Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Molim recept kako da napravim maslo

  1. #1
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno Molim recept kako da napravim maslo

    eto. ne radi mi pretražnik, ne mogu naći, a napravila bih maslo.

    kako se radi, koji su tips i tricks i koliko ispadne od kile putra i koliko vremena se krčka?
    hvala vam i molim da me se ne bana jer nisam mogla naći temu

  2. #2
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Ja ne mogu pronaci maslo jer pretraznik ne radi, pa me zanima sto je uopce maslo i cemu sluzi? kuzim da se radi od putra, al mi je sve dalje bzzzzzzzzzz

  3. #3
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    maslo je onaj fini pročišćeni maslac na kojem se smije peći (peči? ne radi hrvatski u glavi ) i kuhati i zdrav je i otporan na visoke temperature i ukusan, mmm...

  4. #4
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    To je u stvari ghee?

  5. #5
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    To je u stvari ghee?
    je, na zagorskom

  6. #6
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    ne znam recept, ali imam kvazi-iskustvo: kad pravim baklavu, otopim maslac i sasvim se fino odvoji mlijecni dio a da maslac nisam iskuhavala. mozda da probas tako?

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Zagrijes i oberes svu pjenu. Kad se prestane pjenit ostavis malo da se istalozi, onda prelijes u drugu posudu, a talog bacis.

  8. #8
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Zagrijes i oberes svu pjenu. Kad se prestane pjenit ostavis malo da se istalozi, onda prelijes u drugu posudu, a talog bacis.
    hvala marta.

    jel prelijevam/cijedim preko gaze?
    i koliko mi ispadne od kile putra? odokativno?

    na kojoj temperaturi da grijem? na jakom plamenu ili polako da krčka? i koju količinu da stavim?


  9. #9
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Nemam pojma koliko se dobije. Bude manje ali ne puno manje. I na laganoj vatri to radi.

  10. #10
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja nisam preljevala preko gaze, nego onako, iz posude u posudu, samo malo pazljivije.

  11. #11
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    hvala, super.
    ja ću ipak preko gaze za svaki slučaj. opreznije nije u mom rječniku

    moram zagrijati staklenke prije, jelda? da ne puknu? ili ne.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Aj sad mene prosvijetlite ...šta je to i čemu služi..??

  13. #13
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Tc, tc, netko ne pazi na satu

    Citiraj thalia prvotno napisa
    maslo je onaj fini pročišćeni maslac na kojem se smije peći (peči? ne radi hrvatski u glavi ) i kuhati i zdrav je i otporan na visoke temperature i ukusan, mmm...

  14. #14
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    to ti je pročišćeni maslac. navodno je i zdrav u smanjenju kolesterola. otporan je na visoke temperature, ukusan i fin za kuhanje/pečenje. ako ne griješim.
    ja ga obožavam, ali mi je bezobrazno skup u ovim dućanima zdrave hrane pa ću probat sama napravit. il će mi uspjet il ćemo zvat vatrogasce.

    indijci ga zovu ghee, moja baka maslo.

    i sad sam našla kako se radi, dok sam tebi tražila link

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    smijem se antchi ....u vezi slova Č i Ć

    e fala na objašnjenju i linku, posebno me zanima ova povezanost s kolesterolom....

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    thalia, a tebi je to fino?
    ja nikako ne volim okus masla; kad mi se slučajno i dogodi, pokvari kolač :/

  17. #17
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    thalia, a tebi je to fino?
    ja nikako ne volim okus masla; kad mi se slučajno i dogodi, pokvari kolač :/
    da, ludo fino. ja brijem (al nemoj nikom reć ) da to ima veze s prošlim životima

    ozbiljno, kad sam ga prvi put probala, oduševila sam se i bio mi okus poznat (sad ćeš me prijavit, znam , ali morala sam to ispričat).
    baš mi je izvrstan okus. ne znam u čemu je stvar.
    ja recimo tvoj problem s maslom imam s rogačem. brrrrr.

  18. #18
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    smijem se antchi ....u vezi slova Č i Ć
    Nije mi bas jasno :?

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Ajmeeeee...sorry to ti je kad tipkam u kasne sate...ti si kvotala Thaliu čini mi se...a ona je napisala zbrku u glavi s Ć i Č ...sorry još jednom...

  20. #20
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Dobije se oko 80%.
    Pjena se može skidati ako za nju imaš namjenu, ali ako ti se ne da - pusti, past će na dno u vidu taloga. Važno je da temperatura bude dovoljno niska da sve ne zagori. Ako je sve OK treba ti oko pola sata. Otprilike to ide ovako: otopi se putar, počne se pjeniti, pjena se organizira u vijenac a tekućina je mutna, tekućina se bistri i talog postaje zlatne boje (!!!) u tom trenutku skidaš s vatre i dok se ohladi talog postane smeđi. Ocijediš kroz cjedilo za čaj.

  21. #21
    the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    767

    Početno

    Samo iz vlastitog iskustva moram napomenuti da nije svejedno od kojeg ga maslaca radiš. Npr. meni je od onog iz firme iz VŽ ispalo puno manje masla nego kada kupim maslac od malih mljekarni. U ovom je bilo toliko vode za poluditi.

  22. #22
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Citiraj the enchantress prvotno napisa
    Samo iz vlastitog iskustva moram napomenuti da nije svejedno od kojeg ga maslaca radiš. Npr. meni je od onog iz firme iz VŽ ispalo puno manje masla nego kada kupim maslac od malih mljekarni. U ovom je bilo toliko vode za poluditi.
    ne, uzela bi od male mljekare s tržnice. hvala na savjetima

  23. #23
    anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    moj dom
    Postovi
    395

    Početno

    miris (i okus) masla mi uopće ne odgovara, ali ukusi su različiti...

    imam samo opasku na cijenu spomenutog proizvoda - pošto mi je nedavno zatrebao, našla sam vrlo povoljno od mljekare Bohnec iz Ludbrega, a vele da je odličan (kupila u Billi)

  24. #24
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    ma daj? koja je cijena? ja sam najjeftiniji našla u Plodinama, mislim da je bila ona mala od 250 g za 30 kn.

  25. #25
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    ispalo je super, došla sam se pohvalit

  26. #26
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Maslo, jo.....j - pita sa sirom i maslom, pa žganci popečeni na maslu, Jela mog djetinjstva.

  27. #27
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    [QUOTE=Davor;1210599]
    Pjena se može skidati ako za nju imaš namjenu, /QUOTE]

    Koja moze biti namjena te pjene?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •