Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 80

Tema: Čemu služi pregled??

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Čemu služi pregled??

Naime...evo jučer mm išao naručit kćer na onaj obavezni pregleg kod školskog liječnika za upis u prvi razred...I ono "Dobard dan, došao sam naručit dijete na pregled itd.." A med. sestra odmah, kao iz topa, prije dobar dan "Nema nikakvih odgoda!!" Reče joj mm da nije ni htio pitat za odgodu već naručit dijete i tako, ona je naruči i to prođe...No...Kad je meni to ispričao mene uhvatio bijes..Kakav je to komentar s vrata "nema nikakvih odgoda!"??Znači bez obzira na sve, bez obzira na rezultate koje će dijete pri pregledu pokazat, ona unaprijed zna da odgoda nema..To mi je užasno iritantno i kao komentar sam, ali i uopće kao ideja, kao razmišljanje,,,Kako može takvo što reći??govorimo o dječjim životima i životima cijele obitelji..Znači, dijete može imat poteškoće, može zbog jedne godine koja sustavu ništa ne znači, a djetetu sve, zbog traumatičnog starta, imat na neki način uništenu budućnost...
    Moja curica je tek navršila 6 godina, i spremna je za školu, ne namjeravam tražit odgodu..Ali starija je sa punih 7,5 krenula u prvi razred, sa odgodom, koja je bila opravdana i nužna...i zato znam koliko je to važno..
    Ispričavam se na dužini posta, a također se ispričavam ako sam fulala - možda je ova tema trebala ići pod "izazovi roditeljstva", ako je tako, molim vas, premjestite..
    Jednostavno me je to zasmetalo, ma ne samo zasmetalo, već upravo razbjesnilo..Zašto se roditeljima ne pomogne, zašto ih se dočekuje "na nož", odmah grubo i bahato.. Zanima me da li možda pretjerujem, kako se to vama čini..
    U mom slučaju, sva sreća da ja radim ujutro te će kćer mm vodit na pregled...jer ja, kako sam sad ljuta, u stanju sam doći sama sa djetetovim kartonom od pedijatra, krvnim nalazom, nalazom od zubara i svim tim papirima koje prije pregleda "obavljamo", i banut doktorici, a kad me pita "Pa gdje je dijete?", odgovorit da može i bez djeteta napisat mišljenje, kad itako svi prolaze, tj odgoda nema...pa dijete u toj priči i nije važno... Uh

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ne kužim zašto si toliko ljuta, sumnjam da će sva djeca prolaziti sam tak, pa šta ne postoji još i testiranje djece u školi ?

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma kakvo testiranje u školi...To su samo formalnosti...
    To se zove "pregled kod školskog liječnika" i "testiranje u školi" ali su to formalnosti koje prolaze svi..I da, to me smeta...Smatram da bi pregledi trebali biti sveobuhvatni, opsežni, važni...Smatram da su svi ti pregledi i testiranja u službi djetetove dobrobiti i da su tu za dijete, a ne obrnuto...Ne volim kada je dijete broj u službi statistike...i tako...

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Re: Čemu služi pregled??

Citiraj anin prvotno napisa
    Naime...evo jučer mm išao naručit kćer na onaj obavezni pregleg kod školskog liječnika za upis u prvi razred...I ono "Dobard dan, došao sam naručit dijete na pregled itd.." A med. sestra odmah, kao iz topa, prije dobar dan "Nema nikakvih odgoda!!" Reče joj mm da nije ni htio pitat za odgodu već naručit dijete i tako, ona je naruči i to prođe...No...Kad je meni to ispričao mene uhvatio bijes..Kakav je to komentar s vrata "nema nikakvih odgoda!"??Znači bez obzira na sve, bez obzira na rezultate koje će dijete pri pregledu pokazat, ona unaprijed zna da odgoda nema..To mi je užasno iritantno i kao komentar sam, ali i uopće kao ideja, kao razmišljanje,,,Kako može takvo što reći??govorimo o dječjim životima i životima cijele obitelji..Znači, dijete može imat poteškoće, može zbog jedne godine koja sustavu ništa ne znači, a djetetu sve, zbog traumatičnog starta, imat na neki način uništenu budućnost...
    Moja curica je tek navršila 6 godina, i spremna je za školu, ne namjeravam tražit odgodu..Ali starija je sa punih 7,5 krenula u prvi razred, sa odgodom, koja je bila opravdana i nužna...i zato znam koliko je to važno..
    Ispričavam se na dužini posta, a također se ispričavam ako sam fulala - možda je ova tema trebala ići pod "izazovi roditeljstva", ako je tako, molim vas, premjestite..
    Jednostavno me je to zasmetalo, ma ne samo zasmetalo, već upravo razbjesnilo..Zašto se roditeljima ne pomogne, zašto ih se dočekuje "na nož", odmah grubo i bahato.. Zanima me da li možda pretjerujem, kako se to vama čini..
    U mom slučaju, sva sreća da ja radim ujutro te će kćer mm vodit na pregled...jer ja, kako sam sad ljuta, u stanju sam doći sama sa djetetovim kartonom od pedijatra, krvnim nalazom, nalazom od zubara i svim tim papirima koje prije pregleda "obavljamo", i banut doktorici, a kad me pita "Pa gdje je dijete?", odgovorit da može i bez djeteta napisat mišljenje, kad itako svi prolaze, tj odgoda nema...pa dijete u toj priči i nije važno... Uh
    Možda je sestra mislila na odgodu naručivanja djece, a ne za školu, iako se možda varam.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ma kakvo testiranje u školi...To su samo formalnosti...
    To se zove "pregled kod školskog liječnika" i "testiranje u školi" ali su to formalnosti koje prolaze svi..I da, to me smeta...Smatram da bi pregledi trebali biti sveobuhvatni, opsežni, važni...Smatram da su svi ti pregledi i testiranja u službi djetetove dobrobiti i da su tu za dijete, a ne obrnuto...Ne volim kada je dijete broj u službi statistike...i tako...
    Koliko se ja sjećam, pregled kod školskog liječnika je: nešto treba nacrtati, mislim pregled vida, i nešto odgovoriti-ne traje dulje od 10-15 minuta. Bilo je to davno.
    A o testiranju u školi-da ne govorim-gore nego kod školskog liječnika.

Inače, svi psiholozi preporučaju ako dijete nije školski obveznik, ako navrši 6 godina poslije 1.travnja da krene sa 7 godina, jedino ako nisu po 5555 puta nešto promijenili.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Alizeja prvotno napisa
    Koliko se ja sjećam, pregled kod školskog liječnika je: nešto treba nacrtati, mislim pregled vida, i nešto odgovoriti-ne traje dulje od 10-15 minuta. Bilo je to davno.
    A o testiranju u školi-da ne govorim-gore nego kod školskog liječnika.

Inače, svi psiholozi preporučaju ako dijete nije školski obveznik, ako navrši 6 godina poslije 1.travnja da krene sa 7 godina, jedino ako nisu po 5555 puta nešto promijenili.
    Sjećam se ja svog liječničkog i testiranja u školi, sve je onako površno bilo, pa sam pomislila da danas pridaju puno veću pažnju djetetu, očito je sve isto.
    A ja se prepala da će mi malog testirati ko za let u svemir

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pregled je katastrofa, ništa oni ne pregledavaju (bar mi se tako čini jer je mm išao a ne ja pa zaključujem po njegovoj priči), a ito me tak nervira: pa koja je razlika ak je dijete rođeno 20.3 i 1.4.? Zašto prvo mora a drugo ne mora? Ne bi li trebali biti fleksibilni? Moja E. je najmlađa u razredu i to se baš vidi koliko joj koncentracije više treba od onih rođenih u 10. mj. godinu prije!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ne mislim da su ti pregledi tako bezvezni i katastrofalni - kod moje djece su se kroz te preglede pokazale sve bitne stvari. Djecu smo za školu testirali i na drugom mjestu, temeljitije, s više testova i metoda, ali opažanja su se potpuno podudarala s onim što je provedeno kod školske liječnice i u školi.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj ljerka prvotno napisa
    Pregled je katastrofa, ništa oni ne pregledavaju (bar mi se tako čini jer je mm išao a ne ja pa zaključujem po njegovoj priči), a ito me tak nervira: pa koja je razlika ak je dijete rođeno 20.3 i 1.4.? Zašto prvo mora a drugo ne mora? Ne bi li trebali biti fleksibilni? Moja E. je najmlađa u razredu i to se baš vidi koliko joj koncentracije više treba od onih rođenih u 10. mj. godinu prije!
    Zato jer ako je rođena 1.travnja, onda nije školski obveznik.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ja ne mislim da su ti pregledi tako bezvezni i katastrofalni - kod moje djece su se kroz te preglede pokazale sve bitne stvari. Djecu smo za školu testirali i na drugom mjestu, temeljitije, s više testova i metoda, ali opažanja su se potpuno podudarala s onim što je provedeno kod školske liječnice i u školi.
    Ja sam zbilja davno završila školu, al se pokazalo da oni koji su krenuli sa 7 godina bili zreliji i odgovorniji, makar je bilo iznimka sa 6 godina.
    Jedino ako te godine nisu mijenjali-nisam ni sama sigurna.
    Kako pregledava školski liječnik po novome-nemam pojma.
    Ali ja se sjećam kod pedagogice-ništa posebno, po njihove sam bila zrela za školu.
    Možda bi za mene bilo bolje da sam krenula sa 7 godina-nikada se ne zna i potrefila učiteljicu koja je bila pred penziju ( mi joj bila zadnja generacija) a ista stvar se dogodila od 5-8 razreda. A mislim da pedagogica još dan danas radi i ''da ima 100 godina''. A najgore za mene je bilo to što je učiteljica od 1-4 razeda osnovne škole imala svoje miljenike i oni su mogli biti odlični učenici, ostali ne. Sada što je tu je, ali posljedice su zahvaljujući toj učiteljici bili katastrofa.
    Preporodila sam se u srednjoj školi i na faksu- a dobila sam odgovor od tih učitelja/ice od 1-8 razreda da nikada neće biti ništa od mene-indirektno. Jedini potencijal su primjetile kod mene profe iz stranog jezika ( zato sam birala školu gdje se učili 3 strana jezika), a danas sam sasvim u drugim vodama.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I zbog toga grizem na osnovnu školu trenutno.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Alizeja, jasno je to meni, ali...

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Po mom školsko testiranje bi trebalo biti jedno pošteno od 45 minuta-da se vidi koncentracija djeteta ili sve ovisi na kojeg se pedagoga/psihologa namjeravate namjeriti.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

[quote="Alizeja"]
    Po mom školsko testiranje bi trebalo biti jedno pošteno od 45 minuta-da se vidi koncentracija djeteta ili sve ovisi na kojeg se pedagoga/psihologa namjeravate namjeriti

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

[quote="Alizeja"]
    Citiraj Alizeja prvotno napisa
    Po mom školsko testiranje bi trebalo biti jedno pošteno od 45 minuta-da se vidi koncentracija djeteta ili sve ovisi na kojeg se pedagoga/psihologa namjeravate namjeriti
    Da, na to sam i mislila..detaljno testiranje u kojemu je važno dijete i u koje liječnik ulazi bez unaprijed definiranog stava da "ima" ili "nema" odgoda..Testiranje koje će pokazat stvarno stanje stvari i NAKON kojeg će se reći je li dijete spremno ili mu treba odgoda...a ne da se to kaže unaprijed..

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po pravilniku o upisu u 1. razred stvarno nema bas puno prostora za odgodu, tu je ms u pravu.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nisam ni ja vidjela da je tri puta post otišao zaredom.
    Recimo ja se slažem sa anin, prvo školsko psihološko testiranje, ali ono pravo, pa onda pregled kod školskog liječnika.
    Osobno, krenula sam sa 6 godina u 1.razred osn.škole, potrefila razred koje je baš dopali profesori pred mirovinu ( mi njima zadnja generacija). Ne sjećam se jer sam bila školski obveznik ili ne, ali rođena sam iza 1.travnja. Nedavno na par psiholoških testiranja ustanovljena mi je jedno sitno prirodno oštećenje ( na lijevoj strani- apstraktni dio, mrzila sam glazbeni, likovni, tehnički-sve gdje je trebalo doći do izražaja crtanje). Zar učitelj razredne nastave nije to trebao primijetiti i upozoriti-naravno da nije-jer je imala svojih par miljenika, vas ostali tko vas šiša.
    Cijelo svoje školovanje sam bila vrlo dobra učenica. Da je itko malo motivirao moje potencijale i stečene radne navike, vjerojatno bi bila odlična učenica.
    U srednju školu došla sam sa najmanjim predznanjem i imala poteškoće u izražavanju ( do dan danas sam ih izvježbala, da tko me god sretne,ne može vjerovati da sam ja to).
    U školi sam se povukla u sebe, mirna, tiha, povučena. Od mirne, tihe, povučene cure postala brbljava, komunikativna, druželjubiva, ni blizu cure one koja sam nekada bila.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    po pravilniku o upisu u 1. razred stvarno nema bas puno prostora za odgodu, tu je ms u pravu.
    U redu, slažem se, pravilnik je donesen takav kakav je...i tu se vraćam na svoje pitanje iz naslova "ČEMU (onda uopće) SLUŽI PREGLED ???"..A odgovor još nisam dokučila...Služili taj pregled statistici..ono...evidentirajmo djecu i to, služi li on donesenom pravilniku, ili djetetu???Ako je on formalnost, a po riječima MS unaprijed rečenima "Nema nikakvih odgoda" jest formalnost, onda stvari nazovimo svojim imenom i maksimalno ih pojednostavimo - tj.prijavimo dijete bez ikakvog pregleda...a ako nije, tj ako je to pregled djeteta radi utvrđivanja spremnosti tog djeteta, a ne zadovoljavanja pravilnika, onda nema "presuda unaprijed"..
    Hvala Bogu pa mi ne treba odgoda, da mi treba, na ovaj način bi završila na Ustavnom sudu čini mi se...Suiosjećam sa svom djecom/roditeljima kojima je odgoda potrebna i koji će završiti u žrvnju pravilnika...
    Još nam je u ovom našem društvu čini mi se dijete na prvom mjestu samo formalno i pri izvikivanju kojekakvih parola..

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala Bogu pa mi ne treba odgoda, da mi treba, na ovaj način bi završila na Ustavnom sudu čini mi se...Suiosjećam sa svom djecom/roditeljima kojima je odgoda potrebna i koji će završiti u žrvnju pravilnika...
    Još nam je u ovom našem društvu čini mi se dijete na prvom mjestu samo formalno i pri izvikivanju kojekakvih parola..
    anin, naj se ljutit (razumijem da si emoc jako angažirana po pitanju upisa u 1. razred) ali nepotrebno generaliziraš stvari na temelju jedne usputne izjave MS.
    (btw MS nisu članovi komisija za upis i ne odlučuju od mogućim odgodama ili upisima u 1. razred)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod nas je razgovor s pedagogicom u školi trajao dobrih sat vremena, tako da baš nisu bili površni.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam gotovo sigurna da je Alizeja u pravu kad kaže ovo:

Možda je sestra mislila na odgodu naručivanja djece, a ne za školu, iako se možda varam.
    Inače, i moja iskustva su pozitivna (odlična organizacija pregleda, bez čekanja na koja smo navikli u pedijatrijskoj ambulanti, stručnost na visini).

Tvrdim to argumentirano - starije dijete mi je s razlozima dobilo rješenje o individualizaciji i nije bilo nikakvih problema.

Odgoda polaska u školu je kompleksna stvar, o kojoj ne može odlučiti samostalno čak ni liječnik-specijalist školske medicine, već o tome odlučuje KOMISIJA od više članova.

U cijeloj priči meni nije jasno zašto nitko med.sestru nije pitao "O čemu govorite, molim vas?"

I tako, po ne znam koji put, ovdje razglabamo (nisam iznimka) a da i ne znamo o čemu je zapravo riječ.

Većina komisija za provjeru psihofizičke spremnosti za školu radi svoj posao korektno. Mi smo mogli tražiti odgodu djetetovog polaska u školu (na temelju papira iz druge institucije, nakon višegodišnje terapije) ali taj pregled je upravo nama-roditeljima bio orijentir i PRILIKA da sa stručnim osobama porazgovaram što je najbolje za dijete. I dobro je ispalo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I da ponovimo gradivo (link stoji na topicu DOKUMENTACIJA ZA UPIS U PRVI RAZRED):

Na web stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje ima ovaj Priručnik:

http://www.azoo.hr/admin/fckeditor/F...i%20razred.doc

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nije bilo potrebe pitati "O čemu govorimo?", jer je objema stranama bilo jasno o čemu je riječ...
    I ne bih se složila da raspravljamo, a neznamo o čemu raspravljamo, kad sem vrlo pomno i točno opisala o čemu se radi..
    Iz vlastitog iskustva znam (primjer starije kćeri koja je dobila odgodu na temelju mišljenja školskog liječnika) koliko je taj pregled važan, jer na osnovu mišljenja školskog liječnika dobijaju se odgode i nakon tog mišljenja, nikakva "komisija" ne radi probleme...
    U ovom sad slučaju (u uvodu opisanom ) bila sam svjedokom situaciji u kojima se upisi generaliziraju, a pregled svodi na nekakvu statistiku (ili neznam što) i zato sam vas i pitala "čemu služi pregled?"..
    Ponovit ću...ako mi se unaprijed kaže da citiram "Nema nikakvih odgoda", onda ja tom pregledu ne vidim svrhu..To me je jako naljutila, te sam tražila vaša mišljenja i komentare...to je sve..

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sem=sam
    naljutila=naljutilo

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ako nije problem je l se smije znati o kojem području grada Zagreba ili Hrvatske se radi. Može i na privatnu poruku.

Čemu služi pregled-po mom mišljenju prvo bi trebalo biti detaljno psihološko testiranje, a ne školski liječnik ( ako mene sjećanje ne vara, mislim da je bilo obratno ili nije-zaboravna sam). Ja se ne sjećam da je kod mene bila komisija u osnovnoj školi.

Medicinska sestra se ne bi trebala izjašnjavati tako, jer ipak je to stvar školskog liječnika i komisije.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Iz vlastitog iskustva znam (primjer starije kćeri koja je dobila odgodu na temelju mišljenja školskog liječnika) koliko je taj pregled važan, jer na osnovu mišljenja školskog liječnika dobijaju se odgode i nakon tog mišljenja, nikakva "komisija" ne radi probleme...
    U ovom sad slučaju (u uvodu opisanom ) bila sam svjedokom situaciji u kojima se upisi generaliziraju, a pregled svodi na nekakvu statistiku (ili neznam što) i zato sam vas i pitala "čemu služi pregled?"..
    Ponovit ću...ako mi se unaprijed kaže da citiram "Nema nikakvih odgoda", onda ja tom pregledu ne vidim svrhu..To me je jako naljutila, te sam tražila vaša mišljenja i komentare...to je sve..
    Koliko ja znam čitati, ti nisi svjedočila tom događaju, ne kažem da tvoj muž izmišlja, ali što ako je žena to rekla iz razloga što je kod nas postalo "moderno" tražiti odgode, pa poneki roditelji dolaze sa svakakvim idejama (pritom ne mislim na tvog muža).
    I na kraju krajeva, kakve veze ima medicinska sestra sa procijenom djetetove sposobnosti, sad stvarno mislim da malo pretjeruješ.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mondu, kako je medicinska sestra prva s kojom roditelj stupa u kontakt, ona je kao takva na neki način "glasnogovornik" te ambulante..Ovo što si komentirala da njena izjava nije važna ne stoji...ona to ne bi govorila tek tako, odnosno bez upute o tome od strane liječnice..I kada ideš npr. naručit se u privatnu kliniku kod ginekologa, ako baš ideš, a ne zoveš telefonom, prvo dođeš na neki prijemni pult, naručuješ se i kažeš što trebaš, a osoba na tom pultu (vjerojatno MS) ti kaže koju uslugu tu možeš ili ne možeš dobit, tj. čega tamo "ima" ili "nema"..
    Ponavljam, ja sam iznijela iskustvo, i zgražanje nad takvim, po meni ne fer pristupom procjeni dječje sposobnosti za školu..Nakon toga sam tražila vaše mišljenje..
    To da li netko zaista vjeruje da li se dotični događaj zbio, nije tema..
    Mondu, vjeruj, voljela bih kad bih pretjerivala, i kad bi svako dijete imalo individualiziranu i fer procjenu sposobnosti pri upisu u školu...a ne ovako, kad prolaze preglede i testove za koje i stručnjaci kažu da "to svi prolaze"..
    Što se tiče toga da sam vam ispričala nešto što se dogodilo MM-u, to je sporedno...Priča je vjerodostojna...A da sam bila u pitanju ja, priča ne bi bila takva, tj. ne bi tako završila...tada bi razgovor sa MS imao nastavak u vidu mojih pitanja upućenih njoj
    A kako je MM miran tip i ne voli raspravljat, a nije bio ni zainteresiran za odgodu, završilo je kako je završilo...
    Pozdrav

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Gle, ovako:
    1. nije mi jasno kako to da je ms tako reagirala, mene bi također naljutio takav "pozdrav" s vrata, tu te razumijem potpuno.
    2. činjenica je da zakon i pravilnik ne poznaju mogućnost odgode školskog obveznika (prema datumu rođenja), ako testiranja pokažu da je neko dijete socijalno ili emocionalno nezrelo/nespremno za školu. Smatram da je to velika pogreška.
    3. postoje ipak neki modusi, čemu i služi testiranje i pregled: određivanje perioda opservacije djeteta, davanje preporuka roditeljima kako postupati s djetetom u smislu dodatne pripreme, upućivanje na neke aktivnosti koje bi mogle pomoći, pozivanje na dodatna testiranja, raspoređivanje u odjel u kojem će imati podršku drugog djeteta ili raspoređivanje k učiteljici koja bi mu po temperamentu odgovarala... itd. itd. Ima toga još.
    Ako se ustanovi da je potrebna baš odgoda, i tu se može naći neki način...

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Evo, podižem malo temu. Sutra idemo na pregled kod doktorice, a vezano uz upis u školu. Molila bi da mi malo pojasnite kako izgleda taj pregled. Ima li nešto na što bih prije trebala pripremiti dijete, npr. cjepljenje i takve neke slične stvari, kako bi izbjegla neugodne situacije (pokušala izbjeći). Od čega se sastoji pregled, koliko traje... Nažalost, prilikom prijave nisam imala priliku razgovarati sa sestrom koja mi je dala termin jer su bile u velikoj gužvi - imale su čekaonu punu djece i dobro da mi je dala uputnicu za vaditi krv i potvrdu za zubara. Hvala!

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj VGmama prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, podižem malo temu. Sutra idemo na pregled kod doktorice, a vezano uz upis u školu. Molila bi da mi malo pojasnite kako izgleda taj pregled. Ima li nešto na što bih prije trebala pripremiti dijete, npr. cjepljenje i takve neke slične stvari, kako bi izbjegla neugodne situacije (pokušala izbjeći). Od čega se sastoji pregled, koliko traje... Nažalost, prilikom prijave nisam imala priliku razgovarati sa sestrom koja mi je dala termin jer su bile u velikoj gužvi - imale su čekaonu punu djece i dobro da mi je dala uputnicu za vaditi krv i potvrdu za zubara. Hvala!
    prvo dijete treba nešto nacrtati, tipa dječaka i nastaviti niz nacrtanih kvadrata, rombova, trokutova.

To sve radi kod medicinske sestre dok roditelj razgovara s njom o trudnoći, navikama, općenito.
    Zatim sestra testira vid, ono dijete mora iz daljine čitati slova ili brojeve, pa nešto manja, pa onda najmanja.

Nakon toga slijedi liječnički pregled kod kojed se detaljno posloša dijete, kroz razgovor i par pitanja doktorica donosi svoj sud o svemu i na kraju ako je sve ok cijepi se sa MoPaRu-om

sve skupa nekih 20min

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Hvala ewa! Mislim da će sve dobro proći! Što se tiče cjepljenja o tome smo razgovarali i naravno obećana je nagrada za hrabrost !

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa Vidi poruku
    prvo dijete treba nešto nacrtati, tipa dječaka i nastaviti niz nacrtanih kvadrata, rombova, trokutova.

To sve radi kod medicinske sestre dok roditelj razgovara s njom o trudnoći, navikama, općenito.
    Zatim sestra testira vid, ono dijete mora iz daljine čitati slova ili brojeve, pa nešto manja, pa onda najmanja.

Nakon toga slijedi liječnički pregled kod kojed se detaljno posloša dijete, kroz razgovor i par pitanja doktorica donosi svoj sud o svemu i na kraju ako je sve ok cijepi se sa MoPaRu-om

sve skupa nekih 20min
    Ja bih još napomenula ovo: prvi dio liječničkog pregleda obavlja se bez prisustva roditelja, a drugi dio uz prisustvo roditelja. Treba imati zdravstveni karton i sve relevantne nalaze (kod nas je to bila hrpa papira iz Suvaga). Liječnik gleda kako dijete funkcionira samostalno, a kako u prisutnosti roditelja. Uz ovo što je napisano (crtež čovjeka, nastavljanje niza i slično) gleda se motorika - stajanje na jednoj nozi, širenje ruku... da li dijete ima ravna stopala ili kakvu vidljivu deformaciju kralježnice, provjerava se vid (ako dijete već ima naočale, obavezno ih treba nositi i na tom pregledu, papiri o tome su u kartonu od pedijatra)

Nama je 20 minuta trajao pregled mlađeg sina (koji nema nikakvih smetnji) a kod starijega je trajalo bome skoro sat vremena, ali bilo je razloga. Nisam imala primjedbi.

Evo dodatka - da ne gatamo kako izgleda onaj dio koji se obavlja u školi - postoji priručnik za to:
    http://www.azoo.hr/admin/fckeditor/F...i%20razred.doc

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Samo bih napomenula da mi je dijete "prošlo" vrtićko predškolsko testiranje kao "sjajno, bez greške, ravno u školu!", a nalaz nezavisnog kliničkog psihologa pokazao je uz taj sjaj i hrpu problema zbog kojih se odgoda apsolutno preporuča. Iz tog razloga još manje povjerenja imam u 15-minutni komisijski pregled po traci uz stav apriori "nema odgode".
    Kakogod, slažem se s Peterlin koja je na topicu o odgodi lijepo rekla da bi roditelj na vrijeme trebao uočiti moguće probleme - elemente za odgodu i na vrijeme napraviti procjenu/razgovarati sa stručnom osobom, a ne 5 do 12 hitati po odgodu. Naravno, u idealnom svijetu sustav bi svako dijete temeljito testirao, tako da roditelj ne bi morao biti baš instant-psiholog (a to niti svatko ne može) ili pratiti stručnu literaturu.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 14.04.2010. at 10:56

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

prvi dio liječničkog pregleda obavlja se bez prisustva roditelja, a drugi dio uz prisustvo roditelja
    moram priznati da mi ovo nije jasno..naime, ja sam cijelo vrijeme bila s njim

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ne vidim potrebe za temeljito testiranje.
    u načelu, sva djeca su u dobi od 6,5 - 7 godina, spremna za školu.
    to što su djeca spremna za školu ne znači da su sva djeca spremna za biti odlikaši, da su spremna za voljeti školu i školske obveze, da su spremna za biti savršeni učenici.
    iznimaka ima, ali one su baš to - iznimke, koje potvrđuju pravilo.
    iznimke je roditelj itekako sposoban sam registrirati i potražiti stručnu pomoć i stručan savjet.
    ali, to je za - iznimke.
    u načelu, djeca u dobi od 6,5 - 7 godina ne trebaju psihologe, psihološka testiranja i psihološke obrade.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 14.04.2010. at 14:05

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    to što su djeca spremna za školu ne znači da su sva djeca spremna za biti odlikaši, da su spremna za voljeti školu i školske obveze, da su spremna za biti savršeni učenici.
    djelomično se slažem s ovim, ali ne bih tako generalizirala kad je riječ o mom djetetu...a sigurna sam da o svom djetetu jednako razmišlja svaki roditelj

jer svi znamo da je start važan i svi želimo najbolji start za svoje dijete. ponekad, godina prerano može obilježiti dijete za čitav život. dijete koje bi, da je krenulo godinu kasnije, bilo odlikaš i omiljeno u društvu može postati povučeno, nesigurno i po ocjenama prosječan ili čak loš...što povlači za sobom i vrlo vjerojatnu neperspektivnu budućnost...

znam za jedan primjer iz okoline gdje 7-godišnje dijete jednostavno nije bilo spremno za školu. jadnik je pao prvi razred! to je prvi slučaj da sam čula da dijete nije prošlo prvi razred. enivej, obitelj je odselila u SAD, što nije toliko bitno za priču, ali odmaknuo se od lošeg starta i bio je vrlo uspješan u školi i danas je uspješan mladi čovjek.

isto tako, za mog sina, koji je rođen krajem 6-og mjeseca, su školske i pedagogica i psihologica silile nas da ga upišemo u školu...pozivali na razgovore, uvjeravali kako je natprosječno inteligentan i da će biti velika šteta ako ih ne poslušamo jer će mu program kasnije biti predosadan, kako mi nismo ni svjesni kakvo dijete imamo...i još gomila takvih "argumenata".

srećom ih nismo poslušali. dijete krenulo s navršenih 7 i škola mu je sasvim dovoljno naporna i ovako...kamoli da je krenuo godinu ranije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    srećom ih nismo poslušali. dijete krenulo s navršenih 7 i škola mu je sasvim dovoljno naporna i ovako...kamoli da je krenuo godinu ranije.
    a šta sam ja rekla

ponavljam, apsolutno se slažem da postoje djeca koja trebaju pomoć psihologa, ali apsolutno se ne slažem da je to većina djece.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a šta sam ja rekla

ponavljam, apsolutno se slažem da postoje djeca koja trebaju pomoć psihologa, ali apsolutno se ne slažem da je to većina djece.

pa u biti slažem se s tobom

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Mi jučer obavili pregled kod doktora i bilo je super. Prvo smo kod sestre obavili mjerenje težine, visine, kratki pregled vida, uzela je općenito sve podatke vezane za mjesto stanovanja, godinu rođenja i ostalo. Nakon toga mu je dala jedan papirić na kojem je bio dupli krug. U vanjskom dijelu bili su trokut, X i krug on je morao nastaviti niz i ispuniti taj krug. Unutar kruga je trebao nacrtati dječaka i potpisati se u desnom gornjem kutu papira ako se zna potpisati. To smo obavili u čekaoni. Nakon toga ga je zvala doktorica u svoju ordinaciju, a ja sam pričekala vani. Čula sam da su se uvodno upoznali (pitala ga kako se zove, gdje živi u koji vrtić ide, da li zna u koju će ići školu). Pitala ga je kojoj ruci ona drži olovku, uglavnom koliko sam mogla čuti upravo po onom obrascu što je peterlin stavila (http://www.azoo.hr/admin/fckeditor/F...i%20razred.doc) sve zajedno je trajalo možda 5 minuta. Nakon toga dokica je pozvala i mene unutra i rekla da je moj sinko spreman za školu. Pitala me da li je bio bolestan u zadnje vrijeme i kako je sinko bio zdrav otišli smo u ordinaciju kod sestre na cjepljenje. Sve je prošlo super! Sretno svima!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cijepi se sa MoPaRu-om
    pa pojma nisam imala?
    dobro da sam vidjela, idemo na pregled za 10 dana i nisam imala pojma, pa moram ju pripremiti na to

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo do sada obavili psihološko testiranje (standardizirani test) i dobili smo mišljenje tete u vrtiću. Lječnički imamo početkom 5 mjeseca na koji moramo donijet potvrdu stomatologa te nalaz krvi i urina ne stariji od 6 mjeseci.
    Iskustvo sa starijom od prije 4 godine je bilo slično, sam lječnički je bio ništa posebno, razgovor s djetetom crtež ljuske figure i cijepljenje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa MoPaRu od Imunološkog zavoda.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Sa MoPaRu od Imunološkog zavoda.
    mene malo muči taj MoPaRu... ne kužim zakaj baš s tim... pa nije taj MPR "izbačen" i sad se cijepe priorixom?! curica bi se morala cijepiti sad s godinu dana i rekla je pedica da se MPR više ne koristi, da se cijepe s priorixom, pa me sad malo buni zakaj onda ove veće cijepe s tim cjepivom? ili mješam opet nekaj?

a za polio su nama rekli da će se cijepiti, ali ne sad nego krajem prvog polugodišta... tak nekak...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo bili jučer
    ja sam ostala iznenađena sa cijepljenjem
    jer se ne cijepi samo mo pa ru (mi smo prvo cijepljenje obavili sa priorixom, pa smo dogovorili da ćemo je cijepiti kod pedijatra s priorixom)
    nego se cijepi i di te polio
    cjepivo koje inače ide u prvom razredu
    a ne pri upisu
    ja nisam dala
    jer kad smo išli nisam pripremila V za to
    rekla sam joj da nema nikakvog pikanja
    i nisam je htjela prevariti
    tako da ćemo se morat vratit na to cijepljenje
    i još priorix kod pedijatrice

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo bili jučer
    ja sam ostala iznenađena sa cijepljenjem
    jer se ne cijepi samo mo pa ru (mi smo prvo cijepljenje obavili sa priorixom, pa smo dogovorili da ćemo je cijepiti kod pedijatra s priorixom)
    nego se cijepi i di te polio
    cjepivo koje inače ide u prvom razredu
    a ne pri upisu
    ja nisam dala
    jer kad smo išli nisam pripremila V za to
    rekla sam joj da nema nikakvog pikanja
    i nisam je htjela prevariti
    tako da ćemo se morat vratit na to cijepljenje
    i još priorix kod pedijatrice
    mi smo se cijepili samo sa MoPaRu-om, otkud sada info o DiTePer i polio, to se ne dobiva na sistematskom za školu, sad gledam knjižicu cijepljenja koju je dobio!!!!!
    Posljednje uređivanje od ewa : 17.04.2010. at 21:39

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

taj di te polio ide u prvom razredu
    naši su se požurili s tim
    ali ja ću prvo odraditi priorix kod pedijatrice
    a ovo ću ostavit za jesen/zimu

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    taj di te polio ide u prvom razredu

i kod nas to ide u prvom razredu, E. se cijepila nedavno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

male više ne cijepe s mo-pa-ru, a predškolce da. Mi smo odbili moparu, i cijepili malu (predškolac) sa priorixom kod njene
    pedijatrice. 100 kn u ordinaciji, pa si barem donekle miran.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

hvala na info... nisam imala pojma da bi to mogla obaviti kod naše dr sa priorixom...
    probat ću se drugi tjedan dogovoriti oko toga... pa kad dođemo na taj famozni predškolski pregled, da bude već cijepljen...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Na pregledu ide mo-pa-ru, a kod nas je običaj da ODMAH naruče i za ovo drugo cijepljenje i olovkom zapišu datum u knjižicu imunizacije. I još kažu da je to drugo cjepivo za polio, odnosno protiv dječje paralize. Ne pika se. To ide u usta i treba donijeti vodu ili voćni sok sa sobom.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •