Na ovu me temu potaknuo razgovor s mojom mamom neki dan.
Nakon poroda joj nisu izvukli kompletnu posteljicu pa je završila na intenzivnoj - 5 dana s infuzijom na jednoj ruci i ne znam čime na drugoj. Mene su joj donosili i ostavili kao kofer. Tih 5 dana me nije dojila niti se izdajala jer nije bila u stanju.
Kad smo stigle doma, ja nisam htjela prihvatiti bradavicu jer, kako ona kaže, "nije joj valjalo mlijeko". E sad, jesam li u pravu kad kažem da ne postoji "loše mlijeko"? Kvaka je u tome što su me u bolnici navukli na bočicu a ona nije inzistirala na dojenju (19 godina + okolina koja ju je uvjerila da se ne mora truditi jer mlijeko ne valja i šta će sad maltretirat dijete i sebe s dojenjem )

Jedan noviji mit s kojim se prečesto susrećem je onaj o pijenju pive i produkciji mlijeka. Obrazovane žene u današnje vrijeme poslije ručka obavezno popiju čašu piva jer će im mlijeka biti više i bit će kvalitetnije. Obogaćeno čime? Promilima??

Svekrva me natjerava ko vrag grešnu dušu da maloj močim dudu u prokuhanu vodu jer je "žedna". Na moj odgovor da s mlijekom zasiti i žeđ i glad ona nevoljko odgovara da "možda malo ali ipak ti njoj daj jer ako ti mlijeko valja (eto njih opet), gusto je i masno pa je bebi ljepljiv osjećaj u ustima poslije dojenja koji treba isprati s malo vode".

Na više topica su spomenuti ovi i razni drugi "savjeti" i mudrolije koje nam prodaju kad je dojenje u pitanju. Bilo bi dobro da ih skupimo na jednom mjestu kako bismo im konačno stali na kraj!