pdf-u )

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ma, znam, hvala ti na podršci. Ak mogu i ja kak pomoć, reci, jer mi je stvarno već puna kapa kak te svatko da ne kažem grubu riječ kak hoće na svakom koraku, od kupnje auta, stana, kredita, poreza i djece. Stvarno mi je već dosta ove države i njenih zakona! Stvarno sam trebala bit pravnik....

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne trebaš biti pravnik da bi pomogla... dovoljno je biti ljuta mama, ljuta buduća mama, ljutit roditelj (odnosno ljuta osoba općenito, da sad ja ne diskriminiram )

velika pomoć nam je i samo upućivanje na probleme s kojima se roditelji susreću u praksi (jer i nama ponekad nešto promakne )... a još veća aktivno uključivanje, za što je preduvjet članstvo u rodi.

nije da ikoga nagovaram , ali ljutnja je dobar poticaj

KAKO POSTATI RODA

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ako se mjesec računa 30 dana, onda hermini ispada 177 dana :/

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

21. rujan je 180-i dan.

kod ovakvih pitanja inače stvarno ne uzimam kalendar u ruke i ne brojim. ali sada jesam - jer nisam mogla vjerovati da je netko išao zbrajati....osim hzzo-a

kako ispada 177?!

roditeljski joj je počeo 26.03
    to je 6 dana u trećem mjesecu + 30 dana u 4 mjesecu + 31 dan u petom mjesecu + 30 dana u 6 mjesecu + 31 dan u sedmom mjesecu + 31 dan u osmom mjesecu + 21 dan u devetom mjesecu

i to je ukupno koliko?
    (trebam puno prstiju na previše ruku... pa ću uzeti digitron 8) )
    180. točno.

p.s. da skratim - na 177 si došla jer nisi računala da tri mjeseca imaju po 31 dan. a ako računaš 180 dana onda računaš i to. nemremo zbrajati kruške i jabuke. kad računamo dane, računamo dane. a roditeljski traje 180 dana. ne šest kalendarskih mjeseci, pa kako ispadne. nego šest obračunskih mjeseci po 30 dana = 180 dana.
    (bit pitanja i je...da li je to pravedno... tko dobiva... tko gubi.... zašto... i to je bio povod daljnje rasprave i uzrok opravdane ljutnje ali - računica je po zakonu točna.)

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    21. rujan je 180-i dan.

kod ovakvih pitanja inače stvarno ne uzimam kalendar u ruke i ne brojim. ali sada jesam - jer nisam mogla vjerovati da je netko išao zbrajati....osim hzzo-a

kako ispada 177?!

roditeljski joj je počeo 26.03
    to je 6 dana u trećem mjesecu + 30 dana u 4 mjesecu + 31 dan u petom mjesecu + 30 dana u 6 mjesecu + 31 dan u sedmom mjesecu + 31 dan u osmom mjesecu + 21 dan u devetom mjesecu

i to je ukupno koliko?
    (trebam puno prstiju na previše ruku... pa ću uzeti digitron 8) )
    180. točno.

p.s. da skratim - na 177 si došla jer nisi računala da tri mjeseca imaju po 31 dan. a ako računaš 180 dana onda računaš i to. nemremo zbrajati kruške i jabuke. kad računamo dane, računamo dane. a roditeljski traje 180 dana. ne šest kalendarskih mjeseci, pa kako ispadne. nego šest obračunskih mjeseci po 30 dana = 180 dana.
    (bit pitanja i je...da li je to pravedno... tko dobiva... tko gubi.... zašto... i to je bio povod daljnje rasprave i uzrok opravdane ljutnje ali - računica je po zakonu točna.)
    Očito previdjeh boldano i podcrtano . Ja sam shvatila da se mjeseci za računanje tih 180 dana uvijek uzimaju kao 30 dana, a zapravo se taj period od 30 dana uvijek uzima kao obračunsko razdoblje, no ne i za dužinu korištenja prava.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I meni stiglo doma rjesenje,gadi mi se ova drzava
    Pise da sam na porodiljnom do 31.10.2009...
    nije mi jasno kad se vracam na pocao?31.10 ili 01.11.???A malcu je rockas tek 05.11.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ne kužim kak je meni onda došlo da mi porodiljni traje do 11.07. a rođendan nam je 12.07. :? :? :?

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

meni isto traje do 22.08. a rođendan nam je 23.08.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj GrgurovaMama prvotno napisa
    ne kužim kak je meni onda došlo da mi porodiljni traje do 11.07. a rođendan nam je 12.07. :? :? :?
    veljača ima 28 dana

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Osim ako otac koristi dio roditeljskog dopusta, tada ima bonus od dva mjeseca, pa su rodiljni + porodiljni 14 mjeseci.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ispravljam: rodiljni + roditeljski

lapsus linguae

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa
    Citiraj GrgurovaMama prvotno napisa
    veljača ima 28 dana
    eeeeee vidiš, to mi nije palo na pamet....

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e koja sam ja sretnica, meni ispada zadnji dan rodiljnog 31.12 sto znaci da idem raditi tek 4.1., a Iva mi je rodena 3.1.

uh :/

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Cure,nakon koliko vremena stize rjesenje iz hzzo-a vezano uz porodiljni i to kad se moram vratiti na posao?
    Porodiljni sam isla produziti dva dana prije nego je mala napunila pet mjeseci.
    Do sad mi jos nista nije stiglo!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Meni je stiglo nakon mjesec i nesto sitno.

Mene su bome dobro zakinuli,cak 5dana
    Ali i dalje mi nije jasno,pa molim dobru dusu da mi razjasni...kad se ja onda vracam na posao,31.10 ili 01.11???

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Christy prvotno napisa
    Meni je stiglo nakon mjesec i nesto sitno.

Mene su bome dobro zakinuli,cak 5dana
    Ali i dalje mi nije jasno,pa molim dobru dusu da mi razjasni...kad se ja onda vracam na posao,31.10 ili 01.11???
    Christy, uzmi kalendar i broji. 180 dana. Doslovno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •