Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Marmelada/džem od smrznutog voća

  1. #1
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno Marmelada/džem od smrznutog voća

    Hoću napraviti marmeladu ili džem od smrznutih jagoda (uhvatio me gušt, ne mogu dočekati sezonske i ne - nisam trudna ).
    Kakve su mjere? Da li se radi kao i sa friškima (pitam zbog sve te vode)?
    Pomagajte!

  2. #2
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Pa jel nisu jagode i tako sama voda? Skuhaj, pa šta ispadne!

  3. #3
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Ja bih jedino možda u startu stavila manje vode, jer kad se voće izvadi iz zamrzivača bude ... čudno
    Iako to jeste voda koja je u voću, ali se pustila u zamrzivaču nekako mi izgledaju drugačije i vodenastije. Pa lako ti je onda dodati još vode ako vidiš da je malo.

  4. #4
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,961

    Početno

    Ja sam radila marmeladu od smrznutih ribizla (dobila veliku količinu smrznutih, nekom prigodom - kumovi se selili) i ispala je prefina! Nema nikakve razlike u kuhanju od smrznutog ili svježeg voća.

  5. #5
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Ja ne stavljam vodu ni kad pravim od "živih" jagoda
    Znala sam napraviti pekmaz od smrznutog voća ako bi ga preostalo u zamrzivaču s proljeća, pred veliko spremanje. Stavljala sam isto šećera kao i obično - vrlo malo - i pred sam kraj kuvanja.

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,961

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Ja ne stavljam vodu ni kad pravim od "živih" jagoda
    Znala sam napraviti pekmaz od smrznutog voća ako bi ga preostalo u zamrzivaču s proljeća, pred veliko spremanje. Stavljala sam isto šećera kao i obično - vrlo malo - i pred sam kraj kuvanja.
    Isto tako!

    Ako baš ispadne jako vodeno, može se pridodati malo želina ili džemfiksa, ili još bolje, jednu-dvije ribane jabuke.

  7. #7
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    moja mama redovno radi sokove i pekmeze od smrznutog voća i budu prefini - upravo se sprema napraviti novu turu pekmeza od višnje i jagode (mi sve zovemo pekmez 8) )
    i nedavno je napravila novi sok od bazginih bobica - tako ne mora stavljati ni malo konzervansa

    omjeri su joj odakativni

  8. #8
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Jedino smrznuto voće od kojeg radim pekmez su borovnice. Bez vode.
    Smrznute jagode sam jedino stavljala u knedle

  9. #9
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    ja kad radim dzem od smrznutog voca, dodam pektin i secer. pektina koliko pise a secera odokativno.
    zapravo na prijedlog jedne forumasice sam i pocela tako raditi dzem. kupim smrznuto voce i skuham s pektinom. pri tome zapravo jako kratko kuham, pa mi se cini to skroz OK.

  10. #10
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    u pekaču kruha sam neki dan radila pekmez od smrznutih malina i odličan je. ali sam ih prvo malo odmrzla u mikrovalnoj

  11. #11
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    ninochka,ajde nam pliz nabaci recept na OVOJ temi, da ostane zabiljezen,kad je vec provjereno dobar

    I cure, gdje kupujete pektin?

  12. #12

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj a72 prvotno napisa
    I cure, gdje kupujete pektin?
    To i mene zanima

  13. #13
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,961

    Početno

    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Citiraj a72 prvotno napisa
    I cure, gdje kupujete pektin?
    To i mene zanima
    Džemfix, želin... sve je to isto. Ima varijacija u smislu omjera, ali u osnovi to je pektin + limunska kiselina.

    Alternativa: u džem naribati 2-3 jabuke, one su pune pektina.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Citiraj a72 prvotno napisa
    I cure, gdje kupujete pektin?
    To i mene zanima
    Džemfix, želin... sve je to isto. Ima varijacija u smislu omjera, ali u osnovi to je pektin + limunska kiselina.

    Alternativa: u džem naribati 2-3 jabuke, one su pune pektina.
    Mislila sam da negdje ima za kupiti čisti pektin. Želin i džemfix imaju konzervansa u sebi, pa mi nisu baš simpatični :/ .
    Ribane jabuke mi se svakako više sviđaju nego konzervansi .

  15. #15
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,961

    Početno

    Ovako - pektini (prirodni) se nalaze u kori jabuka, dunja, šljiva, ribizla itd.

    Ja za džemove odavno koristim "trik" tj. naribam S KOROM jednu do dvije nepotpuno dozrele jabuke (taman su mi delišes u toj žutozelenoj fazi kad kuham kupine i breskve - sve mi raste na gruntu ) pa ne znam da li u želinu/džemfiksu ima konzervansa. Ako na vrećici piše E 440 to je prirodni sušeni pektin.

    Unutra ima limunske kiseline (piše - regulator kiselosti, bla bla... ne mogu sad iz glave). Jabuke u ovo doba godine baš ne obiluju time, ali probaj. Bilo bi dobro da su što zelenije.

    A čisti pektin u prahu, bez limunske kiseline, ja bih potražila u trgovinama zdrave hrane.

  16. #16
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Imam nešto jabuka od jesenas koje sigurno nećemo pojesti pa bih napravila džem.
    Isto tako, imam i prošlogodišnjih kupina u zamrzivaču.
    Kakav bi ispao džem od te dvije vrste voća? Što mislite?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •