-
Opći problem, moje mišljenje je to da danas pre više odgajamo djecu u smislu "srećo naša, tvoje je samo da učiš i budeš dobar, sve drugo će mama i tata". U hrvatskoj je sramota raditi.
Dakle i mojima je izlet u Grčku bio omča oko vrata, ali ja sam ionako sa 15 radila u jednoj arhivi dva dana tjedno za đeparac, pa sam onda radila u discu na garderobi, pa kao konobar na šanku naravno samo vikendom.
Imala sam od 15 svoj novac i garderobu i luksuz sam si sama priuštila (akose to moglo zvati luksuz).
Uglavnom moji su uvijek isticali da ja to ne moram, ali ja sam htjela, i to je predivan osjećaj. I tu sezonu kad smo išli na maturalac cijelo ljeto sam radila u jednom vešeraju i restoranu i na kraju ljeta sam došla doma i rekla da mi ne treba ni kinte.
Na faksu su mi davali samo za stan, jer sam ja radila ankete, pa na popisu stanovništva itd.
I uvijek sam imala više od svojih kolegica koje su samo kukale i zapomagale, a kad sam jednu pitala da li bi radila sa mnom na 988 info. od kojih sam ja zarađivala lijepih 1000-1200 mj. Odgovor je bio, ma joj a kako ću izlaziti i imati vremena za dečka.
Mislim ja znam da se svi oni ne mogu zaposliti iz ovog ili onog razloga, ali i da je više onih koji niti ne shvaćaju što je onaj dan u mj. kad roditeljima stiže rata kredita, da je auto ispred kuće skup, da je problem tjednu kupovinu platiti i uopće vrijednost novca i koliko ga je teško zaraditi.
Mogli bi mladi puuuuno više. I ne trebamo si uzeti za primjer Amere. Djeca u dosta zemalja EU rade negdje pola radnog vremena, i to im je normalno. Stvar je u mentalitetu odgoja, za koji smo sami krivi jer je to kod nas toliko generacijama ukorjenjeno, da je nama normalno držati "dijete" u kući do 30 i kusur i dat mu svaki dan 10 kn za kavu, jer jadan nigdje nema posla.
Ja već 3 mj. tražim radnicu u finoj trgovinici (agenc.za vjenč.), radno vrijeme u dvije smjene, malo rad sa strankama i malo posložiti. I nikako naći. Dođu, pa im je problem ujutro, pa ne bi subotom...
Taj odnos prema radu se dobiva u odgoju. I bilo bi nam svima lakše kad bi djecu odgajali da je jako dobro da pomažu u kućanstvu. Ne trebaju oni rintati i davati za račune, ali da se uče imati svoj novac i kako se do njega dolazi.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma