Sretna,sretna35 prvotno napisa
tek sad vidim da si i ovdje postavila upit. No, odgovorila sam ti na upit koji si mi poslala na pp.
Ovdje kopiram cijeli odgovor:
Draga sretna35,
u (niti jednom) kolektivnom ugovoru nema posebno reguliran dio oko korištenja godišnjeg odmora prije rodiljnog dopusta, odnosno poslije bolovanja.
Naime, Zakonom o radu, pa tako i kolektivnim ugovorima, regulirano je da svaki radnik ima pravo na godišnji odmor koji mu se ne smije uskratiti kad na njega stekne pravo, ALI poslodavac je taj koji određuje kada i koliko godišnjeg odmora radnik smije koristiti.
Tvojoj kolegici su dopustili da iskoristi godišnji između bolovanja i rodiljnog dopusta, ali samo 12 dana. To je poslodavčevo pravo.
Naime, korištenjem tih 12 dana u komadu, tvoja kolegica je stekla mogućnost korištenja ostatka svojeg godišnjeg za 2009.g. ali u 2010 godini kao "stari godišnji" i to pod uvjetom da ga iskoristi do 30.6.2010.g.
Može biti da ja poslodavac procijenio da će se ona vratiti u tom prvom polugodištu te joj je tim parcijalnim pravom u stvari dao šansu da ostatak iskoristi u narednoj godini po povratku sa rodiljnog dopusta.
Pretpostavljam da tvoj rodiljni dopust bi trebao startati negdje u ljeto te bi tvoj povratak na posao (pod pretpostavkom korištenja kompletnog rodiljnog dopusta do 1.g. života djeteta) trebao biti u ljeto.
S te strane, bi mogla pismenim putem zamoliti poslodavca da ti omogući korištenje cjelokupnog godišnjeg odmora za 2009.g., jer naredne godine se vraćaš nakon 30.6., te nećeš biti u mogućnosti koristiti ostatak godišnjeg odmora kao "stari godišnji odmor" čime bi ti bilo uskraćeno korištenje godišnjeg odmora za 2009. u cjelosti.
Probaj lijepim i razumnim putem.![]()

Odgovori s citatom