Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 65

Tema: Ja bih htjela da soda i ocat bolje čiste... ali...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Ja bih htjela da soda i ocat bolje čiste... ali...

Nisam nikako fan kemijskih sredstava, ali nakon eksperimentiranja sa sodom, octom i eteričnim uljima kuća mi je bila vrlo šareno sjajna, onako kao lokve vode u koje kapne benzin :/
    Prije neki dan sam ostala bez neke kemije za pod, i oprala sam octom s vodom i čajevcem... UŽAS :/
    Isto tako tu i tamo pokušam oprati štednjak octom i sodom bikarbonom - nula učinka, samo razmazujem masnoću lijevo i desno...
    Jedino što mi soda dobro radi je da savršeno izglanca inox mikrovalnu, radnu plohu i okolo sudopera.
    Sve ostalo - samo kemija...
    kak vi to radite, u čemu je tajna?

ps Ne isključujem mogućnost da smo ekstra prasci, pa nam zato i treba nešto ubitačno :/

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ifi, dijelim tvoje mišljenje i problem.
    Zanima me isto.

Kad sam npr. ribala kupaonicu sa sodom i octom - ništa, sve ostalo "masno" :/

Hajde, koji je tajno omjer?
    Tko koristi i zna?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

tajno = tajni

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: Ja bih htjela da soda i ocat bolje čiste... ali...

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    ps Ne isključujem mogućnost da smo ekstra prasci, pa nam zato i treba nešto ubitačno :/
    i mi smo isto takvi

ali navedeni sastojci nam služe sasvim dobro :/

štednjak perem mokrom krpom od mikorvlakana (samo s mlakom vodom). poslije prođem istom tom krpom ali namočenu u vodu s octom.

pod perem vodom, onom nekom krpom za pod. čajevac ne koristim jer osanu masne fleke, uostalom ulje nije topivo u vodi pa ostane ne površini i pokupim ga prvim umakanjem krpe :/ To mi je bezveze.

wc čistim deterdđentom za veš (po receptu Zorane, mislim). stavim navečer žličicu u školjku, ujutro istrljam i to je to. očisti a ne smrdi.

znači, kod mene je glavna topla voda, ostalo su pomoćna sredstva.

ponekad, kad me uhvati žuta minuta, sve operem onim univerzalnim frosch deterdžentom (imam istu bocu već dvije godine i još je napola puna...toliko o mojim žutim minutama )

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ulje nije topivo u vodi, pa ti vjerojatno zato ostaju masne fleke. to je samo moja pretpostavka, ima ovdje ljudi koji se daleko bolje u to razumiju.
    Ja koristim:
    - za sudoper, šparet i kuhinjske plohe - alkoholni ocat i isperem vodom
    - za pločice - 1/2 alkoholni ocat, 1/2 topla voda
    - za parkete - topla voda + par kapi et. ulja lavande (da, vide se masne flekice dok je pod mokar, ali kad se osuši više ne)
    - za wc - tu sam još uvijek vjerna kemiji
    - za mikrovalnu - sok 1/2 limuna u posudicu , na najjaču temperaturu cca 5 min, poslije samo prebrišem krpom
    - daska wc-a, četka za wc -voda, ocat + et. ulje čajevca

1/2 voda + 1/2 ocat + 10 kapi čajevca uvijek imam izmješano u boci sa špricom - za sve i svašta - od pulta u kuhinji do tute.

sad se ne mogu više sjetiti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja perem onim eko-spužvicama iz DM-a, uz njih je dosta samo malo vode za jako tvrdokornu masnoću (malo octa ili limuna je bonus).

