molila bi za pomoć, odnosno informaciju...
kako sam samohrana majka, i zanima me kako bi mogla ostvariti pravo na dd, pretpostavljam da treba potvrda o plaći, zanima me da li, kako sam na porodiljnom10 mjeseci ( malena ima 10 mj.) da li u prosjek ulaze isplate ( drugih 6 mjeseci)hzzo-a od 2 600 kn? I koliko tih plaća treba biti navedeno na platnoj listi, ako bi sada podnjela zahtjev za DD?
bila bih zahvalna ako mi netko može malo pomoći oko ovog dd...
ioo
Na ovom linku imaš apsolutno sve o dječjem doplatku.
Kopirano sa tih stranica:
Uvjeti za stjecanje prava na doplatak za djecu
Zakonom o doplatku za djecu navedeni su sljedeći uvjeti za stjecanje prava na doplatak:
a) da podnositelj zahtjeva ima hrvatsko državljanstvo ili status stranca s odobrenim stalnim boravkom
b) da ima prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje 3 godine prije podnošenja zahtjeva,
c) da ukupni dohodak, ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu kućanstva, mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice,
d) da podnositelj zahtjeva živi u kućanstvu s djetetom
Uz zahtjev za priznanje prava na doplatak podnose se sljedeći dokazi:
Za podnositelja zahtjeva:- osobna iskaznica – preslika
- rješenje centra za socijalnu skrb, odnosno odluka suda (o skrbništvu, o čuvanju i odgoju djeteta)
- odobrenje za stalni boravak (za stranca).
Za djecu za koju se traži doplatak:- dokaz o rođenju djeteta (izvadak iz matice rođenih, rodni list, potvrda o rođenju)
- potvrda o redovitom školovanju za svu školsku djecu koja su navršila 15 godina, osim za djecu s utvrđenim težim oštećenjem zdravlja
- dokaz (nalaz i mišljenje ili rješenje) centra za socijalnu skrb o postojanju oštećenja zdravlja djeteta
- dokaz o smrti roditelja
- dokaz o postojanju potpune i trajne nesposobnosti za samostalan život i rad roditelja
- dokaz da je prebivalište roditelja nepoznato
- rješenje o oduzimanju poslovne sposobnosti roditelja.
Za članove kućanstva:
- osobna iskaznica za punoljetnog člana – preslika
- izvadak iz matice rođenih za maloljetnu djecu za koju se ne traži doplatak.
Za utvrđivanje dohodovnog cenzusa:
- potvrdu ISPLATITELJA PRIHODA o ostvarenim prihodima podnositelja zahtjeva i svih članova kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini( plaća, naknada zbog bolovanja, nezaposlenosti, porodnog dopusta,
- potvrdu POREZNE UPRAVE za dohodak od samostalnog rada
- mirovinsku uputnicu ili presliku rješenja o mirovini za člana kućanstva.