Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: toplomjer u 100komadica....

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno toplomjer u 100komadica....

pomoc!!!!!!!!!!!!

nespretnim okolnostima nam se razbio toplomjer i naravno ziva se razletila svugdje...

a da bude stvar gora osim sto je jedan dio odletio na krevet jedan dobar dio je odletio medu HRPU igracaka...naravno usisala sam i sve dobro pregledala i probala pocistiti...

a sta sa onom zivom koja je mozda u igrackama a da ju nisam vidjela????????????
    jel opasno????

malena mi ima 4godine dali joj moze nauditi???????????????

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Živa je TOTALNO OPASNA!!! Kancerogena!!!

Obavezno baci sve na što sumnjaš da bi moglo imati i najmanji mrvičak žive.

Ako je nešto u igrači što nisi uspjela očistiti baci jer su živina isparavanja jako otrovna!!!

Fučkaš igračke, bitnije je vaše zdravlje!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mima, baš sam htjela staviti isti link

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ora po tome bi trebala baciti vecinu njenih igracaka jer imam osjecaj da je to svugdje...

mima hvala ti po ovome sto sam citala nije jako strasno jer se radi u malim kolicinama,posto sam glavninu usisala...

sad mi je bar malo lakse...
    samo imam jos jedno pitance malecka mi ima vodene kozice sto ako koji sitni komadc zive dode na ranicu?????????

grrrrr zasto ne izmisle toplomjere obicne bez zive...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Izmislili su, zovu se DIGITALNI

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ma znam....

ali pouzdaniji mi je ovaj obicni jos da nije unutra ziva...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ma joj pa ne bude letila po zraku da joj dođe na ranu.
    daj rađe zabrij da si sve usisala

ja sam isto pred tjedan dva razbila jedan baš pa sam gledala kako se kapljice žive "traže" međusobno, imaju tendenciju spojiti se. pa sam onda kad su se tako spojile to fino usisala i adios amigos. I ne razmišljamo o tome više

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se sjećam tog spajanja kapljica žive jer smo jednom razbili toplomjer kad sam bila dijete - baš mi je grozna bila ta živa, kao neki kukac iz svemira. No ne sjećam se da je mama radila od toga neku paniku a ona je ing. kemije pa bi valjda znala da je to jako opasno ??

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj lidać prvotno napisa
    ma znam....

istina, pouzdaniji su. ali kod mene u kuću Toliko sam ih porazbijala da je to nepojmljivo (zato vjerujem da ta količina žive nije pretjerano opasna, inače bih sigurno imala neke posljedice )

digitalni mi je sasvim u redu, meni nije bitno dal je temp. 37,6 ili 37,9...Meni je dovoljno da znam odokativno kolika je. ne zabrinjavam se previše

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

sun hvala na utjehi ali meni je najveci problem sto nisu na vidiku bile tj.mislim da glavnina je ali opet mi je osjecaj bio takav da je odletilo i u kutiju igracka...

ma joj ovih dana sam bas luda em mi malena napokon krenula u vrtic,uspijela se priviknut i da bi se malo prehladila,dosla i temperatura,dan nakon toga odjednom kozice,ja u panici...(sad je vec ok) u istom danu se i MM razbolio mene danas uhvatila uzasna prehlada i da bi nekako uspijela popiknuti i pasti (moguc lom noznog prsta) i za kraj zelim djetetu temp.izmjeriti i sve mo odleti...jojjjjj.........

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ma znam....

po čemu su pouzdaniji ??
    i zašto je to jako važno??

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

krampus --svako ima svoje razmisljanje a ja tako imam da mi je zelim znati tocnu temperaturu ...mislim da na to imam pravo...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ajmeeeeeeeeeeee sta sam ja napisala....

no dobro mislim da se zna sto sam htjela rec...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ajmeeeeeeeeeeee sta sam ja napisala....

no dobro mislim da se zna sto sam htjela rec...
    bez brige, shvatili smo

naravno da imaš pravo znati

A sada, lijepo se opusti, stavi hladni oblog na nogu, istu podigni negdje, uvali se u fotelju i uživaj

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

krampus --svako ima svoje razmisljanje a ja tako imam da mi je zelim znati tocnu temperaturu ...mislim da na to imam pravo...
    ???
    ajme,tko je rekao da nemaš zaboga..samo me zanimalo zašto upravo sa živinim koji se svagdje vani izbacuje..
    digitalac rijetko griješi, koristim ga godinama i nisam primjetila razliku, zato i pitam..

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ej NHF

ok ??

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Joj, sad si me sjetila šta sam ih porazbijala dok sam ležala u bolnici! Tko će u 5 ujutro budan mjeriti temperaturu?! Stvarno me više počelo i biti sramota

Kad smo kod digitalnog vs. Hg toplomjera- mi čak i za psa imamo digitalni Skroz mi je zgodno jer puno kraće treba ga držati. A i sa Hg topl. se uvijek pitam jesam li dovoljno dugo držala ili nisam?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo razbili bar 15 toplomjera. Skupiš i baciš, nitko dosad nije umro iako sumnjam da smo baš 100% svega skupili. ja uopće kao dijete nisam znala da je živa opasna pa sam razbijala namjerno toplomjere (mama zdravstveni radnik pa ih je imala more sinje), skupljala živu i igrala se s njom. Pa eto, ako ti je to utješno, jer nije mi se ništa dogodilo a satima sam se zabavljala s tim

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja sam jela glavice od šibica, i izgorene i neizgorene PA ŠTA MI FALI. (ako nekom bude trebalo). E da, u nedostatku bombona pocuclala bih slatki dio sa bakinih tableta za srce

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mima - ti to sad nas savjetuješ da možemo činiti isto ili?

Apropo živinih toplomjera, još malo pa ih nećete više moći kupiti pa ćemo bar od toga biti sigurniji. Ja mjerim digitalnim i sve 5.

Trina - to je toxic vaste i ne bi trebalo samo tako olako shvaćati bacanje takvog otpada. I to što ti se nije "ništa dogodilo" od igranja živom je i puka sreća ali i pitanje što se i kada može još iskomplicirati. Ne insinuiram ništa ali nije u redu da samo tako pričate kako je živa bezopasna.

Sad bi nam se trebala javiti "naša zelena"

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, slobodno možete, bezopasno je.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kao prvo, mislim da se mima šali
    kao drugo, nadam se da se i trina šali.

mama mi je kemičar, kad smo razbili toplomjer i nekakvom žicom (mislim bakrenom) skupili kuglice koje su se zalijepile na tu žicu, ona je to odnijela u zavod za javno zdravstvo. nije radila nikakvu paniku, jer za nju nema mjesta, ali nije se ni baš nonšalantno odnosila prema živi :/

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Živa je izuzetno opasna, stoga treba poslušati stručnjake kad savjetuju da starinske toplomjere držite podalje od djece!

Živa je toksična supstanca! Štetno djeluje na mozak, živčani sustav, bubrege i jetru. Utječe na osjetila opipa, okusa, vida, pa čak i kretanja. Trudna žena izložena živi može njen loš utjecaj prenijeti na plod. Djeca zaražena živom slabije su inteligencije, lošije čuju i slaba im je koordinacija pokreta.
    Sve ovo upučuje na pojačan oprez kod korištenja starinskih toplomjera, koje većina nas još uvijek nije zamijenila za digitalne.
    Ako smatrate da ste sigurni sa svojim staklenim toplomjerom ispunjenim živom, ipak budite na oprezu kad su djeca u pitanju. Čak i ako je samo napuknut, živa curi. Kod slomljenog toplomjera, živa koja je iscurila mora se odmah dobro očistiti jer ako ostane, ona ispari, ali zadržava se u zraku koji udišete u toj prostoriji gdje je prolivena. Čak i mala izloženost živi mora se ozbiljno shvatiti!
    Živine toplomjere ne bacajte u smeće jer će živa tako naći svoj put u zemlju i nastaviti zagađivati prirodu.
    Savjetujte se u lokalnim apotekama kako se pravilno riješiti starog toplomjera ili ga zamijeniti za digitalni.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa nisam se šalila, ja sam se stvarno tako igrala. Tiwi, hvala na lijepim željama , ali nekako računam ako mi se dosad nije ništa desilo da i neće. Naravno, ne preporučam ikome to đto sam radila ali sam htjela malo umanjiti paniku

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Ora prvotno napisa
    Živa je TOTALNO OPASNA!!! Kancerogena!!!

Obavezno baci sve na što sumnjaš da bi moglo imati i najmanji mrvičak žive.

Ako je nešto u igrači što nisi uspjela očistiti baci jer su živina isparavanja jako otrovna!!!

Fučkaš igračke, bitnije je vaše zdravlje!
    Meni se ista stvar desila prije nekih mjesec dana, pomela sam sve i još obrisala pod, sve bez panike, sad sam ovo citirano pročitala i srce mi iskočilo van, idem čitati dalje - neko dao link pa pisao o tome što je rekao profesor sa Zavoda za zdravstvo - pao mi kamen sa srca, mislim dobro - opasna je živa ali očito ne toliko i ne u toj količini i ak se normalno to očisti i adekvatno baci gdje treba nije toliki horor, nemojte plašiti ljude ak niste sigurni, mislim da taj profesor ipak više zna.
    Hvala na linku za tog profesora, smirio me...

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bio je jednom davno još jedan topic, ne mogu ga sada naći.
    Ugl. tamo sam pisala kako je S. kod dr. razbio toplomjer pod pazuhom (ona je htjela izmjeriti temp, on se nije dao, ugl. toplomjer puknuo i porezao ga).
    Tada sam bila jako zabrinuta, ali su me utješili da je opasna ako se udahne :?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nikako mi nije bila namjera bilo kakvo stvaranje panike, ali mi je namjera bila da takvim i sličnim situacijama treba pristupiti s određenom dozom opreza.

Dakle, prvo dobro pronaći sve kapljice, pokupiti ih i odnijeti u ljekarnu, zavod za javno zdravstvo ili u poduzeće koje se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada. Više puta dobro prozračiti prostoriju i, naravno ukoliko je moguće, nekoliko dana ne spavati u njoj...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Dakle, prvo dobro pronaći sve kapljice, pokupiti ih i odnijeti u ljekarnu, zavod za javno zdravstvo ili u poduzeće koje se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada. Više puta dobro prozračiti prostoriju i, naravno ukoliko je moguće, nekoliko dana ne spavati u njoj...
    Ja bih samo naglasila da sam mislila na ovo boldano kad sam rekla da se opasni otpad ne baca bezveze u kantu s običnim smećem.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Prije par tjedana završili s filipom (4g) na hitnoj. Razlog-odgrizao je vršak toplomjera, onu srebrnu kapicu, i komadiće odgriženog toplomjera izgrickao. Tek po zvuku krckanja shvatila sam čime se igrao u kupaoni. Dežurni liječnik, nakon konzultacije s nekim, ustvrdio da ako je i pojeo malu količinu, živa iz toplomjera nije toksična. Ali, svaki i najmanji ostatak žive na podu treba dobro pokupiti jer su njena isparavanja toksična.
    Tako da ispada da ju je bolje pojesti nego udahnuti

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj topluvodu prvotno napisa
    Dežurni liječnik, nakon konzultacije s nekim, ustvrdio da ako je i pojeo malu količinu, živa iz toplomjera nije toksična. Ali, svaki i najmanji ostatak žive na podu treba dobro pokupiti jer su njena isparavanja toksična.
    Tako da ispada da ju je bolje pojesti nego udahnuti
    Ne stigoh završiti maloprije post - upravo ovako i nama rekoše: progutana samo prođe kroz tijelo, ali su opasne živine pare ako se udišu

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Osobno ne bih riskirala, pogotovo nakon što mi je svekrvi, nakon što joj se razbio toplomjer i dio joj je završio na koži, na tom mjestu nastala maligna izraslina koju je morala operirati... da je baš slučajno ne znam, ali da bih riskirala ne bih.

A sada svatko po svom mišljenju.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Dilala ne plašim ljude, ali da bi tako olako shvatila kako je to mala količina pa nikome ništa, ne bih.
    Osobno bih napravila ono što sam napisala.
    Napisala sam što mislim, ali što je također potkrijepljeno riječima kompetentnijim ljudima od mene na tom području.

Ali ponovit ću se svatko radi kako misli da je najbolje i to poštujem.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

danas sam jos detaljnije sve pogledala istresla i procackala...nasla sam jos kuglica koje sam usisala i dobro proluftala ,nadam se da je to to iako malenu jos uvijek ne pustam na to mjesto...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam hoće li ti biti od pomoći ali, zlato pouzdano privlači i na sebe veže živu.
    poslije doduše ne izgleda baš bajno tj potrebno je takve predmete "kemijski" očistiti.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A mene zanima kako i s kojim digitalnim izmjeriti temp. ispod ruke?
    Mi smo ih dosad izmjenili cca 5-6 kom i nijedan nije pokazivao temp. istu kao živin, da ne pričam da su odstupanja znala biti i do 1.5 stupanj.
    Zanima me koje digitalne koristite i kako mjerite?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja imam i jeftni i skuplji a i onaj za u uho..svaki pokazuje dobro...
    onaj za uho imam ,doduše drugi već, ali 15 godina od prvog djeteta..

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kad se samo sjetim sebe ko klinke kad sam razbila toplomjer a baka mi je onda dala da se igram sa zivom! Bas mi je to bila fora, onak stisnes s prstom a ona se razleti u 100 malih kuglica, pa se nazad skupi u jednu veliku...
    Onda se valjda nije znalo da je ziva opasna, srecom, nije mi nista, al ja svom klincu sigurno nebi dala da se tako igra.
    Iako korisitmo i zivin i digitalac, jako, jako pazim.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Usisavanje zive nije bas idealno...tek onda cela prostorija bude puna isparenja. Ja sam do sada (a lomila sam toplomer vise puta) uvek skupljala kuglice pipetom iz npr. kapi za nos. Vrlo je efikasno i prakticno za odneti opasni otpad u apoteku.
    Poslednji put sam isprobala novi "trik"...aluminijumska folija. Folija se stavi na prosutu zivu (ja sam i tamo gde nisam videla nista a znala da bi moglo biti ostataka isto stavljala foliju) i posle hemijske reakcije zive i aluminijuma ostane samo sivi prah koji se pomete i problem resen .
    To je bio moj poslednji zivin toplomer. Od tada kosristimo samo digitalni. Pokazuje sasvim drugacije vrednosti od zivinog, npr. Mishicina normalna temperatura na njemu je oko 35 :? ali od kada to znam, sasvim mi je pouzdan, odnosno vec na 36-37 znam da se sprema bolestina.

Melisa27a

Početno

Ja sam nedavno išla u apoteku kupiti toplomjer, i kaže mi žena da imaju živin toplomjer i punjeni alkoholom. Naravno da je taj sa alkohol sigurniji za djete. Radi na istom princiou kao i sa živom (čak i potpuno isto izgleda, ko ne zna nemože ni vidjeti razliku). Kao objasnila mi je da bi to trebalo zamjeniti živine. Pouzdanost - ista, a i cjena je tu negdje. Za sad funkcionira odlično.
    I mi imamo digitalni ali mi kaže pedijatrica da su ovi na živu/alkohol pouzdaniji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •