Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: odbijanje pisanje uputnice

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno odbijanje pisanje uputnice

Zanima me da li soc gin može odbiti pisanje uputnice za pregled na VV, naime tamo sam išla na AIH i sad mi je dr nastavio vodit trudnoću, čemu se protivi moja soc gin jer kaže da ona to ne može pravdati jer je situacija sad takva. ...unatoč tome što je dr s VV napisao da dodjem na kontrolu.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

od 53 osobe koje su pogledale ovaj post da nitko nije mogao reći ništa pametno?!

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pa mozda nemaju iskustva s opisanim problemom. Kao recimo ja

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ne znam da li može odbit pisat, ali moj ih je uredno pisao

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

nema pojma što bi ti rekla....

u pravilu nisam čula da ginekolozi rade problem oko toga.....

ne znam da li ti je ona dužna dati uputnicu, ako nije neki "problem" koji ona ne može riješiti??

mislim da nije to baš regulirano nekim pravilnikom

ali ovo mi je ful čudno

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nisam sigurna da ti je ona dužna pisati takve uputnice. Zapravo sam prilično sigurna da nije.

Sad si trudnica, ona je tvoj izabrani ginekolog, i sve u vezi trudnoće rješavaš s njom. Osim ako ona prosudi da trebaš daljnju obradu, nešto ona ne može sama riješiti.

Možda bi te na VV-u primili bez uputnice?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    ... nešto ona ne može sama riješiti.
    ... nešto što ona...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je moja dr. odbila napisati uputnicu za previjanje nakon operacije. Jer kao to ne treba ona napisati.
    Također mi je odbila napisati uputnicu za porod, usput se isprdavajući što smo uopće i pitali. Jer "ona nešta gluplje na ovom svijetu nije čula- da nekom treba uputnica za pord! Ta, samo odeš tamo i rodiš!"

Inače- dok sam živjela u Brodu, mnogi doktori su odbijali slati pacijente u Zagreb...nebitno što je bilo....jer kao- ovi će u Zagrebu reći da su oni u Brodu nesposobni Ne znam da li je još uvijek takvo stanje....
    ...ali evo- meni je nedavno trebala uputnica za Brod (doktor mi je u Zagrebu)....i dobila sam je bez problema! Kaže dr.-ja vama moram napisati uputnicu za bilo gdje u Hrvatskoj gdje vi želite ići. To i meni zvuči kao jedino pravedno! Ipak ih mi plaćamo da naprave ono što je za nas bolje!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da, može dobiti... čula sam više puta da odbijaju... mojim prijateljicama su odbijali pisati uputnice za preglede i uzv u bolnici.... ali kod njih se radilo o osobnoj paranoji i želji za pregledom u bolnici jer su zaključile da je tako bolje, a nisu imale niti jednu dijagnozu niti komplikaciju.... sve što su tražile, mogle su dobiti i u domu zdravlja....
    Obzirom da tebi piše na povijesti bolesti kontrola, onda bi trebala dobiti....
    Ja bih ti preporučila da nazoveš hzzo i pitaš jer se radi o "nastavku nečeg što su započeli na VV".
    Na žalost, već godinama žene idu na preglede kod raznih specijalista s uputnicama od soc. gin. jer im se ide.... jer misle da je tako bolje i sl. pa su sad opalili i po onima koji imaju razloge....
    Nemojte me sad napasti zbog gore navedenog....
    Imala sam spontani i sljedeću trudnoću punu komplikacija i provela sam dosta vremena po pretragama.... dok sam se ja savijala od grčeva, jedva gegala do ambulante, vesele trudnice su komentirale svoje dolaske kod specijalista sa: "Pa nek i on malo vidi.... čula sam da je dobar...." A na moje pitanje šta im je, uvijek je bio isti odgovor: "Pa trudna sam!!"

nikka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Demi nazovi Lučingera i reci mu za situaciju, ja sam sigurna da će on
    nešto pametno smisliti

Evo meni sad u T moj dr. opće prakse daje recepte za utrogestane, spasmex i normabel.
    Ja mislim da je to sve stvar dogovora i dobre volje doktora.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala vam cure na odgovorima jer pokušavam skužiti kakva je situacija kod drugih, jel to samo moja pravi probleme i dal ih pravi di ih nebi trebala pravit.
    nego Nikka, kako to da ti dr opće prakse daje te vrste tableta, gin neće ili ?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je moja jučer bez problema dala uputnicu za drugi UZV na VV. Ali ja imam drugi problem - moja dr ima sestru koja je kao pas čuvar, ne pušta samo tako do dr ako debelo nije dogovoreno, pa me jučer (iako sam se 2 dana prije najavila telefonski) nije puštala do dr. Kao, sve je papirologija pa će ići preko nje (sestre). A ja sam s dr baš htjela porazgovarat o nekim stvarima oko T. Izgleda da ću voditi T privatno ako se ovako nastavi ...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

djzs cure zakaj to trpite
    promjenite faking doktore

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni je dr. L. sa VV vodio trudnoću do 4 mjeseca trudnoće. Trudnoća je bila visokorizična i čim bih prokrvarila kucala sam mu na vrata- bez uputnice tako da provjeri sa dr. L dali ti uopće trebeju uputnice za te trudničke preglede ili to pokriva samo jedna uputnica! Sretno!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam bila prije trudnoće kod privatnog doktora i kad smo krenuli na VV na pretrage otvorila sam karton kod ginekologice prek hzzo-a jer su mi trebale uputnice, a dr. opće prakse mi nije htjela napisati ni za vađenje krvi, stalno me slala na ginekologiju.
    Kad sam zatrudnjela, išla sam na preglede kod privatnog doktora a po uputnicu za porod sam došla k toj doktorici kod koje mi je karton i rekla mi je da ona to meni nije dužna dati, i da ako idem kod privatnika onda tam nek sve rješavam, a ne da se ona mora baviti administrativnim poslovima a nikad kod nje nisam bila na pregledu.
    Trebala bi biti sretna kaj nema s menom posla i da joj ne stvaram još veću gužvu u čekaonici. Ne znam zakaj bi plaćala porod i sve ostalo samo zato jer idem privatnom doktoru, a plaćam doprinose za zdravstveno ko i svi ostali i imam pravo na uputnicu.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dr opće prakse nije dužan pisati recepte i uputnice koji se odnose na ginekologiju.

ugovorni ginekolog uputnicu za porod ne smije odbiti, naravno da imaš pravo na besplatan porod bez obzira gdje si vodila trudnoću.

ostale uputnice i recepte smije odbiti. odnosno - ugovorni ginekolog hzzo-a dužan je obaviti pregled i odlučiti da li su potrebne. ne mora po defaultu reagirati na ono što je napisao privatnik.
    porod je vjerovatno potreban

situacije tipa - kaj bu on/ona mene pregledaval, ja trebam samo uputnicu (ne mislim ni na koga ovdje, ali radi se o učestalom općenitom stavu) - ne prolaze.
    istina je privatnici ponekad traže više pretraga nego što bi to ugovornim ginekolozima palo na pamet, pogotovo zato jer je i njima broj uputnica ograničen.

privatno vođenje trudnoće je osobni izbor koji (kao i svi ostali izbori) povlači za sobom neke dobre i neke loše stvari.
    s mog stajališta jedina loša je bila da je sve skupa poprilično koštalo jer mi se nije dalo čekati uokolo. ali bila sam svjesna da je to stvar izbora

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Znam da hzzo ginekolog nije dužan samo prepisivati ono što je napisao privatnik bez pregleda, ali radi se o mladoj doktorici koja radi preko hzzo-a i o starom iskusnom doktoru privatniku koji ima sto put bolju opremu u ordinaciji pa joj može biti jasno zašto idem kod njega na pregled. Izabrala sam baš nju jer sam ju srela kod njega u ordinaciji kad ju je učio kak se neke stvari rade, pa sam mislila da neće biti problema, da mi napiše uputnicu ili recept na temelju njegovog pregleda.

Daj mi molim te još objasni, vidim da znaš dosta o tome, koliko se sjećam spominjala je nešto da je to njen trošak, tj. da to njoj ide iz džepa ako mi napiše tu uputnicu. To baš ne kužim

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvijek se radi o iskusnom privatniku sa skupom opremom vs. recimo "ugovornog djelatnika koji nam ne ulijeva toliko povjerenja"

hzzo potpisuje ugovore sa ugovornim djelatnicima primarne zdrastvene zaštite prema odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, važećim pravilnicima o obujmu zdravstvenih usluga i drugim podzakonskim aktima, odnosno općim aktima zavoda (npr. Oduka o osnovama za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima, Odluka o posebnim standardima i mjerilima njihove primjene u provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja)...

sve to kad zbrojiš i oduzmeš svodi se na činjenicu da dr. u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (a ovdje su ginekolozi posebno izdvojeni, dakle zdravstvena zaštita žena odvija se kod odabranog liječnika ginekologa, a ne kod liječnika opće pakse - osim u posebno određenim slučajevima koji su u stvari čista procedura - npr. izdavanje doznaka) - dođeš do toga da postoji nešto što se zove sveukupna godišnja vrijednost standardnog tima, koja uključuje "glavarine" (standardni iznos sredstava prema broju opredjeljenih osiguranih osoba), te dodatke za dtp (dijagnostično-terapijske postupke), dodatak za uredno izvršavanje ugovora i na sve to dogovorene iznose koji se mogu pribodovati.

e sad - uredno izvršavanje ugovora znači: da se dr. mora pridržavati propisanog standarda dogovorene potrošnje lijekova izdanih na recept, utvrđene stope bolovanja, te broja izdanih uputnica za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu.

dr koji izda "previše" uputnica i/ili recepata ne izvršava uredno ugovor. i to se skida s vrijednosti tima. na taj način to ide iz njegovog džepa. standardni iznos za uredno izvršavanje ugovora je 10% ukupne vrijednosti tima. i toga nema ako ima previše uputnica.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ali ako ja imam kod nje karton, onda ona za mene dobiva tu "glavarinu", zar ne?
    I kak joj onda može biti bolje da stalno visim kod nje i mora mi izdavati recepte i uputnice nego da se pojavim jednom godišnje zbog uputnice. Tak joj još i zašparam.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o tom kaj je njoj bolje... to već moraš s njom pričat

gle, poanta je da se dosta žena sjeti da bi trebali ginekologa prek hzzo-a tek kad su trudne, ili imaju ginekoloških problema bilo koje vrste, i onda se pojave sa papirologijom od privatnika i zahtjevom za hrpu uputnica i lijekova... a ovima se diže kosa na glavi.

jer se:
    a) sumnja u njihovu stručnost
    b) očekuje da glume pisare
    c) najčešće radi o novim pacijenticama za koje glavarinu nisu primali, a sad su im najednom veći "trošak" nego "korist"
    d) i još su stalno nešto nezadovoljne i kvocaju jer su naviknute na malo drugačiji tetman

tak da kužim i drugu stranu. i meni bi se u takvoj situaciji dizala kosa na glavi

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni je HZZO ginekolog odbio napisati uputnicu za kariogram (za partnera i mene), na moj prijedlog, a i preporuku privatnog ginekologa. Poslao me doktorici opce prakse jer, citiram, nema fetusa. Da ima fetusa, bio bi njegov posao. Ovako - nije. Onako odokativno ne vidi razlog zasto bih ja zeljela bilo kakvu pretragu takve vrste, a medicinska dokumentacija mog buduceg ga bas i ne zanima. Zbunj.

Kod istog ginekologa sam, ako se dobro sjecam, od 2000. godine, a sveukupno je na mene 'potrosio' jedan pregled s papa testom i jedan recept. Glavarinu, vjerujem, prima sve ove godine. Kariogram nam ipak nije trebao (nevazni razlozi za ovu temu), tako da nisam (jos) mijenjala ginekologa. I dalje koristim privatnog za redovne kontrole.

Ono sto me zanima jest - je li ovaj ginekolog u pravu, ili nije? Istina, nisam trudna, ali zbog opravdanih razloga (sto zdravstvenih, a sto nekih drugih, opet nevaznih za ovu temu) bas ni ne zelimo da se to dogodi dok se ne naprave odredjene pretrage. Kome se onda trebam obratiti? Mislim, nekako mi nema logike da se javljam doktorici opce prakse ili, stajaznam, ortopedu, vezano uz planiranje obitelji.

Moj buduci je stranac i nema nikakve veze s HZZO-om ili bilo kojim drugim zdravstvenim osiguranjem u Hrvatskoj. S druge strane, moji doprinosi se redovito placaju i stoga zelim iskoristiti sve na sto imam pravo.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja trudnoću vodim u poliklinici sunce i prezadovoljna sam.do sad sam sve plaćala i nisam hodala kod soc.ginekologice jer mi je u neku ruku bilo i neugodno što sam od nje otišla bez nekog razloga.danas sam nosila bris međice na mikrobiološki i to mi je zadnji nalaz koji trebam napraviti prije poroda i sad sam naravno pošto imam zakonsko pravo dobiti uputnicu otišla kod svoje soc.ginekologice po uputnicu za bris i odmah za rodilište.prvo kad sam ušla me pitala zašto hodam privatno i ako mogu plaćati privatnika kako uopće imam obraza hodati kod nje po uputnice.da bi nju bilo sram......kad mi je suprug na hodniku čuo kako se dere na mene je ušao u nutra i rekao da pošto sam zaposlena i redovito kao svi zaposleni plačam zdravstveno imam zakonsko pravo na uputnicu od soc.dr i da mogu hodati kamo god želim.ja stvarno ne kužim kako se može tako ponašati.pa zašto onda privatnici uopće rade ako ne možemo hodati k njima?imala sam 2 spontana i naravno da me bilo strah kako će proći cijela trudnoća a pošto sam u njega imala povjerenja zašto nebi hodala k njemu? :? i sad me ona pita kako imam obraza doći po uputnicu?halo,to su moji novci i zašto bi još plačala ono što ne moram?kolko pa se plača porod ako nemaš uputnicu?

mamma san editirala dio posta i izbacila ime doktorice

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sad me zanima kako će se u rodilištu ponašati kad vide da sam trudnoću vodila privatno!ima to kakve veze?pa zar onda sve trudnice iz međimurja hodaju baš kod soc.ginekologa?niko osim mene ne hoda privatno?to je sad izgledalo kak da sam ja jedina kojoj mora pisati uputnicu a ne hoda k njoj!ako ima koja međimurka u sličnoj situaciji nek se javi!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

porod nećeš platiti ni bez uputnice. dovoljna je zdravstvena. ipak je to hitno stanje
    i ne vjerujem da će se netko prema tebi ponašati drugačije jer si trudnoću vodila kod privatnika. ponekad se istina javlja "pozitivna diskriminacija" (koliko diskriminacija može biti pozitivna ), kad poznati privatnici nazovu malo manje poznate kolege i zamole da pripaze na njihovu pacijenticu.

moguće je da te u rodilištu naknadno traže uputnicu, a moguće i da te provedu kroz hitnu.

bris ćeš platiti.

i molim moderatoricu da editira ima doktorice. (adminice, ipak mi treba edit, ponekad moderiranje snagom karaktera ne uspjeva )

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

na kraju nisam napisala da mi je dala uputnicu jer je morala.čim sam joj rekla da po zakonu imam pravo dobiti.hvala bogu kaj je mm došao unutra kad se počela pjeniti jer bi se valjda od muke tamo porodila.
    ne mora se brisati njeno ime,ionako je svako malo u novinama pa bi i bez imena znali o kome se radi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •