Svima nam je jako dobro poznato da psihicko stanje trudnice ima ogroman utjecaj na tijek trudnoce i zdravlje djeteta. Ipak, imam osjecaj da i mi same, a i profesionalci ukljuceni u prenatlnu skrb, u praksi dajemo puno premalo vaznosti tom faktoru. Osjecati se radosno, opusteno i sigurno tijekom trudnoce nesto je sto bi se valjda samo po sebi trebalo podrazumijevati, ali cini mi se da smo cesto daleko od toga. S jedne strane, tijekom trudnoce osjetlivije smo na neke nepovoljne aspekte suvremeng zivota, npr. neprirodno brzi ritam, obaveze, izoliranost i nedostatak potpore. S druge strane, imam osjecaj da sama prenatalna skrb u nekim slucajevima zapravo pogoduje stvaranju nesigurnosti i napetosti kod trudnice, olako poistovjecujuci zabrinutost (znaci stanja straha) s brigom.
Na jednom od mojih trudnickih pregleda ginekologica mi je preporucila Normabel zbog stezanja maternice (koja ja sama nisam uocila). Normabel (tj. apaurin) definitivno nije nesto sto bih olako unosila u svoje tijelo, pogotovo u trudnoci, ali bila sam zahvalna na toj preporuci jer mi je signalizirala da trebam zauzeti aktivan stav prema svom opustanju - bila sam sigurna da je nastaloj dijagnozi doprinjelo stanje napetosti u kojem sam bila. Umjesto da uzmem Normabel, stala sam malo na kocnicu i posvetila vise paznje sebi i svom tijelu. (Nekoliko puta tijekom dana prekinula bih sve aktivnosti, zauzela ugodan polozaj tijela, usmjerila paznju na disanje i, pomazuci se vizualizacijom, opustala dio po dio tijela tijekom svakog izdaha. Ojecala sam da mi se vraca samopouzdanje koje se prolazno bilo izgubilo.)
Koliko ste bile ili ste opustene tijekom trudnoce? Sto biste promijenile i na koji nacin biste promjenu postigle? Da li vam je profesionalna prenatalna skrb pomogla ili odmogla u stvaranju osjecaja opustenosti, sigurnosti i radosti tijekom trudnoce?
---
Napraviti trudnocu radosnim i opustenim iskustvom sigurno je jedna od najkorisnijih stvari koju mozemo svjesno uciniti za dobrobit same trudnoce. Mislim da necu pretjerati ako dodam da je to cesto puta bitnije nego napraviti / ne napravii odredeni pregled, prihvatiti ili ne UZV, pratiti rast trbuha ili prinos tezine, pa cak i osigurati si uvjete za donosenje informiranih izbora (opustenost i samopouzdanje preduvjet su za donosenje dobrih odluka i poteza).
Htjela bih pozvati sve aktualne i bivse trudnice da skupimo ideje i prijedloge usmjerene na njegovanje opustenosti i radosti tijekom trudnoce (u trudnoci nam je to posebno bitno, ali stecena iskustva mogu i inace biti od koristi)!
Evo jednog prijedloga:
U trenucima kad nas skrpa napetost, malodusnost ili naprosto "pad zivotne energije", gotovo je nemoguce dosjetiti se stvari koje bi nam pomogle. Zato je dobar trik imati jednostavan popis aktivnosti za koje znamo da nas opustaju/smiruju i istodobno energiziraju. Korisno je spisak napisati na mali komad papira koji je uvijek uz nas (u depu, novcaniku). Primjer liste moze ukljucivati:
a. prirediti si toplu kupku/tus
b. napraviti zustru/laganu/kratku/dugu (kako volite) setnju
c. pronaci neko mirno mjesto (za meditaciju, 5 minuta bivanja sa samim sobom, ili nasto trece)
d. poslusati najdrazu skladbu (ili pjevati/plesati uz najdrazi album)
e. nazvati najbolju prijateljicu
f. prisjetiti se najdraze pjesme/igre/prijatelja/kucnog ljubimca iz djetinjstva
g. organzirati si masazu
h. procitati inspirirajuci dio svoje najdraze knjige
i. posjetiti (mozda samo mentalno) mjesto za koje nas veze neka posebno lijepa uspomena
j. ...
Aktivnost birate ovisno o trenutnim sklonostima, ali i okolnostima, zato je dobro imati popis aktivnoti koje se mogu raditi u raznim situacijama (kod kuce, na poslu, u gradu, s djecom) i svakako barem jednu koja ne zahtjeva nista osim mentalnog napora (npr. f., i.).