Citiraj Trublja prvotno napisa Vidi poruku
Hvala!

Nemam pojma kak se radi i u jednoj i u drugoj ni kolko se teorije treba obraditi al ak dobro kužim, dijete Vam je u srednjoj i vjerujem da ste sve to već prošli.
I solfeggio se razlikuje od Berse i Elly Bašić? To bi bilo nemoguće prebaciti iz jedne u drugu u nekom razredu?

I kak je na kraju to s ocjenama? Samo ispit na kraju ili se cijelo vrijeme ocjenjuje? Te diktate pišu za ocjenu ili za vježbu?
Dal treba i kolko treba s klincima doma radit solfeggio? Ja sam tudum za note, dal im treba pomoć?
Dal imaju neku dopunsku ak im zapne?

Negdje sam pročital da je za solfeggio najlakše ak dijete svira klavir, to oni prođu sve kroz instrument pa im je na teoriji lako.
Moj sin će za dva tjedna maturirati u Elly Bašić nakon 11 godina druženja s njima (+ dvije godine pripremnog) tako da smo stvarno dugo u toj školi, i on i ja skupa s njim prateći njihove koncerte i produkcije.
Solfeggio u EB se razlikuje od drugih škola, ali koliko sam mogla vidjeti, djeca se prebacuju iz škole u školu kad su imali situacije da im tako odgovara, i nije bilo problema sa solfeggiom (ili ja barem ne znam za to). Oni koriste nešto drukčiju solmizaciju i uče gradivo drugim redoslijedom, ali ništa tako drastično što dijete prosječnih sposobnosti ne bi moglo pohvatati pri promjeni škole. Budući da upisuju djecu u 1. razred bez prijemnog ispita, u 1. razredu im je naročit naglasak na postavljanju pravilne intonacije i pjevanju, tako da se nekom iz druge glazbene škole čini da se "u Elly Bašić na solfeggiu samo igraju" (znala sam čuti i takve komentare). Nije samo igranje, oni puno toga nauče, ali na manje formaliziran način.
U srednjoj imaju vrlo jaku teoriju, ali vama je to još daleka priča, koncentrirajte se zasad na osnovnu školu.
U Elly Bašić nema ocjena kroz cijelu osnovnu školu i mogu reći da je to vrlo opuštajuće za djecu koja nemaju dodatni stres od ocjena u još jednoj školi. Iako, ne znam kako to sad rješavaju otkako su u sustavu e-dnevnika imaju ispite na kraju godine (osim u 1. razredu), ali ocjene saznaju tek na kraju 6. razreda. Do te mjere su pazili da ne stresiraju djecu da im u nižim razredima ne bi rekli da imaju ispit iz solfeggia, nego da su im "druge profesorice došle u goste" (komisija ). I ne treba ništa s njima raditi doma solfeggio ni note, bez brige. A nemaju ni zadaće iz toga (u osnovnoj školi, srednja je druga priča, ali kako rekoh, to vas zasad ne zanima).
Imaju i dopunski solfeggio ako nekome zapne, ali u starijim razredima i u srednjoj školi. U nižim razredima nema kaj zapeti.

Što se tiče instrumenata, u generaciji mog sina gudači su bili najbolji i iz teorije bolji i od klavirista.
Mene generalno fascinira način na koji oni uče teoriju, imam dojam da to sve nekako ide vrlo glatko.

Citiraj Trublja prvotno napisa Vidi poruku
Pa u prvom bu bio pripremni,vrtič ili kak se već zove ta nulta godina. To valjda ne treba doma vježbat.
Ne, u pripremnom zaista nema što doma vježbati.