Citiraj Evitta prvotno napisa Vidi poruku
Da li se koja susrela sa ukocenim zglobovima kod djece?
Upisao mali klavir,ide mu ok,no prof mi vec par puta spomenula kako ima ukocene zglobove i kako krivo drzi ruke.
Kad sam pitala dal postoje kakve vjezbe da se to opusti nisam dobila konkretan odgovor.
Pokazuje mu stalno kak treba drzati,i mene je zvala na sat da mi pokaze pravilno drzanje i moram pazit kad doma vjezba da pravilno drzi i svira.
No zglobovi ruke su i dalje ukoceni,veli prof da ce mu kasnije biti jos teze kad budu duze i teze skladbe.
Sad vec nakon par min sviranja zna reci kako ga boli zglob.
Ima tko kakav savjet?
Gledam po netu,nasla odlicne videe i metode od Irine Gorin,no,nekako mi je suludo ici se upustat u to,i vjezbat sama s njim ko laik,van glazbene skole..
A opet si mislim mozda pomogne..
Pozdrav, prof sam klavira...nije lako reći na neviđeno ali savjet je da se dijete ne forsira, treba svirati lagane vježbice sa portato načinom sviranja...odvajati tonove jedan od drugoga, ne ih povezivati i na svaki ton dolaziti kako mi kažemo - iz zraka, a pri tome paziti da je zglob opušten kao npr.kod balerina- elegantan i "mekan"
Vjerujem da ste takvo što vidjeli i na satu a zaista je teško opisati riječima.
Dijete može vježbati svoju izmišljenu melodiju npr redom bijele tipke od c1 do c2 na ovaj način ili izmisliti neku melodiju. Bitna je koncentracija da prst uroni u tipku a da se zglob ne ukoči već da ga se može pomicati lijevo desno i gore dolje. Nemojte misliti da se to rješava za tjedan dana.. Bit je ne svirati teške stvari jer će dijete ostati ukočeno...
Evo, bolje riječima ne znam....možete se javiti privatnom porukom ako želite. Lp