Ja ti također preporučam školovanje. Nemoj na to gledati samo u stilu: "Joj, super, naučit ću psa da sjedne kad mu kažem."

Školica ti otvara jednu sasvim novu dimenziju, ponajprije jer vidiš kako to izgleda kad vodič ima 'savršenog' psa. Sjećam se kako sam i sama zadivljeno gledala predavačeve pse koji su 45 minuta mirno i nezainteresirano ležali na jednom mjestu, dok sam ja 234 puta popi**ila cukajući svoje štene na lajni.

Ali malo pomalo naučiš ZAŠTO pas nešto radi, ŠTO to znači, KAKO ga navesti da prestane s neželjenim i počne se ponašati PRIHVATLJIVO (onako kako mi želimo), KAKO izbjeći sukobe (pogotovo teritorijalne i istospolne) na diskretan način... xy vrlo zanimljivih stvari.

Što se tiče JRT-a, oni su terijeri. Zvuči glupavo, ali onome tko zna što znači terijer je to dovoljno.
Očekuj iznimno srčanog i hrabrog psa, s petardama u stražnjici. (Preporučila bih ti odmah u startu ženku, pogotovo obzirom na djecu.)
Inače, mali detaljčić: imaju škarasto zubalo i vrlo snažan ugriz.
Nisu baš psi za početnike, jer su preinteligentni i preoštroumni. Vole sami odlučivati o stvarima, pa ako niste experti u "navođenju vode na svoj mlin" na diskretan način, radije nemojte uzimati terijera.