Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Pašticada - recepti?

  1. #1
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno Pašticada - recepti?

    eto, zanimalo bi me kako vi (koje znate sta je to hehe) radite to pre fino jelo?
    Cula sam da ima brdo varijanti, a posto je ja obozavam, probala bi sve...
    Hvala unaprijed

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Kilo i pol do dva goveđe ruže ili komada buta
    pola litre prošeka
    3-4 velike mrkve
    3-4 kapule
    cijeli češanj češnjaka
    pola litre bijelog vina
    sol
    papar
    vegeta
    cimet
    slanina
    vezica peršina i selena
    pelate odnosno koncentrat, po želji
    3-4 siuhe šljive(bez koštica)
    2-3 klinčića
    pola litre vinskog octa za potopiti meso dan ranije..

    i sada
    meso večer pije kuhanja potopiti u kvasinu da bude što više prekriveno
    sutra dan ivaditi prebrisati i onda idemo
    na sitne prutiće izrezati malo češnjaka i pancete,lagano posuti cimetom pa meso ubadati oštrim nožem i na cca desetak mjesta tako uvaljano u cimet u meso ugurati komadić češnjaka i komadić pancete..

    u dubokoj tavi ili loncu na masnoći dobro sa svih strana meso natrljano solju i vegetom zapeći da porumeni, kad se meso izvadilo na istoj masnoći izdinstati svo povrće na krupno, ne treba sitno sjeckati..osim peršina i selena(to se dodaje kad se doda tekućina)
    vratiti meso na povrće,zaliti s alkoholom koji je gorenaveden( ne s octom,njega baciti)

    dodati začine koje sam nabrojala...i pustiti polupoklopljeno ili u pretisu da kuha od sat i pol do 2 i pol(zavisi u što se kuha)
    izvaditi meso na dasku za rezanje i izrezati ga u šnite debljine 1.5-2 cm,a svo povrće skupa stekućinom ili umlatiti štapnim mikserom ili kroz cjedilo dobro ispasirati

    u drugu posudu složiti najprije malo safta, pa meso izrezano pa opet safta, dotjerati ukus sollju, paprom...i slično nakon što prouha i ostaviti da kuha još cca 1 sat na laganoj vatri..

    okusi su relativan pojam, ja volim pikantno, netko slatkasto pa dodajte što vam fali...

  3. #3
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    pikantno!!! :D :D

    Hvala, dosta je drugacije od onog sta sam procitala, pa budem i to probala!

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    velika večina recepata s neta je po meni nepotpuna, ovo je inače domaći recept kaštelanska verzija, i prenosio se s generacije na generaciju...

    tko god je jeo lizao je prste

  5. #5
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    Moj brat ju radi FENOMENALNO, ono za poludit, al dzabe kad nema sanse da mi kaze kako

  6. #6
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Krampus, pa jel to onda ispadne litra alkohola (pola litre prošeka+pola litre bijelog vina)? Nije to previše alkohola?

  7. #7
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Citiraj BebaBeba prvotno napisa
    Moj brat ju radi FENOMENALNO, ono za poludit, al dzabe kad nema sanse da mi kaze kako
    Rođeni brat ti ne da recept? :shock:

  8. #8
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    neda NIKOME pa ni meni

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj Dijana prvotno napisa
    Krampus, pa jel to onda ispadne litra alkohola (pola litre prošeka+pola litre bijelog vina)? Nije to previše alkohola?

    ???
    na 3 sata kuhanja??
    od alkohola ne ostane ni A osim arome i ukusa..u tome i jest štos...ja stavim i više, prema potrebi..

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj BebaBeba prvotno napisa
    neda NIKOME pa ni meni

    e pa svašta
    slobodno napravi po ovom recepu a onda ti njemu nemoj dati

  11. #11
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    e pa i hocu, pa nek si misli od kud mi

  12. #12

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    lagano posuti cimetom
    Ma cekaj, jesi se ti zabunila, mozda si mislila na musk. orascic? Ne mogu zamisliti cimet u pasticadi. :?

    Po mom receptu meso najprije ide u pac, pa ce pece s kapulama pa se na kraju kuha.
    Inace 100 ljudi - 100 recepata pasticade...

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Nisam se zabunila i cimeta ide vrlo malo...samo se malo napraši luk i panceta prije špikovanja.
    Oraščić ide normalno u saft, možda sma ga i zaboravila napisati jer ga uvijek u sve stavljam pa smatram da se podrazumjeva..

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Meso ide u pac, pa se špikuje pa se zaprži pa onda ide u zaprženo povrće koje se nalije tekućinom

    I napomenula sma da je ovo stari kaštelanski recept

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Ja je radim otprilike kao Krampus, ali bez cimeta, vegete i šljiva, i kuham s manje vina, cca 2 deci. Kuham u običnom loncu, jer mi u ekspres loncu ne bude tako fina.

    Kod nas se uvijek poslužuje s kuhanim njokima.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Prošek, prošek je ovdje jedan OD ili još bolje, upravo glavni sastojak...vino je samo usputni dodatak

  17. #17
    darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    462

    Početno

    malo dižem temu, doduše ne toliko vezano za samu pašticadu već uz kombiniranje drugih jela s pašticadom

    dolaze nam frendovi na večericu i vjerojatno ću raditi pašticadu, ali ne znam što bih kao neko predjelo (možda hobotnica salata, imam doma treba je i potrošiti - ili to ne paše jedno s drugim?). imate li neki prijedlog?
    a desert uz cijelu priču?

    pomagajte, malo sam bez ideja ostala

    hvala

  18. #18
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Nekad kad radim samo za nas doma radim pašticadu od sejtana, ali često radimo za cijelu familju pa je mesna.

    Uzmem 1.5 - 2 kg goveđeg buta ili nekog drugog komada koji je dobar.
    Dan prije upacam u pajc od šljiva, mrkve, korjena od seleni, klinčića, cimeta, muškatnog oraščića, vina, soli i papra.

    Sutra dan pravim toč od mesa nasječenog na komade i tog pajca. Standard toć, zaprška od luka, s lovorovim listom, ubacim meso, prepržim, i dodam jedno 1/2 litre crnog vina, pustim da izkuha, pa ubacim marinadu/pajc od jučer, i po okusu vidim jel fali soli, papra itd. Moja pašticada bude lagano pjanija jer je ja cijelo vrijeme podljevam crnim vinom.

    Kad je sve fino gotovo (par sati) uz to idu obavezno njoke i malo parmezana. Mm se davi u tome...iako ja preferiram taj isti recept al sa sejtanom on je okorjeli mesožder pa češče pravim ovu mesnu verziju.

    Ko predjelo ja ne kuham ništa jer je to toliko zasitno da malo što se uz to može izjest, eventualno standard, sir iz ulja, kapari, motar, ko jede pršut i domače masline. Prava klopa!

  19. #19
    Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    148

    Početno

    ja bi ovo probala napravit jer mi se čini prefino, ali mam problem.
    nemam pojma šta je selen. celer?

  20. #20
    Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    148

    Početno

    i još nešto. vezica peršina - korijen, list ili sve skupa?

  21. #21
    Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    148

    Početno

    molim vas da mi neko odgovori jer sam sve propremila da sutra skuhama.
    Peršin-list, korijen ili sve?

  22. #22
    bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,609

    Početno

    Ja stavljam korijen selena i korijen persina nasitno nasjeckan da se dinsta s ostalim povrcem.
    Selen = celer

  23. #23
    Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    148

    Početno

    hvala bebelina!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •