Stranica 36 od 40 PrviPrvi ... 263435363738 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,751 do 1,800 od 2014

Tema: glazbena škola?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Jel netko slao svoje klince? Zvuči baš fora...
    Samo da napomenem - dobro je konzultirati se s djetetovim nastavnikom oko odlaska na ovakve ljetne tečajeve i odabira predavača zato što nema smisla da npr. prosječno OŠ dijete koje malo vježba i nema dosta programa za ozbiljan 10-dnevni seminar izabere tečaj sveučilišnog nastavnika klavira.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Samo da napomenem - dobro je konzultirati se s djetetovim nastavnikom oko odlaska na ovakve ljetne tečajeve i odabira predavača zato što nema smisla da npr. prosječno OŠ dijete koje malo vježba i nema dosta programa za ozbiljan 10-dnevni seminar izabere tečaj sveučilišnog nastavnika klavira.
    Apsolutno se slažem.
    Moj sin je godinama išao na ljetne seminare, od 9. do 15. godine svako ljeto. Uvijek je to bilo uz dogovor s njegovom profesoricom, a viđala sam i profesore druge djece da i sami dolaze i prisustvuju satovima na seminaru da čuju kako netko drugi radi.
    Konkretno ova ljetna škola u Sinju je i nama bila u planu prije 2 godine, ali na kraju sin nije išao, zbog korone i još nekih okolnosti. Na ranijim seminarima na koje je ranije išao (Kaštela, Brač) uvijek smo i mi kao roditelji bili s njim u pratnji jer to nije ljetni kamp - smještaj je bio privatno, po apartmanima, i dijete te dobi ne može biti samo u apartmanu 10 dana. Tek toliko da budete svjesni da ti seminari za mlađu djecu zahtijevaju i prilični angažman roditelja (za početak, treba odvojiti dio godišnjeg odmora za djetetov seminar). I moram reći da su nam ti ljetni seminari ostali u prekrasnoj uspomeni, nešto čega ću se još godinama prisjećati.

Ovo u Sinju je također apartmanski smještaj, ali tada, kad smo se dogovarali, već smo bili spremni pustiti ga da bude sam s cimerima - samo je to, na žalost, propalo. Ove godine završava srednju glazbenu školu i više definitivno nema nikakvih seminara u planu.

Postoje i ljetne škole koje su više internatskog tipa, npr. ona u Grožnjanu - tamo roditelji ne idu, drukčija je organizacija. Tu nemamo vlastitih iskustava, samo iskustva iz druge ruke, ali čula sam same pohvale za njih.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje je neki dan bilo na ispitu
    uopće ne znam što je imalo na sebi
    neku sportsku odjeću i tenisice, moram pitati je li imalo traperice ili trenirku
    uopće mi nije palo napamet da se mora urediti...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    moje je neki dan bilo na ispitu
    uopće ne znam što je imalo na sebi
    neku sportsku odjeću i tenisice, moram pitati je li imalo traperice ili trenirku
    uopće mi nije palo napamet da se mora urediti...
    Za ispit se ne mora urediti, ali nije nevažno kakav dojam ostavlja. Moji se nisu nešto posebno lickali, ali nisam dozvoljavala da idu u kratkim hlačama ili trenirci (trenirku i inače nikada nisu nosili u školu, to mi je krajnje neprimjereno). Duge hlače, polo majica ili košulja (nešto s kragnom) i to je bilo to. Moji baš nisu bili obožavatelji klasičnih bijelih tenisica (koje uvijek izgledaju ofucano nakon prvog tjedna), nego su nosili sportske cipele koje su prolazile i za tu svrhu. Moj mlađi i danas nosi takve - ovako nešto:

Nastupi su druga priča - produkcija, javni sat, koncerti i slično, tu često treba odjeću uskladiti s drugima (zbor, orkestar). Profesori instrumenta, zborovođe i dirigenti daju im upute što se očekuje, a često i učenici imaju pravo glasa. Naši su se za orkestar dogovarali hoće li biti u crnim košuljama (obično zimi) ili bijelim (češće ljeti), a onda nema puno filozofije - za solo nastup na istom koncertu imaju na sebi ono što moraju imati zbog orkestra/zbora.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Naši su se za orkestar dogovarali hoće li biti u crnim košuljama (obično zimi) ili bijelim (češće ljeti), a onda nema puno filozofije - za solo nastup na istom koncertu imaju na sebi ono što moraju imati zbog orkestra/zbora.
    Ali nije neuobičajeno ni da se solisti posebno presvuku iz "orkestralne uniforme" u odjeću samo za svoj solo nastup na istom koncertu. Češće sam to viđala kod cura, ali i dečki znaju mijenjati košulje za tu prigodu između pojedinih točaka.

Btw. moj nikad nije svirao u bijeloj košulji, mislim čak da je ni nema u ormaru. Za orkestar mu treba crna, a za vlastite nastupe ima još jednu malo bolju košulju, pa bira, ovisno o raspoloženju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ali nije neuobičajeno ni da se solisti posebno presvuku iz "orkestralne uniforme" u odjeću samo za svoj solo nastup na istom koncertu. Češće sam to viđala kod cura, ali i dečki znaju mijenjati košulje za tu prigodu između pojedinih točaka.

Btw. moj nikad nije svirao u bijeloj košulji, mislim čak da je ni nema u ormaru. Za orkestar mu treba crna, a za vlastite nastupe ima još jednu malo bolju košulju, pa bira, ovisno o raspoloženju.
    Istina, djevojke su se često presvlačile, ali mojim lijenčinama nije to padalo na pamet.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam stavila link na cipele - ovakve slične je moj mlađi sin nosio otkad je dorastao do muških veličina cipela, a i danas voli taj tip cipela za dnevnu rutinu:
    https://www.deichmann.com/HR/hr/shop...oryDetail=true - ovo ne znači da je to moja preporuka; nije neko idealno rješenje za svečane prilike, ali je prolazilo uz platnene hlače i crne traperice). Imao je smeđe i crne, a nosio ih je i inače.

Nosio je i platnene tenisice ljeti, ali gledala sam da tenisice ne budu s bijelim dijelovima i obrubom đona, jer to redovito izgleda musavo i prljavo. Imao je jedne potpuno crne, nabavljene upravo za ljetne nastupe (uz crne keper hlače). Te cipele sam kasnije ja naslijedila, kad ih je on prerastao

Stariji je u to doba imao veličinu noge kao mm sada, pa je znao posuditi njegove mokasine. Jedne smo mu kupili negdje krajem OŠ, baš za glazbenu školu, a te cipele je kasnije naslijedio mm, kad ih je L. prerastao, hehehe...

Inače, fine cipele je kupio za maturu, tako da ima za slučaj potrebe, ali živi u ovakvim cipelama: https://www.deichmann.com/HR/hr/shop...oryDetail=true
    Sad više ne nosi odjeću za nastupe, otkad je završio s glazbenom školom i ljetnim kampovima, ali tijekom ljeta često sudjeluje na raznim događanjima Hrvatskog filmskog saveza, pa mu i dalje povremeno treba fina odjeća za završne svečanosti, ako ne dobiju službenu odjeću (uglavnom majicu). Sad je lakše, jer je završio period intenzivnog rasta, pa može više sezona nositi iste košulje, hlače i cipele. Odahnula sam. Svako razdoblje nosi svoje. Dok su svirali, imali su odjeću prilagođenu tome. Sad imaju gomilu službenih majica s raznih događanja, koje ne nose na dnevnoj bazi, ali ih čuvaju jer to ima status uspomene.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.06.2021. at 07:57

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moji isto idu na ispite samo "pristojno" obučeni, ono što nose za školu, bez golih ramena, i ne u trenerkama. Od obuće bude to što imam na raspolaganju.
    Obično nastavnici i preporučuju da se deca za ispit ne opterećuju još i odećom nego da se skoncentrišu na sviranje.
    Ali iduće nedelje imaju koncert na trgu i idu na godišnju podelu diploma takmičarima u muzičkoj, pa će se obući svečanije, mada sam ja za mlađeg uzela kratke pantalone uz košulju, još je u godinama gde to sasvim može da prođe kao svečano, a najavljuju prilično vruću nedelju.
    I dalje nemam za njega obuću .
    Ove godine kod nas nije bilo dozvoljeno horsko pevanje ni u školama ni u muzičkim školama, tako da nema ni nastupa tog tipa (srećom - samo zamišljam moju stariju i presvlačenje haljina u gunguli iza scene- već je to radila za kostimirane školske priredbe i to je whole new level peripetija ).
    Nije bilo ni drugih javnih nastupa a i takmičenja su bila navrat-nanos otkazivana, zakazivana, prebacivana na online, pa kako se ko snašao... I ove koncerte su tek pre deset dana odobrili na brzinu...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Moji isto idu na ispite samo "pristojno" obučeni, ono što nose za školu, bez golih ramena, i ne u trenerkama. Od obuće bude to što imam na raspolaganju.
    Obično nastavnici i preporučuju da se deca za ispit ne opterećuju još i odećom nego da se skoncentrišu na sviranje.
    Ali iduće nedelje imaju koncert na trgu i idu na godišnju podelu diploma takmičarima u muzičkoj, pa će se obući svečanije, mada sam ja za mlađeg uzela kratke pantalone uz košulju, još je u godinama gde to sasvim može da prođe kao svečano, a najavljuju prilično vruću nedelju.
    I dalje nemam za njega obuću .
    Ove godine kod nas nije bilo dozvoljeno horsko pevanje ni u školama ni u muzičkim školama, tako da nema ni nastupa tog tipa (srećom - samo zamišljam moju stariju i presvlačenje haljina u gunguli iza scene- već je to radila za kostimirane školske priredbe i to je whole new level peripetija ).
    Nije bilo ni drugih javnih nastupa a i takmičenja su bila navrat-nanos otkazivana, zakazivana, prebacivana na online, pa kako se ko snašao... I ove koncerte su tek pre deset dana odobrili na brzinu...
    Naći ćeš nešto. Uzmi obične platnene patike koje se slažu s hlačama. Ne isplati se trošiti previše para na to...

Gledala sam stare slike - moj mlađi je čak za jedan nastup imao tenisice s maskirnim uzorkom i crnom gumom (inače je obožavao sve maskirno) i khaki platnene hlače.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Naći ćeš nešto. Uzmi obične platnene patike koje se slažu s hlačama. Ne isplati se trošiti previše para na to...

Gledala sam stare slike - moj mlađi je čak za jedan nastup imao tenisice s maskirnim uzorkom i crnom gumom (inače je obožavao sve maskirno) i khaki platnene hlače.

To će i biti na kraju čini mi se - kineska imitacija starki (Conversica), bilo koje neutralne svetle boje na koju naletim .

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To će i biti na kraju čini mi se - kineska imitacija starki (Conversica), bilo koje neutralne svetle boje na koju naletim .
    Naravno!

Iskoristit će ih za nastupe, a onda poderati tijekom ljeta.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Naravno!

Iskoristit će ih za nastupe, a onda poderati tijekom ljeta.
    Eee, moj je gospodske fele kao i tata mu - prođe dva meseca lopte, dvorišta, livade, šume, bicikla, i opet izađe uredan kao maneken , i još prosledimo njegovu obuću dalje, a sestrinu bacimo jer izgleda kao kroz seckalicu da je prošla (na mater je sva)
    (Starke izbegavam mada ih volim, jer su smrt za naše palčeve koji idu nagore i nokti lako urastaju, ali podneće se za leto "za paradu", što kažu...)

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Upravo sam shvatila da je "iduća" nedelja danas počela a moja glava odbija tu činjenicu

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da završim sagu - uzela kineske sive "starke", da budu u tonu sa pantalonama. Izgledaju sasvim ok, sinak zadovoljan, ja još više
    I stao je tek u kineski br.38, ne 37. Uh...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da završim sagu - uzela kineske sive "starke", da budu u tonu sa pantalonama. Izgledaju sasvim ok, sinak zadovoljan, ja još više
    I stao je tek u kineski br.38, ne 37. Uh...
    Bitno da je zadovoljan!

(Offt. Kineski kalupi su stvarno mali - meni treba 41, a inače nosim 39-40. Obično nabavljam te platnene "starke" na placu )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Može li se u 5.r. mijenjati glazbena škola?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Može li se u 5.r. mijenjati glazbena škola?
    Da, bez problema. Susjedi su se selili i dijete se prebacilo u drugu školu, ali ne trebaš takav razlog.

Ja bih se najprije raspitala u potencijalnoj novoj školi kako bi to išlo. Može se i u istoj školi mijenjati profesora instrumenta ili grupu za solfeggio. Treba samo razgovarati s ljudima, sve se može dogovoriti. Sretno.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Ne vidim zašto ne bi mogla. Ljudi se sele, mijenjaju se životne prilike...
    Pitaj u tajništvu svoje škole i škole u koju se želite prebaciti.
    E da, možda bi jedini mali (ali ne i nepremostivi) problem moglo biti ako škole rade po različitim principima (npr. "obične" muzičke škole i funkcionalna). Makar, ne čine mi se to neke bitne razlike.
    Moja djeca su u funkcionalnoj bila ili još uvijek jesu i imam samo preporuke.
    Posljednje uređivanje od Dota : 07.03.2022. at 11:50

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dota prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vidim zašto ne bi mogla. Ljudi se sele, mijenjaju se životne prilike...
    Pitaj u tajništvu svoje škole i škole u koju se želite prebaciti.
    E da, možda bi jedini mali (ali ne i nepremostivi) problem moglo biti ako škole rade po različitim principima (npr. "obične" muzičke škole i funkcionalna). Makar, ne čine mi se to neke bitne razlike.
    Moja djeca su u funkcionalnoj bila ili još uvijek jesu i imam samo preporuke.

ja neuka ...kakva je to funkcionalna?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ja neuka ...kakva je to funkcionalna?
    Elly Bašić, imaju malo drugačiju metodu solfeggia i drugačije posložen program OGŠ.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

N
    I nisu toliko bitne. Znam za nekoliko slučajeva prebacivanja iz "obične" glazbene škole u funkcionalnu, nije bilo problema.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Može, ali nova škola te ne mora primiti ako iz nekog razloga ne želi. Mora primiti samo selidbu iz drugog grada kad je dijete promijenilo prebivalište.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 07.03.2022. at 11:58

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Može, ali nova škola te ne mora primiti ako iz nekog razloga ne žele. Mora primiti samo selidbu iz drugog grada kad je dijete promijenilo prebivalište.

naravno
    prvo bih se raspitala ima li mjesta itd. samo sam prije znala je li uopće moguće ovako unutar grada to napraviti

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Sorry, Vrijeska...Hvala čokolada na objašnjenju.
    Da, tanja b, koliko i ja čujem, nema problema.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala vam puno na savjetima!

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ima li srednjoškolaca koji razišljaju o daljnjem glazbenom usmjerenju, akademiji?
    Moja, iako ima još dvije godine, razmišlja i u tom smjeru iako je daleko od konačne odluke, realno nema pojma što bi dalje nakon srednje škole. Iz moje perspektive čini mi se lijepo zanimanje, naravno ako to iskreno voliš. Kakva je realnost po pitanju zapošljavanja, ima li kruha? MM tvrdi da nema
    E da, već sad naglašava da ne bi radila kao prof u školi....što preostaje, nekakav orkestar? Radi se o puhačkom instrumentu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj ima još malo više od godinu dana do mature pa isto tako nema pojma što bi poslije zna samo da na Akademiju ne bi, iako ove godine proživljava intenzivna nagovaranja profesora (u glazbenoj je maturant).
    Za glazbu je izrazito talentiran, ima iza sebe puno uspjeha, profesori ga naveliko hvale, ali... problem je upravo u ovome, što bi radio poslije. Solist ne želi biti ni u ludilu, nastavnik u školi još manje, a profesionalno sviranje u orkestru ga ne privlači toliko da bi mu se profesionalno posvetio (na žalost, nastava orkestra u glazbenoj školi mu se prilično zamjerila, tako da ono što sam ja u glazbi vidjela kao najljepši aspekt, njemu je bezveze).
    Nadam se da će bar nakon završene glazbene škole nastaviti svirati s nekom neformalnom ekipom.

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Tanja_b, šteta što je imao loše iskustvo s orkestrom. Moja voli ići, ide redovito, jako mi je žao što nisu imali nastupe zadnje dvije godine praktički.
    Nešto će se iskristalizirati, nadam se, i njima oko daljnjeg usmjerenja. Moja je baš zapela ovu godinu za sviranje, bila je dobra i prije, išla na natjecanja ali sad baš svira po 2-3 sata dnevno. Čak nam je prof predložio da joj kupimo poluakademski instrument.
    Mene muči što ni sama ne znam što bi joj rekla oko toga. Čisto bi se htjela informirati kakvo je stanje u realnosti oko posla u toj profesiji. Frendica mi kaže da ima neke prijatelje glazbenike, klasičare i da im je sasvim solidno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako se zaposli u orkestru, to je "normalan" posao, dakle socijalno zdravstvo i redovna plata , kao svaki drugi posao.
    Dapače, vrlo atraktivan posao jer često uključuje puno putovanja i to i na nesvakidašnje lokacije.

Kakve su šanse za zaposliti se u orkestru to ne znam, ovisi o intrumentu, a i o trenutku.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku

Kakve su šanse za zaposliti se u orkestru to ne znam, ovisi o intrumentu, a i o trenutku.

Moj muž kaže: minimalne. Mora biti top topova. (citiram)

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mima, hvala! Zvuči ohrabrujuće i zabavno.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ako se radi o rjeđem instrumentu kojeg u orkestru treba 2 komada za sljedećih 40 godina, onda orkestralna perspektiva i nije neka. Za proći audiciju mora biti baš dobar svirač. Posao u školi ipak ostavlja dosta vremena za čvrgarenje u ansamblima sa strane ili za obiteljski život. Od solističke karijere, koliko ja znam, u Hrvatskoj još nitko nije uspio preživjeti .
    Posljednje uređivanje od čokolada : 14.03.2022. at 13:24

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moja susjeda je ovo ljeto otišla u Belgiju studirati flautu, koji su joj kasniji planovi ne znam

Drugi susjed preko puta , vršnjak od Velikog završio je akademiju, svira ponekad i u Zagrebu, ali zadnje sve godine korone sve je skoro pa stalo( pred koji mjesec je svirao u Zagrebu). Bili su veliki planovi za vanjske koncerte , ali i to sad sve palo u vodu

Kat iznad mene tata od cure koja je u Belgiji svira u orkestru puhači instrument

Dva kata više od mene violinistica svira u orkestru,
    Susjed u zgradi do isto u orkestru puhači instrument

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Znači, MM nije bio daleko od istine

Jelena, oko tebe ih baš puno ima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ivana s prvotno napisa Vidi poruku
    Sa saznanjima koja imam, uz sad već 11 godina praćenja djetetovog glazbenog školovanja i razgovora s raznim ljudima na tu temu, ne bih savjetovala studij glazbe djetetu koje je u startu sigurno da ne želi raditi kao nastavnik. Čini mi se da je nastava za glazbenika jedino relativno sigurno zaposlenje, a orkestri i drugi aspekti bavljenja glazbom su divni, ali se teško može na njih računati sa sigurnošću.
    Kći naših prijatelja studira na MA, uživa u tom studiju i kaže da bi baš voljela jednog dana imati svoje učenike i raditi u školi. Eto, to je meni profil idealnog studenta glazbe.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj ivana s prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je kći izvrsna u svom instrumentu (npr. nagrade na državnom natjecanju), ako joj ostali predmeti u GŠ idu doslovno s lakoćom, ako znate da će sa 100% sigurnošću proći prijemni ispit, ako znate da je prof. na MA izvrstan (to vam treba reći iskreno reći nastavnik u srednjoj), da ima mjesta, da mu se ona sviđa i da ju je voljan uzeti, onda samo naprijed.
    Ako nešto od ovog nedostaje, onda razmislite dvaput.
    Biti prosječan student i apriori odbijati prosvjetu nije neka sreća.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Je i onda imamo koncerte.
    Kad su ta deca ( troje: flauta,klavir,truba + tata rog) doselili i jednom skup svirali bilo je melodični za čut mama komentirala kak ona ne svira

Sin od violinistice isto svira
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.03.2022. at 14:15

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa dobro, nije baš tako nesigurno i teško za gudače. Puhača ima malo u orkestru, pa jasno da je puno teže. Doduše sigurno i na MA primaju puno manje puhača, pa koga prime taj mora da je dobar.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam upoznata i s tužnom pričom oko prijemnog ...
    Bila je tu velika želja, godine rada, matjecanja, nagrada, kvaliteta,preporuke srednj.profesora, na kraju na MA prošli "nasljednici" ...

Naravno, nastupilo je veliko razočaranje... probat će u inozemstvo, ali koliko sam shvatila npr. jedan detalj - što su djeca/mladi stariji to je teže upasti na MA.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Koja je granica mladi/ stari?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nemaju godine veze. Mlađi kandidati (koji nemaju završenu srednju školu) upisuju se samo ako su izuzetni talenti i ako na prijemnom dobiju od svih članova komisije odlične ocjene.
    Ima dosta učenika koji ne upišu otprve, nego pauziraju pa imaju već preko 19 godina. Ima i nekih koji upišu drugi faks pa na 3. godini prođu prijemni na MA. Ovisi i o generaciji - nekad bude puno kandidata pa je teže upasti, a druge godine i na jesenskom roku traže kandidate.

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma ona prije svega nema pojma kud bi dalje nego kako u zadnje vrijeme dosta vremena posvecuje sviranju mene je cisto zanimalo kako izgleda ta profesija u praksi, kakve su sve mogucnosti zaposlenja i sl. Hvala svima na informacijama.

Vrijeska, ovo je bas tuzno, pogotovo za takva zanimanja, ocito nema iznimke nigdje. Mene cijeli zivot prate nasljednici, od upisa na faks pa nadalje tako da me to bas nervira. I uzasno je tesko probijati se kad si prva generacija u svom poslu, kod nekih zanimanja je to posebno naglaseno. Ali nisam ocekivala da je tako i na MA.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Sva moja djeca idu u glazbenu školu, od toga dvoje ide i u srednju. Hoće li netko od njih nastaviti s glazbom i dalje, ne znamo još, ali moram reći da ne bismo imali nešto protiv. Djeca imaju i druge, različite interese, i dobra su u njima, pa je sad teško reći gdje će ih put odvesti, ali sigurna sam da će bar na neki način ostati vezani uz glazbu. Glazbeno obrazovanje im je do sada donijelo samo dobro, i uvijek im je bilo plus.
    U obitelji i među prijateljima imamo puno glazbenika i srodnih zanimanja, svi žive normalno i dobro, a možda je najvažnije reći da žive ispunjeno i zadovoljno ( naravno, oni koji su sami birali svoj put ). Uz sve pluseve i minuse koje su cure nabrojale (a ja osobno mislim da ima puno više pluseva nego minusa), željela bih napomenuti da se ponekad može gledati i malo šire od "svirati u orkestru i/ili raditi u školi". Poznajem osobno (ili znam za njih) glazbenike instrumentaliste koji su završili u diplomaciji, koji su ravnatelji kazališta, direktori simfonijskih orkestara, dirigenti, kompozitori, skladatelji filmske glazbe (ne samo kod nas, nego i vani), predavači na akademijama (ne samo glazbenim, nego i dramskim i sl.)... znam za glazbenike koji predaju u stranim školama i internatima u super uvjetima, glazbenike koji podučavaju bogatu djecu u Hong Kongu, Kini, Americi... glazbenike koji drže seminare po cijelom svijetu...glazbenike koji sviraju s estradnjacima i/ili u mjuziklima po Londonu itd...... čak je i Bandićev pročelnik za kulturu bio glazbenik (i to klasičar, puhački instrument ).
    Ono što hoću reći - ako je dijete talentirano i dobro radi, i ako je zagrizlo u to što radi... naći će svoj put, često dijametralno suprotan od onoga što mi mislimo da je sada moguće s nekim zanimanjem. Sigurna sam i da neke od vas rade poslove koje nisu mogle ni zamisliti da će raditi s vašim obrazovanjem, neke koji nisu tad ni postojali (ja prva radim posao koji nije postojao kad sam imala 18 godina, bar ne u ovakvom obliku). Svijet je lopta šarena i tko zna što sve čeka našu djecu. Roditeljski stav mog supruga i mene je da im ne sužavamo svijet ako je to ikako moguće. I da ne pokušavamo predvidjeti što će biti i raditi u životu. Savjetovati, podržavati, to da. Ali ih pustiti da lete svojim krilima i ne misliti da će "profulati sigurno gnijezdo" samo zato što se nama to "gnijezdo" čini trenutno nesigurnim i/ili nedovoljnim. Ne znamo to i ne možemo znati.
    Možda sam "romantična". Ali svi sretni ljudi koje poznajem rade ono što bi radili i da im nitko to ne plati. Ono što ih je "zvalo" sve dok se nisu odazvali, što god to bilo .
    PS. Tanja, moje najstarije dijete (u istoj školi kao i tvoje) obožavalo je "svoj" orkestar (puhački). Srednje nije baš bilo ludo za "svojim" orkestrom. Tako da mora da je malo i do atmosfere .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

PS. Tanja, moje najstarije dijete (u istoj školi kao i tvoje) obožavalo je "svoj" orkestar (puhački). Srednje nije baš bilo ludo za "svojim" orkestrom. Tako da mora da je malo i do atmosfere .
    Svi puhači u toj školi koje znam obožavaju "svoj" orkestar - a većina gudača okreće očima na "svoj"
    Ja točno znam u čemu (tj. u kome) je problem, ali ne želim se s time zamarati. Ni u najboljoj školi ne može sve biti savršeno.

Datum pristupanja
    Apr 2022

Početno

Pozdrav!

Kak ste izabrali muzičku za svoje klince?

Počeli bi i s predškolskim programom tj početnim solfeggiom jer će biti školarac.
    Za glazbeni vrtić smo izgleda prestari, kasno smo se sjetili.
    O Zagrebu se radi.
    Mi baš nismo muzički obrazovani i nemamo u okolini frendova čija djeca idu u muzičku.
    Zbog blizine bi odgovarao širi centar, mi bi svakak morali voziti pa je i parking važan faktor.
    Hvala

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Trublja prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav!

Kak ste izabrali muzičku za svoje klince?

Počeli bi i s predškolskim programom tj početnim solfeggiom jer će biti školarac.
    Za glazbeni vrtić smo izgleda prestari, kasno smo se sjetili.
    O Zagrebu se radi.
    Mi baš nismo muzički obrazovani i nemamo u okolini frendova čija djeca idu u muzičku.
    Zbog blizine bi odgovarao širi centar, mi bi svakak morali voziti pa je i parking važan faktor.
    Hvala
    Koliko star školarac?
    Glazbeni vrtić u Elly Bašić upisuje djecu staru 6-8 godina. Nakon 13 godina druženja s njima, mogu same hvalospjeve izreći za tu školu. A do nje sam došla čitajući postove upravo na ovom forumu

Datum pristupanja
    Apr 2022

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko star školarac?
    Glazbeni vrtić u Elly Bašić upisuje djecu staru 6-8 godina. Nakon 13 godina druženja s njima, mogu same hvalospjeve izreći za tu školu. A do nje sam došla čitajući postove upravo na ovom forumu
    Upravo navršio 6!
    Vidim po webu da je drugačiji pristup nego u drugim državnim školama. Žena više naginje za Elly Bašić, ja sam više old school, malo me strah tih modernih metoda kod današnjih klinaca. Al ak je državna s diplomama i preporukom ministarstva, valjda je ok. A čitam da nije lako upasti pa i to valjda nešto govori o školi.
    Računam na početnički solfeggio baš zbog toga da se lakše upiše nakon.

I što sada točno znači da upisuju od 6-8 godina? Kako formiraju grupe?
    Mi smo naime dobili poguranac u vrtiću pa idemo na kao raniji upis u školu.
    Mislili smo da bi bilo bolje da se još igra. I da taj početnički prođe još u vrtiću. Al sad šta je tu je.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pozdrav! Mi smo jednostavno upisali djecu u najbližu glazbenu školu, da izbjegnemo vozikanje (gubitak vremena), a kasnije su vrlo brzo sinovi počeli sami odlaziti onamo jer je glazbena škola u kvartu. Početnički solfeggio je dobra ideja. Sretno i uživajte!

Datum pristupanja
    Apr 2022

Početno

Pozdrav! Mi smo jednostavno upisali djecu u najbližu glazbenu školu, da izbjegnemo vozikanje (gubitak vremena), a kasnije su vrlo brzo sinovi počeli sami odlaziti onamo jer je glazbena škola u kvartu. Početnički solfeggio je dobra ideja. Sretno i uživajte!
    A kak god okrenemo nekam moramo vozit, a parking oko većine muzičkih i nije neka sreća. Ma i doć do najužeg centra u špici popodne, uff.
    Ne znam kak voze starci u Lisinski ili Bersu u još strožem centru?

Tak da gledamo kad će moć sam putovati, da može bez beda doć tramvajem.
    Tu kao usput, je i nekoliko privatnih. Ženi je za oko zapela Glazbaonica ljubav. Po fejsu su aktivni i to dobro zgleda. Ne znam dal visoka cijena opravdava i kvalitetu. Duplo su skuplji od državnih, a nema formalne diplome i mogućnosti za daljnje obrazovanje ak će dijete htjet.
    Ne kužim to kad imaju dozvolu Ministarstva a ne izdaju formalne diplome? Koja je razlika od npr. Markovca i Elly Bašić, programi su dost različiti?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Upravo navršio 6!
    Vidim po webu da je drugačiji pristup nego u drugim državnim školama. Žena više naginje za Elly Bašić, ja sam više old school, malo me strah tih modernih metoda kod današnjih klinaca. Al ak je državna s diplomama i preporukom ministarstva, valjda je ok. A čitam da nije lako upasti pa i to valjda nešto govori o školi.
    Računam na početnički solfeggio baš zbog toga da se lakše upiše nakon.

I što sada točno znači da upisuju od 6-8 godina? Kako formiraju grupe?
    Mi smo naime dobili poguranac u vrtiću pa idemo na kao raniji upis u školu.
    Mislili smo da bi bilo bolje da se još igra. I da taj početnički prođe još u vrtiću. Al sad šta je tu je.
    Sve moje preporuke za Elly Bašić, škola je zaista izvrsna, i pristup djeci, počevši od vrtića pa do srednje škole. Mislim da je to najbolja glazbena škola koju možete naći u Zagrebu.
    Oni nemaju početnički solfeggio, nego dvije godine pripremnog programa ("muzički vrtić"). Upisuju djecu 6-8 godina u početnu i nastavljačku grupu. Ako je sin navršio 6, onda je taman pravog uzrasta da krene s njihovim pripremnim programom.
    Tamo se puno pjeva, slika se vodenim bojama, dolaze im u posjet djeca koja sviraju, pa se tako i upoznaju s različitim instrumentima. Sve profesorice (i profesori) koji vode taj vrtić su naprosto divni s djecom.
    U drugoj godini pripremnog programa uče malo svirati blok-flautu i to im je priprema za odabir "pravog" instrumenta. Tendencija je da se s prvim razredom glazbene škole počne kad je dijete u 3. razredu redovne osnovne škole (iako ima i iznimaka, ali ovo su najčešće preporuke).
    Djeca koja prođu njihov pripremni program upisuju instrument koji žele bez straha od prevelike navale i sl.
    Od prije 2 godine imaju novu zgradu na Vlaškoj, koja je tramvajem vrlo dostupna iz raznih dijelova grada. S parkiranjem malo jest problem, ali može se nekako izvesti.

A kak god okrenemo nekam moramo vozit, a parking oko većine muzičkih i nije neka sreća. Ma i doć do najužeg centra u špici popodne, uff.
    Ne znam kak voze starci u Lisinski ili Bersu u još strožem centru?

Tak da gledamo kad će moć sam putovati, da može bez beda doć tramvajem.
    Tu kao usput, je i nekoliko privatnih. Ženi je za oko zapela Glazbaonica ljubav. Po fejsu su aktivni i to dobro zgleda. Ne znam dal visoka cijena opravdava i kvalitetu. Duplo su skuplji od državnih, a nema formalne diplome i mogućnosti za daljnje obrazovanje ak će dijete htjet.
    Ne kužim to kad imaju dozvolu Ministarstva a ne izdaju formalne diplome? Koja je razlika od npr. Markovca i Elly Bašić, programi su dost različiti?
    Nemojte glazbaonicu i slično. Ako želite djetetu pružiti pravu glazbenu naobrazbu, upišite ga u službenu glazbenu školu. Cijena je zanemariva, ono što se dobije je neusporedivo bolje.

Razlika između Markovca i Elly Bašić - što se tiče nastave instrumenta, nije toliko izražena razlika, više ovisi o profesoru kojeg dobijete. Nastava instrumenta u svim glazbenim školama je individualna i prilagođava se djetetu. Glavna razlika je u solfeggiu i nastavi teoretskih predmeta kasnije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •