to je umjetno gnjojivo?
mislim da da. Znam staviti i izmet od kunića oko biljke pa isto bude ok
folifertil
http://www.veterina.com.hr/pdf/agro/...ifertilb11.pdf
http://www.veterina.com.hr/pdf/agro/...olifertilt.pdf
http://www.veterina.com.hr/pdf/agro/...lifertilca.pdf
raste od njega kao ludo, ali od ove godine kod mene samo kopriva
umjetna gnjojiva ubijaju život u tlu (mikroorganizmi)
toplo preporučam organski kompost:
http://www.agroruse.si/index.php?opt...264&Itemid=363
on na tlo djeluje probiotički (kao jogurt na naš želudac)
samo sa tim sam podgnjijila rajčice i tikvice (inače su to veliki potrošaći dušika) i rastu ka bllesavi, biljke izgledaju odlično: jake i zdrave
ne vidim smisao u prihranjivanju vlastitog povrća sa umjetnim gnjojivima.. čemu trud kad takvo povrče možeš kupiti bilo gdje
Uf, sad si pokrenula nešto zanimljivo. Nažalost, značaj mikroorganizama tla je prilično zanemarena tema, a od svih značajki jedina ozbiljno elaborirana je pH faktor (koji opet utječe na sojeve mikroorganizama prisutne u tlu).
Baš me zanima, što misliš o (prečesto preporučivanom) termičkom tretiranju zemlje. Meni je to svetogrđe - sve što valja u zemlji pomre.
evo mene padobranca, samo da se pohvalim da moje nagurane rotkvice napreduju, a i peršin je ugledao svjetlo dana!!
Inače sadim iz čistog zadovoljsta, a peršin iz potrebe jer svaki malo zatreba samo malo i onda trči u dućan po 0,50 kn peršina![]()
mislim da sam malo nagurala rotkvice, ali nadam se da će bit nešto, a u budućnosti msilim da ću probat s rajčicama!!
naišla sam na površinsko spaljivanje tj. vručim zrakom se opare listovi neželjenih biljki (poznate kao korov) i onda one usahnuDavor prvotno napisa
tlo se ne 'kuha', dođe kao požar preko tog područja
a iz okolice vidim da iako je požar protutnjao , nije ubio život tla, sve životinje koje se uspiju zakopati na vrijeme prežive
mikroorganizmi su ti 'vrtlari' zahvaljujući kojim biljke žive duge i zdravo
ima knjiga 'Tajni život tla'
toplo preporučam
Moj mali vrt počinje pokazivati znakove manjka hranjivih tvari.
Iako ja većinu stvari iskoristim dok su još super mlade za salatu ili zelene sokove, ono što je malo duže ostalo definitivno zaostaje u rastu. Listovi cikle su poflekavili. Nove isklijale biljke definitivno sporije rastu.
Jedino paradajzi i dalje rastu ko ludi i sve je puno malih plodova.
Sad sam dodala u tegle malo Ekognojida, pa ćemo vidjeti:
http://www.sumoopskrba.hr/katalog/ar...ojid_15l_2544/
Ne sviđa mi se jer su dosta velike grude unutra.
I da, imam i lisnih ušiju. Na cvijeću sam ih pošpricala jučer otopinom deterđenta za suđe. Ne znam još da li je djelovalo, ali čini mi se da izgledaju manje živahno.![]()
A gusjenice koje smo našli na paradajzu kao male bebe, sad držimo kao kućne ljubimce u kutiji i dajemo im svakako zelenje i sad su trostruko veće.
Nikakva uvjeravanja da ih pustimo ili potamanimo ne pale kod podmlatka.
Ogavne su.
stajsko gnjojivo ... ne znam da li je odležalo minimalne 2 godine i postalo stajski kompost, on je odličan
slabi imunitet biljke = bolesna biljka
meni su uši napale paprike, podgnjojila sam ih Biopostom i nakon nekog vremena uši su otišle
sad su na mahnama, ali tu nema pomoći, moja procjena je da imam sjemenje hibrida (baka dala), jer je ovo 2. generacija i jako malo ih je niklo i stabljike nisu baš u punoj snazi , non-stop bolesne
a koprive ni za ljek .....
reci mi 'prošlost' zemlje prije ov godine tj. šta je na njoj rađeno a šta nije
Ja se baš ne bunim puno protiv umjetnih gnojiva, povremeno i po potrebi, možda 1-2 puta u sezoni. ipak to nije isto što i herbicidi, fungicidi i sl. koji ubijaju nametnike, a time tretiraju povrće koje onda dilaju na placu. Kad idem u Zg iz Siska, a ono duž jako prometne ceste, sve pod salatom, kupusom, jagodama i od nedavno nektarinama, sve prskano + promet. Koma
problem kod umjetnih gnjojiva je što su umjetna: biljak ih ne raspoznaje, pa se zna prekrcati sa njima, pogotovo dušikom
osim toga, umjetno gnjojivo ubija život u tlu, ne bogati ga nego osiromašuje
od početka primjenja umjetnih gnjojiva (a proizvode se od sirovine tipa nafte) do danas njihova potreba na istom tlu je porasla za 20%, čitavu petinu
u tlu postoji mikroflora, kao npr. u vagini,
imaš miljon dobrih bakterija , koje dokle su u ravnoteži sve je ok i super
pobij ih i imaš problem
umjetna gnjojiva ispire kiša, i tako se truju podzemni izvori vode , zagađuju rijeke, bujaju alge...
vrtni centar, inače prodaju i razne sadnice, stabla, ukrasno kamenje, navodnjavanje ...
mi smo ove godine koristili neko briketirano konjsko gnojivo i ok je. ima tu eko licencu.
Slično i kod nas - rukola se "izrasla" i uskoro ću je likvidirati. Sve ok, da je u vrtu, a ne na balkonu, sad bi bila u istoj fazi.Fidji prvotno napisa
Paradajzi su nam dozreli (prva tri ploda) i danas ih mislimo degustirati. Moram staviti slike...
Od gnojiva zakopala sam na dno kopanjica (još u rano proljeće, prije nego sam i mislila da će to biti za povrće) naše jabuke s grunta koje su mi posmeđile i počele trunuti. Pokazalo se dobro. To i inače radim za cvijeće.
Sad sam gledala prekrasan prilog u plodovima zemlje o povrcu u posudama....
:D
Cini se da nisam trebala tako rijetko saditi, ali znam barem za slijedecu godinu... Bas kazem mm kad cemo kupovati stan postojanje veeelikog balkona ce biti vazno (donedavno bi takve stanove krizala - preskupo a premalo iskoristivog prostora )
Odusevio me... trazim na hrt-ovoj stranici prilog ali izgleda da nema...
mozda ovo kaj pomogne
Mukica prvotno napisa
Ima li još ekipe koja doma klija izdanke? Možda otvoriti novi topic?
Naime, nisam već dosta vremena klijao ništa osim riže za GABA rižu, a natrčao sam na članak o klijanju heljde i komentare da je to superhrana. Pa me motiviralo. (ne treba ni balkon)
Eeeeek, ja sam citala da klice od heljde nisu dobre jer pri klijanju razvijaju neki otrov prvih dana, obrati paznju na to. Inace ljeti ne uzajam klice. Imamo u vrtu toliko svjezeg povrca da ga ne signemo pojesti.
Zimi kojesta uzgajam u obliku klica. Ali ne i heljdu.
I mi pustimo mungo grah da klije, ali to je zimski sport. Zanima me topic, ali ima za to vremena...
dizem ovu temu u rano proljece i podsjecam da nitko nije pripomenuo ljupčac koji je famozna biljka, a moze i na balkonu![]()
Trebam pomoć za lovor. Imam u tegli veliki lovor, koji je ljeti na balkonu, a zimi na negrijanim osvjetljenim stepenicama. Ove zime mu se na lišću pojavila neka plijesan. Zna li netko neki eko način spašavanja????
ima li tko sadnice i/ili sjeme jagode? neke domace mozda? ili gdje ima za kupiti....ovdje u slavoniji...?
na mom balkonu jos nema nicega, ova zima je pretjerala.....
Posljednje uređivanje od Ivana B-G : 21.03.2010. at 14:49
joj, bas ti zavidim
vjerojatno bi trebala osusiti sjeme nekog kupljenog paradajzica, to mi je tek sad palo na pamet
Narastu bez problema. Mi ih svake godine imamo u vrtu samonikle. Budu sitniji nego oni u ducanu, ali ih klinci obozavaju.
a ovaj? kumato?![]()
nedavno je spominjana neka udruga, cini mi se u frankopanskoj, koja ima autohtono sjemenje i valjda sadnice. jel zna netko o cemu pricam?![]()
Javi se nijma http://www.rustica.hr/
Oni su bili organizirali razmjenu, tokom godine se sjeme može dobiti poštom.
Evo čitam sjemena više nema, moraš čekati drugu godinu.
Bok vrtlarice,
Iako zivim u kuci i imam veliku okucnicu i vrt ove sam se godine odlucila pokusati vrtlariti po svojim balkonima. Sada se sigurno pitate zasto? e pa tako sto svih ovih godina vodim rat sa puzevima, koji cim nesto posadim dodju i pojedu, tako da me od mog mukotrpnog stihanja, kopanja i sadjena u jutro ne doceka nista....Pokusala bih sve kako da ih sklonim ali ne pomaze . I tako da cu ja ove godine pokusati sa balkonskim uzgojem i kako citam u rat sa zelenim gusjenicama i usima...ali ne odustajem od svoje zelje da napokon uspijem.
Ono sto mene zanima od vas koje ste vec sadile paradajze, krastavce....koje ste velicine tegli koristile....
Ja sam u Samobru i tu imam jedno mjesto gdje svake godine za cvijece uzimam pravu zemlju tj kompost. Ona ne nestaje samo tako iz tegli bez obzira kojom kolicinom je zaljevate.
Jos me zanima je li tko sadio papriku onu debelu zelenu ili crvenu? Zna li kako da nabavim sjeme, odnosno kako se zovu(neko strucno ime) krastavci koji rastu u ogradu?
Htjela bi posijati zelenu salatu u teglu na balkon - imate li kakve savjete oko vrste i načina uzgoja...i koliko salati treba da izraste?
Obične žardinjere za cvijeće, dobar humus... vrijeme klijanja je navedeno na sjemenu, a možeš i flance kupiti, brže je. Ne znam koliko joj treba da izreaste, mjesec dana?
da, salati treba oko mjesec dana da izraste toliko da ju možeš presaditi
flance imaš na tržnici, prodaju se za oko 20 komada/10 kuna
upravo sam danas presađivala putericu u bašči, a nekoliko sam donijela na balkon i posadila u posudu
ovo mi je prvi puta da sadim i na balkonu, a u posudu sam posadila i mrkvu, peršin i kopar (imam šumu kopra u bašči, a mrkvu i peršin je trebalo raščupati)
gledam i mislim si kako bih mogla dovući još koju posudu (zapravo je teže dovući zemlju na treći kat), ali možda bolje da oladim od svega i vidim kako će biti ove godine
Posljednje uređivanje od SikaPika : 24.05.2012. at 03:42
U dvorištu Zelene akcije u Frankopanskoj su izloženi stalci s razrezanim PET bocama poslaganim u redovima jedne iznad drugih u kojima su makarsvašta posadili. Boce su međusobno povezane cjevćicama i zalijeva se samo gornji red, a gravitacija obavi ostalo. To buja. Razmišljam kako je takav vertikalni vrt pravo rješenje za balkon.
Tko je u Zagrebu neka to skokne vidjeti. Ako se sjetim ću to pofotkati (ako me netko ne pretekne)
Jučer je bilo u Lidlu. Vaza ljupčaca 9,99 kuna, a lijepa biljčica. Vjerujem da i na tržnicama ima.
bilo bi to sjajno, da, da ja nemam štetočinu na balkonu
prekjučer mi zatukla tek izniklu bundevu koju trebam presaditi u vrt
samo čekam kako će poizvlačiti i ovo što sam posadila...
rekla sam joj da ih mora samo dragati i pjevati im
najgore je kad čeprka po zemlji i baca s balkona, a susjedi dolje suše veš
ajd slikaj te boce pa stavi, baš me zanima
gledam na njihovim stranicama, nema ništa
a zanimljivo je i staviti kao neke vreće s džepovima na zid, u džepove zemlju, u zemlju biljku
samo ne repu![]()
Može savjet koju zemlju kupiti za tegle - sadim i cvjeće i začinsko bilje - zemlju mislim onu na vreče iz Bauhausa (ili nekog drugog centra). Ako može točan naziv ..i što staviti na dno teglica za drenažu? (nemam baš pristup ni pjesku ni kamenčićima)