-
Mitovi o dojenju
Na ovu me temu potaknuo razgovor s mojom mamom neki dan.
Nakon poroda joj nisu izvukli kompletnu posteljicu pa je završila na intenzivnoj - 5 dana s infuzijom na jednoj ruci i ne znam čime na drugoj. Mene su joj donosili i ostavili kao kofer. Tih 5 dana me nije dojila niti se izdajala jer nije bila u stanju.
Kad smo stigle doma, ja nisam htjela prihvatiti bradavicu jer, kako ona kaže, "nije joj valjalo mlijeko". E sad, jesam li u pravu kad kažem da ne postoji "loše mlijeko"? Kvaka je u tome što su me u bolnici navukli na bočicu a ona nije inzistirala na dojenju (19 godina + okolina koja ju je uvjerila da se ne mora truditi jer mlijeko ne valja i šta će sad maltretirat dijete i sebe s dojenjem
)
Jedan noviji mit s kojim se prečesto susrećem je onaj o pijenju pive i produkciji mlijeka. Obrazovane žene u današnje vrijeme poslije ručka obavezno popiju čašu piva jer će im mlijeka biti više i bit će kvalitetnije. Obogaćeno čime? Promilima??
Svekrva me natjerava ko vrag grešnu dušu da maloj močim dudu u prokuhanu vodu jer je "žedna". Na moj odgovor da s mlijekom zasiti i žeđ i glad ona nevoljko odgovara da "možda malo ali ipak ti njoj daj jer ako ti mlijeko valja (eto njih opet), gusto je i masno pa je bebi ljepljiv osjećaj u ustima poslije dojenja koji treba isprati s malo vode".
Na više topica su spomenuti ovi i razni drugi "savjeti" i mudrolije koje nam prodaju kad je dojenje u pitanju. Bilo bi dobro da ih skupimo na jednom mjestu kako bismo im konačno stali na kraj!
-
-
Evo na portalu odgovora na sljedeca pitanja o mitovima i istinama o dojenju:
Treba li moja beba nadomjestak vitamina D?
Kad ne postoje kontraindikacije za dojenje
Neistine i istine o količini mlijeka
Mit o premalo mlijeka
Mama mora piti mlijeko da bi dojila
Jesu li zelene stolice stolice gladi
Čajevi
Anemija i suplementi željeza
Mitovi i istine o dojenju u trudnoći i tandemskom dojenju
Mit hrani koju mama ne smije jesti dok doji
Mit o stresu i dojenju
Mit o imunitetu i dojenju
Dojenje i karijes kod djece
-
-
Ja sam imala sreće, nisam bila 'obasipana' savjetima kako dojiti od rodbine, jer npr. sveki nije uopće dojila MM, pa valjda zna da nema blage o tome 
aqli ipak su se SVI čudom išćuđavali na to da ona ne duda dudu, a još više na moje inzistiranje da dudu ne uvedemo
Isto tako, patronažna mi je rekla da ne bih trebala ponudit cicu za smirenje, jer nisu njima naše dojke 'dude varalice'
(al patronažna je inače diiiivna bila).
A što se tiče pijenja pive, ja sam ga pila i u trudnoći (par put na tjedan po par gutljaja, po ljeti mi je osobito pasalo
). A i poslije poroda isto, naravno isto minimalno (zadnjih mjesec dana mi doduše nešto ne paše
), ali pivo bi moglo povoljno utjecati na dojenje eventualno jer sadrži baš sve vitamine B skupine. Kažem - eventualno.
-
Evo novi biser, ovo još nisam čula:
"Puno žena ni ne zna, da se za vrijeme perioda dojenja mora ići na ginekološki pregled svaka 3 mjeseca jer dojenje usporava da se maternica vrati na svoje....Meni je isto gin rekao da nikako dojiti nakon 12 mjeseci...."
"U prosijeku svakih mjesec dana imam krvavi iscjedak po 3 - 4 tjedna, probada me u stomaku stalno i otišla sam k njemu u uvjerenju da je riječ o upali. Kad on meni jel ja dojim i koliko često. I kad sam mu rekla da još uvijek dojim u prosijeku svaka 3 - 4 h rekao mi je da su svi moji ginekološki problemi isključivo zbog dojenja, da su mišići maternice atrofirali zbog dojenja, jajnici ne vrše svoju funkciju i da postoji mogućnost negativnih promjena na tkivu dojke. Uglavnom dojim prečesto. Ma svašta mi je napričao negativno da sam od šoka pola zaboravila. I kao da dojim max. do godinu dana, sve preko je štetnije za majku nego korisno za dijete."
(Ovo je s jednog drugog foruma, nadam se da nije bed što sam tu stavila.)
Prvi put čujem da ginekolog (i to muškarac, on ziher ima bogato iskustvo iz prve ruke) tako nešto kaže
-
meni je moj tata zakon. prije nego je bilo šta rekao, savjetovao... lijepo me pitao da li je potrebno mlijeko slati na neke analize da se utvrdi da li ima dovoljno svih hranjivih sastojaka.
-
Jučer je kod nas bila MM-ova sestrična iz Švedske. Šokirala me činjenica da ni oni nisu uznapredovali što se tiče mitova o dojenju, njoj je pedijatar dao listu hrane koju nipošto ne smije konzumirati za vrijeme dojenja (kupus, grah, ljuto, začinjeno...)
(A da ne pričam kako je od pedijatra dobila napismeno brošuru cry out uspavljivanja jer mali spava s njijma, rekli su joj da zajedničko spavanje s roditeljima onemogućuje njegovu samostalnost.)
-
od navedenih savjeta mogu reći da mi sveki svaki put otkad sam rodila za ručak kod njih sprema samo i jedino kuhano meso i juhu, nudi mi pivo i vino iza ručka i sl...
-
U ovih 15 mjeseci dojenja čula sam mnogo mitova o dojenju, a u zadnje vrijeme mi sve više predbacuju da moje dijete više nema koristi od mog mlijeka, a oko toga se ni najmanje ne uzrujavam, jer se u najmanju ruku smatram dovoljno informiranom
.
-
mani je savjet od sveki da nesmijem piti fantu jer steti bebi kroz mlijeko(popila 2 čase nakon izlaska iz bolnice bas s gustom inače je nepijem
) ali je od muza odmah dobila jezikovu juhu tako da je ušutila...MM je protivnik popovanja a još vise AD pa je lako po tom pitanju,ako ja nemam volje za "svađu" on lako otpili dušebrižnike
-
ja danas u gostima idem dojiti malog. kako stavljam šeširiće prvo moram malo pustit mlijeka da se šeširić zalijepi. stisnem ja i ide prozirna "tekućina" a meni gazdarica kuće: Joooj! pa mlijeko ti ne valja!
-
kad sve ovo čitam zbilja se uplašim
-
-
-
Bog ti je dao dva uha - kroz jedno unutra, kroz drugo van
-
mislim da je jako važno pričati o tim mitovima
o tome da nisu istiniti
jer tako su duboko ukorijenjeni da je to prestrašno
-
-
-
to i meni govore, i tipa, to je samo za utjehu, nema nikakvu vrijednost!
-
moj mali je do prvog pregleda kod pedijatra dobio skoro pa dvije kile. i to samo od sise.
pedijatrica me špotala i rekla da mu ne dajem toliko jesti.
i ja joj rekoh da on traži sisu sam toliko.
a ona meni da mu dam dudu varalicu.
ma moš mislit.
i kasnije ja to pričam mami...a meni moja mama veli "mlijeko ti je previše kalorično zato jer jedeš previše tog suhog voća moraš manje jesti."
omg?... šta je ona luda?
-
mene je neki dan moj otac upozorio da bi bilo vrijeme da počnem više sa tim odvikavanjem jer kao ništa više u tom mom mlijeku nema za dijete. dalje nisam ni pitala šta se boji da će postati ženskast dječak koji vrag?
inače mi je stari vrlo širokouman, inače, i ovo me totalno iznenadilo- a i da uopće razmišlja o tom mom dojenju
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma