Mislim da ovdje miješamo kruške i jabuke... Osnovno obrazovanje je zakonska obveza, boravak nije. Roditelji su po zakonu dužni djecu slati u školu, a produženi boravak je stvar odabira. Mi smo odabrali boravak jer je alternativa puno gora - djeca bi bila sama doma ili bi imali stranu osobu da ih čuva. Dakle, glasam za boravak kao opciju za zaposlene roditelje. No, treba imati u vidu da se svako dijete ne može prilagoditi na takav ritam - nekima jednostavno ne odgovara (ali to je druga tema).no@ prvotno napisa
Što se tiče pitanja "boravak - do kada", meni bi odgovaralo da za četvrte razrede u školi bude osiguran RUČAK, a nakon toga neka djeca odu kući pisati zadaću. To mi se čini prihvatljivim prijelaznim periodom osamostaljivanja.
Da sada nemamo mogućnost boravka, morala bih platiti nekoga da mojoj djeci to osigura (a nemam baš previše pozitivnih iskustava s takvim osobama, još iz doba jaslica i vrtića). Za dijete od 10 godina već je manji problem, pa mi je teško iz ovih cipela govoriti što i kako dalje. Nadam se da će moji dječaci već biti dovoljno samostalni (radimo na tome) da si ugriju ručak i napišu zadaću u dobi od 10 godina, ali bilo bi mi drago da mogu taj ručak dobiti u školi. Vidjet ćemo....
Drugi razlozi za boravak - nisam jedina čije se radno vrijeme poklapa s radnim vremenom boravka. Mnogi roditelji vode djecu u dislocirane škole, pa im odgovara da ih dovode i odvode u periodu odlaska s posla. Nije to zamjena za roditeljski dom i put prema samostalnosti, ali mogu razumjeti motive zašto bi to ljudima odgovaralo.
I da - briga o djetetu nakon redovne nastave JEST odgovornost roditelja. To ne znači (i ne može biti) da roditelj mora biti fizički prisutan. Ne mora, a mnogi i ne mogu. Odabir boravka JEST oblik brige o djetetu.
Slažem se s tvrdnjom da mnoge škole nisu projektirane da zadovolje te uvjete (organizacija boravka) ali to nije problem škola. Već sam negdje napisala - to je stvar koju treba uzeti u obzir pri planiranju javnih potreba. I bez obzira kako dobro organizirali školski sustav, nema teorije da će to svima odgovarati. Uvijek će biti nezadovoljnika i u školama i među roditeljima. No, najlakše je prigovarati i kritizirati... Treba se zapitati što se objektivno može bolje učiniti i onda raditi na tome.

od aktivnosti učitelja PB pa do opreme učionica.
Odgovori s citatom