Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: problemi s boravkom

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno problemi s boravkom

novinari Jutarnjeg lista traze za razgovor roditelje koji na naki nacin imaju problema s organizacijom dnevnog boravka djece u školi. Misli se na to da boravak traje samo prva dva razreda, da ne znaju kako dalje zbrinuti dijete, da se boje zbog toga i sl.

molim zainteresirane da se jave pa cemo proslijediti kontakte.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hajde cure,

očito se razmatra mogućnost produljivanje trajanja boravka do četvrtog razreda, bilo bi dobro da se čuju i argumenti roditelja!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo u pitali (sad imam djecu u prvom i drugom razredu u boravku) i školi odmah naišli na pozitivan odziv (boravak već postoji i za treće razrede, a ako bude dovoljno zainteresiranih, u što ne sumnjam, planira se za na godinu i za četvrte) tako da nemam negativno iskustvo. Čak je u planu i proširenje i obnova kuhinje u tu svrhu. Školu i osoblje mogu samo pohvaliti.

Srećom, u našoj školi je to moguće (jer je jednosmjenska nastava i ima prostora i kadra). Vjerujem da nije problem nedostatak volje, nego upravo nemogućnost organiziranja, a za to nisu krive škole, nego bi trebalo odgovorne potražiti tamo gdje se planiraju javne potrebe...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nemam problema s boravkom jer smo se izborili i za treći razred, ali ove godine će izgleda ljudi opet izvisiti za 3. razred iako kod nas sve funkcionira super, a argument je kao i uvijek da nema prostora.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

U našoj školi je boravak samo u 1. razredu.
    Ja nemam sa tim problema jer sam kod kuće i ne mislim davati djecu na boravak, ali večini roditelja je to sigurno problem. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, vi koje ste rjesileproblem, bi li mozda htjele pricati o tome sto vas je motiviralo da se borite za produzenje boravka?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To mogu uvijek. Jel se ja moram javiti novinarki ili će me zvati?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

do kada se treba javiti?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih potencijalno mogla imati problem no možda je prerano govoriti o tome. Naime, u lokalnoj školi u koju spadamo po mjestu stanovanja produženi boravak organiziran je samo u prvom razredu. Na papiru imaju boravak i u drugom razredu no pedagogica škole s kojom sam razgovarala mi je rekla da u praksi bude rijetko organiziran jer objektivno nemaju prostora pa je boravak drugog razreda moguć samo ako slijedeće godine bude manje prvaša u boravku.
    Nakon što sam sve to čula odlučila sam dijete upisati u nešto dalju školu u koju ne spadamo iako je u istom širem kvartu (Črnomerec). Nismo još obavili razgovor u školi pa ne znam zasigurno hoću li imati poteškoća oko upisa no prema rekla-kazala informacijama sam čula da bih mogla imati znatnih komplikacija.
    Dakle - škola u koju bih trebala upisati dijete ne pruža odgovarajuću skrb (organizacija produženog boravka barem prva tri razreda) a moguće je da mi neće biti odobren upis djeteta u školu koja je nešto dalje a omogućava produženi boravak. :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

javimo vam se cure, super!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Dakle - škola u koju bih trebala upisati dijete ne pruža odgovarajuću skrb (organizacija produženog boravka barem prva tri razreda)
    Škola nije dužna organizirati PB. Niti PB proizlazi iz ciljeva odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ.
    Što će reći da nikako ne stoji izjava kako neka OŠ ne pruža odgovarajuću skrb zato što nema organiziran boravak prva tri razreda.
    Skrb (za dijete nakon završene redovne nastave) obveza je roditelja. Zbog uvjeta u kojima živimo mnoge škole izlaze u susret roditeljima organizirajući PB, nakon nastave.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadam se noa da to iz tebe progovara djeltanik skole, a da se ipak privatno slazes s Barbi.
    kod nas je isto kao i kod B. i morat ce u skolu u gradu na cjelodnevni boravak

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što će reći da nikako ne stoji izjava kako neka OŠ ne pruža odgovarajuću skrb zato što nema organiziran boravak prva tri razreda.
    Skrb (za dijete nakon završene redovne nastave) obveza je roditelja.
    u tom slucaju bi bilo fer da se roditeljima dopusti upis djeteta u skolu koja ima PB, iako po adresi stanovanja tamo ne pripada

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    nadam se noa da to iz tebe progovara djeltanik skole, a da se ipak privatno slazes s Barbi.
    ja mislim da škola treba organizirati PB, ako ima uvjeta za to, a istodobno postoji interes roditelja. ali da je zbrinjavanje djece nakon redovne nastave obveza i odgovornost škole koja se sama po sebi podrazumijeva - nije.
    mislim da je školama u interesu imati PB, jer će u protivnom ostati bez učenika, pa su stoga škole prisiljene tržišno razmišljati (i djelovati).

što se tiče dobrobiti za učenike - mislim da je PB nužno zlo. tj ja bih PB puno neformalnije organizirala (po uzoru na DV od aktivnosti učitelja PB pa do opreme učionica.
    cjelodnevna nastava je već druga priča.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u tom slucaju bi bilo fer da se roditeljima dopusti upis djeteta u skolu koja ima PB, iako po adresi stanovanja tamo ne pripada

Žao mi je ako je pogrešno protumačeno ono što sam napisala, znam da nije obveza škole osigurati produženi boravak no ne želim da mi se uvjetuje upis isključivo u takvu (tu) školu budući da mi je produženi boravak nužan obzirom na radno vrijeme.

Ne ulazim sada u to koliko je ili nije produženi boravak dobar za dijete no u uvjetima kad oba roditelja rade i nemaju drugu osobu na raspolaganju kojoj bi povjerili dijete na čuvanje sigurno je boravak bolja opcija od one da je sedmogodišnjak sam kod kuće 5 sati dnevno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    Skrb (za dijete nakon završene redovne nastave) obveza je roditelja.
    mislim da u tom slučaju roditelj ima pravo upisa u školu s PB (ako imaju mjesta).
    ali to je već problem koliko osnivač škole odnosno tijelo lokalne uprave zaduženo za obrazovanje ima sluha za probleme zaposlenih roditelja.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Ne ulazim sada u to koliko je ili nije produženi boravak dobar za dijete no u uvjetima kad oba roditelja rade i nemaju drugu osobu na raspolaganju kojoj bi povjerili dijete na čuvanje sigurno je boravak bolja opcija od one da je sedmogodišnjak sam kod kuće 5 sati dnevno.
    s tim se slažem u potpunosti. moj komentar je išao više flower i njene opaske da pišem kao djelatnik škole .

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Citiraj flower prvotno napisa
    ja mislim da škola treba organizirati PB, ako ima uvjeta za to, a istodobno postoji interes roditelja. ali da je zbrinjavanje djece nakon redovne nastave obveza i odgovornost škole koja se sama po sebi podrazumijeva - nije.
    mislim da je školama u interesu imati PB, jer će u protivnom ostati bez učenika, pa su stoga škole prisiljene tržišno razmišljati (i djelovati).

što se tiče dobrobiti za učenike - mislim da je PB nužno zlo. tj ja bih PB puno neformalnije organizirala (po uzoru na DV od aktivnosti učitelja PB pa do opreme učionica.
    cjelodnevna nastava je već druga priča.
    Mislim da ovdje miješamo kruške i jabuke... Osnovno obrazovanje je zakonska obveza, boravak nije. Roditelji su po zakonu dužni djecu slati u školu, a produženi boravak je stvar odabira. Mi smo odabrali boravak jer je alternativa puno gora - djeca bi bila sama doma ili bi imali stranu osobu da ih čuva. Dakle, glasam za boravak kao opciju za zaposlene roditelje. No, treba imati u vidu da se svako dijete ne može prilagoditi na takav ritam - nekima jednostavno ne odgovara (ali to je druga tema).

Što se tiče pitanja "boravak - do kada", meni bi odgovaralo da za četvrte razrede u školi bude osiguran RUČAK, a nakon toga neka djeca odu kući pisati zadaću. To mi se čini prihvatljivim prijelaznim periodom osamostaljivanja.

Da sada nemamo mogućnost boravka, morala bih platiti nekoga da mojoj djeci to osigura (a nemam baš previše pozitivnih iskustava s takvim osobama, još iz doba jaslica i vrtića). Za dijete od 10 godina već je manji problem, pa mi je teško iz ovih cipela govoriti što i kako dalje. Nadam se da će moji dječaci već biti dovoljno samostalni (radimo na tome) da si ugriju ručak i napišu zadaću u dobi od 10 godina, ali bilo bi mi drago da mogu taj ručak dobiti u školi. Vidjet ćemo....

Drugi razlozi za boravak - nisam jedina čije se radno vrijeme poklapa s radnim vremenom boravka. Mnogi roditelji vode djecu u dislocirane škole, pa im odgovara da ih dovode i odvode u periodu odlaska s posla. Nije to zamjena za roditeljski dom i put prema samostalnosti, ali mogu razumjeti motive zašto bi to ljudima odgovaralo.

I da - briga o djetetu nakon redovne nastave JEST odgovornost roditelja. To ne znači (i ne može biti) da roditelj mora biti fizički prisutan. Ne mora, a mnogi i ne mogu. Odabir boravka JEST oblik brige o djetetu.

Slažem se s tvrdnjom da mnoge škole nisu projektirane da zadovolje te uvjete (organizacija boravka) ali to nije problem škola. Već sam negdje napisala - to je stvar koju treba uzeti u obzir pri planiranju javnih potreba. I bez obzira kako dobro organizirali školski sustav, nema teorije da će to svima odgovarati. Uvijek će biti nezadovoljnika i u školama i među roditeljima. No, najlakše je prigovarati i kritizirati... Treba se zapitati što se objektivno može bolje učiniti i onda raditi na tome.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •