eto. ne radi mi pretražnik, ne mogu naći, a napravila bih maslo.
kako se radi, koji su tips i tricks i koliko ispadne od kile putra i koliko vremena se krčka?
hvala vam i molim da me se ne bana jer nisam mogla naći temu![]()
eto. ne radi mi pretražnik, ne mogu naći, a napravila bih maslo.
kako se radi, koji su tips i tricks i koliko ispadne od kile putra i koliko vremena se krčka?
hvala vam i molim da me se ne bana jer nisam mogla naći temu![]()
Ja ne mogu pronaci maslo jer pretraznik ne radi, pa me zanima sto je uopce maslo i cemu sluzi?kuzim da se radi od putra, al mi je sve dalje bzzzzzzzzzz
maslo je onaj fini pročišćeni maslac na kojem se smije peći (peči? ne radi hrvatski u glavi) i kuhati i zdrav je i otporan na visoke temperature i ukusan, mmm...
ne znam recept, ali imam kvazi-iskustvo: kad pravim baklavu, otopim maslac i sasvim se fino odvoji mlijecni dio a da maslac nisam iskuhavala. mozda da probas tako?
Zagrijes i oberes svu pjenu. Kad se prestane pjenit ostavis malo da se istalozi, onda prelijes u drugu posudu, a talog bacis.
hvala marta.marta prvotno napisa
jel prelijevam/cijedim preko gaze?
i koliko mi ispadne od kile putra? odokativno?
na kojoj temperaturi da grijem? na jakom plamenu ili polako da krčka? i koju količinu da stavim?
![]()
Nemam pojma koliko se dobije. Bude manje ali ne puno manje. I na laganoj vatri to radi.
Ja nisam preljevala preko gaze, nego onako, iz posude u posudu, samo malo pazljivije.
hvala, super.
ja ću ipak preko gaze za svaki slučaj. opreznije nije u mom rječniku![]()
moram zagrijati staklenke prije, jelda? da ne puknu? ili ne.
Aj sad mene prosvijetlite ...šta je to i čemu služi..??
to ti je pročišćeni maslac. navodno je i zdrav u smanjenju kolesterola. otporan je na visoke temperature, ukusan i fin za kuhanje/pečenje. ako ne griješim.
ja ga obožavam, ali mi je bezobrazno skup u ovim dućanima zdrave hrane pa ću probat sama napravit. il će mi uspjet il ćemo zvat vatrogasce.
indijci ga zovu ghee, moja baka maslo.
i sad sam našla kako se radi, dok sam tebi tražila link![]()
smijem se antchi ....u vezi slova Č i Ć
e fala na objašnjenju i linku, posebno me zanima ova povezanost s kolesterolom....
thalia, a tebi je to fino?
ja nikako ne volim okus masla; kad mi se slučajno i dogodi, pokvari kolač :/
da, ludo fino. ja brijem (al nemoj nikom rećapricot prvotno napisa
) da to ima veze s prošlim životima
ozbiljno, kad sam ga prvi put probala, oduševila sam se i bio mi okus poznat (sad ćeš me prijavit, znam, ali morala sam to ispričat).
baš mi je izvrstan okus. ne znam u čemu je stvar.
ja recimo tvoj problem s maslom imam s rogačem. brrrrr.
Ajmeeeee...sorry to ti je kad tipkam u kasne sate...ti si kvotala Thaliu čini mi se...a ona je napisala zbrku u glavi s Ć i Č ...sorry još jednom...![]()
Dobije se oko 80%.
Pjena se može skidati ako za nju imaš namjenu, ali ako ti se ne da - pusti, past će na dno u vidu taloga. Važno je da temperatura bude dovoljno niska da sve ne zagori. Ako je sve OK treba ti oko pola sata. Otprilike to ide ovako: otopi se putar, počne se pjeniti, pjena se organizira u vijenac a tekućina je mutna, tekućina se bistri i talog postaje zlatne boje (!!!) u tom trenutku skidaš s vatre i dok se ohladi talog postane smeđi. Ocijediš kroz cjedilo za čaj.
Samo iz vlastitog iskustva moram napomenuti da nije svejedno od kojeg ga maslaca radiš. Npr. meni je od onog iz firme iz VŽ ispalo puno manje masla nego kada kupim maslac od malih mljekarni. U ovom je bilo toliko vode za poluditi.
ne, uzela bi od male mljekare s tržnice. hvala na savjetimathe enchantress prvotno napisa
![]()
miris (i okus) masla mi uopće ne odgovara, ali ukusi su različiti...
imam samo opasku na cijenu spomenutog proizvoda - pošto mi je nedavno zatrebao, našla sam vrlo povoljno od mljekare Bohnec iz Ludbrega, a vele da je odličan (kupila u Billi)
ma daj? koja je cijena? ja sam najjeftiniji našla u Plodinama, mislim da je bila ona mala od 250 g za 30 kn.
Maslo, jo.....j - pita sa sirom i maslom, pa žganci popečeni na maslu,Jela mog djetinjstva.
[QUOTE=Davor;1210599]
Pjena se može skidati ako za nju imaš namjenu, /QUOTE]
Koja moze biti namjena te pjene?