Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Zadržavanje stolice

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Zadržavanje stolice

Otvaram novu temu iz razloga što pretraživač ne radi.
    Ovako stvari stoje. S. do sada nikada nije imao problema sa kakanjem. kaka svaki dan najmanje jednom. ne sjećam se kada je zadnji put preskočio jedan dan.
    Problem se počeo javljati zadnjih tjedan dana.
    Mislim da ima veze sa skidanjem pelene jer nam kakanje u tutu ili WC šteka dok je piškanje savladao besprijekorno (čak i noćno).
    U zadnjih 6 dana pokakao se samo jednom :shock: i to prije 3 dana. Prvo je imao pauzu od 2 dana na moru, ali sam mislila da je to zato što je bolestan pa ništa nije jeo, pa logično nema šta niti pokakati. Ali, sad je zdrav i nakon tog jednog kakanja nakon 2 dana danas je već 3. bez kakanja.
    Mislim da mu je problem u glavi jer kada bi ga i prije ovog tjedna ulovili u pripremama za kakanje u gaće, otišli bi na tutu, a često je kakica već znala viriti iz guze. Međutim, kada bi sjeo na tutu vratio bi je natrag (mislim drek u guzu) i ništa od kakanja. Tek kasnije (cca 30-ak minuta) bi obavio u gaće. Nije to tako bilo svaki dan, ali vrlo često.
    sad me zanima, koliko dugo ga smijem pustiti bez da se pokaka?
    Čime potaknuti stolicu jer predpostavljam da će nakon 3 dana izlaziti kombinacija kamenja i noževa?
    Općenito, što napraviti u slučaju kada je problem s kakanjem psihičke prirode?
    Pliiiiz odgovore jer ću morati nešto napraviti ako do navečer ne kaka :smajlić u neduomici:

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jadni moj kikić, ima sve neprilike ko i njegovas žena. Najbolje ga našopat jogurtom (tečnim) i kruškama ili šljivama..Sve će se samo rješit od sebe..(mislim doslovce iscurit, bar je njoj jučer)

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Brunda, negdje sam napisala iskustvo moje frendice, čiji klinac nije htio kakati drugačije nego u pelenu. I znao je trpitit i trpititi i trpitit dok se pelena nije stavila. (čak je tjerao baku neka trkne u dućan po pelene jer on mora kakati).
    Ona je razgovorala sa nekim pshilogom koji je rekao da dijete ne treba forsirati. Ono će odlučiti kad je dosta sa peleneom.

Moj savjet je da razgovaraš sa mišom i pitaš ga ako hoće neka traži pelenu za kakanje. I onda jedan dan, mu samo reci da veliki dečki kakaju u wc. I vjeruj mi da pali. Ali mu daj vremena neka se prilagodi.

Osobno mislim da mu je vjerovatno skidanje pelena i vršenje nužde "na drugačiji način" možda mali šok i vjerovatno je kakanje u wc školjku zbog nečega povezao sa nekom nelagodom. Daj mu vremena neka se prilagodi.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jedna mama (ne znam koja više) i ja smo lamentirale na tu temu zimus, ali mislim da je bilo na 1-3, topic o skidanju pelena. Probaj naći, ja ne stignem, u 4 me gase.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mamma san, on neće u pelenu. Pitala sam ga, jer je isti takav slučaj bio sa malim od moje kume. Međutim, Sven neće čuti za pelenu. A kada ga pitam gdje će kakati kaže u tutu.
    Razmišljala sam i o neugodnom iskustvu, ali i tu je kontra. Kada ima tvrdu stolicu i kada ga boli kakanje, onda traži tutu jer je skužio da tamo brže izađe (valjda zbog skvrčenog položaja) i onda bol prestane. Čak i govori dok sjedi na tuti "tu ne buba". Baš ne znam šta mu se dogodilo u glavi da neće. U vrtiću nije jer prije ove epizode tjedan dana nije išao u vrtić.
    Idem tražiti na 1-3.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anđeo mali...

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije to neuobičajena pojava...Bitno je samo da ga ne forsiraš, nemoj pred njim lamentirati o kakanju, nemoj pokazati da se jako brineš ili ga tjerati na tutu...i osim hrane (jabuka, više tekućine, palenta na večer, sok od jabuke, šljive...) nemoj poduzimati nikakve mjere kako bi ga potakla na kakanje...
    Ako kaka na WC neka ima čvrsti oslonac pod noge i posebnu dasku na WC-u tako da se osjeća sigurnim...

I samo strpljenja...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I nama se dogodila ista stvar pred nekoliko dana. Savladali smo pišenje u dva dana, skinuli i dnevnu i noćnu pelenu bezbolno i jako brzo, pokakili se nekoliko puta na zahod. Ali, onda su uslijedila tri dana bez kakanja. Četvrti dan navečer, kaže da "ide on kaka", dođemo do zahoda, sjednemo točno sekundu i on se diže i odlazi...tako smo ponavljali barem desetak puta, došli do faze suza, boli, ma koma. Pokakili smo se nakon što je mama ( :/ nažalost) stavila pola glicerinskog čepića da mu pomogne. Od onda kaki uredno svakog dana.
    Mislim da je bila stvar što nakon tri dana nekakanja guza boli i oni neće/nemogu izdržati i počekati da to sve skupa krene.
    Svakom od tih dana sam mu davala naranče, kruške, kamilicu...nije imamo efekta.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Brunda, nisam pitala, možda ste do sada već rješili problemić?????

Držim fige da jeste!

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kod nas je slično, mi smo tek krenuli s odvikavanjem. Piški bez problema u tutu, a kakanje je problem. Traži tutu, ali ne obavi ništa. Onda joj stavim pelenu, ona se sakrije za kauč i obavi
    Mislila sam da će ići obrnuo, jer kaka svaki dan u isto vrijeme, pa mi je to izgledalo zgodno za početak odvikavanja!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jučer je došao iz vrtića sa malo zmazanim gaćama i guzom pa predpostavljam da je tamo kakao. Popodnevna teta nije znala reći da li je ujutro što obavio (a gaće i guza su prljavi od ujutro) :/
    Predvečer se pokakao u gaće i kada sam izbacila govance u WC počeo je plakati da ga hoće držati u ruci i da neće povući vodu. Nekako smo sa suzama povukli vodu i onda je slijedila pričica o kakici. Na kraju smo se smijali smrdljivim rukama iz priče i sve se zaboravilo. Vidjet ćemo šta će biti dalje.
    Jedino što sam još skužila, a to je da je bolje da ako kaka, kaka u tutu umjesto u WC jer ipak ima bolji oslonac (bez obzira na posebnu daskicu) a i kakicu poslije može bolje pogledati i sam izbaciti u WC.
    Nastavak o kakici slijedi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Negdje sam čitala...ali očigledno da tvoj miš spada u one miševe koji se diiiiveee svojem čudu...(možda dijete misli da je nekaj rodilo...)

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni su pricali da isto tako nisam dala da se moja kakica baci....sad se ne sjecam, ali cini mi se da su psiholozi rekli da to nije bas nesto dobro, ali ok sam ...

nego, zbilja treba strpljenja, i ne forsirati previse....
    kazu da ne valja forsirati nista vezano za kakicu i hranjenje....da dijete ne shvati to kao presing....

mama, strpljenjem se naoruzaj i nadam se da ces se problem rijesiti

i potpisujem savjete od bubice

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Negdje sam čitala...ali očigledno da tvoj miš spada u one miševe koji se diiiiveee svojem čudu...(možda dijete misli da je nekaj rodilo...)
    Pa kako je počeo sa svojim usporedbama između muških i ženskih, i izjavama da je on curica...
    Još će si drek i na cicu staviti kao da doji :grc grc od smijeha i ujedno gađenja:

Sa Bubicom se skroz slažem, a tako se uglavnom i ponašamo.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma većina je djece (ovo malo po psihoanalizi) oduševljena svojom kakicom, psihoanalitičati tvrde da je to prvi puta da imaju osjećaj da oni nešto daju svijetu (mami, okolini, a ne stalno mama i drugi njima). I sad mi taj njihov "dar" bacamo, još ako složimo kakvu gadljivu facu ili pričamo o tome kako to smrdi i fuj, dijete stvarno može dobiti poruku da kada kaka radi nešto loše .

Meni je bilo fascinantno kako je Bornji njegova kakica budila kreativnost, uvijek bi ju s oduševljenjem proučio (ja nisam dala da dira iako neki preporučuju da se i to djetetu dozvoli), budila je u njemu niz asocijacija - jedan dan je to bila banana, pa avion....pa svašta nešto...

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da kazem da je meni (kršitelj koda)ova kasica od sljiva cudesno otkrice kao poticatelj probave. sljedeci put to nosim u rodiliste za poticanje trudnoce, a ne dulcolax tablete

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ispričala sam mu jučer priču o tome šta je kakica. Kako on jede da nahrani svoju vojsku i da onda vojska baca smeće u crijeva (usporedba je bila kako on isto baca papirić od čokolade kada je pojede ili koru od banane i sl.). Onda kada se crijeva napune kakica izađe van i zato ona smrdi. A pošto ni smeće iz vreće ne dira i ne vadi rukama tako ne bi trebao niti kakicu.
    Mislim da u tom kontekstu to što sam rekla da kakica smrdi nije loše nego baš suprotno. Super je to da on baca smeće isto kao tata i mama (kada nosimo vreću smeća u kontejner).

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam uvijek hvalila njegovu kakicu, kao nije to nista lose, to je normalno, pa sto sto smrdi, tako i treba....
    sjecam se, dok sam mu skidala kpelenu, on bi pozorno prati izraz mog lica, ocu li se smrknuti, a ja sam namjerno govorila, ma bravo zlato mamino, pa ti si kakio, super....
    idemo sad to baciti...

nisam voljela izjave tipa to je ruzno i ne valja, jer ispada da nesto sto on radi ne valja...
    kao sto ne volim kad mu kazu, obuci kupaci na plazi, ruzno je da ti se vidi piso, ja uvijek reagiram da to nije ruzno, pa svi muski imaju pisu a on nek bira oce li kupace ili ne...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mi smo isto bili u fan klubu kakice. Samo smo to zvali mrvica, koliko godg kakica velika bila, uvijek se zvala mrvica. Samo bi bila velika, ili mala, već po situaciji.

I dan danas, a M ima 9 godina, zovemo je mrvicom. Čisto tako, emotivno.

Kad bi mrvica bila velika, feštali smo i slavili, pa se rušili kao fol u nesvijest od čuda kako je velika, kad je bila mala dozivali smo je da izađe, da se ne srami, da će joj u zahodu biti baš lijepo.

I tako, sve smo to uspješno pretvorili u igru i šalu.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Oko maleno. Namam savjeta, samo se nadam da ce se situacija rijesiti ubrzo. Pusa Svenu!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Izgleda da je problem riješen!
    Večeras je sam tražio i odmah se pokakao u tutu. I još je komentirao diveći se svom govancu: Ge mama, kako vejika kakica! Nije ništa bolilo! :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kada se Jan pokaki mi svi moramo skakati oko none, pljeskati i vikati bravo, inače on to sam počne i plješče dok mu se i mi ne pridružimo. To mu je zanimljivije od puštanja vode!

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    samo da kazem da je meni (kršitelj koda)ova kasica od sljiva cudesno otkrice kao poticatelj probave. sljedeci put to nosim u rodiliste za poticanje trudnoce, a ne dulcolax tablete
    mamma san posudi mi tuku za avatar na par dana!

naravno nisam mislila na poticanje trudnoce vec stolice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamma san posudi mi tuku za avatar na par dana!

naravno nisam mislila na poticanje trudnoce vec stolice.

E, odvalila sam se...normalno da nisam niti skužila kaj si napisala..tek sad..tuka ostaje.

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

imamo problem s kakanjem.
    mali ima 2 god i 2 mj i vec dulje vrijeme zadrzava stolicu.
    zadnjih 2 mj smo na portalaku, ali cak niti s njim ne uspijevamo doci do toga da kaka svaki dan.
    trenutno mu dajem 3-4 cajne zlice i cak s tom vecom dozom ne pokaka se 2-3 dana.
    danas mi je dobio proljev (vjerojatno kombinacija portalaka i voca) - naime nece jesti nista, nervozan je, totalno promijenio ponasanje.

citala sam dosta o tome i znam da na kraju ljudi zavrse kod psihologa koji objasni cijelu pricu, stav koji roditelji moraju zauzeti itd.
    mi ne pravimo dramu, ne nagovamamo ga da kaka ili ne kaka, jednostavno pustamo da on odlucuje o tome... ne znam sto drugo mozemo.

ima netko preporuku, kaj opce da radimo..da nastavljamo s portalako i na koji nacin?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

si probala s probavinom i suhim šljivama

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

probala sam sa suhim sljivama, sokom od sljiva, toplim sokom od jabuka na taste, slatkom kamilicom, sirupom od smokve i sljive, palentom sa lanenim sjemenkama i sensiom, vocem (zrelom kruskom) na taste, mastim mu hranu maslinovim uljem itd itd

uspijeva zadrzati stolicu i dalje.

aishwarya avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

trebala bi otići s djetetom do gastroenterologa. ja sam bila s malenom i znam da nam je prilično povećala dozu portalaka koju nam je odredila pedijatrica, ali smo odradili i još cijeli niz pretraga
    mogu provjeriti o kolikoj je dozi bilo riječ, dijete je imalo godinu i pol

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

meni je pedijatrica rekla neka povecavam dozu portalaka dok ne dodjemo do mekane stolice koju ne moze zadrzati, a da nije proljev.

a kaj je najgore, ja to ne mogu postici.
    nama se desi da 2 dana zadrzi stolicu, a treci dan ima proljev i muci se..ide sama voda iz njega.

konzultirala sam se s njom telefonom jucer, kaze da ubacimo probiotik kapi i neka pocnemo sa portalak "kao ispocetka"
    1 jusna zlica dnevno, pa ako bude problema, 2 zlice itd.

vidjet cemo...

aishwarya avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mi smo Tini davali 2 x 10 ml da bi stolica dovoljno omekšala, ali sve po preporuci gastroenterologa. mislim da bi bilo stvarno dobro da odete kod specijalista kako bi se utvrdio uzrok jer mogu nastati veliki problemi ako zadržavanje stolice potraje, od proširenja crijeva nadalje
    dr. mišak u klaićevoj je izvrsna

a vodenasta stolica može isto biti uzrokovana zatvorom - t. je nije imala, ona bi ipak tvrdo pokakala uz suze

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Moja malena sada ima 5 i pol god., a problemi sa kakanjem su počeli prije 3 god. i još uvijek traju. Sve je počelo sa odvikavanjem od pelena, a stolicu bi znala zadržavati do 10 dana. Pazili smo na prehranu, a to znači, variva, lešo povrće, palenta, integralni griz, pahuljice, jogurti, šljive...šljive suhe smo prokuhali sa malo šećera, zatim zmiksali i pomiješali sa voćnom sensiom ili bioaktivom i to je imalo odličan okus, jer same šljive nije htjela jesti...Uz sve to smo joj davali portalac, koji zapravo ne tjera na kakanje već samo omekšava stolicu, a kad se svejedno ipak nije mogla pokakati davali smo joj čepić.
    Dan danas ima strah od kakanja jer dobro pamti bolne grčeve koje je dobivala zbog zadržavanja stolice. Sada ode kakati ali ako joj sve ne izađe u jednom naletu onda odustane i žali se da ju boli trbuh. Stvarno treba biti jako pažljiv sa dijetetom i ne bi trebalo raspravljati pred njim o zatvoru kao problemu ili bolesti. Naravno trebalo bi otići kod gastroenterologa da se isključi sve drugo, mada je problem vjerojatno u glavi djeteta. Mi smo bili kod dr. Jadrešin u Klaićevoj i preporučam ga.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

argentina

konzultirala sam se s njom telefonom jucer, kaze da ubacimo probiotik kapi i neka pocnemo sa portalak "kao ispocetka"
    1 jusna zlica dnevno, pa ako bude problema, 2 zlice itd.

nama je također kao i kod aishwarya gastroenterolog preporučio puno veću dozu portlalaca nego što je to odredila pedijatrica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •