Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Vrtić s 3 godine ili kasnije

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Vrtić s 3 godine ili kasnije

Zanimaju me iskustva mama čija su djeca krenula u vrtić prvi put tek s 3 godine, ili kasnije (a do tada su ih čuvali mama, tata, baka deda, čuvalica,...).
    1. Kako je tekla adaptacija?
    2. Da li smatrate da li su se teže prilagodila od djece koja idu ranije u vrtić?
    3. Prednosti/nedostaci?
    4. Savjeti?
    5. Općenito, da li vam se to sad čini kao pametno rješenje (što su krenuli kasnije) ili ne?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Vrtić s 3 godine ili kasnije

1. Kako je tekla adaptacija?2. Smatrate li da su se teže prilagodila od djece koja idu ranije u vrtić?
    M je tri pune godine bila sa mnom. S tri godine i 2 tjedna krenula je u vrtić. U početku je bila po par sati, pa smo to polako povećavali.
    Prvih dana je utrčavala u vrtić, jedva je čekala da bude s djecom, e onda je nastala mala kriza koja nije bila tako strašna. Tužna faca, par suza, koje su nestajale čim bih ja otišla. Nisam se s njom dugo pozdravljala, rekla sam joj da ću doći po nju nakon ručka (spavanja), pusa, bok. I ne okreći se, sine!
    To je trajalo dva dana i nakon toga više nikakvih problema. Taj prelazak u vrtić uopće nam nije bio stresan i problematičan iako su neki u okolini rekli da će bti problema jer sam ja s njom bila doma.

3. Prednosti/nedostaci?
    U našem slučaju nedostataka nema. Izbjegli smo jaslice, a i u svoje prve tri imala je sve ono najvažnije: mamu.

4. Savjeti? 5. Općenito, čini li vam se to sad kao pametno rješenje (što su krenuli kasnije) ili ne?
    Nisam se uopće opterećivala odlaskom u vrtić. Nisam se uopće pitala kako ćemo mi to. Iako smo mi stalno bili vani, na igralištu, u društvu druge djece, dani su nam bili raznoliki i puni aktivnosti, ona kao da je jedva čekala da prhne iz gnijezda.
    Bitno je da dijete ne vidi da je roditelj opterećen ili zabrinut oko odlaska u vrtić. Oni to sve vide i tada nastanu problemi.
    Mislim da smo postupili najbolje za nju, njoj je 3. baš bila prekretnica, ali treba pratii dijete, možda nisu svi spremni s tri godine.
    I s drugim djetetom mislimo napraviti isto (ali po njemu, mislim da će on htjeti i prije u vrtić).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dosta tesko, ali vjerujem da bi bilo puno gore da sam ju ranije upisala u vrtić.
    također, mislim da teska adaptacija kod nje nema veze s dobi u kojoj je krenula u vrtić, nego s njeni karakterom

2. Da li smatrate da li su se teže prilagodila od djece koja idu ranije u vrtić?
    Jesenas smo pokušali mlađu kćer upisati u jaslice te smo u vrijeme adaptacije boravili u vrtiću - to je bilo prestrašno, dječje suze i neshvaćanje, totalni šok i izgubljenost - izgledalo je puno puno gore nego adaptacija u vrtićkoj dobi kojoj sam prisustvovala kad se zara upisala u vrtić.

3. Prednosti/nedostaci?
    Nedostataka nema. Prednosti: dijete je barem prve 3 godine boravilo van institucije, u svakodnevnom kontaktu jedan na jedan

4. Savjeti?
    Ne znam što te konkretno zanima

5. Općenito, da li vam se to sad čini kao pametno rješenje (što su krenuli kasnije) ili ne?
    Da.
    A još više nakon iskustva mlađe kćeri s jaslicama - odnosno našeg odustajanja od jaslica i pronalaženja tete čuvalice barem do njene 2.5 godine, ako ne i duže

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo sam zaboravila komentirati:
    I s drugim djetetom mislimo napraviti isto (ali po njemu, mislim da će on htjeti i prije u vrtić).
    tako se i nama činilo s drugim djetetom.
    kako je svaki dan pohodila vrtić prateći stariju sestru i naprosto uživala gledajući djecu i tete u igri, te samostalno ulazila u sestrinu grupu želeći tamo ostati, činilo nam se da vapi za jaslicama i zato smo i pokušali s tim
    ali bili smo totalno u krivu
    potpuni fijasko

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala cure na odgovorima, ako ima još netko iskustva, samo pišite. Ovo što Lutonjica ti opisuješ, totalni fijasko s mlađom i jaslicama, to vidim da bi i mi doživjeli. On definitivno nije u fazi u kojoj bi bez večih problema prihvatio vrtić. Za sad ga čuva baka, doma (u istoj smo kući) s još dvoje nećaka (koje obožava - isto smo u istoj kući), znači jedina promjena je što mame nema doma. Jede istu hranu, spava u našem krevetu, budi se kad sam poželi,... pa opet i nakon što več 7 mjeseci radim imamo teže dane (kao da ponovno prolazimo adaptaciju).
    Za sad ga vjerojatno mislim nakon 3. godine dati u vrtić, naravno kad mi se učini da je spreman, budemo probali. I molim Boga da nam baki da zdravlja, volje i snage da ga još čuva.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moja kćer je krenula u vrtić s 2,5 godine. Nikakvih problema nije bilo, adaptacije je protekla super. Tek nakon nekoliko mjeseci, baš kad sam se zaposlila onda su počele "krize" - trčanja i plakanje za mnom dok sam ju ostavljala u vrtiću ... to je bilo prestrašno. Ali i to je opet prošlo.
    Malog čuvaju baka i deda, za sada. U drugom mjestu, 20 km udaljenom. I za sada su svi zadovoljni, ali sam i svjesna da oni neće još dugo moći držat korak s njim, a i da će se on zaželjeti društva vršnjaka (dobro, igra se u ulici sa djecom različite dobi, pa i njegove, ali opet...) Mene najviše muči da ću ga morat ostavljat u vrtiću već u 6,30 ujutro i mm će ga tek moći pokupiti u 15,40 iz vrtića. To mi je jaaako dugo. I nemamo mogućnosti kod adaptacije biti dostupni non stop, možda 2 tjedna, a to je jako malo vremena. I kad iskrsne eventualno neki problem morat ćemo trčat s posla jer nemamo nikog u blizini kome bi ga mogli povjeriti. A najgore je da tamo radi jedna odgajateljica s kojom smo imali problema, koja uopće nije za taj posao, al eto, još uvijek radi, ali to je opet druga tema.
    Uglavnom, nema idealne dobi za vrtić. Ja znam da se puno djece odlično prilagodilo u dobi od 1 godine u vrtić, a znam puno djece koja se puno teže prilagodila u dobi od 3,4,ili 5 godina. Sve je relativno. Moje osobno mišljenje je da ako postoji mogućnost, da dijete ne davat prije 3. god. u vrtić. Zašto sam točno tog mišljenja - ne znam, možda jer onda najčešće nema pelenu, može se verbalno dobro izraziti, traži društvo vršnjaka i nije više apsolutno fiksiran na mamu i tatu.... ne znam. Meni je drago da moj sin još ne ide, ali ćemo uskoro počet razmišljat o opciji da će ipak poslije Nove godine krenuti u vrtić.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A znaš i sama smajlić, ali za druge, meni je kuća 100 metara od posla, a vrtić i škola je preko puta. Radim od 7 do 3, pa bi ga vodili malo prije 7, a poslije bi ga se moglo i ranije pokupiti, to nije problem. Stvarno logistika kod nas nije problem. I sad kad ga baka čuva, ona obavlja neke pretrage, pa sam evo i danas u pola 10 odjurila doma, čuvala svo troje i u 11 sam več bila na poslu. Da ne govorim da sad 10 radnih dana radim do pola 3 (razliku od 1 dana ću koristiti GO), jer mi mama ide na terapije, pa da preuzmem djecu na vrijeme. Uglavnom i sad sam "logistički" rastegnuta. Hvala Bogu da na poslu za sad to sve toleriraju, jer bez njihove podrške nebi išlo.
    I dalje me zanimaju iskustva mama kako su to sve dječica prihvatila,...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

TI imaš veliku sreću. Mi nažalost ne.ja svoju djecu ne vidim od 6 ujutro do pola 5 i to mi je užasno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma znam ja to. Stvarno imam ogromnu sreću i zato ovaj posao ne bih mijenjala za ništa, bez obzira na malu plaću. Moje slobodno vrijeme mi nitko ne može platiti. Ponekad mi se čini, jer jurim svaki dan doma na gablec, pa nahranim malenog, baka odahne,..., pa jurim nazad na posao, pa jurim u 3 doma, jer ga baka uspavljuje tako da taman zaspi, ja preuzmem malenog, onda baka uspavljuje nećaka,... da bi bilo lakše da ga u 7 ostavim u vrtići i u 3 ga pokupim i to je to. Jer ovako ponekad imamo dupla pozdravljanja, rastanke,... Ali poznavajući sebe, kad bi on u jutro zaplakao da ne želi u vrtić srce bi mi se slomilo (kao što se i svim mamama lomi). Ali evo, ipak razmišljam o vrtiću negdje nakon 3. godine i trebam savjete i iskustva.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

uh,a što gubimo,a što dobijemo ako ne ide u vrtić
    ima odličnu čuvalicu,uključen je u grupe s djecom,igraonica, engleski, otvoren je, voli djecu, komunikativan
    ali jako zahttjevan, traži,pita i nije omiljen u vrtićkom sustavu

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: Vrtić s 3 godine ili kasnije

-adaptacija je tekla da bolje nije mogla,dva dana je malo zaplakao,doslovno 5 sekundi i to je to!

-uopće ne. Bio je samnom do 3 i pol i to 7/24 i imam feeling da je jedva dočekao svoju ekipu,i sad savršeno funkcioniraju.

3. Prednosti/nedostaci?

-tu mogu samo Matildu potpisati. Apsolutno bez nedostataka,i sve je išlo onako kako sam i zamislila.

4. Savjeti?

-ne znam točno kakav savjet osim da mi se čini idealno što je baš sa 3 i pol krenuo u vrtić

-najpametnije

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •