ovo oko biranja profesora a ne instrumenta meni je uvijek upitno jer taman kad si lijepo posložiš što si htio u priču se ušeta g. Murphy i profa ode na porodiljski, u drugu školu, penziju i sl. a ti ostaneš s onim kojeg si htio izbjeći![]()
ovo oko biranja profesora a ne instrumenta meni je uvijek upitno jer taman kad si lijepo posložiš što si htio u priču se ušeta g. Murphy i profa ode na porodiljski, u drugu školu, penziju i sl. a ti ostaneš s onim kojeg si htio izbjeći![]()
oboa je jako teška za puhanje, ako usnice ne držiš dovoljno čvrsto oboa zvuči katastrofalno, deranje mačaka zvuči kao pjesma!
Tri godine sam se mučila dobiti nešto što nalikuje na ton, četvrtu godinu kad sam bila dovoljno velika da fizički mogu usnice držati kako spada i upuhati na pravi način, zahtjevnost škole je pregazila glazbu tak da sada više ne znam ni kako se drži oboa
Inače pravi zvuk oboe mi je jedan od ljepših zvukova u orkestru.
Dijete od frendice (curica) svira sax i kaže da joj nije jako teško (a meni je ful cool vidjeti cure sa saxom)
o da! tak se to obično desi.
hvala na info iz prve ruke.
s ovim boldanim se slažem. meni oboa zvuči ljepše od flaute. ali kao što kažeš - treba taj zvuk postići.
mojoj maloj su klarinet, oboa i sax po zvuku u rangu sa flautom.
još je jedan faktor što poslije s tim ako dijete ne nastavi na akademiju?
klavir, violina, gitara, flauta, sax pa i klarinet se daju svirati u crkvama, bandovima, jazz bendovima i sl.
malo je veći problem sa npr. rogom, cellom, fagotom isl.
Posljednje uređivanje od orange80 : 12.05.2015. at 13:01
Ili za potrebe tv-serije: https://www.youtube.com/watch?v=3t67v9-laxQ![]()
Pred ispit iz klavira ja sanjala da sam na sjela za klavir na ispitu, a ono, umjesto tipki, klavir ima neke tipke kao iz pisaćeg stroja pa još šipke i noževe. I sve zahrđalo.
Gledam ja klavir, gleda mene komisija; kažem ja njima: Ne mogu svirati na ovome.
A oni meni: E moja ..., da si vježbala, znala bi i na tome svirati!
Kod funkcionalne je upis bez audicije, uvijek je frka za klavir i gitaru, imaju prednost oni koji su pohađali njihov vrtić ili predškolu (ne znam nikoga tko je išao u njihov vrtić a da ga nisu primili u školu).
Za sve instrumente osim klavira i gitare imaš velike šanse upasti.
Ako je puno prijavljenih za odabrani instrument (gitara, klavir) a dijete je 2. razred OŠ, najčešće ti preporuče da se upišeš u njihov vrtić i odradiš jednu godinu blok flaute (ili predškole-bez solff), a ako je 3. razred OŠ za gitaru i klavir će biti teško upasti
Ima li ovdje netko iz GŠ Rudolfa Matza? Mi se ove godine prijavljujemo za prijemni, mali zeli gitaru, mala flautu.
Ako dijete ne upadne u glazbenu skolu i u medjuvremenu godinu dana pohadja tecaj zeljenog instrumenta, ima li sanse upasti iduce godine? I moze li se uopce glazbena skola upisati s 10 godina? Mali, ovaj koji hoce gitaru, sad ima 9 godina.
i mi pikiramo rudolfa samo radi toga jer nam je najbliži od državnih, videću kaj ćemo, mala bi isto flautu, tad će bit 4. razred.
moja curka bi klavir, e.bašić nam je najbliža
znači oni nemaju audiciju? nego kako to onda ide? tko prvi njegova djevojka?
Raspisala sam se detaljno par postova prije, prednost imaju djeca koja su pohađala njihov vrtić ili predškolu.
Nekako je uobičajeno upisati dijete u muzičku do 3. razreda OŠ, tako se muzička osnovna škola završi kad i redovna osnovna škola. Ako ti je dijete mlađe imaš vremena za bar 1 godinu muzičkog vrtića.
sad je prvi razred.
onda će na jesen u predškolu njihovu, budemo probali sad i na upise pa ako ne prođe definitivno predškola
moj je sad 3. razred ali je po godinama za 2. nis, idemo mi u merza pa cemo vidjeti.
laumi, moja je u RM.
Nevezano od Matza znam za primjer kretanja i u 5. razredu ne zbog toga sto prije nije uspjela nego je tek tada odlučila da ide. Instrument je vilončelo.
Larmama na ćemu?
Kolko je onda tam školarina, i iznajmljenje jel ovisi o instrumentu?
na violini. Što se tiče plaćanja, MM kod nas vodi brigu o računima pa ne znam jel se nešto promijenilo. Znam da je na početku bilo 120kn mjesečno plus 70 kn instrument. I upis je 100kn.
Posljednje uređivanje od larmama : 13.05.2015. at 09:14
Čokolada, znaš li možda zašto je ta škola promijenila ime iz "Josip Slavenski" u "Rudolf Matz"? Nikad mi to nije bilo jasno.
Skladatelj jedan, skladatelj drugi, koliko znam, nijedna druga glazbena škola u Zg nije mijenjala ime (osim Elly Bašić koja se nazvala po svojoj osnivačici)...
Možda zbog ovog?
https://www.youtube.com/watch?v=qV21xw2HAYg
Šalim se, nemam pojma, možda je bila neka inicijativa da se počasti Matza?
Ako nekoga zanima za Gš Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci - trenutno su u tijeku prijave za audiciju koja će se održati 13.06.2015.
Ti snovi su užas živi...dođeš na pozornicu, orkestar te čeka i tek onda vidiš da je na programu neki tebi nepoznati (ili pak duuugo vremena nesvirani) koncert.
Ipak, događa se i na javi: genijalna pijanistica Maria Joao Pires i generalna proba s "krivim" koncertom.
Miks – Maria Joao Pires expecting to play another concerto: http://www.youtube.com/watch?v=rVO26...=RDrVO26URqC24
Da li u Balokoviću ima popust na školarinu za drugo dijete?
Informacija za one s većim brojem glazbeno zainteresirane djece: u GU Elly Bašić drugo dijete ima 50% popusta na školarinu, a treće plaća samo posudbu instrumenta.
MiSlim da sve gl.skole imaju popust na drugo dijete.
laumi, mislim da u ugovoru piše da ima popust.
Vezano za snove, meni se u 6.r glazbene dogodilo nesto strasno! Na javi
Zavrsni koncert, ja 14-ogodisnjakinja i izlazim s gitarom i trebam svirati Habaneru :D koju sam svirala toliko da mi je na usi izlazila.
E. Nisam odsvirala cijeli jedan takt.
Dobila aplauz podrske, no nije islo. Preboljela sam, no bilo mi je grozno, grozno.
Zbog mame, zbog prijatelja, zbog profe... Ma grozno!
Aleks, hvala!
No sad nakon dvajest godina mi nije uopce bad
Sad mi je gore zamisliti da se mojim curama to dogodi, znam kako bi se osjecale.
i V se na zadnjem roditeljskom smrzla
počela je, stala, i nije viša mogla nastaviti
prof joj je davao mote da nastavi, ali nije mogla
ali nije odustala, pitala ga je smije li iz početka
on je kimnuo, svi su počeli pljeskati
i onda je odsvirala
dobro je odsvirala, ne kako je znala, ali s obzirom na okolnosti odlično
i kad je došla s pozornice, k meni, onda se rasplakala![]()
Ima i gore: 5.razred, Livadić, a meni prsti u jednom trenutku krenu u nekom nepoznatom smjeru pa iskomponiram 8 taktova s vrlo suverenim ledeno-hladnim izrazom lica i nastavim mirno dalje. Profesorica mi je pozelenila od muke, a publika ništa nije skužila. Ionako na koncertima učenika većinom sjede bake i djedovi i samo gledaju kakvu tko ima haljinu.
Mim, hug i tebi.
Ja nisam odsvirala nista
Svega dva tona sam se sjetila!
Teško će se naći učenik koji to nije iskusio.... Evo, prijavljujem i sebe, isto mi se dogodilo pred sam kraj osnovne glazbene škole. Na pola kompozicije blokada i nema dalje... Tja, svi znamo kako je to. Moj sin je neki dan svirao na odjelnom natjecanju. Ne znam što se dogodilo - bio im je loš dan jer i on i SVI klinci iz njegove generacije su svirali lošije nego što obično znaju. Nitko nije dobio prvu nagradu.
Btw. takve situacije su korisno životno iskustvo.