-
Izbor priča ovisi jako jako i o karakteru djeteta... Moj stariji ima obje noge čvrsto na zemlji i njega su u toj dobi zanimale dječje enciklopedije, knjige tipa "Uradi sam" gdje su bili opisi kako napraviti vrtnu stazu i slično...
U knjižnici smo posudili krasnu knjigu Božidara Prosenjaka "Vrijedne ruke" (o zanatima, baš za ovaj uzrast) koju smo na kraju kupili jer ju je moj stariji obožavao... Bajke mu nisu puno značile, ALI volio je dječje pjesmice i basne, pa smo s tim krpali rupe...
Mlađi maštoviti dječak je druga priča - taj je u dobi od 4 godine apsolvirao cjelokupne Priče iz davnine (i dan danas zna napamet dijelove npr. bitku junaka Relje i zmaja ognjenog koja ide u epskim stihovima). Od tada voli priče o zmajevima, ali dinosauri mu nisu špica filma...
Oba su voljela Ježevu kućicu i znaju je napamet i dan danas.
Grimmove priče prolazile su dosta dobro (moje i muževe stare knjige), a posebno vole priču Brat veseljak, a bogme i Andersenove bajke (imamo debeeeelu knjigu koja je prijevod izvornika, a ne obrada, pokazalo se odličnim kad smo došli do lektire u 1. razredu). Vole i Pipi Dugu čarapu, posebno neke odlomke koje su godinama uvijek iznova tražili da im se čita.
Nisu ih se doimale priče o životinjama, ali su zato voljeli neku debelu slikovnicu (mislim da je original talijanski) pod imenom "Ispričat ću ti puno bajki". Meni nije nešto (priče su bedaste, a neke i dvojbene), ali djeca su se zapalila.
Samostalno čitanje u ranoj dobi krenulo je uz Pikove priče za igru i zabavu, Pikove priče za laku noć i tako... Piko im je bio zakon! Znali su tekstove napamet, pa su slijedili prstom po slovima i prije nego su aktivno naučili čitati. Sad smo već dobar dio tih slikovnica proslijedili u vrtić, ali neke još uvijek čuvamo...
Skuplja izdanja brstimo iz knjižnice - knjige o piratima, o zmajevima... Tamo smo otkrili i dječje kuharice (i kasnije neke kupili).
Trenutno im za laku noć čitamo Hobita - mlađi je oduševljen, a stariji ne baš (oni si sam čita što on želi i baš se vidi kako u njegovoj desetoj godini polako prestaje potreba da mu mama i tata čitaju...
).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma