Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Jeste li odbili klizmu (klisitr) i zašto?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Jeste li odbili klizmu (klisitr) i zašto?

Opet ja s glupim pitanjima.

Znam da je to rutinska procedura, ali me zanima ima li tko da je odbio klizmu i da li je to bilo temeljem vlastite procjene ili neki drugi razlozi?
    Ne morate odgovoriti ako je razlog bio nedostatak vremena jer je porod protekao brzo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisu mi ni ponudili klistir, tako da nisam imala kaj odbiti. Da jesu, odbila bih jer sam tokom trudova par puta bila na wc-u i prirodno se cistila, a znala sam da mi u atmosferi u kojoj sam radjala nece biti bed ako mi tokom izgona izadje i nesto stolice. To se i dogodilo i babica je bila spremna.

Vjerojatno bih pristala na klistir u nekoj bolnici gdje je to standard ako bih unaprijed znala da bi osoblje iz poroda bez klistira radilo problem. Tj. ja ne bih pristala, ali ne zelim pametovati i reci da je bolje inzistirati ne nekom manje bitnom elementu poroda ako bi takvo protivljenje proceduri moglo imati negativni utjecaj i stvoriti neprijateljsku atmosferu izmedju mene i osoblja. Sam zakomplicirala?

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nažalost nisam ga odbila i radili su mi ga kad sam već bila 8 cm otvorena s trudovima na svake 2 min.. :/ Katastrofa.

Kažem nažalost i zato što iako su mi ga napravili, nije sprječio ono što je trebao spriječiti.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

na zalost je to rutinska procedura, ali nije potrebno, trudovi imaju obicno laksativno djelovanje tako da se to sredi samo od sebe...

nisam imala klistir niti sa jednim mojim porodom...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi put (pod temperaturom i ne bas upucena) nisam odbila. ne sjecam se da je nesto gadno poremetio (al ne sjecam se 80 posto poroda pa...)

drugi put nisam odbila. shebalo mi trudove totalno, nekoliko puta sam se iz boxa vracala u wc. uzas i strasno.

treci i cetvrti put odbila.

sva cetiri puta sam se pocetkom poroda (s prvim trudovima) sasvim prilicno prirodno "izklistirala". u mom slucaju - klistir je apsolutno nepotrebna i potencijalno opasna stvar.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisam odbila, ali nisam što imala ni izbaciti, osim te vode koju su mi ulili jer sam se već danima prije toga doma očistila.

Nisu me ni brijali jer sam ih planski preduhitrila brazilskom depilacijom 20dana prije, tako da su dlačice tada bile taman mrcu narasle i sestra je komentirala da je to tako odlično.

Čvrgica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

litala, ja sam malo neupućena! zakaj je klistir ''potencijalno opasna stvar'' :?
    pitam jer bi definitivno htjela prirodan porod (18. 05.), a klistir i sve ostale cjevčice nemaju neke veze s tom idejom :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nisam odbila i nije mi žao. Došla sam u bolnicu s puknutim vodenjakom i bez trudova, u bolnici počeli lagani trudovi i onda sam dobila klistir koji na trudove nije imao nikakav efekt.
    Cijelo vrijeme sam dobivala infuziju i morala ići nekoliko puta pišati, kaj mi baš nije bilo zgodno kad su me trudovi ulovili nasred hodnika pa sam se vješala primalji oko vrata i hvatala po zidu, jer je wc bio na drugom kraju hodnika, a trudovi su mi se činiji bolniji kad je mjehur bio puniji. Ne znam kak bi bilo da sam još morala ići prazniti crijeva.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Čvrgica prvotno napisa
    litala, ja sam malo neupućena! zakaj je klistir ''potencijalno opasna stvar'' :?
    pitam jer bi definitivno htjela prirodan porod (18. 05.), a klistir i sve ostale cjevčice nemaju neke veze s tom idejom :/

oprosti, tek sad vidim pitanje...

moje je misljenje da je u mojem slucaju - s mojim porodima - klistir kao prvo apsolutno nepotreban (zbog toga sto sam se svaki put pocetkom poroda prirodno "isklistirala") i potencijalno opasan jer on na red dolazi pred ulazak u boks - s trudovima na minutu-dvije i meni strasno poremeti i trudove i ritam i prebacuje mi fokus na "stiskanje" umjesto na trudove, onaj drugi put sam se stvarno puno (a i jednom je previse) puta vracala iz boksa, nisam mogla odrediti koliko jos moram puta ici na wc, jesam li obavila sto je trebalo, "bjezalo" mi je do samog izgona, putem od boksa do wc-a, pa natrag, pa sam se morala prepirat da mi daju cistu spavacicu, pa je njima islo na zivce sto sam tri-cetiri spavacice zaprljala, pa im je islo na zivce sto su isto jedno cetiri-pet puta zamnom morali brisati pod, pa ipak, i nakon svega, i opet je pri izgonu bilo "propusta"....

a niceg od toga ne bi bilo da nije bilo tog turanja klistira kad sam ja rekla da nemam potrebu za istim...

moji porodi trajali su svi ispod sest sati od prvog najblazeg truda do izgona. u prva dva-tri sata isla sam po nekoliko puta na wc, ispraznila crijeva do kraja, sasvim spontano, prirodno i bez ikakvih problema. moji boravci u radjaoni (boksu) nisu bili dulji od dva i pol sata (prvi porod), s najintenzivnijim dijelom koji bi trajao unutar zadnjih sat vremena. u tom periodu meni ne treba ni klistir, ni pricanje, ni tjesenje nit ista. treba me pustit da hodam trudove, njisem kukovima i "cekam" kraj

zato kazem - ovo je moje misljenje za moje porode. neke zene zele klistir i nakon njega se osjecaju spremnijima za porod i ja to postujem.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja sam ocito jedna od rijetkih koje se nisu same ispraznile

dosla sam u bolnicu 6 cm otvorena, oko 6 navecer, doma taj cijeli dan uopce nisam bila na wc-u osim pis-pis (jer nisam imala potrebu), dali su mi klistir, ispraznila sam se 2 puta. na mene nije nikako djelovao, nije mi poremetio ni trudove, tak da ga necu ni sada odbiti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vjerojatno iskustva s klistirom ovise i o bolnici. Meni je sestra napravila klistir i rekla mi da pričekam 10 minuta i kad sve obavim i mislim da sam gotova i više nema ništa, nek sjednem i pričekam još 15 minuta. Taman kad je prošlo 15 minuta, osjetila sam da opet moram ići na wc i onda je bilo sve ok i poslije nikakvih problema sa stolicom niti mi je na porodu kaj pobjeglo.
    Rađala sam na stolčiću i doktor je slikao s fotićem kad je beba izašla, nigdje nema dreka
    Meni je od od prvog truda do poroda prošlo 13 sati, od samog otvaranja do izlaska bebe 4 sata, od toga cca. 1,5 sat nisam smjela tiskati, a 2,5 sata sam tiskala. U tom periodu mi je najgore bilo što sam morala hodati na wc.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    od toga cca. 1,5 sat nisam smjela tiskati, a 2,5 sata sam tiskala. U tom periodu mi je najgore bilo što sam morala hodati na wc.
    jel mi mozes to, molim te, malo objasniti? ja sam rodila u 15min (3 truda, rezana i to je bilo to). kaj sam period izgona traje tak dugo??? kak to izgleda, jel se jako umoris?

sorry, znam da je ot, mozes mi i na pp odgovoriti jer me jako zanima, hvala.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Napisat ću ti na pm da ne idemo off topic

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

odbit ću ga.
    napravit ću to doma jer stvarno nemam volju niti želju sjediti i prazniti se na wc školjci u koju kenja i piša dnevno 350 ljudi.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

baš 350?

nisu mi nudili, tražila sam sama jer sam se tako bolje osjećala.
    da sam bila u trudovima ne bih, da mi ne poremeti ritam i koncentraciju.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imala ga oba puta...iako mi je prvi puta jako smetao, a drugi puta pasao jer sam trudove dobila nakon puknuca vodenjaka tek u bolnici i nisam se doma ocistila tako da sam se nakon njega osjecala 10 kg laksa :D

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam za porod u vodi morala obaviti klistir, nisam ni pokušavala odbiti, čak mi je nekako i odgovaralo jer se nisam uopće doma očistila. Bilo me malo strah kako će to ispasti, tako s trudovima na svake 2-3 min, međutim, prošlo je skroz ok, otišla 2 puta na wc i to je bilo to, nije mi to bila neka smetnja.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Selim sa topica o Vinkovackom rodilistu
    Citiraj mihim prvotno napisa
    nije tema klizma, al valjda cete mi oprostit, ja sam protiv nadohrane, dripa, busenja vodenjaka... al klizma ??? istina je da s trudovima dođe i "ciscenje", ja isla na dan poroda doma 3 puta na wc i sve je otislo, al bila mi je " draga " klizma, nije da je najugodnije, al draze mi je da sam se " isprala " skroz, nego da su komadici padali u casu tiskanja, to bi mi bilo neugodnije nego 10 klizmi. svi pricaju o nekom dostojanstvu, meni stvarno nebi bilo dostojanstveno da se iskenjam pred svima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kod mene to nema veze sa dostojanstvom. Na prvom porodu me klizma nije skroz očistila i nitko mi nije prigovorio. Na 2. je klizma bila totalno nepotrebna i sigurna sam da je utjecala na tijek poroda i problem sa osjećajem oduzetosti trbuha.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Wtf? :?
    Klizmu obaviti doma?kako?klizma se obavlja i dobro se zna zašto.ako nekom klizma nije pomogla onda ne znam baš.dr kaže koliko se treba pričekati kada tu tekućinu ispuste u tebe.meni je npr rekla neka bar 5min držim u sebi a ne odmah isprazniti jer nema nikakvog učinka onda.i da nije ugodno je istina.al neću valjda tiskat i dok mi se počinje k... ću trčat na wc

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tatjana27 prvotno napisa
    Wtf? :?
    Klizmu obaviti doma?kako?klizma se obavlja i dobro se zna zašto.ako nekom klizma nije pomogla onda ne znam baš.dr kaže koliko se treba pričekati kada tu tekućinu ispuste u tebe.meni je npr rekla neka bar 5min držim u sebi a ne odmah isprazniti jer nema nikakvog učinka onda.i da nije ugodno je istina.al neću valjda tiskat i dok mi se počinje k... ću trčat na wc
    Draga tatjana,
    na ovom pdfu se raspravlja o prirodnom pristuupu trudnoci i porodu, tema ovog topica je da li je moguce odbiti klistir u bolnickim uvjetima.
    Kopiram jedan stari topic sa forum
    Klistir
    gdje mozes procitati puno argumenata protiv rutinskog klistira tijekom poroda, ja cu citirati samo jedan sa http://www.health-e-learning.com/art...tOneBottle.pdf
    ...*the type of delivery has an effect on the development of the intestinal microbiota

-vaginally born infants are colonized with their mother’s bacteria
    - cesarean born infants’ initial exposure is more likely to environmental microbes from the air, other infants, and the nursing staff which serves asvectors for transfer

* babies at highest risk of colonization by undesirable microbes or when transfer from maternal sources cannot occur are cesarean-delivered babies, preterm infants, full term infants requiring intensive care, or infants separated from their mother

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mene su klistirali dok su stolaru objašnjavali što ne valja sa stolom na kojem me klistiraju :shock: :shock: :shock:

Prije toga su me pregledavali pred trupama zdravstvenih radnika i, iskreno rečeno, meni je postalo svejedno koliko me ljudi gleda. Zapravo, svi ti zdravstveni radnici su prolazili pokraj mene kao pokraj duha, tek kad sam primjetila da striček malo prestudiozno promatra, počela sam slušati što zapravo pričaju i počela sam psovati i vikati da ga izbace van.

Nije vidio sve an face već s boka, ali mi je to iskustvo sasvim dovoljno da kažem da mi je svejedno da li ću zasrati i babicu i doktora i bebu, ali me klistirati neće!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mene nitko ne može uvjeriti da uz normalan tijek poroda priroda ne može taj proces odraditi dovoljno dobro da je potreban klistir. A ako netko već želi biti siguran ili iz bilo kojeg razloga želi klistir neka ga slobodno traži. Ali to ne treba značiti da svi moraju biti klistirani.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja nisam odbila, niti treći puta neću....
    ja sam se bolje osjećala nakon klizme, jedino što mi bilo nelagodno to puštanje tekućine koje nije trajalo ni minutu,
    ostalo poslije ok (kolko može biti...)
    pa mislim, lakše je s praznim crijevima, ne?!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A šta crijeva ne mogu biti prazna bez klistira?
    Iz mene je 2x izašla sama voda i ništa više. Ja vjerujem da se moje tijelo može samo iščistiti.

Da nemam prirodan tijek poroda kao što je bilo na 1. porodu pristala bih na klistir. Uz prirodno pražnjenje kao 2x više ne bih pristala.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    A šta crijeva ne mogu biti prazna bez klistira?
    Iz mene je 2x izašla sama voda i ništa više. Ja vjerujem da se moje tijelo može samo iščistiti.

mislim da moja nisu mogla biti, nonstop sam neš jela...
    ja sam napisala za sebe,
    a svatko najbolje poznaje svoje tijelo...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme Mirtica, strasno. Stvarno mi je zao sto se zenama dogadjaju takve stvari. Uzasno nehomano i nekulturno. Nadam se da si im rekla sto ih ide.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mirtica ovo je prestrasno

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Mirtica prvotno napisa
    Mene su klistirali dok su stolaru objašnjavali što ne valja sa stolom na kojem me klistiraju :shock: :shock: :shock:

Prije toga su me pregledavali pred trupama zdravstvenih radnika i, iskreno rečeno, meni je postalo svejedno koliko me ljudi gleda. Zapravo, svi ti zdravstveni radnici su prolazili pokraj mene kao pokraj duha, tek kad sam primjetila da striček malo prestudiozno promatra, počela sam slušati što zapravo pričaju i počela sam psovati i vikati da ga izbace van.

Nije vidio sve an face već s boka, ali mi je to iskustvo sasvim dovoljno da kažem da mi je svejedno da li ću zasrati i babicu i doktora i bebu, ali me klistirati neće!!!!!!!!!
    koji su to gadovi poremećeni.

daj ih tuži.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa
    daj ih tuži.
    Ah, da mi je to bilo najgore iskustvo koje sam doživjela na SD u tih desetak dana što sam bila tamo, tužila bih ih, ali....
    Koga da pozovem za svjedoka?! Stolara

Nakon svega, dok sam bila u predrađaoni, došla je sestra i ispričavala mi se.... govorila je kako njima, zdravstvenim radnicima, svejedno da li ja sjedim obučena ili ležim s nogama u zraku dok mi netko gura cjevčicu u anus.... oni to jednostavno ne primjećuju Samo ne znam kako se stolar u to uklapa (obukli su ga u zeleno odijelo pa nisam odmah primjetila "uljeza")

Tad su me i obrijali i klistirali (iako sam se već doma obrijala i očistila) pa si je striček zaštedio fine novce na xxx videoteku na Max tv-u

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mirtica ovo što ti se dogodilo je grozno,
    ali ipak nema veze sa klizmom, njenim odbijanjem i slično,

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    U pravu si!

Da se vratim na temu.

Inače imam redovitu probavu i nemam nikakvih problema sa stolicom. Jedem dosta voća i povrća, jušno i sl. pa i ovaj put računam da neću imati problema s prirodnim pražnjenjem.
    Smatram da mi je klistir bio od viška i potpuno nepotreban jer sam se to jutro obavila nuždu i nakon klistiranja, iz mene je izlazila sama voda sa jako malo stolice. Da su me pustili na miru, i to bih riješila tokom trudova (klistirali su me prije nego sam osjetila trudove).

Također smatram da je za porod jako bitno da budem opuštena, a ako ću tijekom klistiranja cijelo vrijeme zujati okolo i pitati se tko su svi ti ljudi oko mene (prostorija ima 3 vrata kroz koja stalno netko prolazi), neću se moći opustiti i prepustiti prirodi i mom tijelu da obavi svoje.

Znam da sam se u prethodnom postu malo oštro izrazila.... to mi je rekla sestra kad sam joj rekla da mi ne treba klistiranje (da ću sve zasrati
    ).... tako da sad idem u bolnicu sa "baš me briga" stavom jer mi je tako najlakše....

Puno sam čitala o prirodnom porodu i moram reći da ako planiram prirodno roditi, ne mogu se ujedno i pravdati s osobljem jer se meni jako digne adrenalin dok se pravdam i svađam pa se to kosi sa samom prirodom poroda..... dugo sam razmišljala kako da to riješim i tako razvila "baš me briga" stav o svemu sa čime prijete u bolnicama....

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Mirtica prvotno napisa
    Citiraj daisy may prvotno napisa
    U pravu si!

Da se vratim na temu.

Također smatram da je za porod jako bitno da budem opuštena, a ako ću tijekom klistiranja cijelo vrijeme zujati okolo i pitati se tko su svi ti ljudi oko mene (prostorija ima 3 vrata kroz koja stalno netko prolazi), neću se moći opustiti i prepustiti prirodi i mom tijelu da obavi svoje.
    joj to je stvarno grozno,
    kod nas u bolnici je jedna posebna prostorija s dva wc-a i dvije tuš kabine u koje se ide nakon klizme....
    čak ni sestre nisu ulazile, nego je samo pokucala na glavna vrata i čekala da mi koje smo bile unutra otvorimo (jednom sam bila sama, drugi puta je bila još jedna cura...)

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja ga nisam odbila...došla sam otvorena 8 cm pa nisu imali vremena za to

inače tijelo se cijelu noć (10 sati) čistilo samo...nisam se bojala ni "nereda"...ništa se nije dogodilo...

nadam se da ću i drugi put tako ako ne, odbit ću ga..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •