Results 1 to 16 of 16

Thread: Marmelada/džem od smrznutog voća

  1. #1
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default Marmelada/džem od smrznutog voća

    Hoću napraviti marmeladu ili džem od smrznutih jagoda (uhvatio me gušt, ne mogu dočekati sezonske i ne - nisam trudna ).
    Kakve su mjere? Da li se radi kao i sa friškima (pitam zbog sve te vode)?
    Pomagajte!

  2. #2
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Pa jel nisu jagode i tako sama voda? Skuhaj, pa šta ispadne!

  3. #3
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Ja bih jedino možda u startu stavila manje vode, jer kad se voće izvadi iz zamrzivača bude ... čudno
    Iako to jeste voda koja je u voću, ali se pustila u zamrzivaču nekako mi izgledaju drugačije i vodenastije. Pa lako ti je onda dodati još vode ako vidiš da je malo.

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ja sam radila marmeladu od smrznutih ribizla (dobila veliku količinu smrznutih, nekom prigodom - kumovi se selili) i ispala je prefina! Nema nikakve razlike u kuhanju od smrznutog ili svježeg voća.

  5. #5
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Ja ne stavljam vodu ni kad pravim od "živih" jagoda
    Znala sam napraviti pekmaz od smrznutog voća ako bi ga preostalo u zamrzivaču s proljeća, pred veliko spremanje. Stavljala sam isto šećera kao i obično - vrlo malo - i pred sam kraj kuvanja.

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    Ja ne stavljam vodu ni kad pravim od "živih" jagoda
    Znala sam napraviti pekmaz od smrznutog voća ako bi ga preostalo u zamrzivaču s proljeća, pred veliko spremanje. Stavljala sam isto šećera kao i obično - vrlo malo - i pred sam kraj kuvanja.
    Isto tako!

    Ako baš ispadne jako vodeno, može se pridodati malo želina ili džemfiksa, ili još bolje, jednu-dvije ribane jabuke.

  7. #7
    mirjana's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    997

    Default

    moja mama redovno radi sokove i pekmeze od smrznutog voća i budu prefini - upravo se sprema napraviti novu turu pekmeza od višnje i jagode (mi sve zovemo pekmez 8) )
    i nedavno je napravila novi sok od bazginih bobica - tako ne mora stavljati ni malo konzervansa

    omjeri su joj odakativni

  8. #8
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Jedino smrznuto voće od kojeg radim pekmez su borovnice. Bez vode.
    Smrznute jagode sam jedino stavljala u knedle

  9. #9
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ja kad radim dzem od smrznutog voca, dodam pektin i secer. pektina koliko pise a secera odokativno.
    zapravo na prijedlog jedne forumasice sam i pocela tako raditi dzem. kupim smrznuto voce i skuham s pektinom. pri tome zapravo jako kratko kuham, pa mi se cini to skroz OK.

  10. #10
    ninochka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,183

    Default

    u pekaču kruha sam neki dan radila pekmez od smrznutih malina i odličan je. ali sam ih prvo malo odmrzla u mikrovalnoj

  11. #11
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    ninochka,ajde nam pliz nabaci recept na OVOJ temi, da ostane zabiljezen,kad je vec provjereno dobar

    I cure, gdje kupujete pektin?

  12. #12

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Quote Originally Posted by a72
    I cure, gdje kupujete pektin?
    To i mene zanima

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mama sanja
    Quote Originally Posted by a72
    I cure, gdje kupujete pektin?
    To i mene zanima
    Džemfix, želin... sve je to isto. Ima varijacija u smislu omjera, ali u osnovi to je pektin + limunska kiselina.

    Alternativa: u džem naribati 2-3 jabuke, one su pune pektina.

  14. #14

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by mama sanja
    Quote Originally Posted by a72
    I cure, gdje kupujete pektin?
    To i mene zanima
    Džemfix, želin... sve je to isto. Ima varijacija u smislu omjera, ali u osnovi to je pektin + limunska kiselina.

    Alternativa: u džem naribati 2-3 jabuke, one su pune pektina.
    Mislila sam da negdje ima za kupiti čisti pektin. Želin i džemfix imaju konzervansa u sebi, pa mi nisu baš simpatični :/ .
    Ribane jabuke mi se svakako više sviđaju nego konzervansi .

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ovako - pektini (prirodni) se nalaze u kori jabuka, dunja, šljiva, ribizla itd.

    Ja za džemove odavno koristim "trik" tj. naribam S KOROM jednu do dvije nepotpuno dozrele jabuke (taman su mi delišes u toj žutozelenoj fazi kad kuham kupine i breskve - sve mi raste na gruntu ) pa ne znam da li u želinu/džemfiksu ima konzervansa. Ako na vrećici piše E 440 to je prirodni sušeni pektin.

    Unutra ima limunske kiseline (piše - regulator kiselosti, bla bla... ne mogu sad iz glave). Jabuke u ovo doba godine baš ne obiluju time, ali probaj. Bilo bi dobro da su što zelenije.

    A čisti pektin u prahu, bez limunske kiseline, ja bih potražila u trgovinama zdrave hrane.

  16. #16
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Imam nešto jabuka od jesenas koje sigurno nećemo pojesti pa bih napravila džem.
    Isto tako, imam i prošlogodišnjih kupina u zamrzivaču.
    Kakav bi ispao džem od te dvije vrste voća? Što mislite?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •