Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 90

Thread: USKRS 2009

  1. #1
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default USKRS 2009

    potaknuta drugim forumom di se tema već naveliko razvezla.

    daklemo, što ćemo?

    ja opet imam vojsku gostiju, planiram, ali sad ne stignem u detalje, javim se kasnije

  2. #2
    nana's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    529

    Default

    Ja sam ove godine gost (hotela) pa ne brinem ovaj put za uskršnji meni .
    Ali....uvijek i bezuvjetno kod mene prolazi šunka u kruhu ili lisnatom tijestu, rotkvice, farbana jaja (koja naravno više služe dekoraciji nego što ih ja baš jedem)....naravno nešto kolača na stolu i to je to.
    Ajd javi što ti planiraš za ovaj Uskrs.

  3. #3
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Za Usrks se ovako gozbimo :
    Šunka u tijestu....mljac!
    maldi luk
    sir i vrhnje
    jaja
    nešto kolača

    Ukoliko nemamo šunku kupim pureću šunku i onda je punim sirom i vrhnjem i to mi je mljac isto!


    Odbijam robovati nakuhavanjima za bilo kakve proslave...

  4. #4
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    evo prije nego odem doma....

    šunka u kruhu i jedan mala, mala bez kruha
    jaja u hrenu
    francuska
    hren salata
    grah salata
    šarena salata

    za ručak piletina- nekakva, još nisam smislila
    pureća prsa u lisnmatom
    B. radi svinjetinu
    Krumpir
    mlinci
    paradajz sos
    e da, juha, naravno

    vjerojatno neka punjena jaja

    i naravno, bojana jaja

    kolače nisam još smislila, ali sigurno neka torta, uskršnji kuglof... dalje ćemo vidjet kad završim poklone.

  5. #5
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    [quote="Maslačkica"


    Odbijam robovati nakuhavanjima za bilo kakve proslave...[/quote]

    meni to nije robovanje, ja guštam i tih nekoliko puta godišnj izbacim sve frustracije iz sebe.
    osim toga, naučila sam se organizirati, tako da mi za sve treba jedan dan max

  6. #6
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    - evo da se malo izvučem....
    Rekla sam robovanje, jer je npr. od moje mame to uvijek bilo "meni je drago, ali mi je i teško" i šta ja znam.... da ne objašnjavam previše....
    I ja volim kuhati i da me pohvaljuju za kuhanje

    Iskreno, najviše volim tako nešto suhomesnato, dodati salate, vrhnje i sir, možda neke male pizze (što nisam nikad pravila do sada) ili nešto... npr. kiflice.

    Ja obavezno pravim juhu od povrća sa pilećim mesom i bude mmmmmm, ali za samu juhu, dok se sve to isjecka i pripremi, jer kupujem isključivo svježe, uzme mi 1/2 dana vremena, a kada si spomenula lisnato sa mesom, vidjela sam u "Ani" lisnato sa porilukom što mi se činilo baš jako super...

  7. #7
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    pa da, sve to zvuči ko da je mjesec dana posla, ali ja sam sin maximalno pojednostavila i ne pada mi napamet raditi domaće lisnato, jer za vrijeme koje bi mi trebalo za to ja napravim dvije salate.
    ista je stvar s kolačima-dok se jedan peče, ja drugi zamutim. Ko na traci.

    imam jako veliku familiju u kojoj su moja djeca trenutno jedina i nekako je postalo pod normalno da svi dolaze k nama.

    i da se razumijemo, da mi nije gušt, ne bi radila ništa od toga.
    a ni djecu ne zapostavim, oni mi zdušno pomažu, tako da to vrijeme i kvalitetno iskoristimo

  8. #8

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    molim recept za te vaše šunke u tijestu (kod nas to nije baš običaj raditi,barem ja nisam čula od nikoga za tu poslasticu,zato please detaljčići)

  9. #9
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    jakupimšunku u dućanu jer domaće nemm, napravim tijesto za kruh vulgaris (jedne godine sam bila bolesna, pa sam kupila gotovo u pekari da si olakšam, nije loše), skuham šunku do pol, isperem, zamotam u tijesto razvaljano i pečem na nekih 150 stupnjeva... vrijeme mi je uvijek odokatvno...
    ima tu po forumu detaljnijih recepata, ja sad stvarno ne stignem...

  10. #10

    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    1,405

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    molim recept za te vaše šunke u tijestu (kod nas to nije baš običaj raditi,barem ja nisam čula od nikoga za tu poslasticu,zato please detaljčići)
    ja sam ti isto na moru, zadnje 2 godine sam u dućanu kupila šunku u mrižici, skuhala je u ekspresu, ohladila, narizala na štapiće (ne znam kako drugačije da objasnim) i posložila uz sir, hren, francusku i jaja; to nam služi kao marenda, nakon jutarnje mise i blagoslova pogača, a i kao večera; inače nisam pravila u tijestu, jer ne volim spoj lisnatog i mesa

  11. #11

    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    1,405

    Default

    Uskršnja pogača
    godinama pravim po ovom receptu, a bliži se Uskrs,pa isprobajte prije; obično ovo umijesim navečer,ujutro premijesim i ispečem ili ujutro umijesim, a navečer pečem;prostorija mora biti topla
    potrebno:
    50 dkg glatkog brašna
    2dcl mlijeka
    1 kocka svježeg kvasca
    12 dkg šećera u prahu
    izribana korica 1 naranče i 1 limuna
    3 jaja
    1/2 margarina
    3 žlice ruma
    3 žlice prošeka
    1 vanilij šećer
    prstohvat soli
    1 jaje za premazivanje
    postupak:
    -u 2 dcl toplog mlijeka razlomiti kocku kvasca, na vrh noža šećera i ostaviti da se diže
    u sredinu brašna uliti kvasac,lagano promiješati, dodati ostale sastojke i mijesiti mikserom 10-ak min; staviti u neku veću posudu da se diže preko noći,pokriti čistom krpom i dekom,dobro umotati; ujutro premijesiti rukama, dodati brašna toliko da tijesto bude glatko, ne rijetko i gnjecavo, jer se pogača neće dobro dići dok se peče; kad se premijesi,podijeliti u dvije lopte,pokriti krpom i ostaviti još 1 sat da se tako diže;prije pečenja dobro nožem zarezati,u obliku križa (baš duboko, da se rascvjeta dok se peće i premazati razmućenim jajom),staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180*C prvih 15 minuta, a nakon toga smanjiti na 160*C ,otprilike 35-40 min;ako primjetite da previše tamni pokrijte ih folijom

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    molim recept za te vaše šunke u tijestu (kod nas to nije baš običaj raditi,barem ja nisam čula od nikoga za tu poslasticu,zato please detaljčići)
    nema nekih posebnih detalja: napraviš rtijesto kao za kruh (može i uz varijacije dodataka masnoće, mlijeka... kako tko), razvaljaš na cca 2 cm debljine i omotaš oko šunke. premažeš uljem da ne ispuca i staviš peći, na cca 200 stupnjeva, više od dva sata.

    najbolje ti je uzeti rolanu šunku, zbog jednostavnog oblika.

  13. #13

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    nema nekih posebnih detalja: napraviš rtijesto kao za kruh (može i uz varijacije dodataka masnoće, mlijeka... kako tko), razvaljaš na cca 2 cm debljine i omotaš oko šunke. premažeš uljem da ne ispuca i staviš peći, na cca 200 stupnjeva, više od dva sata.
    najbolje ti je uzeti rolanu šunku, zbog jednostavnog oblika.
    eto nekako sam seljo-beljo pa ne mogu zamisliti izgled te šunke.jesu li to one koje nam prodavačice režu na fete ili je to neka posebna?ako je to neka posebna kako se zove?i koliko treba kupiti (pretpostavljam veliki komad da bi taj kruh imao smisla),ako može u dkg ili kg otprilike?
    unaprijed

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    imaš ih sada, oko Uskrsa, u svakom dućanu: ona rolana šunka u mrežici.
    http://farm4.static.flickr.com/3295/...f7fbd4.jpg?v=0

    (mrežicu skini )

  15. #15
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne znam koliko vas je doma, ali uzmi oko kilograma, bit će dosta.

  16. #16

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    hvala ti,to mi je baš trebalo (nacrtati) !
    (još se i vidi na slici Podravka pa će mi biti lakše kupiti)

  17. #17
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default

    Ta sunka onda moze u lisnato (na 2cm razvaljano) ili mora biti bas tijesto za kruh?!

  18. #18

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Dobro, ajmo malo razumijevanja za dalmoše..koja je svrha pečenja šunke baš u kruhu ????

    Jel to neki poseban način pečenj ili što ??

  19. #19

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    pa svrha je da svi sokovi ostanu unutra
    da se šunka ne isuši
    a nije ni pečeno tijesto za bacit

  20. #20

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    mislim da je u pitanju jedan veličanstven okus;topli kruh sa mirisnom šunkom
    a koliko dana se to može jesti (nezasitna sam s pitanjima oko ove šunke i kruha)?

  21. #21
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Ja tu šunku nisam nikad lično pravila, ali je jela jesam. I kuhana joj nije ni do koljena, jer je ova lijepo sočna i ukusna...
    Kruh se baci koliko ja znam poslije tog pečenja, a pečenje se može napraviti u nekoj pekari, makar u Zg.

    A može se jesti par dana, mislim iz frižidera sigurno nekoliko wow, svaka mi čast... pa po mojoj procjeni sigurno se može jesti 4-5 dana, ali to ne izdrži toliko dugo.

  22. #22
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Eh da, zaboravila sam reći da sam ja jela suhu šunku pečenu u kruhu. Ali ne da je skroz suha kao pršut...

  23. #23
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja ne znam, meni je baš ta šunka u kruhu suha i bezveze. Kruh nipošto nismo bacali nego smo ga pojeli, to mi je još jedino i bilo fino, a šunka baš isušena i nimalo sočna.

  24. #24

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Ma dobro, svaka čast svakome, ali ne razumijem da me ubiješ svrhu miješenja tijesta motanja i pečenja a da bi se kasniej tijesto bacilo..

    Onda mogu šunku umotati i u one vreće za pečenje pa će isto ostati mokra i vlažna...

    Hm...

  25. #25
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Kad se šunka peče u tijestu, tijesto upije sokove, nije kao kuhana. Ako se peče u onim folijama, bit će dinstana. Nije isto.
    Mi u pekari dosta tih šunki pečemo za Uskrs, ali u tijesto ide manje kvasca upola.
    Meni je najbolja rolovana šunka pečena u tijestu. Prije pečenja treba skinuti mrežicu. Ako se peče domaća šunka ona mora biti posebno pripremljena za to. Nakon salamure ide na dimljenje, dok je još sirova skida se i sprema u duboki. Ne smije biti prosušena, zato bude suha i drvena. Veće domaće šunke peku se najprije u jednom tijestu koje pocrni od pečenja, to se baca i šunka prebacuje u drugo tijesto koje porumeni i to se može jesti. To drugo tijesto ima normalnu količinu kvasca.

  26. #26

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Aha...ok, dakle ona šunka gore sa slike trebala bi biti umotana u nešto kao krušno tijesto i tako pečena..Jel netko ima omjere za to tijesto ???
    Voda,brašno, i ostalo...??

    I što se obično servira kao prilog ??

  27. #27
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Možeš raditi tijesto sa:
    2 % svj. kvasaca
    58-60 % vode
    1,8 % soli
    Ja radim odokativno količinu brašna, ali mislim da bi trebala imati dosta 1 kg. Zavisi kolika je šunka .Tijesto se razvalja na debljinu najmanje 1 cm.i umota šunka.

  28. #28
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Zaboravih za prilog
    Uz to meso fino ide :
    punjena jaja, mladi luk, umak od hrena i kis.vrhnja, domaći sir sa vlascem, domaći kruh , može i obična kuhana jaja i td. sve ono što ide uz meso.

  29. #29
    bilbo7's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    600

    Default

    Kak radite punjena jaja, kaj sve ide unutra?

  30. #30
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Imaš na coolinariki, znam da stavljam žumanjak, majonezu, hren, sol. Ukrasim vlascem ili listom peršina.
    Ne držim se ja striktno recepta, dodam nešto po svome, pogledat ću recept naveče pa ako ima još šta , napišem. Nadjev treba biti gust, kompaktan nadasve ukusan i punim bjelanjak sa tilnom i onim formama za ukrašavanje kolača.

  31. #31
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Jaja se mogu puniti i sa svjež. sirom. Ide žumanjak, sir, malo kis. vrhnja, vlasaac, sol. Ta kombinacija je za djecu prihvatljivija, a ja to ponekad radim uz nareske ( rođendani, i sl.)

  32. #32
    bilbo7's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    600

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Imaš na coolinariki, znam da stavljam žumanjak, majonezu, hren, sol. Ukrasim vlascem ili listom peršina.
    Ne držim se ja striktno recepta, dodam nešto po svome, pogledat ću recept naveče pa ako ima još šta , napišem. Nadjev treba biti gust, kompaktan nadasve ukusan i punim bjelanjak sa tilnom i onim formama za ukrašavanje kolača.
    ...nisam skužila s čim puniš bjelanjak, "sa tilnom" - što ti je to? Jel zmiskaš sve sa mikserom (recimo, onim štapnim) ili zdrockaš vilicom? Al inače !

  33. #33
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    A jesam ga zakomplicirala
    Zdrobim sve sa vilicom, a punim sa onom dresir vrećicom što na kraju ima one metalne nastavke ( znam da to slastičari zovu tilna, sa time se sa kremama ili šlagom ukrašavaju torte). Ja volim kad to u bijelanjku lijepo izdleda, da nije nabacano. U vrećicu stavim nastavak sa većim otvorom i punim bjelanjak.
    Evo link sa tom vrećicom, druga slika

    http://www.sveisvasta.com/component/...ategory_id,17/

  34. #34
    bilbo7's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    600

    Default

    Ma reci šprica, to ti ja kužim!
    E, super što si mi poslala link na Sve i svašta, nisam dugo tamo bila i nisam ni znala da imaju internet prodaju!

  35. #35
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Bitno je da smo se mi sporazumili

  36. #36
    bilbo7's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    600

    Default

    Of skrouz !

  37. #37
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Bitno je da smo se mi sporazumili
    a meni otkrili prefantasticnu stranicu sa materjalima za kolace

  38. #38
    elin's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,282

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Za Usrks se ovako gozbimo :
    Šunka u tijestu....mljac!
    Maslačkica, daj mi, molim te recept za ovo na pp. Nisam do sada niti jedne godine radila, ove ću pokušati.

    inače kod mene:
    šunkica,
    jaja,
    francuska,
    sir i vrhnje sa mladim lukom
    i zadnje ali najvažnije dalmatinska pogača (naučila od moje mame, a ona od bake) .

  39. #39
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Elin: predvidjela si ovo: Ja tu šunku nisam nikad lično pravila, ali je jela jesam - ja bih se uvalila na goste kod kume svoje i dobila šunke za kući. I to mi je bila NAJBOLJA....
    Pročitaj šta je Kalimero napisala, jer je objasnila kakva mora biti šunka i kako se peče.

    A ova koju sam ja mljac jela je uvijek bila pečena u pekari u Zagrebu, pa mislim da bi mogla ti to organizirati.

  40. #40

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    ja punim jaja sa mješavinom

    krastavci
    inčuni slani i srdele ili srdelna pasta
    majoneza
    senf
    žumanjci
    sitn sjeckana kapula
    pokoji kapar..

    fenomenalno...mljac

    i bez brige, sve je odokativno

  41. #41
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,982

    Default

    klasika kuhana šunka(dijele ju tri familije)
    rolovana u kruhu
    juhica, kuhano iz juhe, pire i neki sos
    Ako nam to kojim slučajem nije dovoljno skuham još malo domaćih kobasa
    salata neka, rotkvice,luk, neke kombinacije luka i sira...
    kolači(koji uspiju ) i torta od mrkve-prigodna
    to je za ručak, obitelj se službeno okuplja kod mene.

    da i zaboravila sam kuhana jaja

  42. #42

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    mmmmm..torta od mrkve ..mmmm

    a recept

    pliz

  43. #43
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Eh, kod mene ovisi kakva bude ove godine sindikalna šunka...

    Ne treba biti nezahvalan, svake godine nekaj "kapne" - šunkica ili purica, pa iskoristimo.

    Odustala sam od blagdanskog pretjerivanja, ali to ne znači da se ne budemo pogostili... Šunku i kobase u lonac, to je klasika. Jaja farbam isključivo u luku (naredam u čarapu cijeli niz, unutra listiće peršina i cvijeće s livade, pa nek se farba...a poslije ih sve podijelimo ili pojedemo). Mhm, moram se ogledati za onim lijepim jaaako ljubičastim lukom.

    Juha - vjerojatno ću ugoditi svekrvi i napraviti teleću (to mi i djeca vole) sa gris-noklicama.

    Od peradi obično ispečem patku, a uz nju mlinci ili žemljača + dinstano mlado povrće (grašak, mrkva).

    Kolači - moji dečki i veliki i mali jedu samo prugaste: mađarica ili medena pita, baklava u malom plehu i eventualno neka rolada s kremom, ako me baš bude volja.

    Eh, da - za Uskrs mora biti dizano tijesto - pečem pince svake godine.

  44. #44
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    peterlin, što je žemljača?

  45. #45
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys
    peterlin, što je žemljača?
    To su zemerl-knedli za lijenčine. Smjesa je ista, ali ispečena u plehu. Ne da se meni s knedlima zafrkavati, pa sam se dosjetila jadu!

    Kruh se nareže na kockice, zalije toplim mlijekom (ili pola mlijeka, pola vode), doda se jedno jaje i začini po želji (špek, vlasac, češnjak, sol, možda malo vegete - NE pretjerivati..., peršin, svježi kopar je odličan).

    Dodati 2-3 žlice ulja, ubaciti u pleh ili glinenu ovalnu posudu (namazanu i posipanu prezlima), gore politi možda još malo ulja i ispeći u pećnici.

  46. #46

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by babyboys
    peterlin, što je žemljača?
    To su zemerl-knedli
    nikad čula ali niti jela a pari mi se da je dobro
    koliko se to dugo peče i na kojoj temperaturi i može li se peći (kao npr.krumpiri) uz meso ili mora posebno.

    može li tvoj recept za sirnicu ?

  47. #47
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by babyboys
    peterlin, što je žemljača?
    To su zemerl-knedli za lijenčine. Smjesa je ista, ali ispečena u plehu. Ne da se meni s knedlima zafrkavati, pa sam se dosjetila jadu!

    Kruh se nareže na kockice, zalije toplim mlijekom (ili pola mlijeka, pola vode), doda se jedno jaje i začini po želji (špek, vlasac, češnjak, sol, možda malo vegete - NE pretjerivati..., peršin, svježi kopar je odličan).

    Dodati 2-3 žlice ulja, ubaciti u pleh ili glinenu ovalnu posudu (namazanu i posipanu prezlima), gore politi možda još malo ulja i ispeći u pećnici.
    peterlin,

  48. #48
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by babyboys
    peterlin, što je žemljača?
    To su zemerl-knedli
    nikad čula ali niti jela a pari mi se da je dobro
    koliko se to dugo peče i na kojoj temperaturi i može li se peći (kao npr.krumpiri) uz meso ili mora posebno.

    može li tvoj recept za sirnicu ?
    Ja to obično pečem na dosta visokoj temperaturi (225 stupnjeva) jer mi volimo finu hrskavu koricu. Mojoj mušučavoj pećnici treba oko 20 minuta do pola sata, ovisno o količini smjese. Gledam unutra, kad se zarumeni, gotovo je! Brže je gotovo ako nije debelo (do 2 prsta).

    Dalje...

    Sirnica slana za lijenčine (ja) ili zaposlene žene ide ovako:

    Sastojci:
    - gotove kore (zlatno tijesto ili kore s placa)
    - svježi sir 250 g do 500 g (količina ovisi o plehu, teško mi je napisati točno, imam veliki i mali, pa pečem prema potrebi)
    - 1 ili 2 kisela vrhnja
    - 1 ili 2 jaja
    - 1 žličica soli (čajna) ravna, ne pretjerivati
    - ulje za pleh (ako je sir posni, može se namastiti svaki red kora)

    Sir i jedno jaje zamiješam s vrhnjem (pola čaše vrhnja i drugo jaje ostavim za zalijevanje gornje kore).
    Pleh namažem uljem, pa unutra nagužvam najprije 3 kore, pa stavim sloj sirnog nadjeva, pa 2 kore, pa sloj sirnog nadjeva... pa dok se sir ne potroši (obično mi bude u 3 reda). Ne smeta ako sloj sira nije debeo... bitno je samo da budu potpuno pokrivene, da se ne odvajaju
    - gornju koru zalijem preostalim vrhnjem u kojem sam razmutila ono drugo jaje i još malo posolim

    Peče se isto na 225 stupnjeva dok ne uhvati rumenu koricu.

    Ovo radim i kao slatku varijantu - u sirni nadjev umjesto soli stavim 2 vanili šećera, naribam limunovu koricu (kad imam domači nešpricani limun) i par cveba. U zaljev se isto može dodati žličica šećera. Valja i sa smeđim...

    Eh,sad... ako se pitanje odnosilo na one kuhane štrukle sa sirom, to je naporan posao i nije za svaki dan. Negdje sam to već pisala, potražit ću...

  49. #49
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Evo, s drugog topica:
    Štrukli sa sirom, kuhani ili pečeni

    Sirovine za tijesto:
    oko 30 dag brašna (T 550)
    1 jaje (može i ne mora – Zagorci to stavljaju, a ja sam iz Podravine pa stavim ako ima, ali ne mora biti… Za kuhane se preporučuje jer je manja vjerojatnost da će se raspasti, a za pečene nema veze )
    1-2 žlice ulja - NE pretjerivati!
    1 žličica soli (kavena, ravna)
    1 čaša mlake vode (1-1,5 dl) + 1 žlica octa

    U zdjelu (koja ima poklopac) prosijati brašno sa soli, da uđe zrak. Dodati ulje, (i jaje ako ga stavljate) pa dodavati mlaku vodu malo pomalo i izrađivati tijesto NOŽEM OD BEŠTEKA, dok smjesa ne postane glatka i kao “gumasta”. Količina vode ovisi o kvaliteti brašna, o tome da li ste stavili jaje itd… Morate ga dugo mijesiti – bar 15-20 minuta (uz televiziju ili radio).

    Kad je tijesto gotovo, mora stajati u zatvorenoj posudi ili pokriveno (neki omataju u najlon) “sve dok ne zaboravite na njega” tj. bar pol sata, inače se ne da lijepo razvaljati niti vući, a kuhani štrukli se raspadnu...

    Kad je tijesto “odmorilo” izvalja ga se na daski ili stolu koliko ide (ja gledam da bude 2x dulje od duljine pleha i široko kao pleh – to mi je mjera).

    Nadjev:
    250 g svježeg kravljeg sira (ne smije biti jako vodeno!!! - za kuhane štrukle može se staviti i manje)
    1 jaje
    2 žlice kiselog vrhnja (omjer sira i vrhnja ovisi o kvaliteti jednog i drugog – tu pomaže samo iskustvo)
    sol – pola žlice kavene
    (mhm, volimo mi to i slatko – tada se ne stavi sol u nadjev, nego 2 jušne žlice šećera, a u preljev vanilin šećer umjesto soli).

    Razvučeno tijesto premaže se nadjevom od sira i jaja, (ne premazati skroz do vanjskog ruba, treba ostaviti preklop!), zarolati kao orehnjaču ili mazanicu tj. malo tanje.

    Nakon toga se TANJUROM DEBELOG RUBA odvajaju štrukli dugački koliko vam je šaka široka.

    Eh, sad…. Ovo se može kuhati ili peći u pećnici.

    Kuha se u dosta slane vode (mora jako kipiti da tijesto odmah stegne) dok ne isplivaju. Vaditi rupičastom žlicom i staviti u vatrostalnu posudu, pa zaliti hladnim vrhnjem i posipati prezlima prepečenim na minimumu ulja. Tko voli, može vrhnje i prokuhati sa žlicom ulja. Tak je moja baka radila…

    Ako štrukle pečete (za početnike to je sigurnija varijanta) pametnije je odmah raditi s duplom količinom brašna, jer od 30 dag brašna izađe količina za manji protvan. Posložite ih u pleh ili vatrostalnu zdjelu, pa zalijte ostatkom kiselog vrhnja (cca 1,5 dl) izmiješanog sa 1-2 jaja i malo soli.

    Peći cca 15 min (ovisno o količini) u jako zagrijanoj pećnici na 220oC, da lijepo porumeni.

  50. #50
    bilbo7's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    600

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by babyboys
    peterlin, što je žemljača?
    Kruh se nareže na kockice, zalije toplim mlijekom (ili pola mlijeka, pola vode), doda se jedno jaje i začini po želji (špek, vlasac, češnjak, sol, možda malo vegete - NE pretjerivati..., peršin, svježi kopar je odličan).
    Koliko mora biti star kruh? Jel smjesa onak, grudasta, ili ga zmučiš do glatkoga?
    A ovaj začin - špek - mi je baš omiljeni!

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •