Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: strana primalja na kućnom porodu i HZZO

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno strana primalja na kućnom porodu i HZZO

Recimo da ti dođe strana primalja doma na porod i prijavi u svojoj matićnoj zemlji odnosno poreznoj sve to i meni izdaje račun. Da li ja kao korisnik te usluge imam pravo tražiti povrat od HZZO-a za dio tih sredstva? (ili je to pak ono... treba joj radna dozvola, sto papira i predmet se nikad riješiti?)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, zato sto takva opcija uopce ne postoji u nasem zakonu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim da prema važečim propisima u RH zabranjeno da primalja koja nemam važeču licencu obavlja tu djelatnost.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ali ,teoratski je moguće da primalja koja ima licencu (u drugoj zemlji) dobije radnu dozvolu za porod kod kuće u Hrvatskoj?!
    Uzmemo li u obzir da porod kod kuće nije zabranjen ,ali je zabranjeno asiatirati našim babicama koje nisu osposobljene?!
    To bi po meni značilo da bi bilo moguće da sve bude legalno ako bi primalja dobila (privremenu)radnu dozvolu? :?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    To bi po meni značilo da bi bilo moguće da sve bude legalno ako bi primalja dobila (privremenu)radnu dozvolu? :?
    Nisam sigurna da je kod nas moguće dobiti privremenu ili bilo kakvu radnu dozvolu za tu vrstu zanimanja. Sječam se poteškoća sa onim stranim kardio-kirurgom koji je operirao djecu na Rebru.

Porod kod kuće nije decidirano zabranjen, već nije reguliran. Mislim da bi prije davanja bilo kakve radne dozvole strancima trebalo regulirati tu sivu zonu.

Nadalje, primalje vani imaju licencu, ali ta licenca je dana u zemljama gdje postoji i prateća infrastruktura, podrška i razrađeni protokoli postupanja u svim mogućim situacijama. Kod nas toga nema. Dakle, prvi korak sigurno nije davanje dozvole (lience) strancima, nego reguliranje poroda kod kuće u domicilnoj regulativi i okruženju. Smatram da bi svaki drugačiji put bio opasan i kontraproduktivan.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislila sam da možda teoretski postoji neka caka za medicinske stručnjake izvana, ali vjerojatno nema. u svakom slučaju, nema šanse da hzzo plati dio ako dođe do takve situacije. hvala na info cure.[/b]

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •