Citiraj @n@ prvotno napisa
Ej, Nataša, hajde ti prvo malo po netu prokopaj koja je pasmina kakva, za što je namijenjena (nastala), koliko traži...
Ovakvo nabadanje po forumu ti neće donijeti puno koristi, jer smo svi različiti po afinitetima, zahtjevima, vremenu, želji, volji...
Ja ti mogu reći da si kupiš riđbeka. Ili dobermana. Jer ih ja imam i jer su mi super. A što to tebi znači??
Za dijete se pas ne kupuje. Ako želiš psa kojim će tvoje dijete biti zadovoljno, a i ti mirna po pitanju sukoba, kupi maltezera. Ili King Charles španijela.
Ako želiš kupiti psa koji će biti vani na dvorištu, labrador definitivno nije opcija. Također ti moram spomenuti da je pas biće ČOPORA i svaki kojeg kupiš pa 'izbaciš' van na lanac ili dvorište neće biti sretan, jer nije sa svojim čoporom. Od takvog psa nemoj očekivati da bude divan, sladak i umiljat obiteljski pas.
Po pitanju uzgajačnica i 'meni papiri ne trebaju' ću ti reći da ti 1500 kn ne plaćaš papir, nego garanciju. Uzgajač je OBVEZAN iz svog uzgoja eliminirati agresivne ili jedinke s nekim drugim manama (pa čak i estetskim) te pokušati dobiti što sličnije i 'savršenije' štence (karakterno i estetski). Također u cijenu štenadi ulaze i sva cijepiva koja je štene primilo te također pregledi veterinara i kvalitetna hrana za štene.
Danas na tržištu ima puno labradora (govorim konkretno o njima jer ih ljudi najviše vole preporučivati) upravo zbog ogromne potražnje za njima. Naći ćeš ih na crnom tržištu po smiješnim cijenama i budi sigurna da ti štenci nisu cijepljeni redovito, nisu jeli kvalitetnu hranu, nisu vidjeli veterinara i sigurno nisu iz KONTROLIRANOG UZGOJA, već vjerojatnije iz 'štancam, pa dokle ide'.
Ovo potpisujem i to od a do ž.
Kao vlasnici labradora (mužijaka) starog 2 godine mogu ti samo reći to nije pas za dvorište već traži blizinu ljudi i pažnju i maženje i vrijeme i vrijeme i vrijeme posvećeno njemu. Ako vas nema cijeli dan doma nisam sigurna kako će to funkcionirati.
U svakom slučaju koju god pasminu nabavite OBAVEZNO odite na tečaj odgoja i socijalizacije i NIKAKO psa ne tretirati kao člana obitelji već se ti ili TM morate nametnuti kao vođa čopora.
Divni su to psi ali mi smo u situaciji da psa starog 2 godine vodimo na tečaj odgoja i socijalizacije, nedavno ga kastrirali i čekamo bebu u 8. mjesecu.
Napravili smo kardinalne greške:
1. nismo se dobro raspitali o toj pasmini (bilo je isto kao i tebi da su to divni obiteljski psi, a ispalo je da je opasniji od našeg njemačkog ovčara )
2. mislili smo da je dovoljno da ga prošećemo i malo se poigramo i MM ga je naučio nekim osnovama obzirom da je išao sa NJO na dresuru, ali to nije bilo dovoljno
3. prihvatili smo ga kao člana obitelji pa je odlučio preuzeti ulogu vođe čopora

Kako imate dijete nabavi neku jako malu pasminu i dobro se raspitaj o karakteristikama istih jer ima i tih malih koji su po prirodi nervozniji i zahtjevniji od velikih pasmina.

Sretno u izboru ali ne srljajte.