Parkete još uvijek kemijom, iako bi vjerojatno neko jestivo ulje dobro izgledalo kao politura :?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cijelu kuhinju savršeno dobro operem najobicnijim detergentom za suđe.
    (njih reklamiraju da otapaju masnoću na suđu )

ok, to nije skroz prirodno, ali je daleko manje toksično i agresivno od cilit benga i kompanije.

likvi na spužvicu, i štednjak se blista

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Kapric prvotno napisa
    Ja perem onim eko-spužvicama iz DM-a :?

koje su to?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ako et ulje staviš u praznu kantu pa onda napuniš vodom jakom mlazom iz tuša, neće ostati samo par kapi na površini, već će izgledati onako jušno.... nije to prava emulzija, ali je bitno bolje....
    Mi taj "proces" koristimo i kad punimo kadu za J.... jedino prvo stavim malo vode, pa onda maslinovo ulje pa onda jak mlaz iz tuša..... stvarno izgleda kao da se kupa u juhi
    Ako prvo stavim maslinovo u kadu pa onda jak mlaz vode, dosta je kada klizava po dnu pa J ne može sjediti normalno (zato prvo malo vode, pa maslinovo pa jaki mlaz)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eterična ulja dobro je prvo otopiti u octu ili soli
    tako nema efekta benzina

ja neznam, no, meni ništa tako dobro ne opere sudoper i pločice kao ocat
    no, nisam puritanka tako da ponekad koristim i frosh ili denkmit proizvode

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam gledala na odredu za čistoću
    da se u ocat uspe krupna sol i da se spužvom grabi ta sol
    i tako čiste sanitarije
    navodno je jako uspješno....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mi sve po kuhinji uglavnom ocistimo deterdzentom za sudje, eventualno malo onog mlijeka za ciscenje iz dm-a. (tipa cif, arf itd.)
    Pod peremo starim rucnikom umocenim u malo topliju vodu, ako je nesto masno ili dosta prljavo onda samo kap-dvije deterdzenta za sudje i bude super. Poslije toga operem pod jos jednom-dvaput samo vodom, da se isperu ostaci. (medjutim, mi peremo pod skoro svaku vecer pa je najcesce voda dovoljna)
    Za sanitarije su ocat, soda ili limunska kiselina super. Nema nikakve posebne tajne, jednostavno se fino ocisti. Ako ne koristimo to, onda opet ono mlijeko iz dm-a. (vise ne stavljam deterdzent u wc jer kupujem one ekoloske, a te mi je zao sipati u solju )
    Prozore peremo octom i carobnom krpom iz dm-a.
    Ustvari, te krpe od mikrovlakana su i meni genijalne. Npr. neke staklene povrsine se daju savrseno ocistiti samo vodom i tom krpom.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    ja sam gledala na odredu za čistoću
    da se u ocat uspe krupna sol i da se spužvom grabi ta sol
    i tako čiste sanitarije
    navodno je jako uspješno....
    a kad su s litrom coca cole oprale dugogodisnji kamenac bez imalo ribanja?
    bilo mi po stoti put u životu drago što ne pijem tu kemiju

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a meni eto drago sto nemam ja kamenca u sebi

salu na stranu.

podne plocice - kanta vode (cak i ne tople svaki put, ovisno o lijenosti ) i cca 1dcl alkoholnog octa

kuhinjski elementi, stednjak - bocica sa spricom i u njoj alkoholnog octa i vode u omjeru 1:10 ako je neka tvrdja mrlja (na bijelom emajlu, od kuhanja) - onda posipam sodom bikarbonom i oribam (eventualno preko sode pospricam istim sprejem ako mi je vec u ruci)

kupatilo (umivaonik, kada, tus kada) - bocica sa spricom i u njoj alkoholnog ocata i vode u omjeru 1:1

neko vrijeme (ne dugo i ne redovito) jesam dodavala nesto etericnih ulja (lavanda, cajevac, nesto) u te mjesavine za pranje, vec dugo ne dodajem nis.

nikakve ekstra masne mrlje ne ostaju.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Možda je problem u razrjeđivanju octa vodom, ja za sanitarije koristim nerazrijeđeni i nikad mi niti jedna kemija nije bolje oprala. Kad se nakupi kamenac na nezgodnom mjestu stavim na to mjesto vaticu, natopim octom i ostavim pola sata. Sodom sa soli i limunom ribam pločice. Masnoću običnim deterđentom za suđe i povremeno (kad se stvarno jako zapeče) običnim univerzalnim sredstvom za odmaščivanje iz konzuma (Dax- nema što ne čisti, od mrlja na robici do zakorjele masnoće).

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja podove perem samo s krpom umočenom u toplu vodu i iscijeđenom.
    Kuhinju ko Lutonjica s det. za suđe. Malo stavim, dobro opere. Ako perem suđe iz kojeg jedemo time, mogu onda i ploču na kojoj kuham. Tako ja to gledam.

Jedini bed je što ja pijem colu
    Al smanjujem.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Otkako sam ovdje čula za ocat preporodila sam se sa kamencom.

Pod (parket, pluto, pločice u kuhinji) - obična voda (preljena sam za nešto više)
    Sudoper i kuhinja - deterdžent za suđe (eventualno nekad VIM za šparet) + svakih 10-ak dana ocat radi kamenca
    Postupak pranja kupaone:
    našpricam octom čistim, ali sad u zadnje vrijeme dodam i malo vode, sve skoro - WC, pločice oko WC-a, pod oko WC-a, kadu, pločice, lavabo. Odem malo gledati TV Oko WC-a, pošto mi se gadi, obrišem papirom da kao očistim bakterije. I onda operem sa sapunom za ruke kadu, pločice oko kade, wc školjku i lavabo. Pločice okolo samo prebrišem krpom, a tako i pod koji špricam octom i brišem.

I to je to. Preporodila se i zahvaljujem na triku sa octom.

Sodu još nisam počela koristiti niti sol, a sve se kao kanim.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja kao litala jedino nisam konzumirala odstranjivac kamenca toliko dugo i u kolicinama kao ona

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

- površine poput umivaonika, kade, sudopera, pečnice, pipa: napravim pastu jako gustu od octa i sode, i trljam
    - školjku poprašim sodom i onda zalijem octom da se pjeni, pustim da malo stoji, pa isčetkam i isperem
    - frizider i škrinju izribam toplom vodom u kojoj je dodan ocat
    - u vodu za pranje poda dodam mrvu det. za suđe i cca 1dl octa
    - voće i povrće perem u otopini octa i vode

Joj da se sjetim još.....
    trošim ocat u velikim količinama

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja nikada nisam niti neću prati s tim octima, sodama, limunima...
    Ja i dalje za wc školjku koristim domestos, za pod neko sredstvo za pod, za prašinu pronto itd....
    Jedino što sam pečnicu jednom oprala sa sodom i onim kao octom iz mullera.
    Košta nekih 5 kn, miriše na ocat, savrešno pere. E to je u kombinacij sa sodom opralo pečnicu bolje nego ikada išta prije toga.
    I ne zamaram se.
    I korsitim i "normalan" prašak za veš i omekšivač jer ne podnosim mrlje nakon pranja i obožavam da mi veš miriši!
    Eto, nisam kaj se toga tiče baš nešto ekološki osvještena i ne zamaram se time.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja na to sve skupa gledam ovako:

koristis ono (i onako) sto ti pase uz zivotnu filozofiju

ako je prioritet da bude ekolosko, prirodno, ne-kemijsko - onda znas sto ces koristiti

ako je prioritet da bude dezificirano onako "hospital grade" - iopet znas sto ces koristiti

ako hoces da mirisi - isto

i tako...

recimo - ja

meni je bitno da je cisto.

ne vidim u svom kucanstvu (nek nas ima sestero i nek nismo neki cistunci i dezinficatori ) potrebu da koristim domestos da bi tjedno prala s njime wc i kupatilo. jednostavno ne vidim. ocat i soda su mi sasvim dovoljni da bez ribanja i namakanja i rifljanja i klecanja postignem da bude cisto. jednostavno, jeftino, neopasno.

sto se tice robe - probala sam indijske orascice (kao jednu od najprirodnijih alternativa detergentima) - nisu me zadovoljili jer ne operu mrlje koje moji klinci i dalje vrlo seriozno i serijski proizvode po svojoj odjeci. koristim relativno jak detergent. al - nikad ne iskuhavam 60 je maksimalno.

eto - sto se tice usisivaca - presla sam na onaj bezvrecni - nisam zadovoljna, cesto ga moram praznit, al eto - potisnem tu ljutnju cinjenicom da ne trosim vrecice i da spremnik mogu lako i jednostavno oprat (i sve filtere na njemu - nema onih koje treba kupovat i mijenjat)...

radim kompromise kod stvari kod kojih ih mogu "provariti" - idem u krajnost tamo gdje mogu, ne radim one stvari koje smatram da ne moram (recimo - nemam uopce peglu u kuci )...

svatko od nas ima drugacije prioritete, ljestvice vaznosti i onih "sitnica" bez kojih jednostavno - ne moze

meni je super kad se o svemu puno prica jer je to fantastican nacin da naucis more novih stvari - koje ne moras sve ni iskusati - al je bogatstvo za njih znati

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja na to sve skupa gledam ovako:

koristis ono (i onako) sto ti pase uz zivotnu filozofiju

ako je prioritet da bude ekolosko, prirodno, ne-kemijsko - onda znas sto ces koristiti

ako je prioritet da bude dezificirano onako "hospital grade" - iopet znas sto ces koristiti

ako hoces da mirisi - isto

i tako...

recimo - ja

meni je bitno da je cisto.

ne vidim u svom kucanstvu (nek nas ima sestero i nek nismo neki cistunci i dezinficatori ) potrebu da koristim domestos da bi tjedno prala s njime wc i kupatilo. jednostavno ne vidim. ocat i soda su mi sasvim dovoljni da bez ribanja i namakanja i rifljanja i klecanja postignem da bude cisto. jednostavno, jeftino, neopasno.

sto se tice robe - probala sam indijske orascice (kao jednu od najprirodnijih alternativa detergentima) - nisu me zadovoljili jer ne operu mrlje koje moji klinci i dalje vrlo seriozno i serijski proizvode po svojoj odjeci. koristim relativno jak detergent. al - nikad ne iskuhavam 60 je maksimalno.

eto - sto se tice usisivaca - presla sam na onaj bezvrecni - nisam zadovoljna, cesto ga moram praznit, al eto - potisnem tu ljutnju cinjenicom da ne trosim vrecice i da spremnik mogu lako i jednostavno oprat (i sve filtere na njemu - nema onih koje treba kupovat i mijenjat)...

radim kompromise kod stvari kod kojih ih mogu "provariti" - idem u krajnost tamo gdje mogu, ne radim one stvari koje smatram da ne moram (recimo - nemam uopce peglu u kuci )...

svatko od nas ima drugacije prioritete, ljestvice vaznosti i onih "sitnica" bez kojih jednostavno - ne moze

meni je super kad se o svemu puno prica jer je to fantastican nacin da naucis more novih stvari - koje ne moras sve ni iskusati - al je bogatstvo za njih znati

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dvaput je dvaput fakat volim kad se puno prica o tome

njokica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pločice 1x ili najviše 2x tjedno operem Sanitarom, a ostalo samo s krpom namočenom u vodi. Svaki put nakon tuširanja lavabo i slavine obrišem magičnom krpom (suhom) i sve se blista. Samo 1x mjesečno perem sa Sanitarom (wc 2x mjesečno). Otkad sam otkrila čari magične krpe (od mikrovlakana) kupaona je u puuuno urednijem izdanju

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

I ja se odvažila na pranje pomoću octa, limuske, vode, sode. U špricalici imam ocat+voda i time perem kadu, pločice oko nje, umivaonik... Čisti mi super, kamenac odlazi samo tako, malo smrdi po octu, ali se brzo izlufta. Sudoper također ribam sa octom i sodom, inox suđe limunskom. Učim, učim...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mislim da je i pojam cisto relativan pojam.
    Cisto nekome i cisto nekom drugom ne mora oznacavati jednaki stupanj cistoce.
    Nikoga ne "markiram" kao pucka ovom konstatacijom , no poimanje nekih pojmova je, morate priznati, doista relativno -
    ko i ljepota - nalazi se in the eyes of beholder

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Nikoga ne "markiram" kao pucka ovom konstatacijom , no poimanje nekih pojmova je, morate priznati, doista relativno -
    Potpisujem.
    Ja ne mogu zamisliti da nekaj očistim SAMO vodom! Nekak imam osjećaj da je i dalje prljavo.
    To je kao kad ti netko dođe u stan, stan blista u očima onog koji je ušao u njega, a ti misliš kako je nered u stanu jer eto to jutro nisi stigao posisati ili oprati wc školjku.

A kaj se tiče limuna, iskreno meni je žao limun trošiti na čiščenje. Grehota!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dobar dio ovih navoda meni je bio razlog da odustanem od tete-čistilice. Umjesto da upre četkom, ona je sve premazala 10-strukom koncentracijom sredstva za pranje podova, kupaona je smrdila po domestosu (a oribano bilo nije :/ ) i sve tak...

Mi nismo frikovi urednosti (jednostavno ne mogu sve savladati, da mi sad netko uđe u predsoblje stao bi na 2-3 para cipela i jakni različitih debljina, jer se upravo mijenja sezona a nisam stigla sve iskrčiti) ali wc operem, sudoper operem... koliko stignem.

Ova eko-sredstva su super kad se čisti ODMAH, tj. bolje djeluju na friške flekove (npr. gornju ploču peći) nego ako se masnoća zapeče.

Moj kompromis - za generalke ipak uzmem Domestos i neki surfaktant. Za regularno čišćenje dobra je soda i ocat ili limunska kiselina (NE živi limun, dobro kaže ana.m da ga je grehota). Nije sjajno, ali nije ni strašno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bih ja bas rekla da je sve u ocima promatraca. Ili je nesto cisto ili nije cisto. A cisto nije isto sto i dezinficirano. Znaci, ako pospem slavinu octom i spuzvom malo oribam, nema sta biti u mojim ocima, vidim da je kamenac otisao . (btw, ja ocat ne razrijedim vodom)
    Ako sanitarije pospem sodom i oribam cetkom, vidim da se fino sjaji i da je cisto, dezinficirano u kucanstvima biti ni ne treba.
    STo se pranja vodom tice, ja svaku vecer, tj. uglavnom svaku, usisam pod i operem podove mokrom krpom. Ta krpa nikad nije niti prljava, a pod bude super nakon toga. Meni je bilo preodvratno ribati pod sredstvima za ciscenje. Em sto su ostavljali uvijek neku odvratnu naslagu po plocicama, em sto su laminat i parket redovno bili nekako ljigavi, puni tragova od pranja. A necu ni govoriti o odvratnom osjecaju kad vidim da mi se djeca valjaju po tako nakemijanom podu i onda stavljaju ruke u usta.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pa ako pod često preše nemašga kaj ribari, ja jedino ne mogu zamisliti da to pranje obavim čistom vodom, moram u vodu dodati nečega kaj je recimo za parket ili laminat, onako tek toliko da zamiriši...Ak me kžite kaj mislim.
    A s druge strane uopće ne kužim akk netko može prato pod s domestosom to mi je fuj. Meni je domestos isključivo za wc školjku.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam domestos izbacila iz kuće nakon što sam negdje pročitala koje sve nuspojave može izazvati, više mi ni razrjeđen ne dolazi u obzir. stalno mislim da bi mogao ostati G na ručicama.
    kad sam stalno prala pod sredstvima za parket, nakon nekog vremena pod bi postao pun naslaga prašine. sad eventualno stavim malo det. za suđe i time operem parket, ali uglavnom samo vodom. i krpa je puno čišća. imam osjećaj da se na ta sredstva za parket sve ljepi. pa onda moram češće prati pod, i naravno kupovati sve više tih sredstava.
    ocat, limun, voda - i nemam brige, mogu čistiti i kad mi se G mota oko nogu.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Citiraj Mony prvotno napisa
    Potpisujem.
    Ja ne mogu zamisliti da nekaj očistim SAMO vodom! Nekak imam osjećaj da je i dalje prljavo.
    i ja potpisujem, ali za razliku od ana.m, meni nije čisto ako je puno kemikalija.

slažem se da svatko ima svoj pojam čistoće, i jasno mi je da večina misli da se ne može dobro očistiti bez dodatka nekog sredstva za čišćenje, jer da nije tako, proizvođači tih istih bi odavno propali

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja isto nisam zadovoljna octom i vodom, nadobudno probala ali :/

koristim froschove proizvode pa se tješim da je kao nešto malo bolje.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja isto ne razrijeđujem ocat i za sve i sva volim raditi onu pjenu od sode i octa - mene baš veseli, ali jednom dvotjedno ili trotjedno dođe gđa čistilica i dezifincira froschom, bangom, cifom - zapravo niti ne znam baš što koristi- gđa kupi ono s čim joj je najlakše raditi, a ja joj dam novčeke. Provjetravamo mirise satima (klinci su taj dan vani cijeli dan), ali nakon tog temeljitog čišćenja moje eko light varijante su sasvim dovoljne. Isto i s pranjem veša perem s onim dm hipoalergenim, ali jednom u sezoni skidam fleke našpricam vanish i operem na najvišoj temp i onda ispirem do besvijesti. Dakle mi smo za kompromis. Povremenom dezifiniciramo i onda pazimo na sve, kao da ništa nije bilo

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja u ničem ne volim pretjerivati.
    Ja sam za neku sredinu, uvijek bez iznimke.
    Znači nisam skroz za eko, a opet ne volim prejake stvari.
    Niti m,isloim da sve treba biti ultra dezinficirano, a ne volim ni prljavštinu.
    Sve da je negdje ...zlatna sredina.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja u ničem ne volim pretjerivati.
    Ja sam za neku sredinu, uvijek bez iznimke.
    Znači nisam skroz za eko, a opet ne volim prejake stvari.
    Niti m,isloim da sve treba biti ultra dezinficirano, a ne volim ni prljavštinu.
    Sve da je negdje ...zlatna sredina.
    Offtopic... i ja sam za sredinu, al samo ako je ekstremno u sredini; zlatni rez, brojčano opipljiva, i STVARNA sredina.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

meni su ocat, soda i limunska zakon
    ali - ne sami
    treba dobro oribati spuzvom ili cetkom

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da ocat sasvim dovoljno dezinficira

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ponukana silim hvalospjevima upravo sam inox napu, onaj gornji dio gdje se nahvata masnoća pa na to još padne prašina, oprala u sodi i octu.
    I sad zadnjih sat vremena pijem kavu i buljim u moju presjajnu i prečistu napicu
    Ne znam kako ni zašto, ali sve je otišlo i tako se divno sjaji :D

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    oprala u sodi i octu
    Daj omjer - može i odokativno i način na koji si to riješila.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Žličica sode u posudu, malo octa da se zapjeni i trljanje sa spužvom. Ali nije trebalo previše truda (kao sa kupovnim sredstvima). Masnoća je išla dolje bez problema.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Žličica sode u posudu, malo octa da se zapjeni i trljanje sa spužvom. Ali nije trebalo previše truda (kao sa kupovnim sredstvima). Masnoća je išla dolje bez problema.
    samo nemojte s onim ojacanjem vec samo sa spuzvastim dijelom jer cete izgrebati inox (kao ja npr.)

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo ja danas, napravila pastu od sode i vode,
    namrljala cijeli umivaonik, pošpricala octom, ostavila cca sat vremena,
    oribala spužvicom i voila - super!

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ima netko iskustva sa borax-om? navodno ga ima kod nas u željezarijama

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa
    ima netko iskustva sa borax-om? navodno ga ima kod nas u željezarijama
    Moja teta ga je naručila u ljekarni, stiglo za par dana, uvoz iz Makedoniije

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

si ga koristila ili znaš za što se može koristiti? nekidan mi je pričala teta iz vrtića kako je bilo na odredu za čistoću i kako je super ali nisam uspjela uhvatit za što točno, samo da je prirodno i super. znam da u kanadi to znaju dodati u veš mašinu pogotovo kod bijele robe i platnene pelene, ali nisam sigurna u koju svrhu?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa
    si ga koristila ili znaš za što se može koristiti? nekidan mi je pričala teta iz vrtića kako je bilo na odredu za čistoću i kako je super ali nisam uspjela uhvatit za što točno, samo da je prirodno i super. znam da u kanadi to znaju dodati u veš mašinu pogotovo kod bijele robe i platnene pelene, ali nisam sigurna u koju svrhu?
    borax se može koristiti za svašta. u knjizi 'čistoća je pola bolesti' spominju ga za čišćenje (gotovo) svega, u kombinaciji sa sodom i octom i još nekim stvarčicama. nisam imala pojma da ga ima za kupit kod nas...

kad stignem prolistam knjigu pa napišem neki 'recept' (sjećm se da se može koristiti za čišćenje wc-a, navodno super otapa kamenac :? )

našla sam neki link. ako odgooglaš cleaning with borax naći ćeš još puno toga...

jedva čekam da ga isprobam :D

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa ako pod često preše nemašga kaj ribari, ja jedino ne mogu zamisliti da to pranje obavim čistom vodom, moram u vodu dodati nečega kaj je recimo za parket ili laminat, onako tek toliko da zamiriši...Ak me kžite kaj mislim.
    A s druge strane uopće ne kužim akk netko može prato pod s domestosom to mi je fuj. Meni je domestos isključivo za wc školjku.
    ja sve perem s deterdžentom za suđe, pa tako i pod. (špaher, fleke, frižider..) Ali stvar je u tome što još nisam itkrila sredstvo koje ne ostavlja fleke po laminatu, taj laminat bi trebalo izbaciti iz proizvodnje, gluplju stvar nemam u kući. Čula sam da ga je dobro prati s omekšivačem (razrijeđenim) pa sam i to probala. Opere jednako ko i sve ostalo ali bar super miriši.

Domestos nisam nikad koristila, od tuih jakih sredstava samo Sanitar. A i toga se bojim zbog djece. I ja proučavam ove vaše recepte sa sodom, octom isl..čini mi se zanimljivo i mislim da ću probati. Jedino me muči, kako vam kuća miriši poslije čišćenja s octom?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    Citiraj Kapric prvotno napisa
    Ja perem onim eko-spužvicama iz DM-a :?

koje su to?

Oprosti, tek sad vidim pitanje.

One bijele, u dm-u se zovu Profissimo Schmutz-radierer, ali ima ih i u Muelleru - tamo se zovu samo Schmutz-radierer

Troše se korištenjem, kao gumica za olovku. Rabim ih za izvanjsko čišćenje ormara i elemenata (svi su mi bijeli, a jako me živciraju otisci prstiju oko ručke), i za skidanje teške masnoće - recimo, starih masnih flekova s pločica oko štednjaka i štednjak. Tada te mrlje ipak našpricam (ili samo vodom, ili dodam malo octa).

Može i za kupaonske pločice i WC izvana, ali kadu i lavabo iznutra perem običnom spužvicom.

Nezgodno je što nakon čišćenja imaš malo otpada, jer se spužvica troši (kao gumica), pa je to katkad gnjavaža skupljati.

Btw, kad je moja mala s 2 g. zašarala crveni kožni kauč (u gostima), timea smo uspjeli skinuti kemijsku (a ne i boju) tako da se ništa nije vidjelo.

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Te spužvice i ja koristim, i odlične su - danas su skinule pošarotine rozog flomastera sa bijelog zida bez problema!
    Inače, kuhinju čistim detergentom za suđe, povremeno cif ili sl. za sudoper (od silkgranita je), a za kupaonicu koristim mix: ocat-voda 1:1, žlicu sode i 15tak kapi lavandinog ulja, i to mi dobro skida kamenac i mrlje od spuna. Za wc školjku ipak koristim sanitar.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •