Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 136

Thread: Kolac od mrkve

  1. #1
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default Kolac od mrkve

    Pretraznik mi ne izbacuje da tema postoji,pa evo

    1/2 kg mrkve naribati
    4 cijela jaja
    2 case od jogurta brasna
    2 case od jogurta secera
    1 casa od jogurta ulja
    malo cimeta(ja stavim jednu malu kavenu zlicicu)
    2 praska za pecivo
    to sve izmiksati

    namastiti i pobrasniti protvan
    kad se ohladi staviti glazuru od cokolade

    izvrstan je,socan mljac
    jedina tlaka je izribat pol kg mrkve al ja uposlim MM
    dobar tek

  2. #2
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default


    Na prvu sam izracunala da mi za ovaj kolas treba 5 jogurta.

  3. #3

    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    460

    Default

    što ne ide na to glazura od sira?

  4. #4
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    U mom receptu ne.Tako moja mama godinama radi pa eto i ja.

  5. #5
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Joj što volim recepte za jeftine kolače...

    Hoćeš dati recept i za svoju glazuru?

    I da li mi možeš nekom usporedbom približiti okus mrkvastog kolača?

  6. #6
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    ovo mi je jedan od omiljenijih kolača. radim ga po sličnom receptu.

    ne stavljam nikakvu glazuru, jednostavno mi nije potrebna

    može se jesti sa šlagom, ili sa sladoledom, ili sa svježim sirom ili sam (meni omiljena verzija).



    kakav je okus? kao biskvit s mrkvom JAKO puno ovisi o tome kakva je mrkva. najbolje je s mladom, onda je slatkasto i prefino 8)

  7. #7
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Hoćeš dati recept i za svoju glazuru?
    I da li mi možeš nekom usporedbom približiti okus mrkvastog kolača?
    Glazura,nista specijalno.U malo tople vode otopim 10 dk cokolade,ocijedim vodu,margarina po zelji i potrebi i to je to.
    A okus...kako kaze puntica, kao biskvit s mrkvom
    Meni osobno je jako fini zato sto je socan a bez nekakvih krema.

  8. #8
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by Lapis
    što ne ide na to glazura od sira?
    A ovo kako ide?

    Probat ću ga sutra napraviti, ali mislim da će biti bez glazure od čokolade, možda od sira?

  9. #9
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default Re: Kolac od mrkve

    Quote Originally Posted by tamaris
    to sve izmiksati
    Mikserom ili ne treba?

    I da, koliki kalup treba biti. Može li onaj standardni 25-26cm s tim da nije moj puno "visok"?

  10. #10
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    Da, ja to mikserom, ipak treba ona jaja dobro razmutiti.
    Isla sam mjeriti moj protvan 8)
    37x23 cm,visok 5 cm
    Kad se ispece ostane jedno 1-1,5 cm do gornjeg ruba protvana.
    Za glazuru od sira ti ne znam reci kako ide,mozda se jave cure koje znaju.

  11. #11
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Sad ću zvučati kao neka iz pećine: ali, cure, jel to stvarno fino?
    Mislim,jel se taj okus sviđa većini ili ..?
    Nisam nikad probala, a bojim se da će mi trud biti uzaludan.. :/
    Nemojte me sad kamenjem..

  12. #12
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by rosa
    Sad ću zvučati kao neka iz pećine: ali, cure, jel to stvarno fino?
    Mislim,jel se taj okus sviđa većini ili ..?
    Nisam nikad probala, a bojim se da će mi trud biti uzaludan.. :/
    Nemojte me sad kamenjem..
    I mene ovo zanima!
    A meni sutra dolazi tetka koja jako voli kritikovati, a ove sastojke jedino imam za neki kolač, a za ostale nemam para tako da... uh...imat ću garant noćne more, tj. meni je najbitinije da se MENI svidi...
    Jer sam sa Rodom otkrila kolače i ipak mogu za manje para jesti slatko koje se meni sviđa i da znam šta je unutra....iako još uvijek volim one kupovne slatkiše...

