Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 82

Tema: do kad zajednicko spavanje?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno do kad zajednicko spavanje?

moja cura ima mjesec dana i od prvog dana spava sa mnom u krevetu... super nam je, jer spavamo cijelu noc, uz par budjenja za papanje... nakon toga samo nastavi spavat... zadnjih par dana je muce i grcevi, pa kad se po noci rasplace zbog grceva, samo je malo primim za trbuh i poljubim, i to joj u vecini slucajeva pomogne i nastavi spavati...
    sad, koliko god nam je lijepo, ne znam do kad tako? ja bi sto duze, ali strah me da ne stvorim ovisnost... 8)
    odnosno, hoce li je kasnije biti problem naviknuti na svoj krevetic?

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Re: do kad zajednicko spavanje?

Citiraj Lu Lu prvotno napisa
    hoce li je kasnije biti problem naviknuti na svoj krevetic?
    Najvjerojatnije da hoće

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam nedavno postavila isto pitanje u skupini 3-6

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Neće, bez brige. Kao konačni kriterij pravog trenutka uzmi H formaciju. Ta ti nastane kad su roditelji uspravne crte, a dijete vodoravna crta u slovu H.
    Odmah potom će ti se i bračni život osjetno popraviti.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Neće, bez brige. Kao konačni kriterij pravog trenutka uzmi H formaciju. Ta ti nastane kad su roditelji uspravne crte, a dijete vodoravna crta u slovu H.
    ne kuzim

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

M je do 5,5 godina spavala s nama u krevetu.
    I nakon mjesec dana od bratova rođenja, otišla je sama, svojom voljom u krevet. Kad se J rodio, ona je ostala s nama u krevetu, a J je spavao u košari do kreveta. Čim je M otišla, J smo preselili u sredinu.

Nikakva ovisnost, nikave traume, nikakve teške prilagodbe i navikavanja na krevet. I bračni život nimalo ne trpi. Kao da moraju brak i krevet (se.) biti jedan pojam.

E, i svi mirno spavamo cijelu noć.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lu Lu prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    ne kuzim
    ako ne kuzis H-formaciju, nije jos vrijeme za odvajanje

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

j. ima 2 god i jos spava s nama, nije jos vrijeme za odvajanje

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Laura je spavala s nama od prvog dana. S godinu i pol je dobila bracu, spavali smo svi skupa.
    S točno dvije godine je za popodnevno spavanje SAMA uskočila u kinderbet i od toga dana ona spava tamo. Više joj ne pada napamet da nam se vrati u krevet.
    Kinderbet je od njenog rođenja stajao pored našeg kreveta i povremeno ga je gledala, ulazila u njega i igrala se tamo. NIKAD je nisam forsala ili nagovarala na kimbi.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja se bojim zajedničko spavanje (co-sleeping). šta ako zgnječiš bebu u snu? a još uz to, teško će preć u svoj krevet.. a još najgore, ti roditelji što spavaju sa djecom u krevetu nikada se skroz ne mogu opustit i naspavat. mm ponekad stavi našeg maloga u krevet s nama ujutro (ima sad 6 mj.) i bojim se da će se mali naviknit i neće tjet nazad...

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja prakticiram co-sleeping od kad se S rodila i nikad se nisam bojala da ću ju zgnječiti. A što se tiče odmorenosti...ja se uz nju odlično naspavam. ali isto tako shvaćam da će ju poslije biti teško naviknuti da spava sama.i da,bračni život mi zbog toga nimalo ne trpi.

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pitala me mater da oće li dijete spavat sa mnom i kada bude imala 20 godina
    meni je jednostavnije da spava kraj mene pogotovo kada se noću budi,samo joj sisu dam i dalje nastavimo svaka po svome.
    nije me strah da ću je prignječit,valjda je to u nama nešto...

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

kad je moj mali bio mlađi (možda imao 1-2 mj.), par puta kad sam ga dojila navećer smo oboje zaspali i probudila bi se okrenuti na bok i skroz zbunjenja... kad ono se okrenula i mali stoji iza mene! da sam se slučajno vratila na leđa, zgnječiila bi ga. a i koliko sam ja čula, veća je vjerovatnost da se beba uguši kad je u krevetu sa roditeljima.

iako co-sleeping ima puno pozitive, taj rizik da bi se beba zgnječila je dovolno da je to ne prakticiram. ne daj bože da se nešto dogodi i onda bi to zauvijek bilo na savjest..

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

evo, ako znate engleski:

[edit] Advantages
    One study reported mothers getting more sleep by co-sleeping and breastfeeding than by other arrangements.[8]

It has been argued that co-sleeping evolved over five million years, that it alters the infant's sleep experience and the number of maternal inspections of the infant, and that it provides a beginning point for considering possibly unconventional ways of helping reduce the risk of SIDS.[9][10]

Stress hormones are lower in mothers and babies who co-sleep, specifically the balance of the stress hormone cortisol, the control of which is essential for a baby's healthy growth.[11][12][13][14]

In studies with animals, infants who stayed close to their mothers had higher levels of growth hormones and enzymes necessary for brain and heart growth.[15][16]

The physiology of co-sleeping babies is more stable, including more stable temperatures, more regular heart rhythms, and fewer long pauses in breathing than babies who sleep alone.[17][18]

Co-sleeping may promote long-term emotional health. In long-term follow-up studies of infants who slept with their parents and those who slept alone, the children who co-slept were happier, less anxious, had higher self-esteem, were less likely to be afraid of sleep, had fewer behavioral problems, tended to be more comfortable with intimacy, and were generally more independent as adults.[19][20][21][22] However, a recent study (see below under dangers) found different results if co-sleeping was initiated only after nighttime awakenings.

[edit] Dangers
    Co-sleeping is known to be dangerous for any child when a parent smokes, but there are other risk factors as well.[5] Some common advice given is to keep a baby on its back, not its stomach, that a child should never sleep with a parent who smokes, is taking drugs (including alcohol) that impede alertness, or is obese.[23] It is also recommended that the bed should be firm, and should not be a waterbed or couch; and that heavy quilts, comforters, and pillows should not be used. Young children should never sleep next to babies under nine months of age.[24] It is often recommended that a baby should never be left unattended in an adult bed even if the bed surface itself is no more dangerous than a crib surface. There is also the risk of the baby falling to a hard floor. Parents who roll over during their sleep could inadvertently crush and/or suffocate their child, especially if they are heavy sleepers and/or obese.

A recent report suggests that co-sleeping initiated after night awakenings and other parenting behaviors, such as holding a baby until it falls asleep or remaining in the room until a baby sleeps, interferes with a baby's abilities to learn to comfort itself. Babies who had been exposed to co-sleeping or related parental behaviors had significant problems with sleep later in life. These difficulties with sleep were associated with increased health risks in older children. [25]

dalje možete pročitat ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Co-slee...ety_and_health

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa

A recent report suggests that co-sleeping initiated after night awakenings and other parenting behaviors, such as holding a baby until it falls asleep or remaining in the room until a baby sleeps, interferes with a baby's abilities to learn to comfort itself. Babies who had been exposed to co-sleeping or related parental behaviors had significant problems with sleep later in life. These difficulties with sleep were associated with increased health risks in older children. [25]
    Može neki pametan komentar na ovu rečenicu. Nisam sigurna jesam li dobro skužila smisao.

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Znači, ne preporuča se započinjati sa zajedničkim spavanjem nakon više mjeseci spavanja odvojeno jer to može negativno utjecati na spavanje djeteta u kasnijoj dobi, vrajt?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam shvatila da se dijete ako ga roditelj umiruje, uspavljuje tokom noći, ne zna utješiti samo.
    I da će imati problema sa spavanjem kasnije u životu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Juls prvotno napisa
    Znači, ne preporuča se započinjati sa zajedničkim spavanjem nakon više mjeseci spavanja odvojeno jer to može negativno utjecati na spavanje djeteta u kasnijoj dobi, vrajt?
    Ja nisam tako shvatila, već da ako je to spavanje initiated nakon noćnih buđenja... :/

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

... da se nadopunim... već sam to čitala, pa mi je opet prirodno da umirim dijete i uspavam ga.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ja nisam tako shvatila, već da ako je to spavanje initiated nakon noćnih buđenja... :/
    Znaći, ne preporučuje se počet spavat zajedno kao način za smirit dijete ko već spava u svoj krevet.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa bilo koji način da se roditelj upliće u uspavljivanje ne smatra se dobrim. Po ovom članku

...other parenting behaviors, such as holding a baby until it falls asleep or remaining in the room until a baby sleeps...

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni se ne svida taj clanak

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ni meni. Ni mojim curama.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

za mene je to pouzdan članak (kao i sve drugo u wikipedia) jer za sve što piše, oni citiraju odakle je to došlo. samo klinite broj pored rečenice ili odlomka i dovest će te na dnu stranice gdje piše točno koje istraživanje ili odkoga dolazi ta informacija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

...other parenting behaviors, such as holding a baby until it falls asleep or remaining in the room until a baby sleeps...
    Neka kaze tko sta hoce, ali meni je ovo bilo tako tako neopisivo lijepo, kao da drzim andela na rukama koji lagano tone u san puceci usnice uzivala sam u tome ... i tako je kratko trajalo, sad jedva da da je nosim, a kamoli da mi spava na rukama.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A ja pročitala samo ono što je Juls citirala

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

wikipedija mi nije neki relevantan izvor i nikako mi nije pouzdana.

Nadalje, studije koje govore protiv umirivanja djeteta i smanjivanja stresa u naranijem djetinjstvu su mi protivne onim studijama koje kazu da su iskustva iz najranijh godina duboko zapisana cijelog zivota i odredjuju dobar dio djetetovih kasnijih emotivnih stanja ili problema. Dijete koje je u najranijoj dobi dobilo dovoljno njeznosti i umirenja tijekom stresnih trenutaka, po mom misljenju moze samo biti zdravija licnost.

Isto tako imam osjecaj da smo mi kao drustvo optereceni dosta time sto pise gdje i sto kaze susjeda a premalo postupamo po srcu. Ili po instinktu. Kako bi postupila majka vucica? Ona bi prigrlila svoje cedo, cini mi se. Jer nije procitala najnoviju studiju koja kaze daje to lose.

Ako ikad dvojim sto je ispravno, onda odlucim po srcu i nikad jos nisam pogrijesila. Mislim da bi bilo lose da moje dijete neutjesno place u svojoj sobi bojeci se mraka dok ja raspam nokte u spavacoj sobi. No, to je iskljucivo moje promisljanje i ne mislim da je drukcije postupanje neispravno.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Lucija - Nigdje u tom ćlanku piše da nije dobro dignuti dijete kad plaće ili da ga se ostavi da plaće... piše da nije dobro da držiš dijete u rukama DOK ZASPE ili da ostaneš u sobu sve dok ZASPE. Moj sin kad plaće, naravno da mu dođem, ponekad ga dignim da ga umirim, i onda ga opet stavim leć i nakon nekog vremena on opet zaspe. Ja kad nikad nisam pustila da se isplaće i sam onda zaspe jer sam baš protiv toga.

Ovaj članak kaže da nije dobro da se dijete:

-stavi u krevet sa roditeljima kao način za umirivanje usred noći
    -drži dok ne zaspe na rukama
    -ostane u sobu dok dijete ne zaspe

Zašto sve to nije dobro (prema ovom članku)? Zato jer ometa sa bebinim mogućnostima da se sama naući kako se utješit.

Isto tako piše da djeca što 'co-sleep' imaju problema sa spavanjem kasnije u životu. Dalje piše da te teškoće sa spavanjem su povezano sa povečani rizik za zdrastvene probleme u starije djece.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma riba, sve 5
    Nije to kritika ni tebi ni ikome, samo me taj clanak potaknuo da napisem svoje razloge zbog kojih ne samo da stavim dijete u krevet u sred noci, nego je dijete uvijek s nama - u svako doba noci. I ne vidim univerzalnu dobnu granicu kad to (kod nas i za nas) mora prestati.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I jos nesto, moje se dijete uspavljivalo na rukama (mojim ili tatinim) nekioliko mjeseci a onda je to prestalo, samo od sebe. Sad zaspi sama, sama trazi da idemo na spavanje i ostanem s njom dok ne utone u san, tih nekoliko minuta. Nisam se pokusala iskrasti ali vjerujem kad sazrije trenutak da cu ito moci jer se ona nece niti malo buniti. Kako raste, tako nam se mijenjaju rituali. Mislim da je nosenje definitivno prerasla... Sad bih je nekad tako rado nosala, ali ne da se Dijete bi spavalo!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

citiram s drugog topica
    Citiraj raffaela prvotno napisa
    ....
    2.Druga stvar koju bih htjela promjenit u vezi mlađeg sina da konačno počme spavati u svom krevetiću.Već zadnjih 7 mjeseci spava samnom u krevetu jer su buđenja za dojenje i po 10 puta i tako mi je bilo lakše,ali krevetić stoji i kupi prašinu,i postao je odlagalište za neispeglanu robu ,a ja sam sve umornija i neispavanija.
    Mislim se,hoće li to djete ikad spavati u svom krevetiću.???
    I muž se već pomalo buni,jer je naš intimni život u totalnom raspadu sistema...(to njemu svakako teže pada nego meni).
    Eto toliko,a sad vi s vašim iskustvima.pozdrav u ovo tmurno i sivo posljepodne...
    Citiraj Vala prvotno napisa
    Sto se tice spavanja imali smo isti problem. Poceli smo to mjenjati tako da ga preko dana stavljam spavati u kinderbet i ono prvo nocno spavanje. Jos nije ni jednom prospavao cijelu noc, al barem vise muz ne gunđa...

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    a sa drugim problemom ti ne mogu previse pomoci: oboje nam spavaju u krevetu...probaj postepeno. stavi ga navecer u kinderbet pa vidi dokle cete uspjeti. sljedecu vecer isto prvo u kinderbet i sve tako....mozda se boravak u kinderbetu svaki put malo produzi?
    Citiraj raffaela prvotno napisa
    ...
    A za krevetić...probat ću tako da kad navećer zaspe na siki da ga stavim odma u krevetič pa ćemo vidit kad će prvo buđenje biti...hm,sigurno za pola sata,ha,ha.
    Citiraj rossa prvotno napisa
    pozdrav,

nama je u preseljenju u krevetić puno pomogla vreća za spavanje. ja princezu (7m) poslije kupanja stavim u vreću i uspavam na cici, i kad ja idem spavati preselim u njen krevet. ona se više srećom uglavnom ne budi prije 6.
    dok nismo imali vreću preseljenje nam je uspjevalo možda jednom u tjedan dana, sad je svaku večer preselim bez problema.
    možda pomogne i vama

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

lucija - skroz te razumijem i iako to funkcionira vama kao obitelj onda je to super

ja sam isto tako samo dala moje mišljenje... jer znam osobe ovde u HR i vanka što su imali problema s tim kasnije kad je došlo vrijeme da dijete ode u svoj krevet. ne samo to nego meni moja veza sa mužom je jako bitna i jedino kad smo baš skroz skupa (mirni, bez brige za dijeteta) je kad legnemo u krevetu (a naravno, mali već tad odavno spava u svoju ljulju). volim tu intimu i naše vrijeme di se napokon opuštamo i uživamo jedno u drugo, makar to bilo samo da zaspemo zagrljenji.. jer cijeli dan se brinemo za maloga, a onda još da se moram brinit za njega u krevetu - hoćemo li ga zgnjećit, itd... to mi se uopće ne sviđa.

to je moj stanc na co-sleeping i zašto to ne radim.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

pvo dijete nije spavalo s nama, a drugo nam se samo ''uselilo'' u krevet. mislila sam da ja to ne bi nikad mogla, a pogotovo MM (on se prvi boji da ce zgnjecit dijete i sl.) a sad ne bi mogla bez njega u krevetu

co-sleeping je zakon :D

Ot: Lucija Ellen predivan avatar

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

niti moje starije dijete nije spavalo s nama u krevetu, je s nama u sobi, sa četiri i pol godine prešao u svoju sobu, od pet i pol godina ne traži da budemo uz njega dok zaspi.
    I tek tako veliki je povremeno poceo traziti da spava s nama i pitao - a zato ti i tata spavate skupa, svaki dan?

Onda sam ja malo razmisljala o tom njegovom iskrenom djetinjem cuđenju i stvarno shvatila da nam vecini ocito pasi spavati na hrpi, pasi nam ta bliskos, toplina, vjerujem da kod nas odraslih to nema veze samo sa seksom. Konacno, i do pred pedesetak godina djeca su uvijek spavala grupno, svi u jednom krevetu .

e, nakon te moje kontemplacije F spava od početka s nama, a povremeno se i B uvali . Ne bi to za nis mijenjala

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Malena bebo, fala

Meni zajednicko spavanje s djetetom ne znaci pomanjkanje zagrljaja s muzem, samo da jos to istaknem. Svi se grlimo, cim vise. Bas kao Bubica, ne bih mijenjala to spavanje "na hrpi" ni za sta

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    wikipedija mi nije neki relevantan izvor i nikako mi nije pouzdana.
    Potpis. Na Wikipediji ima i netočnih podataka.

No, da se vratimo na spavanje.

Naš co-sleepimog uopće nije negativno utjecao na njeno spavanje. Ona je još s pet godina imala popodnevno spavanje, a znala je odrapiti po dva-tri sata i normalno navečer nakon 8 u krevet.
    I sumnjam da će i dalje u životu imati zbog toga nesanice.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno meni se spavaaaaa

moj maleni vrazičak spava sa mnom praktički od rođenja. Kažem sa mnom jer je MM pobjegao na kauč i tamo se zadržao sljedeće dvije godine dok nije došla princeza . Bilo je jako lijepo spavati dok je bio tako mali , sladak , miran .Kad bi se probudio sika je bila odmah tu topla i spremna , samo bi je zgrabio i nastavio spavat. ipak taj mali vražićak sada ima dvije i pol godine , 19 kg i 106 cm i pravi je vražićak ćija inače sekica od prvog dana spava u svom krevetiću i tamo joj je najljepše. On pak još uvijek spava s nama mada ima svoj krevet spojen s našim , tiuče nas nogama , rukama , čim dohvati , Jako nemirno spava , muža redovito potjera na svoj krevet a on zagrli mamu svom snagom i ne da tati ni blizu. Naravno da nam zbog toga pati seksualni život i da smo i ja i MM željni malo svoje intime ali jako je teško kad nas je četvero u sobi. Lijepo je s njima spavati,da se razumijemo,slušati ih kako dišu , maziti ih , češkati , sve je to lijepo , ali taj krevet je jedino mjesto gdje bi trebala imat mir nakon cjelodnevne borbe sa jaaaako živim djetetom i ipak bi voljela danas da ga nisam naučila na tu povlasticu jer njegova seka je sasvim zadovoljna sa svojim krevetićem i ne fali joj ni maženja ni paženja tokom cijelog dana i ja se ipak još uvijek trudim vratiti u njegov krevet koji mu je u početku bio čak i zanimljiv jer mi se ljudi moji spava,jer sam umorna i jer jedino tada mogu u miru sabrat svoje misli , zagrlit svoga muža i napuniti baterije za naredni dan tako da svaka čest svima koji u tome uživaju ali ja sam se nauživala i mislim da je krajnje vrijeme da zaspem bez udaranja noge broj 30 po glavi,rebrima itd itd :D :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sad sam pročitala članak
    Ima baš dobrih stvari unutra ... kako su djeca koja spavaju s roditeljima sretnija, imaju više samopouzdanja... i da su općenito kao odrasli neovisniji. Tako nekako.

No da neke studije pokazuju različite rezultate ako se co-sleeping prakticira samo nakon noćnog buđenja. Dakle, kod mene ne Mojoj djeci je to (njihov) krevet.

Od opasnosti navodi da je opasno da dijete spava s roditeljem koji puši, drogira se i sl. Da je opasno da starija djeca spavaju s malom bebom, mlađom od 9 mj.- ovoga je i mene bilo strah, tako da moja mlađa nije ni spavala s nama tako mala, poslije se preselila.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo spavali zajedno do preko 2,5 godine. sad je dobio svoj krevet i uredno spava u njemu i za dnevno i za nocno spavanje. ako se budi po noci (a budi se obavezno), ja dodem u njegov krevet i uspavam ga, a nekad i ja ostanem s njim.

on je spavao izmedu nas, i to nam je pocelo smetati. on bi se rasirio i putovao po krevetu, a mi bi se stiskali svaki na svom kraju kreveta, nimalo ugodno.

istina, sad mi malo fali sto vise ne spavamo svi zajedno, ali ni onako vise nisam mogla.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    on je spavao izmedu nas, i to nam je pocelo smetati. on bi se rasirio i putovao po krevetu, a mi bi se stiskali svaki na svom kraju kreveta, nimalo ugodno.
    Netko je pitao sto je H formacija evo objasnjenja.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moje dijete ima 3 god i u zivotu nisam izasla iz sobe a da nije spavala.
    ne mogu zamisliti da to radim bebi.
    to mi je protiv svake moje stanice u meni.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moj stariji sin s netom napunjene 3 godine uzeo je svoje dekice i jastuk i rekao da ide spavati sam, u svoj krevet (a MMa potjerao natrag k meni). Bila sam jako iznenađena, čak sam ga treću večer nagovarala da dodje k meni pa mi je rekao "Mama, nemoj biti tužna"

Uglavnom, treba biti cool i pustiti da se neke stvari dogode same.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Moj stariji sin s netom napunjene 3 godine uzeo je svoje dekice i jastuk i rekao da ide spavati sam, u svoj krevet (a MMa potjerao natrag k meni). Bila sam jako iznenađena, čak sam ga treću večer nagovarala da dodje k meni pa mi je rekao "Mama, nemoj biti tužna"

a joj, i ja bi molila da se vrati ... bas je sladak

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad sam pročitala članak
    Ima baš dobrih stvari unutra ... kako su djeca koja spavaju s roditeljima sretnija, imaju više samopouzdanja... i da su općenito kao odrasli neovisniji. Tako nekako.
    Imam dokaz doma, a mislim da ću imati dva.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa

XXX

znam za slicnu situaciju kod nama bliskih prijatelja

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Htjela sam se osvrnuti na još jednu zanimljivu konstataciju koja baš ne trži vodu:

Citiraj riba26 prvotno napisa
    Isto tako piše da djeca što 'co-sleep' imaju problema sa spavanjem kasnije u životu. Dalje piše da te teškoće sa spavanjem su povezano sa povečani rizik za zdrastvene probleme u starije djece.
    Što mislite o generacijama ljudi koji su ne baš tako davno svi spavali zajedno u spavaćim sobama, na velikim krevetima? Mnogi su naši djedovi i bake po defaultu bili cosleeperi i niti su zbog toga imali traume, niti zdravstene probleme a kako sam primjetila nisu tome uopće pridavali neku važnost.

Inače, sama konstatacija da će osoba imati zdravstvenih problema ako ne spava sama mi je :? Zaista me zanima, kakvih. ne da cjepidlačim, nego me zanima konkretna a ne poluinformacija. Znači li to da će imati problema s ne znam - dišnim putovima? Kostima? Nečim trećim?

A za usporedbu - meni je nezamislivo svoju bebu (a kasnije i malo dijete) odnijetu u drugu sobu i ostaviti tamo da spava. (naglasak je na mene i moju bebu - da me se ne shvati krivo) Kako reče Leonisa - to je protiv svakoe moje stanice u organizmu.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    moje dijete ima 3 god i u zivotu nisam izasla iz sobe a da nije spavala.
    ne mogu zamisliti da to radim bebi.
    to mi je protiv svake moje stanice u meni.
    znaći, svaki put kad bi legla dijete, čekala bi da zaspe? ja kad legnem svog sina od 6 mj u ljulju, njemu se odma oči sklapaju i onda ga pustim u sobu i kad se vratim nakon 2 minute, već hrće. on zna da kad se njega stavi u ljulju da je vrijeme za spavanje i tako nikad nismo imali probleme

ponekad kad ga legnem, skroz je budan pa gleda okolo i traži nešto da radi pa ga poljubim, malo nešto popričam, i pustim ga... i kad se vratim nakon par minuta, već je zaspo. ne vjerujem u to da ja sad moram stat u sobu dok on ne zaspe.. ako je skroz budan, onda neće nikako zaspat ako mene vidi.

ovo nama kao obitelj funkcionira i zato tako radimo. on je sa mjesec dana već počeo spavat 6 sati u komadu. naravno, ako on počme plakat ili bunit se kad ga legnemo onda vidim šta je pa dam dudu ili pit ili dignem ga ili šta god treba da se smiri... i onda spava ko anđel

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Iz rasprave (ne samo ove, već i iz skoro svake na forumu) se da zaključiti da postoje dvije vrste mama: super-mame (one su uvijek odmorne, nasmiješene, dijete im nikada nije zaplakalo) i mi obične mame (ponekad umorne, iscrpljene, djeca nam ponekad i plaču). Vjerojatno se radi o tome da imamo drugačije građene tjelesne stanice

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Juls - ja onda definitivno spadam u kategoriju obićne mame

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Iz rasprave (ne samo ove, već i iz skoro svake na forumu) se da zaključiti da postoje dvije vrste mama: super-mame (one su uvijek odmorne, nasmiješene, dijete im nikada nije zaplakalo) i mi obične mame (ponekad umorne, iscrpljene, djeca nam ponekad i plaču). Vjerojatno se radi o tome da imamo drugačije građene tjelesne stanice
    Otkud sad ovo?
    Stvarno me zanima.
    Ja ne mislim da sad radim nešto za što mi se netko mora klanjati kad kažem da idem spavati sa svojom djecom. Ja to volim i zato to radim, ne zato što mislim da me to čini ne znam kakvom mamom.

Jedno vrijeme mi je to znalo biti naporno jer im je trebalo 100 godina da zaspu i stalno su budile jedna drugu... pa je i to prošlo.
    Ja svoju djecu ne vidim cijeli dan i stvarno uživam u tim trenucima kad se nas tri ušuškamo u krevet, pomazimo, one malo prošapću nešto svoje i zaspemo. Nekad sve tri

Napisala sam gore da mi se neke stvari iz ovog članka čine ok. One koje idu u prilog mom načinu
    Pa i one koje navode moguće opasnosti co-sleepinga: nalijeganje na dijete od strane roditelja ili starijeg djeteta, pada s kreveta i sl.

No, za zdravstvene probleme i probleme sa spavanjem... nisam sigurna.

Ja sam bila co-sleeperica davnih 80-ih i što bi se reklo "sasvim sam lijepo ispala"

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •