Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Pa zar je i u ovoj dobi veličina važna?!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno Pa zar je i u ovoj dobi veličina važna?!

Drage mame, imam dva sina, jednog od skoro 5 godina, drugog od 5 mjeseci. Sva sam puna pitanja za bebicu jer se bliži dohrana. Sa sarijim sam to sve nekako krivo radila, (nije dojen, prerano počela dohranjivati itd)pa sad želim postupiti onako kako treba.

No u međuvremenu mi iskrsnuo problem sa starijim sinom. Točnije, s njegovim pišom. Naime, njegov pišo je zaista jako jako mali. I muž i ja smo baš isfrustrirani oko toga, ne znam, brine me kako će se snalaziti među dečkima jednog dana ako bude zadirkivanja i sl.

Mislili smo ipak da je ta problematika ipak daleko pred nama, da nisu zaredali neki događaji ovih dana.

Sin naših prijatelja je tek 3 mjeseca stariji od našega. Mali je nevjerojatno odskočio za svojudob, sav je pun nekih ozbiljnih komentara, opaski, rečenica... kad ga usporedim sa svojim, moj je mala beba.. uglavnom, moj sin jako voli, čak štaviše obožava tog malenog...Nedavno su bili kod nas, i ova dvojica otišla zajedno na wc... kad ovaj dječak ko iz topa izvali "tvoj pišo je mali, a moj je veliki".

A moj sin sav uvrijeđen "nije moj pišo mali!" On je u stvari bio pogođen činjenicom da je bilo što u vezi njega malo (kao, on je već veliki dečko) i baš je sav bio zajapuren i danima mi ponavljao šta je njemu taj dječak rekao.

Par dana kasnije bili smo kod pedijatrice. Jako ga je svrbilo baš upravo oko piše, pedijatrica kaže da je to sigurno atopijski drmatitis - kojega moj sin ima - i pregledavala mu je cijelo to područje... pa miče pišu tamo vamo i sebi u bradu kaže, a opet dovoljno glasno "pa kad je pišo tako mali da ne mogu vidjeti koliko se koža ljušti..." a on opet grakne "nije moj pišo mali!"

I onda prekjučer, došle moje dvije frendice s kćerima od 11 i 13 godiona... sin se počeo pred njima ludirati, pa skidati, navlačiti neke deke na sebe, a skinuo je i gaćice... a ova jedna cura spontano izvali "joj koji mali pišo!"

I sad on mene stalno ispituje "mama, jelda moj pišo nije mali", ovo, ono, a ja sva zatečena zaista ne znam kako da postupam, što da mu kaćžem...

Eto, sad sam baš odužila, nemojte zamjeriti... voljela bih zaista čuti vaše savjete kako malome to predstaviti, objasniti, pripremiti ga za daljnje komentare...
    Hvala

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ajme, mikelandjela, nisam još čula za takav problem i u biti nemam puno toga pametnog da ti kažem...ja ni ne znam koliko je normalno velik kod djece, jel prevelik ili premali.
    Mogu misliti kako se osjećaš da ti je teško...nadam se da ćeš ovdje dobiti puno pametnih odgovora kako pomoći djetetu.
    Ja ti samo mogu reći da razgovaraš puno sa sinom. možda ga ne bi trebala uvjeravati da je velik ako nije, već mu pomoći da se prihvati i zavoli sebe takvog kakav je.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ako je pišo zaista mali, možda da potražite dječijeg endokrinologa :/
    A za "problem veličine" - taj ili neki drugi, uvijek postoji - moja je igračka ljepša, veća, skuplja, moj je tata jači...
    To je samo jedan od dječijih (počesto surovih) načina međusobnog takmičenja. Obično na štetu samopouzdanja onoga ko se ne uklapa (ovo iz ličnog iskustva djevojčice koja je nosila /i i sad nosi/ debele naočari)
    Možda da pokušaš da mu objasniš da smo svi različiti i da je uredu da je pišo takav jer je njegov i jedinstven i baš takav treba da bude...
    Sa srećom

