buba10 prvotno napisa
Dragi tata, jako mi je drago sto se trudiš oko svojeg djeteta i baš zato imam potrebu ti nešto napisati, iako to inače baš ne radim! Voljela bih ti dati neki širi pregled i uvid u situaciju i nadam se da će ti biti od pomoći.
Nisam shvatila jeste li razvedeni ili se niste ni vjenčali, što nije ni važno – važno je da imate zajedničko dijete oko kojeg se očito oboje želite brinuti – i to je ono što bi trebala biti polazna točka za sve daljne dogovore i pregovore između tebe i mame. A to je da, iako vas dvoje više niste partneri, ostat ćete cijeli život partneri u odgoju tog djeteta – koliko god vaši odnosi možda bili loši (kao što kažeš da sada jesu), ipak ćete morat ostat u nekakvom odnosu radi tog djeteta. I radi te činjenice bilo bi dobro da sebi, ali i djetetu olakšate stvar i da taj odnos bude koliko-toliko „normalan“.
Očito je ovo prvo dijete, i tebi i njoj, i sasvim je normalno da ste u „frci“ oko nekih stvari – kako,što, kada – to se događa i u najboljem braku, da mama i tata drugačije misle i to je normalno. Mame su u početku često na drugačiji način vezane za dijete, ne jer ga tata manje voli, nego jednostavno jer su drugačije od očeva... I često je mami teško vidjeti kad se dijete kod druge osobe rasplače – pa makar to bio i tata, i često onda mama uleti s nečim tipa „ti si je rasplakao“, ili se drugačije umiješa u ono što se događa između tate i djeteta. To sam na žalost radila i ja – iako mislim da imamo dobar brak, ali jednostavno sam to radila, iako s drugim djetetom puno manje jer sam shvatila da to nije dobro za odnos tata-dijete (a bome ni odnos mama-tata). Ali ono što hoću reći, kad se to događa u "OK" odnosu, onda mogu laku razumjeti da mama tvog djeteta tako još izraženije reagira, jer vas svoje niste u dobrim odnosima, i vjerojatno joj puno toga kod tebe ide na živce, a pogotovo onda to „što si rasplakao njeno dijete“... Međutim ono što je činjenica je da ćete i ti i ona graditi svatko sam svoj odnos s tim djetetom – možda netko bolje, netko lošije, ali svatko od vas je sam odgovoran za to kako će taj odnos izgledati. Priznajem, može biti teško ako ti to druga strana otežavai...
I ono što je vrlo važno u vašem slučaju, tebi je to jako otežano u smislu što je dijete više s mamom, vjerojatno više vezano za nju, i onda doživljava druge ljude kroz mamu. Znači, ako mama tebe ne voli – dijete to osjeća i iz osjećaja lojalnosti prema mami, niti ono te ne voli – tj. događa se ono što kažeš da ti se odmah rasplače, a što ti pripisuješ tome da te ne pozna i da si joj stranac. Međutim – i djeca nekim strancima lako priđu ako ih njihov roditelj prihvati (npr. dobri prijatelj, rođak kojeg tvoje dijete nije nikad vidjelo – ali ako si ti opušten i sretan kad ga vidiš, i dijete se vrlo brzo opusti). I to nas opet vraća na početak – tj. na tvoj odnos s mamom – iako vas dvoje više niste partneri, i dalje se morate uvažavati i dogovarati oko/radi djeteta... I tu dolazi onaj dio – do koliko sati radiš, kada možeš doći k njima i koliko to paše u ritam. Djeca često imaju neki svoj ritam, i ako tu upadneš u krivo vrijeme – ne ispadne dobro, to je istina, ali isto tako je istina da se ritam može malo i promijeniti – kad se to hoće. Bilo bi važno da mama uvaži tvoje mogućnosti i napravi neke ustupke da tako kažem. Ali isto se pitam je li nužno i dobro da dolaziš svaki dan tamo? Znam da ti je važno vidjeti djiete, ali sam sigurna da mami pada mrak na oči kad svaki dan dolaziš – i to je isto ok. Možda bi stvari bolje funkcionirale kada bi se mama mogla i jedan dan odmoriti od tebe – a i ti od nje, pa ćete možda moći lakše dogovoriti neke stvari ako imate malo odmaka jedan od drugog. I na kraju, tako taj dan kad ne ideš kod djeteta, imaš i malo vremena za sebe (što je itekako važno – ne samo za tebe, već i za to dijete, da imaš neke svoje stvari i da tvoja sreća u životu ne ovisi samo o tome hoćeš li nju vidjeti svaki dan). Tu nema pravog odgovora – treba li svaki dan, svaki drugi ili jednom tjedno... Kako je vama ok, tako će biti (i ono rješenje s kojim ste vas dvoje mirni će biti i najbolje za dijete). Tako da pitanje kad ona ide na spavanje, nije najvažnije pitanje tu – pitanje je da ti mama „dozvoli“ na neki način da budeš tu i da gradiš svoj odnos s tim djetetom...a za to je preduvjet da odnos između mame i tebe bude ok.
Znam da može biti teško dogovarati se s bivšim partnerom, ali što je tu je – muž i žena mogu postati bivši, ali roditelj je uvijek roditelj. I to bi i mama tvog djeteta trebala zapamtiti... Nemojte samo koristiti dijete (i svoju brigu za dijete) da biste jedan drugome pokazali!!! Na žalost to se često događa u razvodima... Za vašu curicu će već biti dovoljno složena situacija što je mama tu, a tata tamo (i još kad se možda jednog dana pojave novi partner mame ili tate i polubraća i sestre...) – omogućite joj da barem onda vaši dogovori (i svađe kojih će nekada morati biti) budu konstruktivni i fer. Eto, još samo da kažem da će i tebi i mami trebati vremena da sredite vaš odnos – da prođete sve one osjećaje koje se javljaju u ovakvim situacijama (razvoda, prekida odnosa...) – treba i tugovati i ljutiti se i na kraju prihvatiti ono što je sada.
Vidim da sam dosta toga napisala, ali nije se dalo svesti na kraće... Nadam se da ti je pomoglo. Puno sreće dalje!