eto, zanimalo bi me kako vi (koje znate sta je to hehe) radite to pre fino jelo?
Cula sam da ima brdo varijanti, a posto je ja obozavam, probala bi sve...
Hvala unaprijed![]()
![]()
eto, zanimalo bi me kako vi (koje znate sta je to hehe) radite to pre fino jelo?
Cula sam da ima brdo varijanti, a posto je ja obozavam, probala bi sve...
Hvala unaprijed![]()
![]()
Kilo i pol do dva goveđe ruže ili komada buta
pola litre prošeka
3-4 velike mrkve
3-4 kapule
cijeli češanj češnjaka
pola litre bijelog vina
sol
papar
vegeta
cimet
slanina
vezica peršina i selena
pelate odnosno koncentrat, po želji
3-4 siuhe šljive(bez koštica)
2-3 klinčića
pola litre vinskog octa za potopiti meso dan ranije..
i sada
meso večer pije kuhanja potopiti u kvasinu da bude što više prekriveno
sutra dan ivaditi prebrisati i onda idemo
na sitne prutiće izrezati malo češnjaka i pancete,lagano posuti cimetom pa meso ubadati oštrim nožem i na cca desetak mjesta tako uvaljano u cimet u meso ugurati komadić češnjaka i komadić pancete..
u dubokoj tavi ili loncu na masnoći dobro sa svih strana meso natrljano solju i vegetom zapeći da porumeni, kad se meso izvadilo na istoj masnoći izdinstati svo povrće na krupno, ne treba sitno sjeckati..osim peršina i selena(to se dodaje kad se doda tekućina)
vratiti meso na povrće,zaliti s alkoholom koji je gorenaveden( ne s octom,njega baciti)
dodati začine koje sam nabrojala...i pustiti polupoklopljeno ili u pretisu da kuha od sat i pol do 2 i pol(zavisi u što se kuha)
izvaditi meso na dasku za rezanje i izrezati ga u šnite debljine 1.5-2 cm,a svo povrće skupa stekućinom ili umlatiti štapnim mikserom ili kroz cjedilo dobro ispasirati
u drugu posudu složiti najprije malo safta, pa meso izrezano pa opet safta, dotjerati ukus sollju, paprom...i slično nakon što prouha i ostaviti da kuha još cca 1 sat na laganoj vatri..
okusi su relativan pojam, ja volim pikantno, netko slatkasto pa dodajte što vam fali...
pikantno!!! :D :D
Hvala, dosta je drugacije od onog sta sam procitala, pa budem i to probala!![]()
velika večina recepata s neta je po meni nepotpuna, ovo je inače domaći recept kaštelanska verzija, i prenosio se s generacije na generaciju...
tko god je jeo lizao je prste![]()
Moj brat ju radi FENOMENALNO, ono za poludit, al dzabe kad nema sanse da mi kaze kako![]()
Krampus, pa jel to onda ispadne litra alkohola (pola litre prošeka+pola litre bijelog vina)? Nije to previše alkohola?
Rođeni brat ti ne da recept? :shock:BebaBeba prvotno napisa
Dijana prvotno napisa
???
na 3 sata kuhanja??
od alkohola ne ostane ni A osim arome i ukusa..u tome i jest štos...ja stavim i više, prema potrebi..
BebaBeba prvotno napisa
e pa svašta
slobodno napravi po ovom recepu a onda ti njemu nemoj dati![]()
e pa i hocu, pa nek si misli od kud mi![]()
Ma cekaj, jesi se ti zabunila, mozda si mislila na musk. orascic? Ne mogu zamisliti cimet u pasticadi. :?Krampus prvotno napisa
Po mom receptu meso najprije ide u pac, pa ce pece s kapulama pa se na kraju kuha.
Inace 100 ljudi - 100 recepata pasticade...
Nisam se zabunila i cimeta ide vrlo malo...samo se malo napraši luk i panceta prije špikovanja.
Oraščić ide normalno u saft, možda sma ga i zaboravila napisati jer ga uvijek u sve stavljam pa smatram da se podrazumjeva..
Meso ide u pac, pa se špikuje pa se zaprži pa onda ide u zaprženo povrće koje se nalije tekućinom
I napomenula sma da je ovo stari kaštelanski recept![]()
Ja je radim otprilike kao Krampus, ali bez cimeta, vegete i šljiva, i kuham s manje vina, cca 2 deci. Kuham u običnom loncu, jer mi u ekspres loncu ne bude tako fina.
Kod nas se uvijek poslužuje s kuhanim njokima.
Prošek, prošek je ovdje jedan OD ili još bolje, upravo glavni sastojak...vino je samo usputni dodatak
malo dižem temu, doduše ne toliko vezano za samu pašticadu već uz kombiniranje drugih jela s pašticadom
dolaze nam frendovi na večericu i vjerojatno ću raditi pašticadu, ali ne znam što bih kao neko predjelo (možda hobotnica salata, imam doma treba je i potrošiti - ili to ne paše jedno s drugim?). imate li neki prijedlog?
a desert uz cijelu priču?
pomagajte, malo sam bez ideja ostala
hvala
Nekad kad radim samo za nas doma radim pašticadu od sejtana, ali često radimo za cijelu familju pa je mesna.
Uzmem 1.5 - 2 kg goveđeg buta ili nekog drugog komada koji je dobar.
Dan prije upacam u pajc od šljiva, mrkve, korjena od seleni, klinčića, cimeta, muškatnog oraščića, vina, soli i papra.
Sutra dan pravim toč od mesa nasječenog na komade i tog pajca. Standard toć, zaprška od luka, s lovorovim listom, ubacim meso, prepržim, i dodam jedno 1/2 litre crnog vina, pustim da izkuha, pa ubacim marinadu/pajc od jučer, i po okusu vidim jel fali soli, papra itd. Moja pašticada bude lagano pjanija jer je ja cijelo vrijeme podljevam crnim vinom.
Kad je sve fino gotovo (par sati) uz to idu obavezno njoke i malo parmezana. Mm se davi u tome...iako ja preferiram taj isti recept al sa sejtanomon je okorjeli mesožder pa češče pravim ovu mesnu verziju.
Ko predjelo ja ne kuham ništa jer je to toliko zasitno da malo što se uz to može izjest, eventualno standard, sir iz ulja, kapari, motar, ko jede pršut i domače masline. Prava klopa!
ja bi ovo probala napravit jer mi se čini prefino, ali mam problem.
nemam pojma šta je selen. celer?
i još nešto. vezica peršina - korijen, list ili sve skupa?
molim vas da mi neko odgovori jer sam sve propremila da sutra skuhama.
Peršin-list, korijen ili sve?
Ja stavljam korijen selena i korijen persina nasitno nasjeckan da se dinsta s ostalim povrcem.
Selen = celer![]()