Hvala cure .

Mislim da ipak zasad necemo davati zeljezo, pricekat cemo jos malo pa opet vaditi krv. Pricala sam s frendicom ciji mali je isto imao granicne vrijednosti sa 7 mjeseci i s jos jednom mamom sa slicnom situacijom (nisu kod iste pedijatrice). Nijedan nije dobio zeljezo, uz isto objasnjenje: djeca koja su do 6 mj. iskljucivo dojena cesto sljedecih 2-3 mjeseca imaju nize zeljezo i najcesce se situacija sredi sama od sebe cim dijete pocne jesti vise krute hrane, sto se malom od frendice i dogodilo - s 8,5 mjeseci mu je krvna slika bila super. Vecina djece je vec puno prije 6. mjeseca ili na adaptiranom ili na dohrani pa su prema njima formirane i referentne vrijednosti. Ako vecina dojene djece od 6.-8. mj. ima zeljezo oko donje granice ili ispod nje, onda su takve vrijednosti za njih ocito normalne.

Pricala sam i sa svojom patronaznom koja mi je uvijek dosad davala dobre savjete i ona mi je isto rekla. Osim toga, rekla je i da ne treba samo gledati vrijednosti na papiru, jer nije svako dijete isto: neko dijete s hemoglobinom 107 mozda i je anemicno - ako dijete puno spava, bezvoljno je, blijedo, mirno... mozda mu stvarno i fali zeljeza, ali moj je cista suprotnost: tamnoput, hiperaktivan i po danu gotovo uopce ne spava. Od silne akcije i motivacije propuzao je vec sa 6,5 mjeseci i ima ga posvuda po stanu, stvarno nema mira ni sekunde!

Ifi, slazem se s tobom, Ferrum Lek je stvarno bolji od vecine drugih preparata (pila sam tablete u trudnoci i fakat su OK i za zeludac i za probavu) i ako ce morati piti zeljezo dat cu mu Ferrum. Ali ne bojim se tih privremenih nuspojava nego dugorocnijih: promjene faune u probavnom traktu, losije iskoristivosti zeljeza iz MM (jer naravno namjeravam nastaviti dojiti), a u konacnici i anemije (jer zelim da mu organizam nauci iskoristavati zeljezo iz hrane a ne da se navikne dobivati ga u obliku suplementa). Ako je fakat anemican, naravno da ce piti zeljezo, ali bedasto mi ga je natrpavati necim samo zato sto je praksa vecine pedijatara davati zeljezo svoj dojenoj djeci...

Fish i Ifi, hvala za sugestiju, definitivno cemo posjetiti hematologa prije bilo kakvog uzimanja dodatnog zeljeza.

OT, ista pedica dijagnosticirala nam je pred dosta mjeseci soor i prepisala mast za guzu i Rojazol za jezik - mali je imao pristice na guzi kao reakciju na Pampersice (prebacili se na Babylove i odonda je sve OK) i sloj mlijeka na jeziku (jer je dojio, kao i danas, svakih sat vremena). Spasila me patronazna i Rodin SOS telefon