Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: astma u trudnoci

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno astma u trudnoci

Imam pitanje, naime sogorica mi je u 32.tjednu trudnoce i zadnjih mjesec dana se borila sa nemogucim kasljem koji nije jenjavao niti nakon antibiotika niti su ikakvi sirupi pomagali. Kasalj je bio toliko uporan i naporan da je od naprezanja ukljestila zivac u kraljeznici, ma sto problema...

Da ne duljim, prekjucer je konacno otisla preko veze na Jordanovac gdje su joj dijagnosticirali astmu. Nikad nije bila niti alergicar niti imala slicnih problema. Zanima me ima li tko iskustva s time? Da li se to moze povuci nakon trudnoce i koje su joj sanse za prirodni porod.

Dobila je Ventolin pumpicu no, za sada kaze, da joj bas ne pomaze. Odnosno, smiri joj se kasalj na neka 4 sata i onda opet sve ispocetka, a pumpicu smije 3 puta dnevno po dva udaha.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam sličan slučaj.

Kao mala sam imala astmu, ali povukla mi se prije 10-e godine.

Onda mi se u prvoj trudnoći ponovno pojavila - moj problem nije bio kašalj, nego opstruktivni bronhitis - koji zna biti nezgodan za dijagnozu. Naime, tvrdiš da ne možeš disati i ponašaš se kao da dišeš na škrge, ali ljudi oko tebe vide da dišeš, pa misle da je to napadaj tjeskobe (treba iskusan zec da to prepozna).

U prvoj sam trudnoći imala dva jaka napadaja, jednom su mi dali injekciju dexamethasona, a drugi put solumedrola. Oba puta se stvar riješila za desetak minuta.

Nakon trudnoće astma se povukla.

Sad sam ponovno dobila astmu, stalno se inhaliram ventolinom (ali mi već polako prestaje djelovati, a još sam i neku gripu pobrala)... Nemam pametan savjet, osim suosjećanja. I ja ću morati na Jordanovac.

E, da. Ja sam zbog tih napadaja (i jake depresije na ctg-u, ali navodno primarno zbog napadaja) završila na carskom sa spinalnom. Bila sam prilično uvrijeđena, jer sam se spremala za prirodni porođaj, ali vidjeli su da sam na jednoj prethodnoj kiretaži tijekom zahvata dobila napadaj (u općoj anesteziji), pa nisu htjeli riskirati.

Iskreno se nadam da će se i nakon ove trudnoće stvar stabilizirati.

Btw, dijete mi je (kuc-kuc) zdravo kao dren, ništa od te silne medikacije srećom nije ostavilo traga.

Sretno šogorici! Blizu kraja je, meni se s mojih 26 tjedana njezina 32 čine kao nedostižna budućnost... Također, nepovoljne biometeorološke prilike (recimo, današnja južina) meni uvelike pogoršavaju stvar.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Zaboravih napisati: kad ide na porod, naljepnicu oko vrata /na čelo na kojoj piše astma.

Iako sam ja razgovarala s anesteziolozima, u rađaonici su bili drugi. Uštedi im vrijeme, bude li frke, da ne istražuju što joj je.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Kapric prvotno napisa

Sad sam ponovno dobila astmu, stalno se inhaliram ventolinom (ali mi već polako prestaje djelovati, a još sam i neku gripu pobrala)... Nemam pametan savjet, osim suosjećanja. I ja ću morati na Jordanovac
    Ventolin nije dugotrajno rješenje i nije naj izbor...., jer to je samo simptomatski lijek......

kao da pokvareni zub liječiš analgeticima ,a ne ideš kod zubara da ti to sredi....

astma je upalna bolest pa treba liječiti upalu, a ne samo simptome-odnosno otežano disanje....

Odi na Jordanovac ili poliklinika u baruna filipovića....

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa
    Citiraj Kapric prvotno napisa

Sad sam ponovno dobila astmu, stalno se inhaliram ventolinom (ali mi već polako prestaje djelovati, a još sam i neku gripu pobrala)... Nemam pametan savjet, osim suosjećanja. I ja ću morati na Jordanovac
    Ventolin nije dugotrajno rješenje i nije naj izbor...., jer to je samo simptomatski lijek......

kao da pokvareni zub liječiš analgeticima ,a ne ideš kod zubara da ti to sredi....

astma je upalna bolest pa treba liječiti upalu, a ne samo simptome-odnosno otežano disanje....

Odi na Jordanovac ili poliklinika u baruna filipovića....
    Nazalost, znam. Ali kako sam na strogom mirovanju zbog serklaze, nadala sam se to odgoditi. No vidim da mi ne gine. Gdje u baruna filipovica?

Thnx

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam asmaticar i koristim redovno pumpicu Tafen Novoliser i koristila sam ju u trudnoci i pulmolog u Vinogradskoj je rekao da je to jedino sto se smije koristit i u trudnoci i samo mi je pojacao terapiju.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

u baruna filipovića je pulmološka poliklinika, ima jako dobrih pulmologa....mislim da se ne čeka dugo, prije se čak nije ni trebalo naručivati...ne znam kako je sad.....
    ako ti nije baš najbolje ako možeš odi na pregled, nazovi i reci da si trudnica na mirovanju pa te sigurno budu primili preko reda...
    meni ti je osobno ventolin vrlo loš izbor ako ga koristiš češće od 2 x tjedno

tafen- istina da jedini smije u trudnoći....to je kortikosteroid budesonid , jedini kortić koje mogu trudnice koristiti.....

kod težih oblika astme koriste i fiksne kombinirane terapije (kortić+bronhodilatator)

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

POLIKLINIKA ZA BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA, Zagreb, Prilaz baruna Filipovića 11

u sklopu doma zdravlja

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

freya, hvala na adresi, oni su mi ipak malo bliže.

jučer je vrag odnio salu, pa sam (ipak) dobila injekciju solumedrola i preporuku da cijelu stvar malo detaljnije pregledam.

sad sam kao ptičica, ali nema više zafrkancije, idem na pregled.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

čisto za informaciju....
    ako ti prepiše neki inhalacijski kortikosteroid to ti je puno manja količina koju udahneš nego kad dobivaš injekcije ....
    a nije baš idealno da se tako liječiš po potrebi....

astma je danas totalno kontrolirana bolest ako si discipliniran ne znaš ni da ju imaš

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •