Nisam ni ja Čokoladaali dovoljno dugo sam u sustavu da znam da su glazbene škole fleksibilnije od općeobrazovnih, pa da je i akceleracija lakše provediva, a i ponavljanje razreda se ponekad provodi po dogovoru, ne kao kazna, nego zbog organizacije i da se djetetu lakše poslože neke okolnosti u životu.
Ne znam kako je s naknadnim upisom, vjerojatno ovisi i o konkretnoj školi i njihovim pravilima.
Potaknuta prijašnjim komentarima da nakon 1. razreda dosta djece odustane i nastavnici se već od 2. razreda počinju mučiti sa satnicom, pomislila sam da bi se tu mogla otvoriti nekakva mogućnost. Jest da je to nategnuto i veliko je pitanje kakvu privatnu poduku instrumenta i teorije bi mogao dobiti kroz tu neupisanu godinu, da bi nakon toga bio sposoban uskočiti na neko upražnjeno mjesto u 2.razred. Razmatram sve mogućnosti jer ih nema baš puno, pa tako i ovu, koliko god nebulozna bila. Sasvim sigurno nije izniman talent, ali isto tako nije ni netalentiran i ima želju upisati glazbenu. Nažalost, na željeni instrument primaju svega troje ili četvoro djece, tako da sumnjam je talent veći ili manji ikakva garancija za prolazak. Većina tih brojnih klinaca koji dođu na testiranje ipak su donekle talentirani i radom bi mogli puno postići, ali kad ostaneš neupisan, ode prilika...