Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
Moja djeca imaju nastavu samo ujutro i to je prava blagodat za obiteljski život i za njihove učeničke obaveze. Imaju više reda u životu nego što bi imali u smjenama. Podržavam da se to uvede za svu djecu, uz uvjet da razredi ne budu preveliki - u tom slučaju je bolja smjenska nastava.
Ovako je i kod nas. Unatrag 3-4 godine, možda i više (ne znam točno, jer moju djecu to nije zateklo) u našoj školi je jednosmjenska nastava.

To je dobro i za učenike i za roditelje, a vjerujem da tako misle i nastavnici. Stariji učenici su u školi samo ujutro, u nastavku su eventualno izborni predmeti i slobodne aktivnosti.

Istina, to je vrlo teško rješivo za neke škola, a tu treba pažljivo planirati uzimajući u obzir širu sliku... Naime, u našem naselju ima relativno velik broj škola na malom prostoru (naša je građena prije 40 godina kad je istočni dio grada bio u ekspanziji) tako da bi neke od njih vjerojatno zjapile prazne da u njih ne idu djeca iz prigradskih naselja (transport autobusima).

Teško je jednosmjensku nastavu izvesti bez pažljivog planiranja kompletne infrastrukture (nova naselja, GUP, vrtići i škole, s jasnom perspektivom što se očekuje u slijedećih n+k godina). Danas se grade ili su napravljena ogromna stambena naselja oko Sesveta pa sve do Dugog Sela. U tom kvartu neke škole rade čak u tri smjene, a u centru rijetko koji razred ima više od 20 učenika... Ima još takvih kvartova. Ne znam, nije to lako, ali dugoročno je svakako opravdano uvesti jednosmejnsku nastavu gdje god je moguće.