Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 92

Tema: pranje zuba u vrtićima - nije dozvoljeno

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno pranje zuba u vrtićima - nije dozvoljeno

U našem vrtiću djeca su do prije tjedan dana poslije ručka, prije spavanja, uredno prala zube. Imali su svaki svoju četkicu s imenom i svoju fiksiranu čašicu za četkicu, također s imenom. Četkice su više-manje bile različite, kako to već bude kad si svatko kupuje po svom guštu. Jedna teta je uvijek bila s njima i isključivo je ona stavljela pastu na četkice. Djeca zadovoljna i fora im je, tete kao i u svemu na visini zadatka , roditelji bez prigovora.

I onda odjednom saznamo da "od ponedjeljka više ne paremo zube u vrtiću". Zašto? "Zato jer neka djeca mijenjaju četkice, i ne peru dobro zube i...."
    :?

Za koji dan na roditeljskoj radionici (s potpuno drugom temom i povodom) tete su nam objasnile da su iz Ministarstva zdravstva i iz Zavoda za javno zdravstvo dobile naputak da nek' djeca više ne peru zube u vrtiću jer se događaju nepravilnosti, djeca mijenjaju četkice ... i tako neki razlozi koji su i samim tetama bili nejasni.

Sad sam razočarana što je jedna dobra praksa, kvalitetno provedena s minimalnim sredstvima, obeshrabrena i ukinuta umjesto da se proveo standard u svim vrtićima ili barem dopustilo pranje zuba u vrtićima u kojima ima uvjeta za to (zar postoje i vrtići u kojima uvjeta nema, bar onim materijelnih?)

Što mislite o ovom naputku? Kako je (bilo) kod vas? Podržavate li pranje zuba u vrtićima?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Isto je bilo, pa ukinuto... Ista priča.

Prestala sam prigovarati kad su mi ispričali da je klinka namakala četkicu u wc :shock: i prala zube... Teško jedna/dvije tete mogu nadzirati gomilu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne podržavam pranje zuba u vrtićima, mislim da je totalno nepotrebno i da se ta navika fino može naučiti doma ujutro i navečer.
    Uostalom ja za cijeloga života nisam prala zube nego ujutro i navečer i gle čuda, još su mi svi zdravi, bez ijedne plombe i karijesa.
    I smatram da je sasvim dovoljno da i moja djeca peru zube ujuto i navečer.
    Kod nas u vrtiću (bar u Jankovoj grupi, Iva je još premala) se nikada nisu niti nosile četkice, niti su se zubi prali, a i tete nisu bile za uvođenje te prakse, smatrale su to nepotrebnim i ja se s njima potpuno slažem.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

I ja sam protiv pranja zubića u vrtiću. Oprani nikako, a šta sve mogu polizati i staviti u usta preko četkice bolje da ne mislim. Ujutro i navečer dobro očetkani uz pomoć roditelja mislim da je sasvim dovoljno.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijete mi vise nije vrticarac ali u doba dok je bio - uopce ne mogu zamisliti kako je dijete pralo WC skoljku a da teta to nije vidjela (btw. moj je to radio doma ).

Ne svidja mi se ideja da nam se vrtici pretvaraju u cista cuvalista.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    To je i meni najbezveznije u ovoj priči. Nije da je to pranje zuba životno važno, može se i doma naučiti. Ali je dobra navika kakvima se djeca i inače uče u vrtiću: da peru ruke prije jela/poslije wc-a, da jedu za stolom i ne razbacuju hranu, da jedu vilicom i žlicom a ne prstima, da slažu odjeću koju skinu... i takve stvari.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Enoa prvotno napisa
    I ja sam protiv pranja zubića u vrtiću. Oprani nikako, a šta sve mogu polizati i staviti u usta preko četkice bolje da ne mislim. .
    šta sve inače mogu stavit u usta i polizat - čestika je milost božja i živa higijena. tako da me ovaj dio uopće ne brine (mislim na četkicu).

u našem vrtiću se počelo prat zubiće, pa stalo, pa opet počelo, pa stalo. valjda kako teti odgovara.
    šta se mene tiče pranje ujutro i navečer je sasvim dovoljno. ali s druge strane kolektivno pranje ima i svojih prednosti tipa: navika, uhodansot, rutina pa s te strane podržavam pranje zubića u vrtiću. a koliko čujem i dici je to skroz zanimljivo.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Nije da je to pranje zuba životno važno, može se i doma naučiti. Ali je dobra navika kakvima se djeca i inače uče u vrtiću: da peru ruke prije jela/poslije wc-a, da jedu za stolom i ne razbacuju hranu, da jedu vilicom i žlicom a ne prstima, da slažu odjeću koju skinu... i takve stvari.
    x
    a i mislim da im je zanimljivije kad vide drugu djecu da to sve rade
    kod nas još uvijek peru.............bar se nadam :/

najlakše je sve poukidat - nedajbože da bi se netko potrudio da se uvjeti malo poboljšaju, za sve, pa tako i za pranje zuba

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ma poanta je u tome da ja ne vidim potrebu da se zubi peru preko dana, a djeca su u vrtiću preko dana.
    Ujutro prije vrtića operu zube, čemu pranje još i u vrtiću???

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mene su te četkice piknule u oči prvi put kad sam ušla u vrtić i cijelo vrijeme razmišljam da nekog zovem i pitam jel to ima ikakvog smisla ( one im padaju po lavabou,podu, međusobno ih mjenjaju, ne ispiru dobro, pokrivaju čašama i time spriječavaju sušenje- ma sve u svemu fujjjj, a tete nisu u mogućnosti nadzirati svakog kom je četkica pala na pod ili ju je trampao) i eto sad pročitam da je navodno zabranjeno . Jedino što naš vrtić očito za to još ne zna :/.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Radila sam kod zubara.I pranje zubi nakon svakog obroka je izmišljotina.
    Dva puta dnevno je i više nego dovoljno.
    Tako nek vas to ne uznemirava...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je drago da ne peru zube u vrtiću, bilo bi tu zamjene četkica i sličnoga...pa bi bilo ekspresnih širenja streptokoka i inoga...sad se moooožda dogodi da zamijene čaše ili da grickaju igračke, ali četkice su mi previše. Uvjerena sam da je naših ujutro i uvečer savršeno dovoljno.
    Ni ja ne nosim četkicu na posao.Perem ih 3puta max. :?

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

uopce ne mogu zamisliti kako je dijete pralo WC skoljku a da teta to nije vidjela (btw. moj je to radio doma )
    what's your point :?
    kaj se ima ne kužiti u činjenici da je 20 i kusur djece teško nadzirati, a i sama veliš da je tvoj to radio doma?

čemu generaliziranje? naš se vrtić uopće ne pretvara u "čisto čuvalište" a naročito ne zbog činjenice da nikada nisu prali zubiće u vrtiću (ali zato 2 x godišnje organiziraju konzultacije stomatoloških stručnjaka sa roditeljima i djecom pa tko voli nek izvoli)....

X na krumpirica

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Maya&Leon prvotno napisa
    čemu generaliziranje?...
    Premda si pitanje uputila Bubici, ja bih isto odgovorila. Generaliziram(o) zato jer je naputak stigao od Ministarstva zdravstva i ZZJZ-a, dakle odnosi se na sve vrtiće, bar u mojoj regiji. Ideja da se vrtići pretvaraju u puka čuvališta nametne mi se zato jer se jedna aktivnost, za koju se valjda možemo složiti da nije loša i štetna (kao i recimo sadnja cvijeća), i koja je kod nas provedena na ispravan i uzoran način, tako kruto i bez pokušaja da se, kao jedna pozitivna stvar, održi i sačuva. Dakle, ta aktivnost se ukida i time se daje za pravo nemarnim i neangažiranim tetama da budu još nemarnije i neangažiranije, praktički ih se potiče. Jer, je li, nigdje nije moguće prati zube kako treba pa se ne moramo ni mi truditi. Važno da djeca izađu iz vrtića živa i zdrava i nema veze što su tete, koje imaju volju i znanje, onemogućene da djeci pruže još jedan dobar poticaj.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Kod nas u vrtiću se zubi ne peru još od prošle godine i to mi ne smeta jer doma redovito opere zube (ujutro i navečer).
    Pranje zuba nakon svakog obroka nije nikakava garancija zdravijih zuba, no kod onih koji ih operu 2x dnevno.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Generaliziram(o) zato jer je naputak stigao od Ministarstva zdravstva i ZZJZ-a, dakle odnosi se na sve vrtiće, bar u mojoj regiji. Ideja da se vrtići pretvaraju u puka čuvališta nametne mi se zato jer se jedna aktivnost, za koju se valjda možemo složiti da nije loša i štetna (kao i recimo sadnja cvijeća), i koja je kod nas provedena na ispravan i uzoran način, tako kruto i bez pokušaja da se, kao jedna pozitivna stvar, održi i sačuva. Dakle, ta aktivnost se ukida i time se daje za pravo nemarnim i neangažiranim tetama da budu još nemarnije i neangažiranije, praktički ih se potiče. Jer, je li, nigdje nije moguće prati zube kako treba pa se ne moramo ni mi truditi. Važno da djeca izađu iz vrtića živa i zdrava i nema veze što su tete, koje imaju volju i znanje, onemogućene da djeci pruže još jedan dobar poticaj.
    x
    ja da ne želim da mi dijete pere zube u vrtiću, kao i za sve drugo što ne želim ili želim da mi dijete radi u vrtiću, zamolila bih tete da njemu ne daju prati, a osigurala bih se sigurno i time da mu ne donesem četkicu i pastu - tada ziher ne bi prao. Sigurno mu ne bih nosila četkicu, a u isto vrijeme se zgražala nad time kako se netko uopće toga dosjetio jer mi je to nezamislivo.......eto to je samo moje razmišljanje
    na taj način bih ujedno oslobodila tete da se eventualno bave djecom čiji roditelji žele da im djeca peru zube u vrtiću............i za sve ostale aktivnosti mi je žao što ne mogu biti malo fleksibilniji, da se roditelje ipak konzultira žele li da im djeca nešto rade ili ne. znam da je to zato jer je toliko djece teško kontrolirati, ali opet se vraćamo na uvjete u vrtićima :/

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ideja da se vrtići pretvaraju u puka čuvališta nametne mi se zato jer se jedna aktivnost, za koju se valjda možemo složiti da nije loša i štetna (kao i recimo sadnja cvijeća), i koja je kod nas provedena na ispravan i uzoran način, tako kruto i bez pokušaja da se, kao jedna pozitivna stvar, održi i sačuva.
    Pranje zubića je samo jedna od ativnosti koje se provode (ili ne, u ovom slučaju) u vrtiću, dakle ipak generalizirate o "pukim čuvalištima".
    Ja ne znam što vaša djeca rade u vrtićima, ali pouzdano znam da se u našem vrtiću već tjednima obrađuje tema proljeća, sade biljčice, crtaju vjesnici proljeća, uključeni su i roditelji, prekjučer su išli ukazalište, priprema se priča o Uskrsu, jajima i sl. Dakle, nisu SVI vrtići čuvališta.

Dakle, ta aktivnost se ukida i time se daje za pravo nemarnim i neangažiranim tetama da budu još nemarnije i neangažiranije, praktički ih se potiče.
    Kod nas te aktivnosti nije niti bilo da bi se mogla ukinuti. Bilo je edukacije djece i roditelja o ispravnoj dentalnoj higijeni.
    A ako tete odluče biti neangažirane i nemarne, kao što kažeš, onda ih nikakvo pranje zubića neće potaknuti da to odjednom postanu.

Važno da djeca izađu iz vrtića živa i zdrava i nema veze što su tete, koje imaju volju i znanje, onemogućene da djeci pruže još jedan dobar poticaj.
    Na žalost, nekim tetama u vrtićima ovo zaista jest osnovna premisa (osobno sam to čula u Leonovom bivšem vrtiću), ali kao što rekoh, nisu baš sve tete takve. Takvo uopćavanje mi jednostavno ne sjeda.
    One koje imaju volju i znanje mogu djeci na još mnogo drugih načina pružiti dobar poticaj.
    Nije sve niti u pranju zubića, zar ne 8)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U nasem vrticu se peru zubi. kad je kretao u vrtic bila mi je cudna opcija da ne peru. ALI, sada nakon xy godina, ja mu vise ne dozvoljavam da pere zube u vrticu To se rijesilo tako sto mu vise nisam dala novu cetkicu za zube kad je stara bacena. Dok drugi peru zube on ne pere - ocigledno je koliko tete prate sto oni rade dok peru kad me sve ove silne mjesece nisu pitale zasto on nema cetkicu

Ideja da dobije hepatitis zbog mijenjanja cetkice mi nikako nije privlacna. Radje nek ne pere taj jedan obrok.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mendula je lijepo objasnila generalizaciju.

Bubica (napisa):
    uopce ne mogu zamisliti kako je dijete pralo WC skoljku a da teta to nije vidjela (btw. moj je to radio doma )

what's your point
    kaj se ima ne kužiti u činjenici da je 20 i kusur djece teško nadzirati, a i sama veliš da je tvoj to radio doma?
    naravno da je to radio dok ja nisam bila s njim u kupaoni, u tome i jest poanta
    Ja vjerujemda ako si s djecom u kupaoni dok peru zubice vjerojatnost svih tih nepodopstina je punooo manja.

E sada, je li važno pravi zube u vrticu, je li vazno saditi cvijece, je li vazno raditi predvjezbe pisanja...mogli bi ovako u nedogled. Ako nam djeca u tim vrticima provode 8-9 sati, s odgojnog aspekta sve je vazno.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E. je prala zube u vrtiću. I nije se razboljela zbog toga. Doma je malo izbjegavala tu obvezu. Ima super zube! Nekim je tetama blagoslov nepranje zuba, jedna aktivnost manje (na žalost, ima i takvih tetica)! Svatko će imati svoje razloge, a ja bih da peru.
    Btw. iako je off topic (ali ne mogu se suzdržati!) ovo biranje aktivnosti u predškolskoj skupini mi je malo too much jer ta djeca ipak na jesen kreću u školu, a tamo ne biraju aktivnost!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod mojih u vrtiću se ne pere. I meni je drago da se ne pere.
    Operu ih doma i ja mislim da je to dovoljno.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

E sada, je li važno pravi zube u vrticu, je li vazno saditi cvijece, je li vazno raditi predvjezbe pisanja...mogli bi ovako u nedogled. Ako nam djeca u tim vrticima provode 8-9 sati, s odgojnog aspekta sve je vazno.
    eto mene, opet potpisujem

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    eto mene, opet potpisujem
    A ja opet ne kužim, npr. jel to znači da djeca koja su u školi u boravku isto tamo peru zube ili ta "odgojna mjera" tamo više nije važna ? :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa
    A ja opet ne kužim, npr. jel to znači da djeca koja su u školi u boravku isto tamo peru zube ili ta "odgojna mjera" tamo više nije važna ? :?
    Meni nije toliko do pranja zuba, koliko mi je šteta što se zatire jedna dobra aktivnost. Ponovit ću se, nije ni sadnja cvijeća u školskom boravku neophodna, kao ni u vrtiću. Ali oplemenjuje, uljuđuje, odgaja...

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa
    good point

zašto je pranje zuba u vrtiću od takve velike odgojne važnosti, koja eto prestaje biti odgojno važna u već osnovnoj školi?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zato jer su je djeca već usvojila u vrtićkoj dobi? Kao i brisanje guze i pranje ruku, za koje ih u školi više nitko ne pita i ne nadgleda.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

da više ne potpisujem, slažem se s mendulom
    a isto tako ne vidim u čemu je problem, onaj roditelj koji misli da mu je to OK će dati da mu dijete pere zube u vrtiću, drugi koji misli da to iz bilo kojeg - higijenskog, odgojnog, razvojnog, ovog ili onog razloga nije u redu - neke ne da, i točka.
    meni je ok kako je to anchie riješila, iako mi nije ok što tete nemaju pojma o tome i čini mi se da je ipak to u svemu najtragičnije.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zato jer su je djeca već usvojila u vrtićkoj dobi? Kao i brisanje guze i pranje ruku, za koje ih u školi više nitko ne pita i ne nadgleda.
    odgojne metode roditelja su zaslužne za usvajanje navika, ne tete u vrtiću ili školi

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

odgojne metode roditelja su zaslužne za usvajanje navika, ne tete u vrtiću ili školi
    Bez sumnje! A kao što napisah, taj odgoj se događa u vrtićkoj dobi. Tete u vrtićkom okruženju mogu pripomoći dobrom odgoju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moram priznati da to jako ovisi o okruženju...

U nekim vrtićima je izvedivo (pogotovo ako nije puno djece) dok u drugima bolje da to djeca ne rade. Treba na roditeljskom i/ili sa zdravstvenim voditeljem porazgovarati i vidjeti što i kako.... iako mislim da se odgajateljice nisu same sjetile "ukinuti" pranje zubi - vjerojatno postoji preporuka Gradskog ureda ili tako nešto.

No, dok ne upitamo na pravom mjestu za razloge "za" i "protiv" nećemo doznati kako stoje stvari.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sorry, ali kaj neke stvari ne bi rodotelji mogli sami djecu naučiti??
    Kaso što je npr. pranje zuba ujutro i navečer?

Ili vi koje ste toliko za pranje zuba u vrtiću i subotom i nedjeljom doma djeci popodne perete zube?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Meni nije toliko do pranja zuba, koliko mi je šteta što se zatire jedna dobra aktivnost. Ponovit ću se, nije ni sadnja cvijeća u školskom boravku neophodna, kao ni u vrtiću. Ali oplemenjuje, uljuđuje, odgaja...
    Pobogu, pa kakva je to posebna aktivnost pranje zuba, nama to spada pod osobnu higijenu, i moje dijete ujutro piški, pa pere ruke, zube i lice jer smo ga mi doma tako naučili, a da je po onome kako oni u vrtiću peru zube, mislim da ih nebi nikada pošteno oprao.

Ne znam jel znaš kako izgleda to pranje zuba u vrtiću, probaj malo razmisliti o tome koliko je to kvalitetno izvedeno, a sadnja cvijeća jest korisna aktivnost.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

hepatitis je prva asocijacija na vijest o ukidanju pranja zuba u vrtićima, i stoga mi je odluka Ministarstva zdravstva potpuno opravdana. Mislim da odluka nema veze s pranjem zahoda četkicama, i mislim da je odluka loše izkomunicirana. Naime, usta su mjesto skrivenih ranica, pogotovo kad počnu ispadati zubići, a koliko je poznato hepC i B, kao i HIV prenose se krvlju - krv na krv - krv s jedne četkice dolazi izravno na ranicu u ustima dugog djeteta ukoliko se zamjeni. Po mom mišljenju, svaka daljnja rasprava je potpuno suvišna. Primjer, u vrtiću u koji ide moje dijete postoji grupa s djetetom koje ima hepC, prilikom upisa djece roditelji se o tome obaviještavaju i tete navodno paze. To dijete ima dijagnozu, ima djece koja je nemaju. Možete li zamisliti kakva bi se bura digla da se sazna da je nečine dijete zbog pranja zuba u vrtiću zaradilo nešto takvo? Forumi bi bili zatrpani. Svaka mjera koja će to spriječiti može se samo pozdraviti i nema veze s sterilnim vrtićima, paranojom i sličnim objašnjenjima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i sad je hepatitis postao opravdanje za ne pranje vrtica a djeca nam se vec nekoliko godina cijepe po rodjenju. Jos ce te me uvjeriti da je to cijepljenje opravdano.
    Ajde nek se javi jedna osoba koja poznaje dijete koje je dobilo hepatitis u vrticu, ja uporno tragam za tim podatkom i nikako ga ne mogu naci a svi masu tim argumentom.

naravno da su roditelji najzasluzniji za odgoj djeteta ali nemojmo podcjenjivati utjecaj grupe i utjecaj sredine u kojoj dijete, opet ponavljam, boravi 8-9 sati dnevno.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ana, jedan je roditelj na sastanku u vrtiću (kad je E. išla u vrtić) kad je bilo riječi o tome da će prati zube, rekao da je to super i neka ih tete u vrtiću to nauče jer kad on dođe kući s posla da je preumoran da bi ga on učio prati zube!!!!!!!!!!! Halo! A znam da nema zahtjevan posao, ima gospođu koja isto tako nema zahtjevan posao i tako to!

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Bubice, nadam se da nećeš ni pronaći taj podatak, samo kažem da je to dovoljan i razuman razlog za odluku. Podsjećam da cjepivo protiv hepC na žalost ne postoji, ako sam dobro shvatila dio s cijepljenjem. Iskreno, ne kužim čemu tolika drama oko ukidaja pranja zuba u vrtiću

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj morska prvotno napisa
    Iskreno, ne kužim čemu tolika drama oko ukidanja pranja zuba u vrtiću
    x

postoje i puno važnije stvari o kojima bi trebalo raspravljati u kontekstu utjecaja sredine i grupe na našu djecu
    zubi su mi najmanji problem

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

postoje i puno važnije stvari o kojima bi trebalo raspravljati u kontekstu utjecaja sredine i grupe na našu djecu
    zubi su mi najmanji problem

Pardon.. oprostite što sam vas opteretila svojim mislima...

Zašto onda ti ne raspravljaš o puno važnijim stvarima nego ovdje trošiš riječi?

Mislim da smo već na pol topica iscrpili temu i da smo počeli objašnjavati i dopunjavati objašnjenja i dopune, nadmudrivati se i mlatiti praznu slamu. Case closed.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ljerka prvotno napisa
    Ana, jedan je roditelj na sastanku u vrtiću (kad je E. išla u vrtić) kad je bilo riječi o tome da će prati zube, rekao da je to super i neka ih tete u vrtiću to nauče jer kad on dođe kući s posla da je preumoran da bi ga on učio prati zube!!!!!!!!!!! Halo! A znam da nema zahtjevan posao, ima gospođu koja isto tako nema zahtjevan posao i tako to!
    , nažalost, znam da ima takvih!!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Ja pamtim sličan događaj iz vrtića kad je jedan tata prozvao tetu da kad će već jednom djecu naučiti vezati cipele... Kao, već imaju pet godina a još ne znaju. Samo ga je gledala i nije ništ rekla. To je isto ko i s pranjem zubi.... jadna njihova djeca!

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    A stvarno ima ljudi ...svašta dobro da nije rekao da ih mora to naućiti.
    Ja ne znam kaj tolke drame oko toga. Mislim da je skroz dovoljno pranje zubi jutro -većer
    Kod nas se nisu ni prali zubi i to mi je ok, jer mi je to nekak koma ko zna kaj bi djeca radila sa tim četkicama.
    Mi kraj D stojimo kad pere zube pa ta četkica je svugdje a onda si mogu samo zamisliti kak bi bilo u vrtiću.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja radim u vrticu i ne znam za to s nepranjem zuba. istina, tek sam se nedavno vratila na posao,al nisam primjetila da je to ukinuto u bilo kojoj grupi.
    isto tako, vec puno godina radim u vrticu i prosla sam nekoliko njih, a nikad nisam cula da je netko dobio hepatitis, hiv il nes takvo od cetkica ili bilo cega drugog. halo - oni cuclaju i igracke (primjer-igra kuhanja), kaslju i kisu bez da stave ruku na usta(oni manji)...dakle, postoji niz situacija gdje se mogu zaraziti.
    po meni pranje zuba nije najnuznije u vrticu, ali se time poticu higijenske navike koje klinci vole zanemariti ili ih ne provode doma u dovoljnoj mjeri. kod nas je uvijek jedna kolegica u kupaoni s djecom koja peru zube i tako je nemoguce bilo kakvo glupiranje, zamjene i sl. druga stvar je to sto to eventualno drugi ne rade pa dolazi do opceg tuluma u kupaoni sto je meni :/

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pretražila sam sve stranice Ministarstva zdravstva i zavoda za javno zdravstvo ali nigdje ne mogu naći taj naputak koji su poneki vrtići navodno dobili :? , pa ako je neka spretnija od mene da mi stavi link bila bih jako zahvalna .

anchie76

U nasem vrticu se peru zubi. kad je kretao u vrtic bila mi je cudna opcija da ne peru. ALI, sada nakon xy godina, ja mu vise ne dozvoljavam da pere zube u vrticu To se rijesilo tako sto mu vise nisam dala novu cetkicu za zube kad je stara bacena. Dok drugi peru zube on ne pere - ocigledno je koliko tete prate sto oni rade dok peru kad me sve ove silne mjesece nisu pitale zasto on nema cetkicu

Ideja da dobije hepatitis zbog mijenjanja cetkice mi nikako nije privlacna. Radje nek ne pere taj jedan obrok.

imaju tete i rezervne četkice pa rađe pitaj sina da li ponekad ipak opere zube :/ .

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, ne pere, jer tete nisu s njima kad peru zube - ergo, vrlo vjerojatno niti ne znaju da on ne pere zube

Anajat avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno Re: pranje zuba u vrtićima - nije dozvoljeno

U našem vrtiću djeca su do prije tjedan dana poslije ručka, prije spavanja, uredno prala zube. Imali su svaki svoju četkicu s imenom i svoju fiksiranu čašicu za četkicu, također s imenom. Četkice su više-manje bile različite, kako to već bude kad si svatko kupuje po svom guštu. Jedna teta je uvijek bila s njima i isključivo je ona stavljela pastu na četkice. Djeca zadovoljna i fora im je, tete kao i u svemu na visini zadatka , roditelji bez prigovora.

I onda odjednom saznamo da "od ponedjeljka više ne paremo zube u vrtiću". Zašto? "Zato jer neka djeca mijenjaju četkice, i ne peru dobro zube i...."

Za koji dan na roditeljskoj radionici (s potpuno drugom temom i povodom) tete su nam objasnile da su iz Ministarstva zdravstva i iz Zavoda za javno zdravstvo dobile naputak da nek' djeca više ne peru zube u vrtiću jer se događaju nepravilnosti, djeca mijenjaju četkice ... i tako neki razlozi koji su i samim tetama bili nejasni.

Sad sam razočarana što je jedna dobra praksa, kvalitetno provedena s minimalnim sredstvima, obeshrabrena i ukinuta umjesto da se proveo standard u svim vrtićima ili barem dopustilo pranje zuba u vrtićima u kojima ima uvjeta za to (zar postoje i vrtići u kojima uvjeta nema, bar onim materijelnih?)

Što mislite o ovom naputku? Kako je (bilo) kod vas? Podržavate li pranje zuba u vrtićima?
    Ako stvarno mijenjaju četkice - bolje ne prati zube u vrtiću. I moj dječarac ide u vrtić, još uvijek peru zubiće tamo. No, sad si mi dala za razmišljati...kaj ak zamijene četkice...? Inače, doma redovno u jutro i na večer peremo zube i to fino funkcionira.

Datum pristupanja
    May 2009

Citiraj Anajat prvotno napisa

Ako stvarno mijenjaju četkice - bolje ne prati zube u vrtiću. I moj dječarac ide u vrtić, još uvijek peru zubiće tamo. No, sad si mi dala za razmišljati...kaj ak zamijene četkice...? Inače, doma redovno u jutro i na večer peremo zube i to fino funkcionira.

Datum pristupanja
    May 2009

Radim u privatnom vrticu u kojem se peru zubi poslije rucka. Ovo sto sam procitala o padanju cetkica u wc je grozno, ali isto tako neznam gdje je bila teta u to vrijeme, ocito ne uz njih. Kod nas se ide u grupicama prati zube, a peru se u svim grupama pocevsi od jaslica. Uvijek jedna teta uz njih, ne mogu si zamjenit cetkice,a kamoli da ih bace u wc. Znam da je dovoljno prati zubn 2 x dnevno,ali da znate koliko djece pere zube samo u vrticu. Nazalost nisu svi roditelji tako brizni.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

dvije četkice na podu....za 15 min. obje na stalku :shock:
    o jednom kaladontu koji se povlači po svim četkicama mogu samo staviti smajlića koji bljuje, a kojeg nemamo
    ima još ali bolje da sam kuš da ne bi i ja bila pozvana na sastanak

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj veneraZ prvotno napisa
    ja radim u vrticu i ne znam za to s nepranjem zuba. istina, tek sam se nedavno vratila na posao,al nisam primjetila da je to ukinuto u bilo kojoj grupi.
    isto tako, vec puno godina radim u vrticu i prosla sam nekoliko njih, a nikad nisam cula da je netko dobio hepatitis, hiv il nes takvo od cetkica ili bilo cega drugog. halo - oni cuclaju i igracke (primjer-igra kuhanja), kaslju i kisu bez da stave ruku na usta(oni manji)...dakle, postoji niz situacija gdje se mogu zaraziti. po meni pranje zuba nije najnuznije u vrticu, ali se time poticu higijenske navike koje klinci vole zanemariti ili ih ne provode doma u dovoljnoj mjeri. kod nas je uvijek jedna kolegica u kupaoni s djecom koja peru zube i tako je nemoguce bilo kakvo glupiranje, zamjene i sl. druga stvar je to sto to eventualno drugi ne rade pa dolazi do opceg tuluma u kupaoni sto je meni :/
    u potpunosti se slažem s ovim
    i još nešto
    kod nas su u vrtiću počeli s pranjem zubi kada su klinci imali 5 godina
    a do tada su već naučili da se ne pije iz tuđe flašice ili čaše
    da se ne razmjenjuju stvari iz usta....
    a moje dijete zna da se to odnosi i na četkicu za zube

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nika ide u mlađu vrtićku grupu i oni ne peru zube u vrtiću!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •