Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 90 od 90

Tema: USKRS 2009

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kruh - jučerašnji, da nije baš sasvim mekan. Može biti i nekoliko dana... ne smeta.

Radim i slatku i slanu varijantu žemljače (slatka je sa suhim voćem i medom, ribanom koricom limuna i cimetom) od ostataka tamnog kruha, a slana bolje ispada od bijelog kruha. Budući da bijeli kruh rijetko kupujemo za jelo, obično namjenski kupim jedan mali bijeli iz kalupa (dan unaprijed) baš za slanu žemljaču.

Smjesa - dobro izrađena, ali ne baš do glatkoga, rahlije je ako se ostavi grudasto. Treba izmiješati i pritisnuti da se izjednači. Ja koristim drvenu kuhaču ili drvenu trozubu viljušku. Može se to i rukom (moji klinci u tome uživaju, kad mijese pa im ide između prstiju... ).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

[quote="apricot"]
    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    razvaljaš na cca 2 cm debljine i omotaš oko šunke. premažeš uljem da ne ispuca i staviš peći, na cca 200 stupnjeva, više od dva sata.
    Zar nije 200 C previše :? Mislim da bi se na toj temp. i to 2 sata pečenja fino karboniziralo . Inače kruh pečem na 170-180 C cca 45-60 min.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Citiraj babyboys prvotno napisa
    peterlin, što je žemljača?
    To su zemerl-knedli za lijenčine. Smjesa je ista, ali ispečena u plehu. Ne da se meni s knedlima zafrkavati, pa sam se dosjetila jadu!

Kruh se nareže na kockice, zalije toplim mlijekom (ili pola mlijeka, pola vode), doda se jedno jaje i začini po želji (špek, vlasac, češnjak, sol, možda malo vegete - NE pretjerivati..., peršin, svježi kopar je odličan).

Dodati 2-3 žlice ulja, ubaciti u pleh ili glinenu ovalnu posudu (namazanu i posipanu prezlima), gore politi možda još malo ulja i ispeći u pećnici.
    U koliki pleh, tj. bolje da mi kažeš koliko debelo to bude kada se izlije? Mislim probati možda, pa da znam da ne bi pretjerala.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, tako je to - svaka domaćica radi prema svojem posuđu. Ne znam mjere napamet, ali probat ću improvizirati.

Meni je mali bijeli kruh iz kalupa (pol kile) dosta za moj mali pleh (dimenzije otprilike A4 tj papir za printanje, duboko 3 prsta). Za standardni pravokutni pleh duljine 32 cm ide dupla količina.

Ja to istresem (prilično je gusto) u pleh i bude oko 1,5-2 prsta debelo.

Budući da je u kruhu germa, a unutra ide jaje, to se malo digne i "naklobuči" dok se peče, a kad je gotovo i počne se hladiti, spusti se natrag dolje.

Nije, zapravo, bitno koliko je debelo. Ako je deblje, peći će se malo dulje. Bolje da je tanje, da unutra ne ostane gnjecavo (netko to voli, bude kao da je kuhano, ali mi više volimo koricu...).

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Krampus recept za tortu od mrkve: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=75869

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mandy prvotno napisa
    Uskršnja pogača
    godinama pravim po ovom receptu, a bliži se Uskrs,pa isprobajte prije; obično ovo umijesim navečer,ujutro premijesim i ispečem ili ujutro umijesim, a navečer pečem;prostorija mora biti topla
    potrebno:
    50 dkg glatkog brašna
    2dcl mlijeka
    1 kocka svježeg kvasca
    12 dkg šećera u prahu
    izribana korica 1 naranče i 1 limuna
    3 jaja
    1/2 margarina
    3 žlice ruma
    3 žlice prošeka
    1 vanilij šećer
    prstohvat soli
    1 jaje za premazivanje
    postupak:
    -u 2 dcl toplog mlijeka razlomiti kocku kvasca, na vrh noža šećera i ostaviti da se diže
    u sredinu brašna uliti kvasac,lagano promiješati, dodati ostale sastojke i mijesiti mikserom 10-ak min; staviti u neku veću posudu da se diže preko noći,pokriti čistom krpom i dekom,dobro umotati; ujutro premijesiti rukama, dodati brašna toliko da tijesto bude glatko, ne rijetko i gnjecavo, jer se pogača neće dobro dići dok se peče; kad se premijesi,podijeliti u dvije lopte,pokriti krpom i ostaviti još 1 sat da se tako diže;prije pečenja dobro nožem zarezati,u obliku križa (baš duboko, da se rascvjeta dok se peće i premazati razmućenim jajom),staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180*C prvih 15 minuta, a nakon toga smanjiti na 160*C ,otprilike 35-40 min;ako primjetite da previše tamni pokrijte ih folijom
    jel ima i slana varijanta ove pogače?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Jel' tko isprobao ovu tortu?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam ju jela, ali nisam radila.
    super je fina

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Tak i ja, fakat je fina, ali komplicirana za napraviti.
    I drobi se kad se reže.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi ćemo sutra peći naše tradicionalne zečiće: http://www.sendspace.com/file/swtr6k

Za 12 kom potrebno je:

350 g oštrog brašna
    3 + 1 žlice šećera
    sasvim malo soli

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a kakav je to pročišćeni maslac?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Peterlin , dobra ideja

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam danas ispekla 3 pince i nikad u zivotu mi bolje ni ljepse nisu bile :D

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja ću sutra s dečkima po prvi put radit pince. i kolače. a popodne , kad odu s mm van, na miru napravim salate i pospremim, tako da mi za subotu ostane minimum posla.

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

danas prvi put radim pince, pekač mijesio - sad su u zdjelicama za dizanje, pa na pečenje - naravno po receptima s foruma :D

ne bi ih posipala šećerom, već samo premazala žumanjkom i nakon nekog vremena mislim ih pokriti alu folijom - će biti dobro tako?

još ću ispeći rokoko kolač i zagrebačke kremšnite

danas imam posla od jutra do sutra jer mi je posao ovaj tjedan trajao cjelodnevno

do sad sam napravila domaću francusku salatu, jetrene knedle za sutrašnju juhicu, pripremila i obojala jaja i naravno uskršnju košaricu

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi idemo kod tete na doručak, ali ja nosim pincu. Imam tremu trenutno, prvi put je radim iz pekača.
    Za ručak će biti pileća juhica od danas i rolada purećih prsa s pancetom i mladim krumpirom, sad razmišljam da je ispečem u kruhu. Dale ste mi misliti. Zelje na salatu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    imaš ih sada, oko Uskrsa, u svakom dućanu: ona rolana šunka u mrežici.
    http://farm4.static.flickr.com/3295/...f7fbd4.jpg?v=0

(mrežicu skini )
    eno mi je u frižideru!
    treba li je prije pečenja kuhati?
    obzirom da se peče 2 h,da li se to radi večeras (moja mala se budi u 8 i po,tako i ja skupa s njom,hoću reći nismo ranoranioci)ili bi ipak trebala to peći ujutro (onda mi neće biti gotovo do podne).
    šunka mi ima 1,7kg koliko (otprilike)kg brašna da zamijesim na to?
    hvala onome tko ima volje odgovarati!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj anita_m prvotno napisa
    danas prvi put radim pince, pekač mijesio - sad su u zdjelicama za dizanje, pa na pečenje - naravno po receptima s foruma :D
    kojim,molim te lijepo?
    ja bih isto probala,ali da se pekač muči.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja sam izmodofocirala sve recepte koje sam našla i u samom pekaču svaki pu dobila ukusnu ali malo tvrđu smjesu, što nam nije nimalo smetalo..

sada pečem doslovno po Mrtinom receptu, tu je negdje ali pola doze zamijesila u pekaču i ostavila na vratima pećnice da se diže...vidjet ćemo što će ispasti..

kako bilo da bilo gladniši će sigurno sve pojesti..

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?p=423919

princess puffy, radila sam po ovom martinom receptu, stavila 75 dag brašna, smanjila ostale sastojke za četvrtinu i dobila dvije preslatke pince (a već smo i degustirali )

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

gledam svoj posst gore i ne mogu vjerovati koliko tipfelera imam..strašno... :?

enivej, ni po jdnom receptu nisam dobila pincu kakva treba biti, sve su tvrde i zbijene..što god ja pokušala...
    ali sad je dosta, do slijedećeg Uskrsa :?

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

e da, dio mlijeka sam odmah ulila, a zatim sam pomalo dodavala tako da neznam točnu količinu - kad mi je tijesto izgledalo ok više nisam dodavala

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moja je meka i spužvasta, ma milina :D

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja krasnog ukusa i predivno zbijena, da sam namjerno ne bi mi uspjelo
    Ali....terminatori tamane sve, pa će tako i ovo.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala cure,zamijesila i ja (tj.pekač),pa ćemo vidjeti...
    a što ću sa šunkom?!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Šunku izvadi iz mrežice i umotaj u tijesto za pizzu koje napraviš u pekaču. Stavi u nauljeni pleh i peci 90 minuta na 200°C. Kada tijesto dobije boju pokri sa folijom da ne izgori.

Moja pinca je upravo u pekaču...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam šunku skuhala, napravilapar salata i 4 brzinsk kolača...
    od svega drugog sam odustala ili odgodila za drugi tjedan pa ću radit za bakin sprovod....
    vidjet ćemo šta će biti i od sutrašnjeg ručka jer mi nije do ničeg.

sretan vam uskrs... meni je pretužan...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moram priznati da su mene pince ove godine namučile...sve su se doduše pojele ali ni jedna osim zadnje dvije nije bila kako treba i te zadnje dvije pečene su u rerni

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    Moram priznati da su mene pince ove godine namučile...sve su se doduše pojele ali ni jedna osim zadnje dvije nije bila kako treba i te zadnje dvije pečene su u rerni
    a šta ti je to rerna? pećnica (šta si ti stvarno iz splita?) ?a kako si druge pekla?

ja sam prezadovoljna sa svojim sirnicama (hvala Marti na receptu),baš su mi lipo ispale (malčice zagorile ali to sam sama kriva,loš tajming),
    ali šunka u tijestu...to je pravo otkriće za nepce..svi su moji bili oduševljeni i danas smo je dokrajčili (čak i kruh je bio ludilo),hvala svima na savjetima.
    to ću morati uskoro ponoviti

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

P. Puffy kako si radila šunku u tijestu? Po kojem receptu?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    P. Puffy kako si radila šunku u tijestu? Po kojem receptu?
    pa mislila sam prvo zamijesiti kruh a onda mi je deva savjetovala tijesto za pizzu,pa sam tako napravila:
    500g oštrog brašna,1 jogurt,1 prašak za pecivo,1 jaje,malo soli 1,5 dcl mlijeka (nekad i manje,ovisi koliko mi popije tijesto) i malo ulja.
    ispalo mi je stvarno super,ništa se nije prepeklo a pekla dvi ure na 200 (kako su mi i napisali da pečem)

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A kupila si rolovanu šunku?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ne znam kakva je to,pogledaj malo gore sliku (od apricot),bila je u mrežici,mislim da je pisalo da je kuhana šunka (ali nisam sigurna)ili možda dimljena?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

inače radila sam ju večer prije Uskrsa i sve je bilo ludilo dobro jestivo do maloprije (možda bi bilo i sutra da je ostalo)
    ne znam da li tu šunku treba prije kuhati (ja nisam),a možda bi bila sočnija..

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa

a šta ti je to rerna? pećnica (šta si ti stvarno iz splita?) ?a kako si druge pekla?
    da ..pećnica
    pa jasno da jesam iz ST

ja sam prezadovoljna sa svojim sirnicama (hvala Marti na receptu),baš su mi lipo ispale (malčice zagorile ali to sam sama kriva,loš tajming),
    ali šunka u tijestu...to je pravo otkriće za nepce..svi su moji bili oduševljeni i danas smo je dokrajčili (čak i kruh je bio ludilo),hvala svima na savjetima.
    to ću morati uskoro ponoviti
    po Martinom su i meni konačno uspjele..mada sam se nadala da će i u pekaču uspjeti ali iz nekog razloga ispadale su tvrde..ukusne ali tvrde..
    šunku se ipak nisam ove godine usudila..ali je zato janjetina i kapulica nestala bez prigovora...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    po Martinom su i meni konačno uspjele..mada sam se nadala da će i u pekaču uspjeti ali iz nekog razloga ispadale su tvrde..ukusne ali tvrde..
    ja sam Martin recept stavila u pekač,tj.nisam šporkala ruke

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

idem se ljutiti

meni nije uspjelo, ne znam zašto

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a jesi pekla u pekaču ili u pećnici?

ja sam mijesila u pekaču, a pekla u tefalovim posudama u pećnici na 180°C - oko pola sata

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mjesila u pekaču,nekoliko puta premjesila (naravno pekač,ne ja) a pekla na najobičnijem plehu u pećnici oko 180.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

i u pekaću i na kraju u pećnici...

i u pekaču sam dobila jestive polucigle a u pećnici relativno dobar proizvod..
    a možda je problem u brašnu jer sam radila s brašnom za dizana u pekaću a s njim sam do sada uvijek imala frku..ponaša se kao da niej za dizana tijesta

a u pećnici sam radila sa običnim..
    i izlupala jaja sa šećerom što u pekaču ne mogu..

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •