XXXtanja_b prvotno napisa
već su cure prije napisale, a ovdje su obje stvari sa kojima se slažem. neodgovorno je i bezobrazno, da ne kažem bezobzirno, prema ostaloj djeci da se takve stvari rade..kala. prvotno napisa
jeste ikada zapitale kako bi vama bilo da netko dovede bolesno dijete i kaže da nije dolazilo jer ste bili na godišnjem ili štoveć?
Frida, ispravak: ja ne dovodim bolesno dijete.
Dovodim ozdravljeno dijete koje nije lijeceno kod doktora nego u kucnoj radinosti.
Ako je dijete 3 dana bez temperature i ikakvih simptoma, ja cu pretpostaviti da je zdravo. Ako njega (i sebe) nisam gnjavila odlaskom doktoru kad je bio bolestan, zasto bih sad?
Sprecavanje sirenja zaraza po vrticu se sigurno moze rijesiti i na druge nacine. Pogotovo kad se zna koliko se mulja s potvrdama, i koliko roditelja kaze da je dijete bilo kod bake...
Cemu taj sustav uopce sluzi kad ima toliko rupa?
Vise koristi bih vidjela da medicinska sestra u vrticu pregleda svako dijete koje je izostalo...
Blažena, medicinska sestra nije pedijatar.
Ona može samo uputiti pedijatru, nikako postavljati dijagnozu.
Odgovornost je isključivo na pedijatru.
to ne samo da nije posao medicinske sestre, nego ni ne smije takve stvari raditiblazena prvotno napisa
a sustav ima rupa samo zahvaljujući neodgovornim roditeljima i pedijatrima... vrtić kao ustanova je prilično nemoćan u tom cijelom sustavu jer je na području zdravlja sve u rukama pedijatara i roditelja
što da radi primjerice jedna teta kad joj roditelj slaže da je bio na godišnjem, a zapravo je dijete bilo bolesno doma? niti ona može znati da taj roditelj laže, niti može išta napraviti ako ipak sumnja na laž
ili što da radi svaki put kad dobije potvrdu od roditelja da je dijete zdravo, a dijete je prethodnog dana popodne otišlo doma sa snažnim kašljem i visokom temperaturom? ne može ništa protiv te potvrde koliko god da zna da je nemoguće da je dijete odjednom zdravo...
ili evo jedan današnji primjer - što da se kaže ili napravi roditelju kojem je oko 10 ujutro javljeno da dijete ima temperaturu i da se žali da ga boli grlo, te kojem je popodne oko 15h javljeno da je drugo dijete (1,5godišnje) dobilo 39 temperaturu, a taj roditelj se ne potrudi doći po svoje 2 bolesne djece ranije, već ih čak ostavi da ga čekaju u dežurstvu....? :?
Vec sam napisala da nit me tete traze potvrdu, nit mi pedica napise, niti ja vodim bolesno dijete u vrtic!
Ali...u petak me nazvala teta, malac kuri 39, dosla sam po njega u roku od 2 minute, skinula mu temp. i krenuli k pedici. Cekali smo 2 sata, srecom pa smo mogli biti vani jer je bio toplo. On je jurio, smijao se, bio super volje. Pedica je nakon pregleda zakljucila da je viroza i rekla samo skidat temp.
Temp se nije ni vratila, cijelu subotu i nedjelju sam svako malo provjeravala, malac zdrav ko dren, nit temp. nit curi nosic, niti ima proljev...nista! U ponedjeljak tj. danas, ga vodim u jaslice a teta se cudom cudi da kako je vec ozdravio!
Pa reko, zdrav je cijeli vikend, do kad bi ga trebala ostavit doma? Nije prvi put da ima jednodnevnu virozu.
I sad ona mene napada da zasto joj nisam donjela ispricnicu! Pa cemu? Pedijatrica me nije narucila na kontrolu, a on je taj petak kad je zakurio skoro cijeli dan bio u vrticu, zvale su me u 14.30. Za sta da donesem ispricnicu? Da ga sad zdravog vodim pedici medu hrpu olesne djece da bi ona utvrdila da nema temp? Meni to nema nikakvog smisla!
sustav ima rupa jer ga je teško postaviti tako da ima smislabubička prvotno napisa
ako se za svaki izostanak traži potvrda, nema šanse da će svaki pedijatar stići pregledati baš svako dijete koje je jedan dan izostalo iz vrtića iz bilo kojeg razloga. Naša doktorica uredno naručuje telefonom, ali kad je sezona viroza svejedno se čeka sat-dva u čekaonici koja izgleda kao prvi krug pakla. Da, ima prostorija za izolaciju u koju stane točno jedno dijete. I da, doktorica daje potvrde na neviđeno jer nema šanse da uz bolesne procesira i sve zdrave kojima treba samo potvrda.
S druge strane, ako prolazi objašnjenje da je mama bila na godišnjem, onda čemu potvrda uopće? Svatko može reći bilo što i ispada budala tko se potrudi donijeti potvrdu.
Nema tu nekog dobrog rješenja, osim čekati da djeca malo porastu i steknu imunitet :/
Opomena pred iskljucenje iz vrtica, ako se ponovi.bubička prvotno napisa
Nemam nimalo razumijevanja za takve slucajeve.
Vrtici su ionako prebukirani i lako ce se naci mjesta za roditelje koji ce postovati pravila.
Ovo s medicinskom sestrom je bio samo primjer, los i na brzaka smisljen. Poanta je bila da trenutna pravila meni nemaju nikakvog smisla ako ih je tako lako prekrsiti.
Sve se na kraju svodi na to tko je odgovoran roditelj, a tko nije...
blazena, takve stvari se ne rade (i ja iskreno ni nisam zagovornik takve reakcije nakon jednog propusta), ali mislim da bi takvog roditelja bar trebalo pozvati na razgovor od strane stručnog tima i objasniti mu da je takvo nešto doista neodgovorno (kad već sam roditelj nije toga svjestan) i da se više ne smije ponavljati (pa bi možda ubuduće izbjegavao tako olako shvaćati bolest svoje djece), ali doista mi to zvuči jako žalosno, čak i ovako teoretski da se nekome treba reći da za njegovo dijete nikako nije dobro da se muči pod temperaturom cijeli dan u vrtiću, a da naravno nije dobro ni za ostale jer širi zarazu
i da...slažem se da ne treba za jedan dan izostanka donositi potvrdu, ali postoji razlika između toga kad roditelj najavi da djeteta neće biti ili kad nakon jednog dana (ili čak i par dana) dođe sa zdravim djetetom (znači, ak je dijete i dan prije izostanka bilo zdravo, teta nema razloga ne vjerovati roditelju) i između toga kad dijete jedno popodne ode doma s visokom temperaturom, a iduće jutro ga roditelj dovede s potvrdom, ali dijete je i dalje malaksalo, kašlje, curi zeleno iz nosa i sl. (onda jako dobro svatko zna kako je ta potvrda dobivena)
i još jedna bitna stvar bi trebala biti jasna svakom roditelju koji laže tetama o tome što se događalo s njegovim djetetom dok je izostalo iz vrtića... djeca sama prepričavaju što im se događa kod kuće, čak i bez da ih itko pita tako da bi svi oni koji lažu trebali biti svjesni da tete saznaju za te laži i da se takvim postupcima narušava jedan vrlo bitan i uz to višegodišnji odnos, a smatram da je međusobno povjerenje između teta i roditelja jedan od bitnijih faktora i za njih i za samo dijete
i za kraj... u biti se slažem s tim da je po pitanju dovođenja/ ne dovođenja bolesnog djeteta u grupu najveća uloga na samoj odgovornosti/neodgovornosti roditelja
hm:/
evo, moje dijete je 2 puta u proslu nedjelju povratilo dok smo bili na putu.
ovaj tjedan je doma jer idemo danas opet na put na 10 dana i nisam htjela da sta pokupi.
i sad...ja trebam donositi ili ici pedici prije nego se vrati u vrtic jer je povratila na putu prije 14 dana?
a kad krene prepricavat, moze ona prepricavat i ono sto joj se dogodilo prije 3 mjeseca ili godinu dana...tako da ni te price nisu mjerodavne, zar ne?![]()
Malo off topic, ali zanimljivo...Treba, naravno reći istinu tetama, o tome nema govora...Čini mi se da im dosta roditelja ne govori istinu, pa sada tete "pušu i na hladno"..tako se dogodilo ovo:tete ujutro ispituju djecu kome je mama dala sirupa prije vrtića (jer neki roditelji, nemrem vjerovat, ali daju djetetu lupocet i sl. da mu padne temp. pa da dovedu u vrtić), a moja kćer će sva važna "MENI!!"...I tako ispadoh nemajka prve vrste a dala djetetu propolis za imunitet..Al ovo možda već spada pod "bisere"..
ma naravno da ne... nisam ni mislila na takve situacije kad sam pisala ove prethodne postoveleonisa prvotno napisa
a ovo što se tiče toga da se djeca svačeg sjete... istina, ali ako starije dijete dođe ujutro i ispriča odmah teti da je tu noć povraćalo... vrlo je mala vjerojatnost da iz čista mira izmišlja ili se prisjeća nečeg od prije tri mjeseca (a uostalom i tete dobro znaju koja djeca imaju bujnu maštu...)