  13. #13
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by tamaris
    Da, ja to mikserom, ipak treba ona jaja dobro razmutiti.
    Isla sam mjeriti moj protvan 8)
    37x23 cm,visok 5 cm
    Kad se ispece ostane jedno 1-1,5 cm do gornjeg ruba protvana.
    Za glazuru od sira ti ne znam reci kako ide,mozda se jave cure koje znaju.
    Hvala! Zapisat ću mjere i tražiti nešto slično u svom ormaru

    Pa mogu se jaja i tijesto jako dobro izmutiti sa onom žicom - koja se koristila prije miksera
    Mikser znači - i da li se moraju posebno miksati jaja, tj. bjelance od žumanca ili sve zajedno?

  14. #14
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    Quote Originally Posted by rosa
    Sad ću zvučati kao neka iz pećine: ali, cure, jel to stvarno fino?
    Mislim,jel se taj okus sviđa većini ili ..?
    Nisam nikad probala, a bojim se da će mi trud biti uzaludan.. :/
    Nemojte me sad kamenjem..
    umrla sam od smijeha
    gle,ko god je kod mene probao kolac odusevio se i nitko ne vjeruje da ima mrkve u njemu,nema ti druge nego da probas
    i ne brini,nemam kamenja pri ruci

    Maslačkica znam za onu zicu al ti je ja nemam tak da kod mene samo mikser radi 8)
    da, jaja sve zajedno ne trebas odvajati
    a tetku ako bude kritizirala....posalji u slasticarnu

  15. #15
    bzara's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    1,511

    Default

    kolač je
    večeras sam ga išla raditi, i kaže MM : jedeš kolač, nemaš osjećaj da jedeš slatko, a prefino je... nadam se da ste skužili šta je pjesnik htio reći!
    odličan je! uopće se ne osjeća mrkva, više neka kombinacija cimeta s nečim aromatičnim, što da ne znam da je mrkva unutra ne bi nikada rekla!

  16. #16
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    Opisala si ga bolje nego ja :D
    Bas mi je drago da si zadovoljna, za hrabrost

  17. #17

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Koliko dugo pečeš i na koliko stupnjeva?

  18. #18
    bzara's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    1,511

    Default

    ja sam ga pekla na 175-180, nekih 20-25 min, mislim!
    brzo bude gotov!

    tamaris, i MM i ja obožavamo isprobavati nove okuse! drago mi je da je i on takav, otvoren za sve! taj sve voli i sve će probati!
    kolač je stvarno super! nisam stavljala čokoladu gore, ali budem drugi puta! makar je meni i ovako odličan!

  19. #19
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Glazura od sira:
    22.5 (stvarno, takav je recept) dag krem sira (abc ili Philadelphya)
    10 dag šećera u prahu (u originalu 22.5, al to je odvratno slatko)
    5 dag maslaca
    aroma vanilije (ja ne stavljam)

    Smiksate i premažete u tankom sloju. Koji put napravim malo veću količinu, ovo je za na knap namazat tanki sloj u međusloj torte, na vrh i okolo.

    Moj recept za tortu nije isti, ali mislim da je dosta sličan. To nam je redovito rođendanska torta. Moji dečki je jako vole, a i druga djeca je obično rado pojedu. Tajimo im da je od mrkve .

  20. #20
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    I ako a zakaj slučajno čita, neka zabilježi da sam stavila recept na Recepte!

  21. #21
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Kolač sam napravila i nisam ga probala suhog nego sam ga dalje trackala i mackala i to: pekmezom između, pa onda stavila od sira premaz. Kada se ohladio bio je super, ali presladak radi malo debljeg sloja marmelade, ne pekmeza.
    Uskoro ću napraviti novi i zaliti ga čokoladom ili samo šećerom.

    Inače - preporučujem!

  22. #22
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,979

    Default

    Ja pravim Švicarsku tortu od mrkve

    7 žutanjaka
    300 g šećera
    malo soli, samljevenog cimeta i klinčića u prahu
    2 žlice trešnjevače(to nemam i nestavljam)
    200 g sitno ribane mrkve
    po 120 g oljuštenih samljevenih badema i lješnjaka
    50 g krušnih mrvica, 50 g oštrog brašna
    1 žlica praška za pecivo
    5 bjelanjaka
    Umutit žutanjke, 200 g šećera, sol, cimet, klinčiće i trešnjevaču. Umiješati mrkvu, bademe, lješnjake i mrvice, te prosijano brašno i PP. Napraviti čvrsti snjieg od bjeljanjaka s preostalim šećerom, pa ga oprezno umiješati u tijesto. Izliti u kalup namazan maslacem, izravnati mu površinu i staviti peći. Pećnicu treba naravno ugrijat na 190, peče se 45-55 min.
    Je malo kompliciranija nego kolač ali prefina je. Po mogućnosti neka odleži dva dna prije serviranja.
    Umalo zaboravih, po orginalu ide ocaklina od šećer u prahu sa limunovim sokom i trešnjevačom ali meni je to preslatko, mislim da je dovoljno malo poštaubati

  23. #23
    BebaBeba's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Mali Lošinj
    Posts
    1,859

    Default

    joj tamaris ja prvi put u zivotu to danas radila i probala, issss kako je to finoooo!!!!

    hvala za recept!!

  24. #24
    AndrejaMa's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sesv. Kraljevec
    Posts
    2,199

    Default

    a ako dodate još i malo kore od naranče ili sok od naranče.....

    moram provjeriti svoj recept kod kuće, je li isti ili sličan, ali nisam ga dugo radila. Dobra ideja.

  25. #25
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Ma , idem sutra po tu mrkvu više!!

  26. #26
    bzara's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    1,511

    Default

    Quote Originally Posted by AndrejaMa
    a ako dodate još i malo kore od naranče ili sok od naranče.....
    uuu, ovo mi se jako sviđa! jedva čekam probati! moram probati i staviti glazuru od čokolade!

  27. #27
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Quote Originally Posted by bzara
    Quote Originally Posted by AndrejaMa
    a ako dodate još i malo kore od naranče ili sok od naranče.....
    uuu, ovo mi se jako sviđa! jedva čekam probati! moram probati i staviti glazuru od čokolade!
    I malo brusnica, pa i malo müsla, pogotovo onih u kojima ima čokolade

  28. #28

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Sutra ovo pravim i bolje vam je da bude dobro jer je u nedjelju Uskrs a sutra zadnji radni dan

    Mislim da ću filovat sa sirom..našla neki recept na coolinarici..ako ga nađem opet

    P.S.na jednom mjestu u ST služe po paprenoj cijeni tortu od mrkve i genijalna je...

  29. #29

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Evo se peče, stavila sam unutra malo zapršenih sjeckanih bajama i malo sjeckanih oraha a dodala sam i malo mljevenog klinčića..
    Super izgleda a ostatak izvještaja jaim naknadno...

    E da, i radila sam sa smeđim šećerom, integralnim brašnom i crnim brašnm i dodala malo zobenih

  30. #30

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    neopisivo ukusno i vrlo vrlo slično torti za koju po šniti traže 14 kuna u ST

  31. #31
    bzara's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    1,511

    Default

    Quote Originally Posted by bzara
    Quote Originally Posted by AndrejaMa
    a ako dodate još i malo kore od naranče ili sok od naranče.....
    uuu, ovo mi se jako sviđa! jedva čekam probati! moram probati i staviti glazuru od čokolade!
    mislila sam da je ono bilo fino, a ova kombinacija je savršena!
    moji su svi oduševljeni! odlično!

  32. #32
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by AndrejaMa
    a ako dodate još i malo kore od naranče ili sok od naranče.....
    U kolač ili čokoladu?
    I zobene pahuljice si stavila Krampus? Ja imam mix, može li to?

  33. #33

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Sretan Uskrs

    Jesam obične zobene i kolač je svejedno izvrstan, ne znam za mix.

  34. #34
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja sam radila tortu od mrkve za danas, super je, jedino mrvicu manje šećera ne bi bilo loše.

    Ide 6 žutanjaka + 150 grama smeđeg šećera, doda se u to 300 grama naribane mrkve i 250 grama lješnjaka prethodno poprženih pa samljevenih + 50 grama mljevenih badema, 50 grama brašna, 50 grama mrvica i 1.5 žličica praška za pecivo, te snijeg od 6 bjelanjaka sa 100 gr šećera (mislim da se taj šećer može i izostaviti). Peče se na 180 oko 50 minuta. Onda se može namazati marmeladom i preliti glazurom - ja sam stavila glazuru od bijele čokolade. Jede se sa šlagom.

  35. #35
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Danas sam ga opet pravila i bio je mljac!
    Dodala sam: grožđice, sok narandže (mislim da je bio nepotreban), mix pahuljice i posula sam ga gore šećerom u prahu...
    Meni je bio za oblizati!

  36. #36
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    pravila. smanjila sam šećer na 1 čašu, dodala mrvicu đumbira u prahu i pimenta.
    prerezala pa premazala marmeladom koja je pomiješana sa malo soka od limuna i stavila glazuru od čokolade.
    e da, stavila sam i malo maslaca od badema.
    fino...

  37. #37

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    veseli Baltazargrad
    Posts
    1,559

    Default

    ja sam umjesto šećera stavila ječmeni slad....jako fino.

  38. #38
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    auuu...kolko varijacija na temu

  39. #39
    mrkvica05's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    916

    Default

    upravo sam danas napravila ovaj kolač prema prvom receptu, zbilja je fin. mrkva se uopće ne osjeti. drugi put ću staviti samo malo manje cukra.
    čak je i princeza rekla da je fin!

  40. #40
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    i ja sam danas radila ovaj kolac - zaista je fantastican i brzo se napravi. Jedino sto se kod mene pekao 50 min na 180, valjda ovisi u pecnici.

    stvarno odlican recept. e da, radila sam ga u okruglom kalupu za torte...
    mljac

  41. #41
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Jedino sto se kod mene pekao 50 min na 180
    Ja ga isto moram peći tako dugo...

  42. #42

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    veseli Baltazargrad
    Posts
    1,559

    Default

    tamaris najjednostavnije stvari su ponekada i najbolje!
    mi smo našu tortu smazali u par dana.....njami!

  43. #43
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by stellita
    tamaris najjednostavnije stvari su ponekada i najbolje!
    mi smo našu tortu smazali u par dana.....njami!
    :?
    :shock:

  44. #44
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Quote Originally Posted by stellita
    tamaris najjednostavnije stvari su ponekada i najbolje!
    mi smo našu tortu smazali u par dana.....njami!
    :?
    :shock:

    kod nas izdrzi par sati 8)

  45. #45

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    veseli Baltazargrad
    Posts
    1,559

    Default

    tamaris pitanje je vremena kada će i kod nas tako biti
    recesija i to...

  46. #46

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,405

    Default

    Taman sam htjela napisati da sam i ja prvi put radila kolac od mrkve prema receptu od tamaris, kad vidim da sam u stvari radila prema ovom receptu:

    Quote Originally Posted by ASTRA
    500 g mrkve
    250 g maslaca ili šalica ulja
    200 g šećera
    4 jaja
    250 g brašna
    1 prašak za p
    malo sjeckanih prženih lješnjaka ili oraha

    pomiješati maslac sa šećerom, postupno dodati jaja, naribanu mrkvu i brašno s praškom, na kraju umiješati lješnjake

    peći na 180 oko pola sata

    malo ohlađeno premazati pekmezom i preliti čokoladnom glazurom
    Obzirom da se recepti razlikuju samo u detaljima i da u svakom slucaju govorimo o kolacu od mrkva, ja bih ga kao takvog zeljela pohvaliti i reci da sam u njemu nasla odlicnu ideju za kolac kada mi dosadi raditi hola kocke.

  47. #47

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Tamaris hvala, hvala za ovaj superfini, jednostavni i perfektni kolač!

    Ja sam umjesto cimeta stavila onu mješavinu za medenjake - ma prefino, dijete je odusevljeno!

    Hvala još jednom

  48. #48

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Samo htjedoh reci da sam stavila samo 1 salicu secera (smedjega) i putar umjesto ulja.

  49. #49
    tamaris's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    181

    Default

    Quote Originally Posted by Blazenka
    Tamaris hvala, hvala za ovaj superfini, jednostavni i perfektni kolač!

    Ja sam umjesto cimeta stavila onu mješavinu za medenjake - ma prefino, dijete je odusevljeno!

    Hvala još jednom
    Bas mi je drago da si zadovoljna

  50. #50

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Ljudi moji...mi ćemo doma postati narančastih noseva kao mala djeca kad počnu jesti mrkvu ...ovo je fenomenalno...
    Čak i MM riba mrkvu i sjecka orahe BEZ RIJEČI ejjjj....

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •