Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: PITANJE-SAMOHRANA MLADA MAJKA(JOŠ UVIJEK TRUDNICA)

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno PITANJE-SAMOHRANA MLADA MAJKA(JOŠ UVIJEK TRUDNICA)

Ovako, imam 21 godinu, za 2 mjeseca bih trebala roditi curicu. Ostala sam trudna sa dečkom iz usputne avanture, dok sam ja saznala da sam trudna, on i ja više nismo bili u nikakvom kontaktu. Nismo ni ostali u nekim odnosima. Ja sam studentica, imam potporu okoline i roditelja, financijski sam osigurana.Uživam u trudnoći. Tog "bivšeg" nisam obavijestila o trudnoći jer ne znam ni kako doći do njega, niti mi je potrebna njegova bilo kakva pomoć. Kad dijete odraste, ako će imati potrebu ispričat ću mu o njegovom ocu.Ništa mu ne mislim skrivati.
    Zanima me jedino, ako netko zna, moram li se izjasniti što se tiče toga tko je djetetov otac. Ne želim ga upisati kao oca i navući si na vrat kojekakve probleme (nije stvar u tome da bi on htio viđati dijete ili slično, nego bi tjerao neki inat,a niti je zaposlen, ima dosje u policiji i znam da bi me samo maltretirao.I mene i tu bebu.) Pa sad, postoji li ta opcija da otac djeteta bude nepoznat ? Tj.da jednostavno kažem da ne znam tko je i da ga neću upisivati.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako procjenjuješ da će vam tako biti jednostavnije i lakše, napravi tako! Imaš tu mogućnost da ne navedeš oca djeteta, i da ta rubrika u rodnom listu ostane prazna. Službenica će te svakako upozoriti na to da dijete ima pravo..., al odluka je na kraju tvoja!
    I, ako se ikad predomisliš, ili otac djeteta, uvijek se može naknadno tražiti priznavanje/utvrđivanje/upisivanje očinstva...

Samo opušteno i hrabro dalje!
    Lijepo majčinstvo ti želim!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pitati će te - to je sigurno, hoće li inzistirati - to ne znam. Vidjet ćeš i sigurna sam da ćeš uspjeti rješiti taj problem kad do toga dođe. Sretno i lagan porod.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ti biraš hoćeš li upisati ime oca.
    ako hoćeš, a niste u braku on mora dati pismenu izjavu da priznaje dijete. mislim da tu izjavu daješ kod prijave u policiji, više se ne sjećam.
    a i inače kod upisivanja na općini moraju ići zajedno mama i tata ako će oboje biti navedeni u rodnom listu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad bi stvari bile tako jednostavne , ovog podforuma ne bi bilo :/ . prosurfaj malo, naći ćeš puno odgovora na pitanja koja ti još nisu ni pala na pamet...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kao npr.?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

uzdržavanje djeteta, pravo djeteta na viđanje oce, pravo djeteta da zna tko mu je otac... ima toga još. Soc ti dobro veli, nitko ne kaže da tvoja odluka nije dobra, samo ti kažemo da bi se trabala informirati prije nego doneseš takvu odluku: staviti onda sve pro i contra na papir, pa odlučiti. Ne želim te badirati, ali mlada si, dijete je tu, super je kaj imaš potporu okoline itd. ali da će ti biti lako - neće. Uvijek ti se u takvim situacijama ispreliću razni osjećaji, tak da mislim da bi ipak trebala biti na čistac sa takvom odlukom, tako da si poslije ništa ne prebacuješ kužiš

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    a i inače kod upisivanja na općini moraju ići zajedno mama i tata ako će oboje biti navedeni u rodnom listu.
    Mislim da ne moraju da idu zajedno. Majka moze samostalno da da izjavu o tome ko je otac deteta. Otac se moze sa tom izjavom pismeno saglasiti i ako majka nije prisutna. Te dve izjave su dovoljne da se podaci o ocu upisu u maticnu knjigu.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i dalje mislim da u Hrvatskoj moraju doći oba roditelja. mislim da je obrazloženje bilo nešto u stilu - tata ode i upiše dijete u knjigu rođenih, da mu ime s kojim se mama ne slaže pa onda mijenjaju ime i sl. komplikacije.
    MD bi sasvim sigurno izbjegao hodanje po institucijama da je mogao.
    ali uglavnom taj dio nije ni bitan u ovom slučaju pošto mama ne želi da se tata upiše u rodni list.
    meddle0407, ne želim se petljati u tvoj život i tvoje odluke, samo ću ti reči da sam ja Gitinog tatu zamolila da bude upisan u rodni list u slučaju da se meni nešto desi ili u slučaju nekih genetskih bolesti, transplatacija i sl. ružnih stvari.

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo sta o tome kaze Obiteljski zakon koji je trenutno na snazi u Hrvatskoj:

Citiraj Obiteljski zakon prvotno napisa
    Članak 65.

(1) Ako prilikom upisa djeteta u maticu rođenih nema podataka o djetetovom ocu, matičar će upoznati majku s pravom djeteta da zna tko mu je otac i s postupcima koji se mogu poduzeti radi ostvarivanja toga prava.

(2) Majka može matičaru izjaviti na zapisnik koga smatra djetetovim ocem.

(3) Majčina izjava iz stavka 2. ovoga članka smatra se njezinim pristankom na priznanje očinstva.

Članak 66.

Ako je matičar upisao dijete u maticu rođenih bez podataka o djetetovom ocu, o tome će odmah obavijestiti centar za socijalnu skrb prebivališta, odnosno boravišta majke i dostaviti primjerak zapisnika o majčinoj izjavi iz članka 65. stavak 2. ovoga Zakona.

Članak 67.

(1) Centar za socijalnu skrb će u roku od petnaest dana od primitka obavijesti iz članka 66. ovoga Zakona, pozvati majku da izjavi koga smatra djetetovim ocem, osim ako je to učinila pred matičarom.

(2) Majku će se upozoriti da bi radi dobrobiti djeteta trebala imenovati osobu koju smatra ocem.

(3) Majčina izjava pred centrom za socijalnu skrb o tome koga smatra djetetovim ocem ima značenje njezina pristanka na priznanje očinstva.

Članak 68.

(1) Kad primi majčinu izjavu iz članka 67. ovoga Zakona, centar za socijalnu skrb će u roku od petnaest dana, po propisima o obveznoj osobnoj dostavi, pozvati imenovanu osobu.

(2) Ako se pozvani odazove, centar za socijalnu skrb predočit će mu izjavu majke da njega smatra djetetovim ocem i upoznati ga sa zakonskim odredbama o utvrđivanju očinstva.

Članak 69.

Ako pozvani prizna očinstvo, centar za socijalnu skrb odmah će primjerak zapisnika o majčinoj izjavi koga smatra djetetovim ocem i primjerak zapisnika o priznanju očinstva dostaviti matičaru radi upisa očinstva u maticu rođenih.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zoranova draga i gitulja, da riješim vaš fight: pitanje semantike cure. Ako se otac slaže onda dolaze oba roditelja i upisuju se, a ako ne onda mama piše izjavu koju proslijeđuju ocu, odnosno pozivaju ga, pokazuju izjavu i pitaju. Ako on izjavi da nije otac, onda se ide na sud u postupak priznanja očinstva. To je ono što si citirala u OZ. Dakle, kod gitulje je situacija bila nekaj sasvim drugo: NJD oko priznanja djeteta nije pravio problem. Kad pravi, a majka hoće da se upiše otac djeteta, postupak je ovaj koji je ZD navela po OZ.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

hvala svima...ja i dalje mislim da bi mi bilo najpametnije zadržati to za sebe, a sad ako neće ići...vidjet ćemo...samo sam htjela pitati za savjet. Očinstvo se može i utvrditi kasnije, dok beba malo odraste, ako će htjeti znati tko joj je otac, zar ne ?
    Ja u svakom slučaju ne bih htjela probleme koje mogu izbjeći pa i pod cijenu toga da rubrika otac ostane prazna.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam razmišljala slično kao i ti...
    i što god ti ja sad napisala - ti imaš svoje mišljenje o tome...

no ipak ću ti nešto napisati :

budi otvorena prema svemu što dolazi, budi spremna mijenjati svoje stavove oko nekih stvari, olakšaj djetetu maksimalno - makar tebi bilo teško do neba...

prazna rubrika tebe neće boljeti. ali tvoje dijete u jednom trenutku hoće.
    "zaboravljanje" oca - tebe neće boljeti. ali tvoje dijete će itekako htjeti znati puno toga o njemu.

u trenutku kad biraš između sebe i djeteta - izaberi dijete. nije ni lako ni jednostavno. jer s tim odlukama ćeš morati živjeti. neka budu ispravno donesene, ma kako bile teške.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jako lijepo rečeno.
    meddle, ja mislim da bih poslušala ovaj savjet.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nitko te nece previse ispitivati, berem mene nisu, kazes da je anoniman i gotovo, rubriku ti mozes upotpuniti do 18 godine, i koliko ja znam dijete samo moze do 25.godine traziti sudski da se utvrdi da li je taj i taj otac i moze traziti nasljedstvo i sve ostalo........

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

elin, hvala.
    meddle0407, vrlo mi je često palo na pamet da bi mi bilo lakše da sam ama s djetetom, ali kad vidim kako ljubav između nje i tate raste svakim danom, sigurna sam da sam dobro napravila. on nije bio oduševljen kad sam ostala trudna, cijelu trudnoću relativno indiferentan, ali kako cura raste raste i ljubav. i sada mi sve više pomaže, više ju viđa.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    "zaboravljanje" oca - tebe neće boljeti. ali tvoje dijete će itekako htjeti znati puno toga o njemu.
    točno to. Sad si trudna i, vjeruj mi, nemaš ti tu razinu osjećaja za dijete koju ćeš tek imati. Pripremi se na to da će tebi najveća bol biti ako to dijete osjeća bilo kakvu bol, posebno psihičku (jer fizička brzo prođe, ali psihičke rane ostaju sa nama zauvijek). Samo ću ti napomenuti da sam sa malom bila na cijepljenju i sve 5 uđem ja normalno i veselo. Kad su joj dali injekciju i ona počela plakati ja sam bila toliko uzrujana da sam se skoro počela tresti. To je samo banalan primjer, kužiš a kad je još nekaj ozbiljnije... vidi sama, u konačnici vidjet ćeš i sama.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

budi otvorena prema svemu što dolazi, budi spremna mijenjati svoje stavove oko nekih stvari, olakšaj djetetu maksimalno - makar tebi bilo teško do neba...

u trenutku kad biraš između sebe i djeteta - izaberi dijete. nije ni lako ni jednostavno. jer s tim odlukama ćeš morati živjeti. neka budu ispravno donesene, ma kako bile teške.
    Uopće ne znam kako sam se našla tu ali kad već jesam i kada sam pročitala ovaj post, moram reći da je krasno sročeno...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj enchi prvotno napisa

Uopće ne znam kako sam se našla tu ali kad već jesam i kada sam pročitala ovaj post, moram reći da je krasno sročeno...
    x

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vera prvotno napisa
    Citiraj enchi prvotno napisa

x
    x

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Iz vlastitog iskustva...

ako ne želiš da otac bude upisan stvar je jednostavna
    sama ga prijavljuješ; nakon nekog vremena dobiješ poziv od centra za socijalnu skrb- tamo opet daješ izjavu da se ne želiš izjasniti o ocu djeteta
    ne postavlja se puno pitanja- sve više podsjeća na neformalan razgovor
    i to je to- od birokracije

sretno i nadam se da ćeš ispravno odlučiti
    a nošenje s činjenicom "nepostojanja" oca ne počinje s prvim pitanjima, nego, recimo kad jednogodišnjak svog dedu zazove "tata"

ne pada mi na pamet sugerirati što da učiniš, samo budi spremna da reagiraš pametno, pogotovo kad se društvo uključi... al taj topic upravo otvaram

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jedno hipotetsko pitanje.

Dijete je sada odrasla osoba, oko 30 godina. Zna tko mu/joj je otac. Redovito se viđaju i imaju dobar odnos. Međutim, otac nije upisan u rodni list, majčina tadašnja odluka. Otac se naknadno nije upisao. Dokada se ime oca može upisati u rodni list? Što je s mogućom njegovom ostavštinom? Ima li dijete na nju pravo ako otac nije naveden u rodnom listu?

Hvala na odgovorima.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nisam očekivao da ću to doživit od Sorcie, al kanula mi suza u oku na ovako razuman, životan i ispravno sročen savjet!

bez imalo dvojenja - Sorcie

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Tata! prvotno napisa

nisam očekivao da ću to doživit od Sorcie, al kanula mi suza u oku na ovako razuman, životan i ispravno sročen savjet!

bez imalo dvojenja - Sorcie
    veeiliki potpis!!!!!!!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ako si tako odlucila, stvar je jednostavna. majku nitko ne moze natjerati da kaze ime oca ili osobe za koju smatra da je otac djeteta niti za isto postoji zakonska sankcija.

buduci da si studentica, informiraj se o svojim pravima i naknadama.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ako si tako odlucila onda tako i napravi ...
    mogu ti reci iz vlastitog iskustva da nisam pogriješila sto sam donjela odluku da svom sinu u rodnom listu podatke o ocu ne upisujem jer nisam zeljela da ikome namecem nesto kao obavezu ukoliko taj netko to nije bio spreman preuzeti kao obavezu!
    Mojem je sinu nedavno bio 2. rođendan
    djete zna tko mu je otac, druzi se s istim, on redovno pita za sina, odnosi se i prema njemu i prema meni i vise nego dobro sto nisam nokako mogla ni zamislit pogotovo nakon njegove reakcije kad je sazno da sam trudna!
    Tonko i dalje nema ime oca u rodnom listu , to sam ostavila njegovom ocu na izbor kad ce otic i upisat se kao takav(a vjerujem da ce se to dogoditi prije ili kasnije) i znam da ovakovom mojom odlukom moje dijete dobiva upravo ono sta je u njegovom interesu a to je otac koji je brizan prema njemu mada samnom ne djeli brigu i skrb oko sina na nacin na koji je nasa okolina navikla da se to "tradicionalno " događa!

stoga ti zelim da ti se buducnost s tvojim djetetom ostvari onako kako si ti to zelis i kako zasluzujete i ti i tvoje dijete!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

sorcie, stvarno divan i pametan post.

ALI.ja sam upisala ime oca u rodni list djetetu.
    i taj isti otac pet i pol godina nije pitao za to dijete.
    ja sam s u međuvremenu udala i mm je mom djetetu tata u svakom smislu, osim genetski i na papiru.
    zato ja sad imam dva prezimena, jer djetetu nisam mogla promjeniti prezime kad sam se udala. ne mogu mu napraviti putovnicu niti izaći s njim iz zemlje i još sto drugih stvari.

a napravila sam onako kako sam u trenutku prijavljivanja misalila da je ispravno, zbog njih dvojice, jer sam se nadala, da će bez obzira na odnos koji nas dvoje imamo, njihov biti kvalitetan i smislen.a nije. i sada mi to ime i prezime samo stvara teškoće. a ne mogu ga ni izbrisati, jer to poteže sto stvari za sobom za koje ja nemam dovoljno energije.

zato ti je moj savjet da ako s tim čovjekom nemaš i ne misliš imati smislweniji odnos od jednonoćne avanture, dobro razmisli prije nego ga upišeš.
    Očinstvo ionako nije ime na papiru već osjećaj i odnos koji čovjek ima sa svojim djetetom. a dijete će manje boliti da je ta rubrika prazna nego da zna da u njoj piše ime čovjeka koji ne mari.

to je barem moje mišljenje.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa
    Jedno hipotetsko pitanje.
    Dijete je sada odrasla osoba, oko 30 godina. Zna tko mu/joj je otac. Redovito se viđaju i imaju dobar odnos. Međutim, otac nije upisan u rodni list, majčina tadašnja odluka. Otac se naknadno nije upisao. Dokada se ime oca može upisati u rodni list? Što je s mogućom njegovom ostavštinom? Ima li dijete na nju pravo ako otac nije naveden u rodnom listu?
    Hvala na odgovorima.
    Tebi je ovo hipotetsko pitanje ,ja imam frendicu koja je u takvoj situaciji..
    Ona vise ne moze nista,svi zakonski rokovi su prosli.Prije se nije s tim zamarala,a sad vec ima djecu i drugacije razmislja.
    Njen otac bi mogao traziti da ga se upise,na nacin da on i ona odu u maticni ured i uz obostranu suglasnost to rijese(takav pravni savjet je dobila)
    Ali njen otac to ne zeli(iz samo njemu znanog razloga),bez obzira sto zna da joj je otac i sto su u kontaktu,redovno se posjecuju...
    Na ocevu ostavstinu nema nikakvo pravo(a to je i ne zanima),jer nigdje nije priznata kao njegova kci.
    Imala bi pravo ako on prizna ocinstvo u oporuci.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Babyboys, zasto ne mozes napraviti putovnicu za dijete? Jesi li uopce probala? Jer i ja sam bila u slicnoj situaciji, otac je zezao i otezao i nije htio, iz samo njemu znanih razloga, dati suglasnost za putovnicu. A onda sam ja poludila, otisla na MUP i na salteru za putovnice trazila sefa. Morala sam pricekati dvadesetak minuta jer je bio zauzet, a onda me primio. Pitala sam ga, s obzirom na to da oba roditelja moraju traziti putovnicu, znaci li to da moje dijete (tada beba) zbog inata oca nikada nece moci izaci iz drzave, otici na izlet, maturalno putovanje i sl. Saslusao me je i rekao da me razumije, da je procedura takva, ali da ukoliko otac ignorira moj zahtjev duze vrijeme, djetetu putovnicu mogu napraviti i sama. Tada je dobio putovnicu na pet godina, ove godine je produzujemo.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    ja sam upisala ime oca u rodni list djetetu.
    i taj isti otac pet i pol godina nije pitao za to dijete.
    ja sam s u međuvremenu udala i mm je mom djetetu tata u svakom smislu, osim genetski i na papiru.
    zato ja sad imam dva prezimena, jer djetetu nisam mogla promjeniti prezime kad sam se udala. ne mogu mu napraviti putovnicu niti izaći s njim iz zemlje i još sto drugih stvari.
    ovdje pise:
    Za izdavanje putne isprave za malodobno dijete potrebna je suglasnost roditelja (dovoljan je jedan roditelj). Osim obrasca, fotografija, dokaza o uplati i biljega u iznosu od 70 kuna, prilikom predaje zahtjeva za izdavanje putovnice za malodobno dijete potrebno je na uvid donijeti rodni list i domovnicu djeteta.
    Ukoliko su roditelji razvedeni, potrebno je priložiti i pravomoćnu sudsku odluku o povjeravanju djeteta na skrb.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

babyboys - koliko je meni poznato, dijete može imati i majčino prezime - a upisanog oca.

ja sam putovnicu vadila za kikicu, a kad ju je trebalo podići (obzirom da upisani ne želi imati nikakvog kontakta) - napisala sam izjavu da sam ja skrbnik djetetu. teta na šalteru je tražila da to napišem i potpišem na papiru koji sam potpisala za podizanje putovnice.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

T i ima moje prezime djevojačko, ja imam djevojačko i od mm.
    što se tiče putovnice, ja ne mogu ni tražiti njegovu suglasnost jer ga nisam čula ni vidla pet godina i nemam pojma kako da dođem do njega, jer navodno nije u rh.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se tiče putovnice, ja ne mogu ni tražiti njegovu suglasnost jer ga nisam čula ni vidla pet godina i nemam pojma kako da dođem do njega, jer navodno nije u rh.
    pa daj im napismeno da ti sama skrbiš o djetetu. pitaj jel hoće da im tamo napišeš, ili hoće od bilježnika...

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

pa onda bi trebala dobiti putovnicu bez problema.
    cim dijete nema ocevo prezime,mislim da je jasno o cemu se radi.
    njegovu suglasnost za putovnicu i ne trebas,jer pise "za izdavanje putne isprave za malodobno dijete potrebna je suglasnost roditelja-znaci tvoja-i dovoljan je jedan roditelj da se potpise na zahtjev za izdavanje putovnice i prilikom predizanja putovnice-znaci ti.
    poznajem dva slucaja(rodbina moja i MM) situacija identicna tvojoj i djeca imaju putovnice bez problema.
    samo su mame zbog dva prezimena uz djetetove dokumente potrebne za putovnicu, trebale donijeti i svoj rodni list na dnu kojeg je upisano da su sklopile brak tad i tad,s tim i tim i uz svoje prezime uzele prezime muza.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

M&A, nije točno da isti roditelj može podnijeti zahtjev i podići putovnicu - bez ikakvog objašnjenja. ne znam zašto bi onda inzistirali na izjavi da samo jedan roditelj skrbi o djetetu.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

M&A, nije točno da isti roditelj može podnijeti zahtjev i podići putovnicu - bez ikakvog objašnjenja. ne znam zašto bi onda inzistirali na izjavi da samo jedan roditelj skrbi o djetetu.
    Radila sam prošlu godinu putovnicu za T. i kod predaje zahtjeva sam pitala treba li tata doći po putovnicu, a referentica mi je odgovorila da ne već mogu i ja. Radi se o Rijeci, ali sumnjam da je različito po gradovima.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sorciere,mozda si u pravu da treba potpisati neku izjavu.ne znam.
    kako tumacis onda ovo sa sluzbene web PU ZG
    Za izdavanje putne isprave za malodobno dijete potrebna je suglasnost roditelja (dovoljan je jedan roditelj).
    ne pise suglasnost oba roditelja :/
    a evo i ovdje http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t...r=asc&start=50
    a moguce da je i razlika od postaje do postaje gdje se podnosi zahtjev.
    meni je tip u mup-u nedavno trazio JMBG ??? koji se vise nigdje sluzbeno ne koristi,niti ga imam na novoj osobnoj ni putovnici ni vozackoj dozvoli,da bi mi mogao izdati potvrdu o prebivalistu,jer on to u svom kompjuteru ne moze naci po imenu,prezimenu,datumu /godini rodjenja
    sreca sto znam napamet moj JMBG inace nista od te potvrde,koju je naplatio 10kn a nigdje na tom papiru ne pise da se placa neka taksa/pristojba.
    znam da se placa uvjerenje o prebivalistu,ali potvrda o prebivalistu mislim da je besplatna ili ?

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

evo i ovdje

Koja je procedura za dobivanje putovnice za maloljetnu osobu?

Zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe podnosi zakonski zastupnik.
    Prema odredbama Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj: 116/03, 17/04 i 136/04) zakonski zastupnici maloljetne osobe su roditelji, osim ako nisu lišeni roditeljske skrbi. Kako nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije propisano da termin "zakonski zastupnik" podrazumijeva oba roditelja zajedno, zakonski zastupnik je svaki roditelj maloljetne osobe.
    Stoga jedan od roditelja može podnijeti zahtjev za izdavanje putne isprave i preuzeti izdanu putnu ispravu. Isto tako, ako roditelji to žele, jedan od njih može podnijeti zahtjev, a drugi preuzeti izdanu putnu ispravu.
    Ako su roditelji razvedeni zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu i preuzimanje izdane putne isprave može obaviti samo roditelj koji predoči odluku nadležnog suda kojom mu je dijete povjereno na čuvanje i odgoj. Također, u slučaju da jedan od roditelja prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu predoči odluku nadležnog suda po kojoj je drugi roditelj lišen roditeljske skrbi, roditelj koji je lišen roditeljske skrbi ne može preuzeti izdanu putnu ispravu.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

putovnicu za dijete moze napraviti i jedan roditelj i to onaj kojem je pravomocnom sudskom presudom dijete povjereno na odgoj i skrb. sve ostale izjave su sredstvo zastite interesa djetetata i sprjecavanje zloporabe te ih treba tako i dozivljavati, a ne kao ogranicavanje prava ili sloboda roditelja.

netko je gore spomenuo, nebrigu za dijete punih pet godina sto je svakako osnova za oduzimanjem roditeljske skrb.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne smatram izjavu ograničavanjem prava . dapače, nek piše crno na bijelom da otac ne brine o djetetu.
    izjavu me ne bi tražili da imam rješenje suda ili czss da ja brinem o djetetu, no ja to nemam.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

mozete od centra za socijalnu skrb traziti privremenu mjeru povjeravanja na odgoj i skrb. pravomocna postaje nakon 15 dana i vrijedi dok ne dobijete sudsku presudu.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj titulus prvotno napisa
    putovnicu za dijete moze napraviti i jedan roditelj i to onaj kojem je pravomocnom sudskom presudom dijete povjereno na odgoj i skrb. sve ostale izjave su sredstvo zastite interesa djetetata i sprjecavanje zloporabe te ih treba tako i dozivljavati, a ne kao ogranicavanje prava ili sloboda roditelja.

netko je gore spomenuo, nebrigu za dijete punih pet godina sto je svakako osnova za oduzimanjem roditeljske skrb.
    ja sam to spomenula. oduzimanje roditeljskih prava povlači za sobom puno toga, a jedna od stvari je, kako su mi rekli na czss, da dijete oko kojega se vodi spor ne može tijekom trajanja postupka biti na skrbi niti jedne strane. to je info koju sam dobila prije tri godine i ne znam da li je točna, ali je jedina koju za sada imam.
    i zato sam odustala od tih ideja.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

po pitanju izrade putovnice kod nas je bilo ovako
    g ima moje prezime i upisanog oca u rodni list.
    istina, on ni u ovom slučaju nije pravio probleme.
    ono što zapravo želim naglasiti je da me službenica na šalteru pitala imam li kontakt s ocem i hoće li on doći po putovnicu ili da zabilježi da nismo u kontaktu. tako da mislim da ne bi trebala imati problema oko izrade putovnice.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •