Hoću napraviti marmeladu ili džem od smrznutih jagoda (uhvatio me gušt, ne mogu dočekati sezonske i ne - nisam trudna).
Kakve su mjere? Da li se radi kao i sa friškima (pitam zbog sve te vode)?
Pomagajte!
Hoću napraviti marmeladu ili džem od smrznutih jagoda (uhvatio me gušt, ne mogu dočekati sezonske i ne - nisam trudna).
Kakve su mjere? Da li se radi kao i sa friškima (pitam zbog sve te vode)?
Pomagajte!
Pa jel nisu jagode i tako sama voda? Skuhaj, pa šta ispadne!
Ja bih jedino možda u startu stavila manje vode, jer kad se voće izvadi iz zamrzivača bude ... čudno![]()
Iako to jeste voda koja je u voću, ali se pustila u zamrzivaču nekako mi izgledaju drugačije i vodenastije. Pa lako ti je onda dodati još vode ako vidiš da je malo.
Ja sam radila marmeladu od smrznutih ribizla (dobila veliku količinu smrznutih, nekom prigodom - kumovi se selili) i ispala je prefina! Nema nikakve razlike u kuhanju od smrznutog ili svježeg voća.
Ja ne stavljam vodu ni kad pravim od "živih" jagoda
Znala sam napraviti pekmaz od smrznutog voća ako bi ga preostalo u zamrzivaču s proljeća, pred veliko spremanje. Stavljala sam isto šećera kao i obično - vrlo malo - i pred sam kraj kuvanja.
Isto tako!vještičica prvotno napisa
Ako baš ispadne jako vodeno, može se pridodati malo želina ili džemfiksa, ili još bolje, jednu-dvije ribane jabuke.
moja mama redovno radi sokove i pekmeze od smrznutog voća i budu prefini - upravo se sprema napraviti novu turu pekmeza od višnje i jagode (mi sve zovemo pekmez 8) )
i nedavno je napravila novi sok od bazginih bobica - tako ne mora stavljati ni malo konzervansa
omjeri su joj odakativni
Jedino smrznuto voće od kojeg radim pekmez su borovnice. Bez vode.
Smrznute jagode sam jedino stavljala u knedle![]()
ja kad radim dzem od smrznutog voca, dodam pektin i secer. pektina koliko pise a secera odokativno.
zapravo na prijedlog jedne forumasice sam i pocela tako raditi dzem. kupim smrznuto voce i skuham s pektinom. pri tome zapravo jako kratko kuham, pa mi se cini to skroz OK.
u pekaču kruha sam neki dan radila pekmez od smrznutih malina i odličan je. ali sam ih prvo malo odmrzla u mikrovalnoj
ninochka,ajde nam pliz nabaci recept na OVOJ temi, da ostane zabiljezen,kad je vec provjereno dobar![]()
I cure, gdje kupujete pektin?
To i mene zanimaa72 prvotno napisa
![]()
Džemfix, želin... sve je to isto. Ima varijacija u smislu omjera, ali u osnovi to je pektin + limunska kiselina.mama sanja prvotno napisa
Alternativa: u džem naribati 2-3 jabuke, one su pune pektina.
Mislila sam da negdje ima za kupiti čisti pektin. Želin i džemfix imaju konzervansa u sebi, pa mi nisu baš simpatični :/ .Peterlin prvotno napisa
Ribane jabuke mi se svakako više sviđaju nego konzervansi.
Ovako - pektini (prirodni) se nalaze u kori jabuka, dunja, šljiva, ribizla itd.
Ja za džemove odavno koristim "trik" tj. naribam S KOROM jednu do dvije nepotpuno dozrele jabuke (taman su mi delišes u toj žutozelenoj fazi kad kuham kupine i breskve - sve mi raste na gruntu) pa ne znam da li u želinu/džemfiksu ima konzervansa. Ako na vrećici piše E 440 to je prirodni sušeni pektin.
Unutra ima limunske kiseline (piše - regulator kiselosti, bla bla... ne mogu sad iz glave). Jabuke u ovo doba godine baš ne obiluju time, ali probaj. Bilo bi dobro da su što zelenije.
A čisti pektin u prahu, bez limunske kiseline, ja bih potražila u trgovinama zdrave hrane.
Imam nešto jabuka od jesenas koje sigurno nećemo pojesti pa bih napravila džem.
Isto tako, imam i prošlogodišnjih kupina u zamrzivaču.
Kakav bi ispao džem od te dvije vrste voća? Što mislite?