Evo kako nikako ne mogu pronaći tu temu zanima me da li je itko od vas imao iskustva sa pojavom kondioma u trudnoći i kako ste to riješile?? Unaprijed hvala!!!
Evo kako nikako ne mogu pronaći tu temu zanima me da li je itko od vas imao iskustva sa pojavom kondioma u trudnoći i kako ste to riješile?? Unaprijed hvala!!!
vjerojatno su to kondilomi odprije...
da li su ravni ili šiljasti?? razlika otkriva o kakvom se tipu HPV-a radi (jer oni su najčešće, kažem najčešće) povezani sa HPV infekcijom.
Ako su ravni - i povezani sa HPV-om onda je to visokorizični HPV a ako su šiljasti i povezani sa HPV onda je to niskorizični hpv.
Inače se kodilomi spaljuju, obzirom da si trudnica u trudnoći nisam sigurna ali niti se spaljuju a niti premazuju.
Sve ovisi gdje se nalaze, ako se nalaze u forniksima rodnice, preporuča se ne rađati prirodnim putem jer postoje indikacije da ti se dijete može zaraziti HPV-om (ako se utvrdi da su povezani sa HPV-om) i ima slučajeva gdje su nalazili virus HPV-a u dišnim organima bebe.
da skratim..preopćeniti ti je pitanje da bi ti se mogao dati konkretan odgovor..
Savjet, odi na bris, vidi da li su povezani sa HPV-om ili ne. tek ćeš tada znati kako ih tretirati te postaviti se za porod
dok sam rodila pored mene je bila mlada cura sa kondilomima i bio je indiciran carski. samo ti to znam.
svaki kondilom je povezan tj. uzrokovan papilloma virusom..i čim su kondilomi znači da imaš HPV ali onaj niskoga rizika. U svakom slučaju indiciran ti je carski rez jer prilikom prolaza novorodjenčeta taj HPV i beba skupi. Nakon poroda pokusaj što više smanjiti te kondilome u rastu (postoji i interferonska terapija te lokalna krioterapija). Ne smiješ to prepustiti slučaju. Za vrijeme trudnoće zbog izrazite hormonalne različitosti kondilomi znaju i rasti. Brini se za dobar imunološki sustav i čuvaj svoju bebu u buši!
![]()
nije točno. Ja imam HPV visokog rizika i imala sam ravne kondilome.. Postoje ravni i šiljasti kondilomi.Originally Posted by stellita
Ravni su povezani sa HPV visokog rizika a šiljasti sa HPV niskog rizika.
Pojam kondilomi ništa ne znači........ jer ni sama nije napisala o kakvim je riječ. Ravne kondilome nije moguće vidjeti golim okom dok šiljaste jest i oni često rastu oko ulaza u vaginu oko područija anusa..a ravni u forniksima te oko cerviksa i na samom cerviksu
Ja sam svoje spalila prije trudnoće.... bila sam na fulguraciji i elektrokauterizaciji i imala sam ih u forniksima rodnice i nisu bili na cerviksu.
to uopće nisu jednostavne stvari.... te bilo bi potrebno da ode doktoru u svezi njih..
treba li napomenuti da je moguće da zene istovremeno imaju i HPV niskoga i visokoga rizika???
humani papiloma virusi su oni koji uzrokuju kondilome tj. bradavičaste tvorebe bilo na genitalnom sustavu ili negdje drugdje na tijelu.
i da naravno da će liječnik voditi takve stvari . ta neće zena sama raditi " na tome". Bitno je učiniti elektivni carski rez zbog novorođenčeta. Drugo sve je dio patologije ginekologije , ne porodništva.
Ukoliko se radi o tzv. low-risk tipovima (6, 11, 41, 43, 44) javljaju se genitalne bradavice (condylomata accuminata) koje su zarazne i prenose se spolnim odnosom. High-risk tipovi virusa (16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52, 56) (tabela) mogu biti opasni zbog toga sto se povezuju s pojavom abnormalnosti epitela grlica materice (displazija cervikalnog epitela) u odsustvu bilo kakvih drugih simptoma. Kronicna HPV infekcija povecava rizik od nastanka raka grlica maternica za 65, a kod onkogenih, high-risk tipova i za 130 puta! Vecina zena sa pozitivnim HPV testom nece dobiti genitalne bradavice ili cervikalnu displaziju.
Za vreme porodjaja moguca je infekcija djeteta. Najcesce su infekcije ocnih kapaka, glasnica i ostalih tzv. predilekcijskih mjesta za HPV infekciju.
naravno da je moguće ... i to imati i HPV niskog rizika, srednjeg rizika i visokog rizika te imati istovremeno i ravne i šiljaste kodilome..Originally Posted by stellita
ali moj se odgovor odnosio samo na tvoj natpis da čim se imaju kondilomi ima se HPV niskog rizika - što je totalno netočno ..
i kondilomi uopće ne moraju biti bradavičasti... postoje ravni i šiljasti... ravni se ne vide golim okom već samo kolposkopom na kolposkopiji kada ih se premaže ocitelnom kiselinom, a šiljaste je moguće napipati (te koje ti nazivaš bradavičastim)
ti i ja pričamo o različitim stvarima.... ja pričam o kondilomima općenito a ti o šiljastim...
Postoji vise razlicitih metoda za lijecenje kondiloma. Skoro bez izuzetka su bazirane na učinku visoke energije na zahvacene povrsine ili kemijsku destrukciju zarazenih stanica
Od fizickih metoda danas se kondilomi uklanjaju krioterapijom (zamrzavanjem), termokoagulacijom, elektrokoagulacijom, radiokoagulacijom, laser-vaporizacijom ili jednostavnom kirurskom ekscizijom. Od svih navedenih metoda krioterapija je pokazala najslabije rezultate, dok je najefikasnija metoda kirurska ekscizija, ali je ona nazalost izvodljiva u malom broju slucajeva. Sve koagulacione metode pokazuju slican stupanj efikasnosti dok vaporizacijske tehnike, kao sto je vaporizacija uz pomoc CO2 kirurskog lasera, daju najbolje rezultate. Jedna od najnovijih tehnika rada u lecenju kondiloma je koristenje tzv. "ultrazvucnog noza" za koagulaciju kondilomatoznih povrsina. Sve veci broj podataka iz literature, kao i sve vece iskustvo u koriscenju ultrazvucnog noza u terapiji HPV infekcija, ukazuje na veliki potencijal ove metode. U terapiji kondilama se mogu koristiti i citostatici (podofilin ili Efudix 5%) u obliku kreme ili masti. Iako logicna (zbog stimulacije ekspresije TAP i MHC molekula), lokalna terapija interferonom nije dala ocekivane rezultate, ali se preporucuje kao adjuvantna terapija uz neku od vaporizacionih tehnika.
ne bi više raspravljala.......
pametniji popušta
sumnjam da je zena bila na kolposkopiji na uobičajenom pregledu zbog trudnoće.....
očigledno je ginekolog vidio kondilome....to što ih netko ima ne znači da sve zna o njima. Ne mora čovjek imati rak da bi znao kaj to je.
ali čuvaj ti svoju bebicu ......pusa mačkulina
Evo da se odmah ispričam što nisam dala detalje!!! Ovako, kondilomi su šiljasti, a i provedene su mi već dvije vrste terapije bez obzira na trudnoću!! Prvo je bilo tura premazivanja citostatikom, te su se povukli... i nakon 3 tj ponovno pojavili! Zatim mi je rađena kirurška elektroablacija u lokalnoj anesteziji! I tada mi je rečeno, ako se pojave ponovno za mjesec dana, opet spaljivanje!
U biti me zanimalo da li je normalno da se tako često pojavljuju i da li je tko od vas imao iskustva s tim i kako je protekao porod!
Hvala vam puno na komentarima!![]()
mislim da ces na carski.
pa nejka stanja pogoduju nastanku kondiloma. Ta stanja su stres, trudnoća, pad imuniteta te mnogi drugi..Originally Posted by viki26
Ja sam imala HPV preko 10 godina, i nikada u životu CIN ali nakon poroda na prvom PAPA testu pojavio se CIN I.
Objašnjenje mog ginekologa - trudnoća je pogodovala.
Poslana sam na kolposkopiju pa u forniksima našli puno kondiloma..
Tada je doktor rekao - u slijedeću trudnoću bez ovog.. Išla na premazivanje podofilinom, pa na spaljivanje kodniloma u forniksima i na spaljivanje ranice na cervixu (koja je ostala od prvog poroda).
Porod sa kondilomima - neće ići.
Imaš šiljaste kondilome - znači da imaš HPV niskog rizika.. svejedno u kondilomima se nalazi virus te prolazak bebe kroz rodnicu izlaže bebu riziku da HPV ne prenese u pluća a i postoje slučajevi da dobije trahom.
Znači najvjerojatnije carski, ili si trebala na deteljni pregled ići prije trudnoće pa sve to riješiti..
Bilo kako bilo, ne izlaži bebicu nepotrebnom riziku
gadan je taj opasni HPV....
mackulina pazi na taj CIN (mislim vjerujem da pazis)....nekome se nista ne dogodi unatoc HPV visokog rizika ali svejedno pojava mozaicizma na kolposkopija nije jako dobra. Vidis do danas su bile teze kako muski nose taj HPV kao opasnost za zene u svojoj smegmi a da njima ne radi nista. U zadnjih pet godina istrazivanja sirom svjetskih instituta ipak su pokazala drugacije. Uzasna je vaznost dobro i decke educirati kada za to nastane vrijeme (mislim spolno aktivno). Ono su stilu "mozes se ti trositi bezveze a kada stvarno dodje ona jednog dana koju ces neizmjerno voljeti nemoj da joj preneses sve sto si usput pokupio".
Sto se tice kondiloma nase trudnice...kao sto sam rekla velik je broj djece koja su imala kasnije problema s glasnicama i respiratornim sustavom zahvaljujuci HPV. Zato bolje ne svojoj princezi donijeti nesto takvoga. Radije i elektivni carski rez. A ginekolosko stanje srediti sto prije.
mackulina puno srece tvojoj bebici!![]()
hvala ti na savjetu i na lijepim željama stelita,
Sredila sam ja CIN I sa podofilinskim premazivanjem forniksa pa sa fulguracijom svodova forniksa i elektrokauterizacijom ranice (ektopija koji je nastao u prvom porodu) .. i sve sam sa tim zahvatom riješila u lipnju 2008.
Nakon 6 mjeseca od zahvata (u 16 tjednu trudnoće) išla na PAPA i čak na Bris HPV-a.
Papa savršen i HPV-a više nema....
Sva sreća da sam reagirala odmah na CIN I (on najviše zavuče žene i nakon 6 mjeseci postane CIN II ili nedaj Bože CIN III)
hvala na savjetu.. poslije toga svakog savjetujem neka ode na kolposkopiju... jer ja godinama sam imala HPV a da nisam ni znala da imam kondilome.. (jer su bili u rodnici i bili su ravni)
Bezazleni kolposkopski pregled otkrio je pravu sliku..
I da, kako si sama rekla..kondilomi su opasni
Sretno i tebi![]()
![]()
Sad čitam ovo i :shock: ne mogu da vjerujem.
U prvoj trudnoći sam imala kondilome i to šiljate (bradavičaste) .
Normalno su me porodili, vaginalno, nisam imala nikakvih terapija u toku trudnoće :shock: . Znam samo da su komentarisali kada su me šili poslije poroda oko kondiloma.
Poslije poroda su kondilomi sami otpali.
Šta sada?
Da li je moja kćerka (8 i po) inficirana HPV-om?
Zašto mi to niko nije rekao![]()
?
ma ne, ak nije imala nikakvih infekcija odma nakon poroda, nije nista. ne kuzim se pretjerano u hpv, ja sam npr imala ureaplasmu i vadili su bebi kks i crp i sve je hvala bogu bilo ok. ti se vjerojatno bojis da dijete nema hpv ko ti, vaginalno il do kud to vec seze, to mislim da nema sanse.
a ne znam triple mama što da kažem... mene su isprepadali kondilomima u prvoj trudnoći i sugerirali da ih se riješim :/
Činjenica je da masa ginekologa ne inzistira na brisevima uopće a druga masa žena ne zna da uopće ima kondilome (kao što ni ja nisma znala da ih imam)
I eto u tom krugu pacijent (koji ne zna da ih ima), doktor (koji nije inzistirao na brisevima i kolposkopiji - ili mu pacijent nije ni rekao da ih ima), prirodan porod = ona karika koja nedostaje...
Ponavljam, meni su svašta u Petrovoj nagovorili glede kondiloma i poroda - ako želiš ti možeš bebici uvijek napraviti briseve grla, nosa gdje će se vidjeti da li je išta pokupila pri prirodnom porodu
Meni su rekli da se oni mogu riješiti do poroda pa ako ih nema ne treba carski?!
ako su kondilomi vanjski znači oko anusa ili oko ulaska u vaginu mogu se riješiti..da ali ako su ti u rodnici ili na cervixu...ja ne znam kako oni to misle riješiti u trudnoći trudnici :? :? :? ....
znam po sebi...
Jer ja sam ih imala u rodnici.... prvo ti ih premazuju otopinom koja peče ko sam vrag..onda nakon 4 sata moraš leći u kadu punu vode i natopiti rodnicu sa vodom.. nakon 4 dana sami se oljušte... (neznam koliko je u trudnoći to dobro da ne izazoveš infekciju? :/ )
Ako su kondilomi u forniksima gdje podofilinska otopina štapićem ne seže..spaljuju se odnsono zamrzavaju i stružu se svodovi i imaš iscjedak sukrvičasti oko mjesec dana i peče i boli (ne znam koliko je pametno to raditi u trudnoći :/ )
Vidi najbolje sa doktorima.... ali ne pristaj da ti čeprkaju dolje samo tako.. da ne izazovu neku infekciju....
Pa ja mislim da su samo vanjski, jer me dr pregledala vaginalno da vidi da li ih ima unutra! Ovi su sada vani, i do sada su bujali kao ludi! Ne znam što bi još mogla zimati za podizanje imuniteta, osim ovih vitamina koje pijem od kada sam trudna (Prenatal)??? :/
da li te je pregledala kolposkopom????
jer postoje slučajevi da žene znaju imati i visokorizični i niskorizični HPV (odnsono ravne i šiljaste kondilome)..
Ravni se vide samo kolposkopom?!
Vitamini?? kondilome nećeš riješiti podizanjem imuniteta već zahvatom...
to je tako![]()
Možda se se nisam dobro izrazila ali moja kćerka sada ima 8 i po godina a kondilomi su bili vanjski i dr je znala da ih imam.
Nije jer ne znam ni dali smije u trudnoći?? Znam da ih vitamini neće riješiti ali pošto tako bujaju zbog pada imuniteta pa da bar malo pripomognem... :/Originally Posted by mačkulina
Pitaj svoga ginekologa kada se tvoja kćerka može testirati, ai da li će moći primiti cjepivo protiv hpv-a, super je što su sada počeli cjepiti protiv tog zla!Originally Posted by triplemama
Ali koliko sam ja skužila beba može prolaskom na porodu dobiti infekciju očiju ili dišnih organa, a mislim da bi se to trebalo manifestirati ranije! Nemoj previše brinuti dok ti dr ne objasni!