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ne znam kako ide razvoj tih njihovih pišulinaca. Jel oni rastu kako raste ostatak ili to odjednom, ili je sve individualno? Možda je njemu sad tako a kad uđe u pubertet bude skroz drugačije. Ja imam malo drugačiju situaciju. Imam sina od 8 god i drugog od 2,5 god. Stariji ima normalnog pišu a mlađi ima skoro većeg nego stariji, ono baš je obdaren. I dogodilo se to da se stariji pita zašto mlađi ima većeg nego on, vidim da ga to počelo malo mučiti. Pa sam se pitala ovo što sam u prvoj rečenici napisala..možda je to ko s rastom. Znaš ono, kad neka djeca budu jako mali pa u pubertetu narastu dva metra. Ne znam. Ali znam da je tvoj sin još jako mali da bi imao baš komplekse zbog toga, nit on kuži čemu će mu pišo služiti kad naraste niti zna zašto se svi čude veličini. pa bi bilo pametno da se pred njim uopće ne priča o tome, odnosno ne prilaže važnost veličini.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kaj se tiče veličine kod djece mogu samo reći da sam primjetila na par dečkića da ima stvarno svakakvih veličina, od minijaturnih do velikih, pa valjda o tome ovisi kakv će biti u odrasloj dobi.
    A kako se postaviti u ovoj dobi ne bih znala, mi još nismo do toga došli.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ok mi je reći ovo za posebnost, ali mislim da bih ja svom djetetu ipak malo objasnila pubertet i rast i da će doći to sve na svoje...jer ako ga muči, pita, a ne dobija odgovore možda će se samo zatvoriti u sebe i postati mu neugodno. Naravno, ne treba ni forsirati nešto.

Ne znam, nemam djecu... i ima moja prijateljica bebu od 3 mjeseca i baš sam se iznenadila koliki mu je za njegovu dob.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a sve ce to doci na svoje u pubertetu. nekom ce pisa porasti a nekom ce od velike pise nastati osrednji.

mene bi najvise iznervirala doktorka, kako samo sme sebi dozvoliti da to komentarise tako pred detetom.

svakako ima raznih ljudi, svega cete se naslusati.

ja imam drugaricu koja je od prvog dana kad je rodila komentarisala kako joj je sinak obdaren. meni je to krajnje neukusno bilo, ali ona to radi i sada kada je on vec malo porastao.

mislim, nije sto mu je pisa velika, nego sto je ona takvog rodila, citaj izmedju redova

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hvala na brzim odgovorima.
    smajlić i vještičice, za sada nam ništa drugo ni ne preostaje nego pričati priče o jedinstvenosti i prihvaćanju različitosti, tako mi se bar čini. Dosta dugo mu je i prije bila jedna od omiljeijih knjiga ona o Tigru iz Winnie Pooha, kada mu smeta što on jedini ima pruge, pa se onda uvjeri da je baš zbog njih jedinstven. Mislim da ćemo to štivo obnoviti i proširiti interpretaciju.

A za "problem veličine" - taj ili neki drugi, uvijek postoji - moja je igračka ljepša, veća, skuplja, moj je tata jači...
    To je samo jedan od dječijih (počesto surovih) načina međusobnog takmičenja. Obično na štetu samopouzdanja onoga ko se ne uklapa
    ...ovo je baš lijepo rečeno... da, tih problema sa samopouzdanjem se ponajviše bojim... nisam ni sama baš uznapreodavala u tom pogledu, pa ne znam kako ću biti uvjerljiva... :/

Ja ne znam kako ide razvoj tih njihovih pišulinaca. Jel oni rastu kako raste ostatak ili to odjednom, ili je sve individualno?
    e pa to i mene zanima, zna li netko neki link gdje bi se to moglo naći? mislim da sam čitala da u dječaka rast spolnih organa završava u 11. godini otprilike...

Maslačkica, još je premali, meni se bar čini, za priče o pubertetu.. muž i ja se i jesmo pripremali tamo negdje u školskoj dobi tome sustavno pristupiti, kroz razgovore...

frost, nije pedijatrica to loše mislila... jednostavno dok ga je pregledavala pišo se bio skorz skupio, pa je zaista bilo teško sve pregledati (bile su mu ljuskice svuda uokolo )

Uzela sam u obzir ovaj savjet o endokrinologu .

Ne znam, u takvoj je dobi da realnost shvaća onoliko koliko se njega izravno dotiče ... mislim naše priče o različitosti on može shvatiti, ali kad dođe do situacije gdje bi ga se moglo zadirkivati, on će osjetiti samo tu ljutnju i onda mi se srce stisne kad zamislim njegove reakciju i upitnike nad glavom.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da mi dodje dan pa da cujem zene kako usporedjuju svoja spolovila...

zvuci mi da se tu raspravlja o nevaznim stvarima...

djetetu lijepo objasniti da su ljudi razliciti, a ne obratiti toliku paznju upravo velicini penisa...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e pa to i mene zanima, zna li netko neki link gdje bi se to moglo naći? mislim da sam čitala da u dječaka rast spolnih organa završava u 11. godini otprilike.
    pa na ovo se moram osvrnuti jer je sigurno pogrešna informacija tek u pubertetu počinje intenzivan rast i razvoj spolnih organa kod djevojčica, a i kod dječaka. A mislim da je najvažnije raditi na samopouzdanju djeteta općenito jer da nije veličine ovoga ili onoga djeca bi zadirkivala zbog tko zna čega, a to bi ga isto jednako pogodilo. Znam naravno iz iskustva jer moja djevojčica je imala teški atopični dermatitis, pa smo zajedno prolazile kroz izbjegavanja i poglede pune čuđenja, čak mogu reći i gadljivosti. Puno ljubavi, hvaljenja, poticanja i naravno objašnjavanja o različitostima i poštivanju istih, eto želim vam puno sreće

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    da mi dodje dan pa da cujem zene kako usporedjuju svoja spolovila...
    ..
    teško, ništa ne strši
    pa već sad se uspoređuju sise, jel su prave, punjene i sl....

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj dramica prvotno napisa
    e pa to i mene zanima, zna li netko neki link gdje bi se to moglo naći? mislim da sam čitala da u dječaka rast spolnih organa završava u 11. godini otprilike.
    pa na ovo se moram osvrnuti jer je sigurno pogrešna informacija tek u pubertetu počinje intenzivan rast i razvoj spolnih organa kod djevojčica, a i kod dječaka. A mislim da je najvažnije raditi na samopouzdanju djeteta općenito jer da nije veličine ovoga ili onoga djeca bi zadirkivala zbog tko zna čega, a to bi ga isto jednako pogodilo. Znam naravno iz iskustva jer moja djevojčica je imala teški atopični dermatitis, pa smo zajedno prolazile kroz izbjegavanja i poglede pune čuđenja, čak mogu reći i gadljivosti. Puno ljubavi, hvaljenja, poticanja i naravno objašnjavanja o različitostima i poštivanju istih, eto želim vam puno sreće
    I meni je malo čudno to do 11-te godine. Nije sigurno. Ako ga to baš toliko uznemirava reci mu da je to sve normalno a da će pišo narasti kad bude veći. Možda ga taj odgovor umiri

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: Pa zar je i u ovoj dobi veličina važna?!

Citiraj mikelandjela prvotno napisa
    Naime, njegov pišo je zaista jako jako mali. I muž i ja smo baš isfrustrirani oko toga, ne znam, brine me kako će se snalaziti među dečkima jednog dana ako bude zadirkivanja i sl.
    meni od cijelog tvog posta ova rečenica "bode oči" - jer, zašto misliš da dijete neće biti isfrustrirano sa dijelom svoga tijela ako su mu roditelji isfrustrirani. ne mislim da si svoju frustraciju izražavala otvoreno riječima, ali, po mom mišljenju, dijete je osjetilo. a i doktorica je odmogla, jer nijezino komentiranje zaista nije bilo primjereno.

a u ostalom bih potpisala Trinu: tvoje dijete uopće ne zna čemu služi pišo i je li bitno da je najveći na svijetu. i zaista je premali da bi imao komplekse zbog malog piše!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Pa zar je i u ovoj dobi veličina važna?!

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    Citiraj mikelandjela prvotno napisa
    Naime, njegov pišo je zaista jako jako mali. I muž i ja smo baš isfrustrirani oko toga, ne znam, brine me kako će se snalaziti među dečkima jednog dana ako bude zadirkivanja i sl.
    meni od cijelog tvog posta ova rečenica "bode oči" - jer, zašto misliš da dijete neće biti isfrustrirano sa dijelom svoga tijela ako su mu roditelji isfrustrirani. ne mislim da si svoju frustraciju izražavala otvoreno riječima, ali, po mom mišljenju, dijete je osjetilo. a i doktorica je odmogla, jer nijezino komentiranje zaista nije bilo primjereno.

a u ostalom bih potpisala Trinu: tvoje dijete uopće ne zna čemu služi pišo i je li bitno da je najveći na svijetu. i zaista je premali da bi imao komplekse zbog malog piše!
    Ovako bih i ja nekako napisala

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sladjanaf, ninet, ma ne, nema ni govora da je on ikako ikada osjetio bilo kakvu našu frustraciju u tom pogledu. Toliko neodgovorni i neupućeni definitivno nismo.Baš mi je krivo što tako razmišljate i što se bavite dijagnozama onoga što bi - makar je usko vezano uz ovo - ipak trebalo biti neka druga tema. :/
    Drugo, jednostavno i objektivno, pišica mu je mali, ne može se tu fulati,
    no naravno da dijete neću opterećivati bez razloga razgovoroima o onome što on još ni ne razumije. Ali evidentno je da se nekoliko epizoda nanizalo - neovisno o meni i mom mužu - gdje je od njega ipak isprovocirana određena reakcija i gdje je on ipak dobio bubu u uho da i o tome sada na svoj dječji način razmišlja.

Jasno sam navela da bih ponajprije trebala savjet kako pristupiti kada i ako dođe do neke jače reakcije s njegove strane. A sve u svrhu jačanja njegovog samopouzdanja.
    Zato je meni taj problem delikatan. I ne volim da ga se relativizira kao "nevažnu stvar" (majoslava).

Što hoću reći... zadnjih mjesci oni u vrtiću puno govore o tijelu.. koži, kostima, mišićima, zubima... kad su došli do razgovora o zubima koje treba prati da bi bili zdravi bijeli itd, sva su djeca pogled uperila u jednoga D. koji zaista ima groblje u ustima... Sve jedinice, dvojke i trojke su mu crne... i moj sin mi je rekao kad je došao kući "mama, D. nema zube." Mogu misliti da je siroče bio na tapeti cijelo vrijeme dok su o tome pričali.
    No, dođem ja po sina u vrtić jedan drugi dan, a D. veselo dotrči do nas i kaže "vidi, ja nemam zube" i ode dalje cerekajući se. Bio nam je i na rođendanu, viđam ga dosta često jer je sin dobar s njim, i on se uvijek nekako našali u vezi sa svojim zubima. Vesele je prirode i valjda će sve u životu rješavati neopterećeno i kroz šalu.

Ovaj moj borac je nešto skroz drugo, sve shvaća ozbiljno, osobno, ultra-osjetljiv... i tvrdoglav... Raspravljali smo danima o tome da proljetno cvijeće nije sve jedanke boje, da nisu svi jaglaci žuti i sve ljubičice plave (kakve je on vidio u vrtićkom vtu)
    Hoću reći, morala bih nekako smisliti rečenice, priče baš prilagođene njegovom temperamentu, nekako da klikne, da shvati... Jedino griješim možda u tome što očekujem neku čudotvornu instant rečenicu koja bi možda sve riješila.

Da, da, želim zaštititi svoje dijete od tog okrutnog groznog vanjskog svijeta odraslih.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znači da D ne pati zbog toga nego samo na drugačiji način ispoljava ili prikriva svoje osjećaje.

Ja sam još uvijek za to da se popriča sa djetetom o pubertetu na njemu razumljiv način s tim da naglasak bude da se tijelo mijenja, raste, oblikuje kakvo će biti poslije i da tada pišo raste i pubične dlake itd.
    Ne znam zašto bi ti bilo rano to uvesti ukoliko imate taj problem - čak i da nemate ja mislim da sam svojoj nećakinji objašnjavala pubertet sa jedno 3-4 godine.

Koliko god mi mislili djeca jako dobro zapažaju stvari, čuju, uspoređuju itd. Njemu je bačena buba u uho i sad treba što bolje to ishendlati.

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam kakve je građe tvoj dječak, ali baš sam jučer imala razgovor sa sestričnom o ovoj temi.
    Presvlačeći svoga sina (2g), rekla mi je kako joj se činilo da mu je pišo mali i kad je to spomenula pedici, ova joj je rekla da ništa ne brine, jer da je njenom dječaku sve oko tog intimnog područja "salasto" i da je to salo uvuklo korijen piše unutra i da će rastom i razvojem sve to doći na svoje.

Njen sinčić naočigled uopće nije debeo, već je malo "nabijen", ali pedijatri koji dobro znaju svoj posao, razumju u potpunosti i građu djeteta.
    Tako da stvarno ne brineš.
    Možda i vi imate sličnu situaciju i samo malo "nekompetentniju" pedijatricu.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

""""presvlačeći svoga sina (2g), rekla mi je kako joj se činilo da mu je pišo mali i kad je to spomenula pedici, ova joj je rekla da ništa ne brine, jer da je njenom dječaku sve oko tog intimnog područja "salasto" i da je to salo uvuklo korijen piše unutra i da će rastom i razvojem sve to doći na svoje. """"

OVO JOŠ NISAM ČULA...

da se zbog sala mišić ne vidi....???
    Ma žalosno je da se uopće raspravlja o ovakvim stvarima...kao da sada počenemo mjeriti koja od nas ima veće grudiiiiiii...
    To su mala djeca (5g) i možda bi bilo dobro u njihovu prisustvu ne raditi famu oko toga, a svremenom mu pomoći da prihvati situaciju takva kakva je "normalna".
    Ali ovo za pedijatricu mi nije jasno...meni mlađi sin (18mj) kad mu je u erekciji ima pišu velikog kao moj kažiprst (doslovno). Debljine kao moj palac. I šta to ima veze. Ali definitivno da ima neznam kavo salo vidjelo bi se da je velikiiii.
    Koji puta nama ta situacija bude smješna npr. netko ga nosi pa pita: šta mu je ta kvrga u gaćama, izvadi mu to žulja ga... i sl. ma za krepat...i onda kada skuže o čemu je riječ ne vjeruju pa ga budale hoće skinuti tipo :"ma da vidim neoguće" i sl...
    Stariji ima puno puno manjega i opet sve ok...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa žena je jednostavno pitala za savjet oko nečega što je muči.
    Ne kužim kaj se sad netko tome iščuđava :?.
    I ja bi vjerojatno to pitala da imam sličan problem.

A da imam neki pametan savjet, nemam. Ne znam točno što savjetovati osim ono - svi su ljudi različiti, netko ima ovakvu kosu, netko ima ovakav nos, veliki, mali, itd. Ja bih možda tako pokušala djetetu objasniti, tak da se preduhitri neka njegova eventualna frustracija zbog pišeka (prije nego dođe u kontakt s curama ).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sandra254 prvotno napisa
    ..meni mlađi sin (18mj) kad mu je u erekciji ima pišu velikog kao moj kažiprst (doslovno). Debljine kao moj palac. I šta to ima veze. Ali definitivno da ima neznam kavo salo vidjelo bi se da je velikiiii..
    Jako ružno iliti nepristojno od tebe! Prvo umanjuješ "problem" odnosno potrebu za savjetom, a onda se još hvališ i iščuđavaš :/

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ako nisi skužila napisala sam da to uopće nije važno i time dala potporu autorici teksta.
    Iščuđavala sam se samo pedijatričinom komentaru.
    Da mi je bio cilj hvaliti se nebi u sljedećem redu napisala da mi stariji sin ima "maloga pišu" stoga.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako nisi skužila napisala sam da to uopće nije važno i time dala potporu autorici teksta.
    Iščuđavala sam se samo pedijatričinom komentaru.
    Da mi je bio cilj hvaliti se nebi u sljedećem redu napisala da mi stariji sin ima "maloga pišu" stoga.....
    ti tu prva uspoređuješ i to jako slikovito
    i , da , kao i kod odraslog muškarca spolovilo može utonuti u salo ....
    što ima više masnog tkiva to spolovilo djeluje manje

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Samo da probam malo pojasniti ovo "salo".
    To definitivno ne izgleda kao naslage kod nas odraslih (špekovi po trbuhu ili naš celulit po bedrama ).
    I prije sam spomenula da sestričnin dječak uopće ne izgleda debeo već samo malo "nabijen".
    A taj dio oko spolovila je kao malo natečen, podbuhnuo, i to "salo" se vjerojatno odnosi na masnoće i djelove tkiva ispod kože, što povuče korijen piše unutra.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ava M ovo što spominješ, bilo je na tv-u neka emisija di su rekli da
    prekomjerna težina kod odraslog muškasca može "skratiti" spolovilo (ako se ne varam) i do 2,5 cm.

I moj potpis na mercedes
    sandra254 baš malo :/

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

citam postove i pomislim na moje dečkiće.
    prije mj dana kad sam ležala u rodilištu, žena koja je bila samnom je isto rodila dečkića... i slučajno ja vidim pišu od maloga i po mislim- koji veliki pišo, pa ovo dijete ima veću pišu od mog sina koji ima 16 mj i pomislim ili njen sin ima vanserijski veliku pišu ili moj sin vanserijski malu pišu. ali pitanje je što će biti dok dečki izrastu u muškarce, možda oni sa malom pišom budu odjednom izrasli i imali veću pišu od drugih...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma veličina je od rođenja do puberteta manje-više konstantna
    tek u pubertetu se dešavaju promjene

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

OVO JOŠ NISAM ČULA...

da se zbog sala mišić ne vidi....???
    Znaci po tvojoj teoriji ako TI nisi cula TO nije istina???
    A zapravo se radi o osnovi ljudske anatomije + malo logike.

Mislim svasta

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mislim da ste to preozbiljno shvatile.
    Pa kaj ako i bude mali, takvi su najbolji tehničari.
    No, da se pridružim temi. Moj, od četiri godine, uopće ne mislli da ima malog. On ima veliku pišu, a mama ili prijateljice iz vrtića imaju kratku ili potrganu.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj sunflowers prvotno napisa
    ... a mama ili prijateljice iz vrtića imaju kratku ili potrganu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •