Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Koja vrsta soli?

  1. #1
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno Koja vrsta soli?

    Znam da je nakad bila tema..ali s ovom novom trazilicom sam potpuno izgubljena. :/
    Zanima me koju sol koristite..i sta je kakti najzdravije?
    I zna li itko ista o crvenoj (zapravo roze boje) soli? Neki dan sam vidjela u ducanu..mislim da je to sol s Alpa...pa me zanima koristili li je tko?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    ja svakako biram jodiranu

  3. #3
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    isto jodiranu, kazu da je najzdravija...

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    437

    Početno

    a ja tu rozu. i za nju kazu da je najzdravija.

    nije s alpa. s himalaja, zove se himalajska sol.

  5. #5
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    morsku. za mene ne postoji druga sol

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Citiraj puntica prvotno napisa
    morsku. za mene ne postoji druga sol

    X

  7. #7
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    morsku

  8. #8
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Gdje se može kupiti sol iz solane u Stonu?
    Kažu da je jako kvalitetna...

  9. #9
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj nika612 prvotno napisa
    a ja tu rozu. i za nju kazu da je najzdravija.

    nije s alpa. s himalaja, zove se himalajska sol.
    Aha..himalajska. Alpe..Himalaje..brdo..

    Nego..jel dobra..strah me da nije gorkasta? :/

  10. #10
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Mi korisitmo morsku sol i neku sol iz BIO&BIO, neku koja je pomješana s nekim povrćem, kak se zove nemam pojma.

  11. #11
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    ja se nekako češće odlučujem za tuzlansku sol, jer je iz rudnika, sastav joj je nepromijenjen godinama i puno je sitnija od sitne morske soli i suša je i ne vlaži se kao morska!

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Morsku (solana Pag), i sitnu i krupnu.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Morsku (solana Pag), i sitnu i krupnu.
    Također.

  14. #14
    M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    309

    Početno

    morsku jodiranu sol (po savjetu endokrinologa),a da ne ovlazi u soljenku stavim par zrna rize

  15. #15
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    Citiraj piplica prvotno napisa
    Gdje se može kupiti sol iz solane u Stonu?
    Kažu da je jako kvalitetna...
    u lokalnim dućanima na dubrovačkom području, jer solana ima premalu proizvodnju za širu distribuciju.

    Mi koristimo isključivo krupnu stonsku sol. (ne postoji sitna)
    Paška mi je prema stonskoj gorka.

  16. #16
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Morsku. Krupnu. Obavezno.

  17. #17
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    DM jodiranu jer nema konzervans (bar ne piše )

  18. #18
    mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    916

    Početno

    Citiraj M&A prvotno napisa
    morsku jodiranu sol (po savjetu endokrinologa),a da ne ovlazi u soljenku stavim par zrna rize
    more. jod. riža.

    isto i mi.

  19. #19
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Izbjegavam "himalajsku" sol. Našao sam par referenci na analize ove soli po kojima zaključujem da se radi o običnoj prijevari (broj različitih minerala je puno manji od marketinškog), uz nekoliko upozoravajućih referenci koje ukazuju na štetnost (sadrži gips). Jako je teško pronalaziti korisne informacije o ovoj soli jer je marketing već potpuno zatrovao sve tražilice.

    Od egzotičnih soli koristim jedino crnu sol, uglavnom po ljetu i u nekim začinskim mješavinama.

  20. #20
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Izbjegavam "himalajsku" sol. Našao sam par referenci na analize ove soli po kojima zaključujem da se radi o običnoj prijevari (broj različitih minerala je puno manji od marketinškog), uz nekoliko upozoravajućih referenci koje ukazuju na štetnost (sadrži gips).
    Gips..a ma hajde?!
    Nisam je na kraju kupila..koliko got me ta roza boja privukla na kraju me i odbila..nikako se nisam mogla zamisliti da solim hranu necim rozim..
    Roza me asocira na slatko.

    Kupila sam neku morsku sol+jod i flor.

  21. #21
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Uf, nemoj fluor. To nikako ne valja.

  22. #22
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja iz dm-a onu morsku i onu sa povrcem.

  23. #23
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    e da, daj rijec dvije o toj crnoj soli, prvi put cujem da ima i toga.

  24. #24
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Uf, nemoj fluor. To nikako ne valja.
    Ne valja il je ful stetno?

    Pise da u 100g ima 25mg soli. :/
    Ovo cudo sam kupila jerbo je to bilo u namanjem pakovanju pa da ne teglim kile doma.

    http://www.schneekoppe.de/produkte/p...ail.php?id=106

  25. #25
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Isključivo sitnu, morsku, jodiranu s Paga.
    Iz Stona je predobra, ali imala sam ju samo jednom

    Za rozu i crnu prvi put čujem

  26. #26
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Ma zapravo uglavnom koristim neku morsku zacinsku (iz bio shopa) i u njoj ima samo jod.
    Ovu obicnu bijelu stavim u solenku pa ponekad dosolim...ili za neka tijesta kad radim.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    100

    Početno

    Roza i crna sol!? :shock: Prvi put čujem možda i probam.

    Koristim tuzlansku sol jer me živcira morska kad se navlaži. (riža ne pomaže)

  28. #28
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Nisam koristila nikad išta osim morske. Zapravo, toliko sam neupućena da nisam znala ni da postoji nešto drugo

  29. #29
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    solana pag pakira i svoju i tunisku sol. zaboravila sad jel ta iz tunisa sitna ili krupna...

    koristila pasku (al da je pisalo da je i proizvedena na pagu, ne samo pakirana) i tuzlansku.

    sitna mi pase za soljenje jela, krupna za soljenje vode za kuhanje paste...

  30. #30
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    MMu su našli visok tlak :/ i zabranili sol. mi inače ne jedemo nikakve prerađene stvari, osim kruha i pašte i sad je meni bljutavo i strašno kuhati maneštre bez soli (salate su ok zbog limuna ili octa, ribe su ok jer su prirodno slane) pa sam htjela pitat ako ubacim alge, jesu jako slane?
    ne znam ni sama što da radim, ali slanutak i leća nisu baš nešto, s porilukom sam isto imala problem kasnije zasolit (malo) sebi i džunioru (koji odbija jesti potpuno neslano, iako mi stvarno malo solimo)

    help, help! (nemojte mi reć da je neslano zdravo, znam, znam )

  31. #31

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    632

    Početno

    morsku, krupnu. kad mi treba sitna ja je sameljem u milinu ili u avanu.
    stvrdne se, odvalim komad, meni to ne smeta.

    te koje se ne stvrdnu nisu zbog suvoce vec dodaju "anticaking agent" koji ne znam sta je, uglavnom aditiv koji izbegavam

  32. #32
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno

    Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    Citiraj puntica prvotno napisa
    morsku. za mene ne postoji druga sol

    X
    X

  33. #33
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ispravno.

    Inače crna sol je nešto što se dobiva kuhanjem nekakvih koštica od kojih preuzme sumpor pa smrducka onako po jajima. Koristi se u Ajurvedi i zove se kala namak.

  34. #34
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    A da, fluor, taj ne valja ni u zubnoj pasti, a još manje u soli. Radi se o opasnoj prijevari.

  35. #35
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno

    Citiraj thalia prvotno napisa
    help, help! (nemojte mi reć da je neslano zdravo, znam, znam )
    Da probas zasoliti Tamari soja umakom?
    On je slan, a ukusan dodatak jelima.

  36. #36
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    A da, fluor, taj ne valja ni u zubnoj pasti, a još manje u soli. Radi se o opasnoj prijevari.
    Vis kak sam blentava..za zubnu pastu sam cula..a u juhu bih ga stavila..eh.

    A spram soji sam takoder skepticna malko..

  37. #37
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Davore, ukrainska, bjeloruska ili spanjolska? Bez floura su narafski..ali pojma nema sta da uzmem.. :/
    A sta kad nema nasa jadranske pa sam zbunjena

  38. #38
    tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Iza...
    Postovi
    906

    Početno

    Citiraj thalia prvotno napisa
    MMu su našli visok tlak :/ i zabranili sol. mi inače ne jedemo nikakve prerađene stvari, osim kruha i pašte i sad je meni bljutavo i strašno kuhati maneštre bez soli (salate su ok zbog limuna ili octa, ribe su ok jer su prirodno slane) pa sam htjela pitat ako ubacim alge, jesu jako slane?
    ne znam ni sama što da radim, ali slanutak i leća nisu baš nešto, s porilukom sam isto imala problem kasnije zasolit (malo) sebi i džunioru (koji odbija jesti potpuno neslano, iako mi stvarno malo solimo)

    help, help! (nemojte mi reć da je neslano zdravo, znam, znam )
    Ja sam svojim roditeljim pred neko vrijeme kupila neku sol, napravljenu specijalno za visokotlakaše. Pola kile je koštalo oko 25 kn. Sad se stvarno ne sjećam kako se zove i čija je proizvodnja, čak mislim da je paška, ali postoji na tržištu i možda da potražiš. Bum ja pogledala kod njih kad odem kako se to točno zove.

  39. #39
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Elly prvotno napisa
    Citiraj thalia prvotno napisa
    help, help! (nemojte mi reć da je neslano zdravo, znam, znam )
    Da probas zasoliti Tamari soja umakom?
    On je slan, a ukusan dodatak jelima.
    slan je jer sadrži sol

  40. #40
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    Davore, ukrainska, bjeloruska ili spanjolska?
    Ne čini mi se da je neka velika razlika među samim solima. Dodaci su već nešto drugo.

  41. #41
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja bih prije rekla da je ta sol za visokotlakaše razblažena nekim dodatkom.

  42. #42
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Ja bih prije rekla da je ta sol za visokotlakaše razblažena nekim dodatkom.
    većina soli za visokotlakaše je mješavina NaCl i KCl

  43. #43

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    nisam isprobala sve vrste soli ali sam nedavno imala kosher sol i preporucam svima. nesto divno. uopce mi nije jasno kako se soli mogu toliko razlikovati. ovo je ko neki zacin u odnosu na obicnu sol. mislim da kod nas nema za kupit ali se isplati naruciti izvana tko ima priliku.

  44. #44
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Košer sol je samo obična krupna nejodirana sol. Hajd, nešto je teže na tržištu naći nejodiranu sol.

  45. #45

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    a gdje nabaviti nejodiranu sol?

  46. #46
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kod zimske službe

    Mislim da je kod nas to regulirano nekakvim pravilnicima.

  47. #47
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj retha prvotno napisa
    Davore, ukrainska, bjeloruska ili spanjolska?
    Ne čini mi se da je neka velika razlika među samim solima. Dodaci su već nešto drugo.
    Sta nije razlika ak je morska il iz rudnika? :/
    Ove su bez dodataka..bar tako pise.

  48. #48
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    OK, hajd, možda je mala razlika. Od dodataka se stavlja jod, ali se obično ne popisuje kao dodatak nego ti negdje piše da je sol jodirana, a u sitnu sol dodaju i nešto za rahljenje i to onda piše.
    Ima ekipe koja više cijeni morsku sol, i s druge strane kojima je bolja kamena sol. Čini mi se da je osnovna razlika u tim preferencijama - daljina mora ili eventualno blizina rudnika. Poljaci imaju i more i rudnike pa su valjda jako zbunjeni.

  49. #49
    andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,524

    Početno

    Mi oboje imamo niski tlak, ja čak i sada u trudnoći i papamo jako slana jela. Volimo ninsku sol ali nema je nigdje za kupiti, prošle godine kupili direktno u tvornici. :/

  50. #50
    njokica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    245

    Početno

    Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    Citiraj puntica prvotno napisa
    morsku. za mene ne postoji druga sol

    X
    I ja također. Ali isključivo krupnu, jer je ta zdravija od sitne (ne znam točno zašto, zaboravila sam točan razlog, al mislim da se u sitnu stavlja nešto :? )

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •