Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Izložba maketa i modela željeznica

Pticica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Izložba maketa i modela željeznica

Izložba maketa i modela željeznica povodom 40. godišnjice osnivanja Kluba željezničkih modelara „Zagreb“

Nekoliko osnovnih podataka o izložbi:

Trajanje izložbe: od 20.3.2009. - 5.4.2009.
    Mjesto izložbe: velika izložbena dvorana Tehničkog muzeja
    Radno vrijeme: svaki dan od 10-19 sati, (i vikendom) a ponedjeljkom zatvoreno (20.3. od 14 - 19 sati)
    Cijena ulaznice: prilagođena je najširoj publici i iznosi 10 kuna

Prvo zajedničko izlaganje najveće modularne makete u ovom dijelu Europe
    Sudjelovanje gostiju iz Slovenije, Italije i Austrije

Klub željezničkih modelara „Zagreb“ je jedna od rijetkih udruga tehničke kulture koja kontinuirano djeluje već preko četiri desetljeća, isključivo zahvaljujući aktivnosti svojih članova, njihovoj ljubavi prema zanimljivom hobiju željezničkog maketarstva i modelarstva i tehničkoj kulturi u cjelini.

Klub je neprofitna udruga građana koja okuplja zaljubljenike u željezničko modelarstvo i maketarstvo te svojim članovima nudi mogućnost razmjene iskustava i stjecanja novih znanja. Posjeduju bogatu videoteku, kolekciju CD/DVD video zapisa i manji broj filmova o velikim i malim željeznicama. Posebno je bogata knjižnica s preko 1.200 knjiga i časopisa, a uređuju i vlastitu web stranicu. Klub je proteklih godina organizirao više desetaka posjeta tramvajskim i željezničkim objektima i upravama u više hrvatskih gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Karlovac, Sisak) i u inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Austrija, Italija, Švicarska, Njemačka).
    Posebno se ističe rad sa mladima u Školi željezničkog modelarstva koju organiziraju za mlade od 8-14 godina. „Školica“ obuhvaća osnove željezničkog modelarstva i napredne tehnike izgradnje modularnih maketa. Rezultate rada polaznika Škole posjetitelji će moći vidjeti i na izložbi.

Predstojeća izložba je najveća u nizu aktivnosti koji provode već nekoliko godina kako bi taj hobi približili ljudima i potaknuli kod njih interes za takav koristan i zanimljiv način korištenja slobodnog vremena.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi smo bili danas i jako je zgodno! Puno je bolje od prošlogodišnje izložbe, ovaj put su makete postavili tako da ih i djeca mogu vidjeti bez problema, a kako je prostor u Tehničkom muzeju veći nego u njihovom klubu, priliku su dobile i neke velike i složenije makete (naročito nas se dojmila maketa pruge Samoborčeka).
    Uglavnom, preporučujem svima koje zanima promet u bilo kojem obliku. Osim vlakova, ima tu i tramvaja, kamiona, autobusa, čak i uspinjača.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Mi smo bili danas i jako je zgodno! Puno je bolje od prošlogodišnje izložbe, ovaj put su makete postavili tako da ih i djeca mogu vidjeti bez problema, a kako je prostor u Tehničkom muzeju veći nego u njihovom klubu, priliku su dobile i neke velike i složenije makete (naročito nas se dojmila maketa pruge Samoborčeka).
    Uglavnom, preporučujem svima koje zanima promet u bilo kojem obliku. Osim vlakova, ima tu i tramvaja, kamiona, autobusa, čak i uspinjača.
    Maketa, misliš?
    Ako da, super!
    Mi smo bili prošle godine tamo kod džamije, ali L se nije baš dojmilo. Ili je bio premali, ili ga je skučenost prostora i mali broj maketa totalno odbio od cijelog iskustva.

Mogli bi probati opet. Totalno je opsjednut ZG uspinjačom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da, sve što sam nabrojala su makete. Čak su stavili i brojeve na tramvaje (za nas najvažnije od svega )
    Ove godine je puno bolje nego ono prošle godine u njihovom klubu kod Džamije. Prošle godine nas je smetalo što su makete bile postavljene previsoko, ali sad je sve skupa pristupačnije za djecu. I ima puno novih maketa.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ooo, onda moramo otići. Hvala!

Još kad bi dozvolili klincima da uključuju i isključuju struju maketama - El Dorado!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi danas bili ponovo, prepoznali su nas od jučer i dali nam besplatne karte :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I mi smo danas bili.
    Puno bolje nego lani. Baš smo MM i ja isto komentirali kako je fino podešena visina
    Moje cure su obje bez problema gledale.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i mi bili
    tanja, čini mi se da smo vidjeli vas na videu iz 2007?
    OT brz oporavak Andreju

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    tanja, čini mi se da smo vidjeli vas na videu iz 2007?
    Jeste 8) i mi smo se prepoznali i baš nam je bilo fora vidjeti Andreja u dobi od 2 i pol godine kako pogledom fiksira vlakove.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Da, sve što sam nabrojala su makete. Čak su stavili i brojeve na tramvaje (za nas najvažnije od svega )
    Ove godine je puno bolje nego ono prošle godine u njihovom klubu kod Džamije. Prošle godine nas je smetalo što su makete bile postavljene previsoko, ali sad je sve skupa pristupačnije za djecu. I ima puno novih maketa.
    pazi, i mom su se tramvaji najviše svidjeli. Iako sam mislila da ga je pustilo. I uspinjača, i ona cesta kojom autor upravlja kompjuterskui, s busevima, vatrogascima.

Meni se činilo da sam te vidjela u nedjelju ispred ulaza, ali onda si mi negdje "pobjegla".

Uglavnom, prostor je bolji i veći od onog kod Džamije tako da je dojam puno, puno bolji

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Isplati li se za ovo potrošiti 100 km u jednom smjeru?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Isplati li se za ovo potrošiti 100 km u jednom smjeru?
    ovisi.

Dok je naš F. bio opsjednut javnim prijevozom i htio vidjeti drugačije tramvaje, voodili smo ga u Graz, vodili ga na tramvaj i uspinjaču, ali i obavili mali, mali šoping.

U Zagrebu možeš još štošta drugo posjetiti uz izložbu maketa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jel zna netko kako rade oni busevi, tj. kako upravljaju s njima bez tračnica? Baš sam htjela pitati stričeka kad je #2 dobila napad urlanja i morali smo se pokupiti

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel zna netko kako rade oni busevi, tj. kako upravljaju s njima bez tračnica? Baš sam htjela pitati stričeka kad je #2 dobila napad urlanja i morali smo se pokupiti
    kompjuterski upravlja - e sada, niti ja se nisam zagledala baš kako točno. Uglavnom on sve narihta, tipa izmjenu svjetala na semaforu, pa bus stane na crveno, pa recimo da žmigavac i srene na stajalište.

To je inama bila glavna fora, naravno uz tramvaj kojemu su prva kola 15tica adruga 14tica

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

uh, ljubomorna sam! mi smo predaleko...
    svi vlako-tramvajo-autobuso-ljupci uživajte!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    To je inama bila glavna fora, naravno uz tramvaj kojemu su prva kola 15tica adruga 14tica
    I vi ste to skužili
    A u vitrini kod ulaza bio je tramvaj kojem naprijed piše 21, a otraga 9 8)

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja, recimo, te brojeve nije ni registrirala.
    Ali zna koliko je bilo mladenki okolo po maketama

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imaju senzore ispod ceste.
    Ako pogledaš ekran PC-iaj kojim se upravlja, tada svaka cesta ima nekoliko trasa vožnje (recimo, jkedna za prolazak ravno, druga za skretanje, treća za stajanje na stanici), program ili manuelno upravljanje odlučuje kud će dalje krenuti.

Mi smo bili u nedjelju, bilo je ok usprkos dosta ljudi, klincima se svidjelo i proveli smo tamo oko 1 sat.
    nas se najviše dojmio onaj dio makete (velike) gdje autobus automatski vozi na skelu (također automatsku), zatim njom ide na drugu obalu pa poslije do prijelaza preko pruge na kojem su automatske rampe na kojima bus stane ako ide vlak.

A meni osobno se (estetski) jako svidjela ona maketa grada kojom vozi tramvaj. Zgrade su napravljene vrlo lijepo i vjerno, sa puno detalja, a cijelu maketu (i druge koje to imaju) jako "podiže" javna rasvjeta koja zaista svijetli (LED diodama) pa sve izgleda vrlo vjerno.

Ova izložba je opet probudila u meni neke ideje za posjete zanimljivim željezničkim prugama koje i nisu tako daleko od nas (iako neke jesu skupe, ali dalo bi se platiti):

- Schneebergbahn kod Beča, zupčasta uskotračna željeznica koja vozi na 1700 m visine (njom sam se vozio pred desetak godina kad je još vozila parnjača!)

- Fesitritztalbahn kod Graza - taj čak nije ni jako skup, a nije ni daleko!

- Erzbergbahn kod Leobena - usput se može pogledati vrlo veliki rudnik željezne rude, najveći u Evropi

- Mariazellerbahn , uskotračna željeznica koja vijuga kroz tunele i preko mostova

Uostalom, pogledajkte sami potpunu listu na http://www.sinfin.net/railways/world/austria.html

A mislim da bi bilo zgodno onak iz štosa provozati se nekom "seoskom" željezničkom linijom u Mađarskoj ili možda vlakom uz dolinu Neretve ili za Podgoricu (sa 254 tunela, vidi http://hr.wikipedia.org/wiki/Pruga_Beograd-Bar, imate i filmiće na YouTube, samo utipkajte "Beograd Bar"), možda ćemo ovo ljeto proći tim krajem ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala tatek na objašnjenju - ali dok se ti nisi javio ja sam već poslala svoje dečke ponovno na izložbu, pa mi je MM objasnio kako radi ta "maketa".

očito nam se svima najviše dopao grad s tramvajem. Jedino nije vozio onaj novi niskopodni, a nisam imala priliku nekoga pitati.

inače, mi se spremamo na dječju željeznicu u Budimpešti - ako to realiziramo, javim kako je bilo (i na uspinjaču za Budim), i trolejbuse, metro.....

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MI smo se vozili svim tim "čudima" pred 5 godina sa Vedranom, najviše ga se tad dojmila dječja željeznica.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

inače, mi se spremamo na dječju željeznicu u Budimpešti
    Kakva je to željeznica? Imaš kakav link. Moj je isto ljubitelj vlakova pa skupljam informacije o mogućim izletima.

tatek hvala na onim gore linkovima, ti si uvijek pun ideja. Ono kod Graza stvarno ne bi bilo teško za organizirati (a ni skupo)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    inače, mi se spremamo na dječju željeznicu u Budimpešti
    Kakva je to željeznica? Imaš kakav link. Moj je isto ljubitelj vlakova pa skupljam informacije o mogućim izletima.

tatek hvala na onim gore linkovima, ti si uvijek pun ideja. Ono kod Graza stvarno ne bi bilo teško za organizirati (a ni skupo)
    naravno da imam, pa trebali bi ići uskoro:
    http://www.gyermekvasut.hu/english.html

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hvala na info. A da li ste se možda vozili ovim vlakom u Sloveniji: http://www.slo-zeleznice.si/sl/notra...hinjski_progi/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    Hvala na info. A da li ste se možda vozili ovim vlakom u Sloveniji: http://www.slo-zeleznice.si/sl/notra...hinjski_progi/
    Mi smo o tome razmišljali, ali nismo se upustili u realizaciju. Naime, vozni red je malo čudan, tj. nije baš prikladan za dijete koje spava danju a ni karte nisu baš jeftine, tako da ćemo s time još neko vrijeme pričekati.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nismo niti mi. čak nismo niti našim nagibnim vlakom. Jedino običnim, s time da mu se više dopao onaj s kupeima.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nismo se ni mi vozili nagibnim. Najduži put vlakom nam je bio onaj u Željeznički muzej u Ljubljani što je tatek organizirao. Inače se vozimo samo na lokalnim linijama. Super ideja za poludnevni izlet je vlakom do Novih Dvora kod Zaprešića, šetnja po parku, pa nazad doma (na dnevno spavanje ) Mi smo bili nedavno http://marko.klement-werner.info/?p=632
    A što se tiče onog vlaka u Sloveniji, istina je da je dosta skup. Nismo ni mi bili, čini mi se daleko za jednodnevni izlet, a preskupo da još negdje i spavamo. Stvar je u tome što Marka kasnije popodne uhvati kriza ako ne spava, pa onda postane nesnosan.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo se jednom vozili nagibnim, od Karlovca do ZAgreba (tamo smo išli običnim vlakom), to je za svakog prikladna varijanta.

Zgodno je kad se može kombinirati vožnja u jednom smjeru brzim vlakom, a nazad putničkim ili obrnuto. Mi smo tako išli onomad u Ljubljanu, zatim u Karlovac, Sisak, Koprivnicu ...
    Rado bismo i do Rijeke ili Varaždina, ali u ta dva smjera je autom puno brže, a i veze vlakom su pomalo nezgodne pa još ne znamo kad ćemo to.

A Bohinjskom prugom imate i dodatnu atrakciju koja je češća i jeftinija: 4-5 puta dnevno vlak vozi aute kroz bohinsjki predor (tunel) između Bohinjske Bistrice i Bače. Vožnja traje 15-tak minuta, košta par EUR, a izvodi se tako da se auto naveze na vlak i putnici sjede u autima za vrijeme vožnje. Još se nismo tamo tako vozili, ali sam se ja tako vozio u Švicarskoj, to je tamo uobičajeni način tarnsporta "ispod" zatvorenih prijevoja tokom zime.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sada ću ja skrenuti s djece i sjetiti se svoje vožnje jednom od najviših željeznica na Svijetu (Tren de las nubles- ako dobro pamtim, morala bih provjeriti) koja spaja Argentinu i Čile. I još smo imali sreće da uđemo u lokalni vlak sa lokalnim indijancima, a ne onaj namijenjen turistima. Kako bi moje dijete tamo uživalo - nekako mi se čini da on više voli stare modele svih prijevoznih sredstava nego nove.

I mi se spremamo vlakom do Rijeke - samo ne znam kada

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo našla sam neke slike na webu (naravno ne svoje), samo mislim da se tu radi o turističkom vlaku, naš je bio puno pitoreskniji

http://www.slideshare.net/eveybarbi/...a-presentation

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ova poznata ruta iz Ecuadora isto nije loša: http://snapshots.travelvice.com/view..._5633.JPG.html

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme prekrasno.

Nakon ovoga mi Budimpešta izgleda totalno nezanimljivo.

Inače, sa onom argentinskom prugom ima priča da je jedan nadvožnjak gradio Tito kao mladić - morala bih negdje pronaći tu točnu informaciju

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo jednog zgodnog filmića o Feistritztalbahnu (http://www.youtube.com/watch?v=tAo-3znDgjw), to nam je najbliža prilika za provozati se vlakom kojeg vuče parnjača (Weiz je na cca 30 km istočno od Graza), filmić vrlo dobro, u maniri pravog dokumentarca, pokazuje sve zanimljivosti vezane uz takav izlet.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mi bili na izložbi vlakova u subotu. Bila je malo gužva i toplo unutra, ali su moji uživali. Nakon toga smo išli u 'pravi' tehnički muzej (već neko vrijeme se spremali ići tamo, a ovo nam je sad bila prilika).

Tamo su tek uživali, trčali, zvonili na zvono na tramvaju (ono pravo zvono), stiskali gumbić tako da lokomotiva zviždi i tak.

Ugl. super je bilo (samo da se nekud ide ).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •