Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Nezaposlena i rodiljna naknada

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nisam sigurna dal je pitanje postavljeno na pravome mjestu,ako nije premjestite ga.Prijateljica je nakon 9 mjeseci zaposlenja postala tehnološki višak.Prijavila se na burzu radi ostvarenja prava i na hzzo radi osiguranja.Evo maloprije mi je poslala sms da je trudna.Kakvu će naknadu dobivat u slučaju da ode na komplikacije i jel će stvarno dobivat onih mizernih 1.663,00kn?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je nezaposlena, ne može na komplikacije

rodiljnu može ostvariti kao nezaposlena, ali od dana rođenja djeteta, i da to je 1.663,00 kn

koliko je prošlo od otkaza do saznanja za trudnoću? vremenski?

a pitanje je na krivom mjestu, ali to bu mamma san sredila

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Od otkaza do saznanja trudnoće je prošlo skoro 4 tjedna.Odjavljena je s 28.02.2009.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    ..............
    a pitanje je na krivom mjestu, ali to bu mamma san sredila

nije više..

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala mamma san

Citiraj No@n@ prvotno napisa
    Od otkaza do saznanja trudnoće je prošlo skoro 4 tjedna.Odjavljena je s 28.02.2009.
    onda niš. previše za poništavanje otkaza.

dakle, stoji moj prvi odgovor.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

A kad bi se opet zaposlila? Kakva bi onda prava imala?

mamma san editirala post sukladno pravilima ovog pdf-a.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala mamma san!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj No@n@ prvotno napisa
    A kad bi se opet zaposlila? Kakva bi onda prava imala?
    U slučaju da se ponovo zaposli, te da radi do otvaranja rodiljnog dopusta, opet ne bi ostvarila rodiljnu naknadu obračunatu kao prosjek isplaćenih plaća, jer, prema sadašnjim zakonskim odredbama, neće imati zahtjevani neprekidni staž osiguranja od 12 mjeseci. U tom slučaju, neovisno o visini plaće rodiljna nakanda bi joj iznosila opet 1663 kune.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Gori zakon stvarno nisam vidjela. Užas živi! Hvala na odgovoru!To je velika hvala majkama koje rađaju dječicu! Sorry al stvarno sam ljuta!

njokica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I ja sam ljuta na te odredbe

Najviše me živcira što su odredbe za stjecanje prava na porodiljnu naknadu zapravo 'antinatalitetne', i opet na neki način mnoge tjera da odgodi pravljenje djece , pogotovo mlađe od 30g. Pogotovo u mojoj struci (profesor), gdje masa ljudi stalno radi rascjepkano, na određeno, na zamjenama... Po meni bi svaka trudnica, bilo da radi 3 mjeseca ili 10 godina, trebala imati ista prava!!!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Prijateljica mi je zbog tog zakona totalno u šoku i veli da se osijeća krivom jer je trudna baš sad.Prestrašno je da žena u tim danima koji bi trebali biti najsretniji u životu mora tako nešto osijećati.Ma taj zakon treba pod hitno mijenjati.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam rodila 2007, pa stoga upozoravam da nisam sigurna dali se išta promijenilo otad.

Saznala sam da sam trudna mjesec nakon isteka roka na određeno. I dobila sam bolovanje, navodno je tad vrijedio zakon ako se zatrudni u roku 3 mjeseca nakon prestanka radnog odnosa. dobivala sam 1000 kuna do poroda, kasnije tih famoznih 1660 ikolikovećkuna. Ako hoćeš mogu ti poslat broj savjetodavca, možda se u međuvremenu nešto promijenilo novim Zakonom.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ma sve pet.slučaj uspiješno riješen. :D

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pitanje:
    sestra mi je trudna i na komplikacijama je od 6.4., termin je 19.11.
    radi na određeno, a saznala je da joj neće produživati ugovor koji istječe 31.8.
    što da onda napravi? na burzu? produžetak komplikacija ili na rodiljni? pitam zbog novčane naknade. kakva je u kojem slučaju?
    ili nema izbora te kao nezaposlena prima onih 1600kn?

to nam je skroz nova situacija i potpuno nepoznata.
    hvala!

njokica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mrkvica05 prvotno napisa
    pitanje:
    sestra mi je trudna i na komplikacijama je od 6.4., termin je 19.11.
    radi na određeno, a saznala je da joj neće produživati ugovor koji istječe 31.8.
    što da onda napravi? na burzu? produžetak komplikacija ili na rodiljni? pitam zbog novčane naknade. kakva je u kojem slučaju?
    ili nema izbora te kao nezaposlena prima onih 1600kn?

to nam je skroz nova situacija i potpuno nepoznata.
    hvala!
    Koliko znam bolovanje se može produljivat iako joj istekne ugovor (neka netko ispravi ako sam u krivu), ali nema pravo onda na porodiljnu naknadu u visini plaće koju je primala, jer se mora biti u rad.odn. kada se otvara porodiljni dopust, bez obzira da li je ug. na određeno ili neodređeno. S tim da pazite na to da sad ona nema pravo na porodiljni 45 dana prije termina, već od dana rođenja djeteta. Probajte izvući naknadu za nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje, ali se prije jaaaako dobro informirajte, jer sam ja nedavno to uspjela ali ne zahvaljujući osoblju na Zavodu (katastrofalno je koliko ne-ma-ju-po-jma ), već mužu koji je digao frku (oni kažu da nemam kao pravo, onda MM kaže da, koliko je čitao Zakon, da imam pravo, i onda sam najednom imala pravo!!!)

držim fige

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

cure koliko je i kad se dobiva ako sad ostanem trudna a na burzi rada sam i imam 1663 kune :/

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj malo janje prvotno napisa
    cure koliko je i kad se dobiva ako sad ostanem trudna a na burzi rada sam i imam 1663 kune :/
    Za nezaposlene naknada kreće od dana rođenja do 1. god. 1663 kn.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imam i ja pitanje:
    radim, ugovor mi je na određeno vrijeme (do kraja 11. mjeseca). mislila sam raditi do kraja, odnosno do onih famoznih 28 dana prije termina koji mi je 06.07.
    nažalost ginekolog mi savjetuje pod hitno prekid rada i ostanak kod kuće zbog uloživosti za jagodicu prsta :? . s obzirom da sam tvrdoglava mazga ipak ću radit do kraja travnja i onda prestat.
    savjetovala sam se s pravnom savjetnicom na HZZO-u i kako god okrenem ako odem na bilo kakvo bolovanje koje je vezano uz trudnoću padam na onih 800 i nešto kuna.

mamma san editirala dio teksta u skladu sa pravilima ovog pdf-a

i sad mene zanima:
    kad idem na porodiljni po sili zakona ko mi daje plaću za tih 28 dana do poroda? HZZO ili moj poslodavac?
    kolika je ta plaća za tih 28 dana prije poroda?
    pošto radim, kad rodim ko mi isplaćuje plaću dok sam na porodiljnom?

jedino što mi je u cijeloj priči jasno je da sa sadašnje plaće padam na 1.663kn jer nemam 12 mjeseci radnog staža u komadu, a ni 18 u zadnje 2 godine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ........

i sad mene zanima:
    kad idem na porodiljni po sili zakona ko mi daje plaću za tih 28 dana do poroda? HZZO ili moj poslodavac? Hzzo
    kolika je ta plaća za tih 28 dana prije poroda? radi se o rodiljnoj naknadi. i iznosi isto kao i iza poroda

pošto radim, kad rodim ko mi isplaćuje plaću dok sam na porodiljnom? dok si na rodiljnom dopustu, naknadu ti isplaćuje HZZO. Ako radiš, ne možeš biti na rodiljnom dopustu.

jedino što mi je u cijeloj priči jasno je da sa sadašnje plaće padam na 1.663kn jer nemam 12 mjeseci radnog staža u komadu, a ni 18 u zadnje 2 godine. :evil : za rodiljnu ti je bitan uvjet 12 mjeseci neprekidnog staža, a ovih 18 mjeseci u zadnje 2 godine je samo dodatna olakšica koja vrijedi SAMO za bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala njokice, možeš li mi reći radi li se to o Zakonu o radu? ili?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tnx mamma san.

kako okrenila da okrenila padam na minimalac, ali sam toga svjesna već odavno. ja sam forsirala rad jer mi se radi, znajući da nikako ne mogu ostvarit punu plaću.

jedino što me još šokiralo je saznanje da ako prekinem porodiljni dopust (prvih 6. mjeseci) i vratim se radit npr. nakon 3 mjeseca od poroda i onda mi ne produže ugovor gubim preostala 3 mjeseca porodiljnog dopusta. imam pravo samo na roditeljski dopust.
    rodiljni dopust, odnosno ta 3 miseca ne mogu pribacit na muža jer je u mirovini. tako da dadiljat može svakako, ne triba mu "stimulacija" od države.

Ogulinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pozdrav cure. Prvi put se javljam na ovaj forum, inače sam na forumu j.i.a. jer imam kćer s tom groznom dijagnozom. Imam troje djece i očekujem četvrto. Od Nove godine sam nezaposlena. negdje u zakonu o mirovinskom osiguranju (NN br. 102/98) sam pročitala da se i nezaposlenim majkama priznaje mirovinski staž u trajanju od jedne godine. Buni me podatak da je to za samozaposlene majke. Molim mamma san da mi pomogne odgonetnuti je li taj podatak točan. U HZZZO u su mi rekli da su to samo priče, a sa druge strane sam doznala da oni nerado daju potvrdu te informacije jer iza toga slijedi za njih puno papirologije. Unaprijed hvala!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Ogulinka prvotno napisa
    Pozdrav cure. Prvi put se javljam na ovaj forum, inače sam na forumu j.i.a. jer imam kćer s tom groznom dijagnozom. Imam troje djece i očekujem četvrto. Od Nove godine sam nezaposlena. negdje u zakonu o mirovinskom osiguranju (NN br. 102/98) sam pročitala da se i nezaposlenim majkama priznaje mirovinski staž u trajanju od jedne godine. Buni me podatak da je to za samozaposlene majke. Molim mamma san da mi pomogne odgonetnuti je li taj podatak točan. U HZZZO u su mi rekli da su to samo priče, a sa druge strane sam doznala da oni nerado daju potvrdu te informacije jer iza toga slijedi za njih puno papirologije. Unaprijed hvala!
    Svaka nezaposlena majka ima pravo na 1 god staža. Prije se taj staž mogao "tražiti" do 1. god, a sad, mislim da moraš papire predati do 6. mj. Nisam sigurna u rok.
    Staž tražiš na mirovinskom i to nisu samo priče. Odeš tamo sa radnom knjižicom, rodnim listom djeteta i obrascom iz NN (ne znam koji je obrazac u pitanju).

Moja prijateljica je išla 2 puta. Prvi put nisu znali o čemu priča, pa je drugi put došla sa isprintanim zakonom.... šetali su je po šalterima i sobama dok nije naišla na jednu zaposlenicu koja je uzela taj zakon, pročitala, našla u NN podatak o tome što i kako treba raditi i upisala joj staž u knjižicu.

Dakle, nije velika papirologija, samo oni nisu baš upoznati s time

Ogulinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mirtica hvala ti puno. Mnoge nezaposlene mame to ne znaju a ja ih znam nekoliko kojima bi dobro došla ta jedna godina. Kolko vidim i sama ću morati isprintati taj zakon jer imam dojam da nas službenici nekad smatraju glupima jer nabace takvu facu kao da hoće reći "ma o čemu ti pričaš, kaj me oćeš učit mom poslu?"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima zgodan članak u glasu Koncila o tome (čak iz 2005.g.)

Zakon o MO, članak 15.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno POMOZITE

Neznam dali postavljem pitanje na pravom mjestu ali ok.Ja sam novopecena mama od 13.04,studentica(ostao samo diplomski kojeg nisam stigla dovrsiti radi komplikacija u trudnoci),diplomirat cu do ljeta.Zanima me kako da ostvarim pravo na 1663 kune s obzirom da studenska prava gubim za koji mjesec.unaprijed hvala.pozzz

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marijana,

sa rodnim listom se javi u svoju referadu. Za vrijeme rodiljnog dopusta traži zamrzavanje svojih studentskih prava. Diplomirati možeš i nakon rodiljnog.

Nadalje, ako se odlučiš ipak diplomirati sada, po nakon diplome se prijavi na HZZO kako bi te u sustavu zdravstvenog osiguranja registrirali kao nezaposlenu osobu te se prijavi na burzu rada (HZZ). Pazi da ne prekoračiš zakonske rokove, no kako se sve zbiva za vrijeme rodiljnog dopusta, ipak to napravi nakon 30 dana.

Rodiljnu naknadu, ako već nisi ostvarila, možeš ostvariti kao roditelj izvan sustava rada, a bitno je da imaš zdravstveno osiguranje.

Molim te da se javiš na svoj područni ured HZZO-a.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

evo i mene ode

Nezaposlena sam i nisam prijavljena na burzu, trebala sam ić na ona neka savjetovanja a ja nisam išla jer mi nitko nije imao čuvati dijete i oni su mi rekli da će me izbrisat sa zavoda. Meni je to tada bilo svejedno jer sam ubrzo trebala počet radit, no nisam počela radit, ostala sam trudna :D

Dal ja svejedno imam pravo na naknadu kad rodim??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako si zdravstveno osigurana, HR državljanka (ili imaš stalni boravak), te neprekidno prebivalište u HR u trajanju od najmanje 5 godina, onda ostvaruješ pravo na rodiljnu naknadu kao roditelj izvan sustava rada (1663 kune mjesečno tijekom prve godine djetetovog života).

Sve o tome, napisano je malo više.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Ako si zdravstveno osigurana, HR državljanka (ili imaš stalni boravak), te neprekidno prebivalište u HR u trajanju od najmanje 5 godina, onda ostvaruješ pravo na rodiljnu naknadu kao roditelj izvan sustava rada (1663 kune mjesečno tijekom prve godine djetetovog života).

Sve o tome, napisano je malo više.
    sve to imam, hvala ti puno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •