Moj sin će za dva tjedna maturirati u Elly Bašić nakon 11 godina druženja s njima (+ dvije godine pripremnog)tako da smo stvarno dugo u toj školi, i on i ja skupa s njim prateći njihove koncerte i produkcije.
Solfeggio u EB se razlikuje od drugih škola, ali koliko sam mogla vidjeti, djeca se prebacuju iz škole u školu kad su imali situacije da im tako odgovara, i nije bilo problema sa solfeggiom (ili ja barem ne znam za to). Oni koriste nešto drukčiju solmizaciju i uče gradivo drugim redoslijedom, ali ništa tako drastično što dijete prosječnih sposobnosti ne bi moglo pohvatati pri promjeni škole. Budući da upisuju djecu u 1. razred bez prijemnog ispita, u 1. razredu im je naročit naglasak na postavljanju pravilne intonacije i pjevanju, tako da se nekom iz druge glazbene škole čini da se "u Elly Bašić na solfeggiu samo igraju" (znala sam čuti i takve komentare). Nije samo igranje, oni puno toga nauče, ali na manje formaliziran način.
U srednjoj imaju vrlo jaku teoriju, ali vama je to još daleka priča, koncentrirajte se zasad na osnovnu školu.
U Elly Bašić nema ocjena kroz cijelu osnovnu školu i mogu reći da je to vrlo opuštajuće za djecu koja nemaju dodatni stres od ocjena u još jednoj školi. Iako, ne znam kako to sad rješavaju otkako su u sustavu e-dnevnikaimaju ispite na kraju godine (osim u 1. razredu), ali ocjene saznaju tek na kraju 6. razreda. Do te mjere su pazili da ne stresiraju djecu da im u nižim razredima ne bi rekli da imaju ispit iz solfeggia, nego da su im "druge profesorice došle u goste" (komisija
). I ne treba ništa s njima raditi doma solfeggio ni note, bez brige. A nemaju ni zadaće iz toga (u osnovnoj školi, srednja je druga priča, ali kako rekoh, to vas zasad ne zanima).
Imaju i dopunski solfeggio ako nekome zapne, ali u starijim razredima i u srednjoj školi. U nižim razredima nema kaj zapeti.
Što se tiče instrumenata, u generaciji mog sina gudači su bili najbolji i iz teorijebolji i od klavirista.
Mene generalno fascinira način na koji oni uče teoriju, imam dojam da to sve nekako ide vrlo glatko.
Ne, u pripremnom zaista nema što doma vježbati.