Pitanje:
Ako sam do 17.3. ove godine bila na rodiljnom dopustu, a od 17.3. na bolovanju (za dijete), imam li pravo odmah nakon bolovanja uzeti godišnji iako nisam "odradila" ni jedan dan u firmi?
Pitanje:
Ako sam do 17.3. ove godine bila na rodiljnom dopustu, a od 17.3. na bolovanju (za dijete), imam li pravo odmah nakon bolovanja uzeti godišnji iako nisam "odradila" ni jedan dan u firmi?
da, po Zakonu o radu imaš pravo na g.o.. No način korištenja tog g.o.-a ovisi o poslodavcu, eventualno zaključenom kolektivnom ugovoru i sl.
Poštovana,
ja zaposlenica centra za socijalnu skrb i od 11. 3. o. g. sam na komplikacijama u trudnoći. Željela sam po isteku 60 dana bolovanja iskoristiti godišnji odmor, nadajući se naravno cjelovitom godišnjem. Međutim, moja kolegica koja je krenula s obveznim porodiljnim dopustom je dobila rješenje na samo 12 dana g.o. Obje imamo neprekinuti višegodišnji staž kod istog poslodavca. Proučila sam Kolektivni ugovor za javne službe kao i anex za djelatnost socijalne skrbi i nigdje i nigdje nije posebno regulirano trajanje godišnjeg odmora za vrijeme komplikacija. Smatram da su me zakinuli u mojm pravima ukoliko mi odrede g. o. sukladno mjesecima provedenim na radu ove godine. Molim za pojašnjenje da li sam u pravu.
Unaprijed se zahvaljujem!
pitenje je dali se odmah poslije nove godine ide na cjeloviti godišnji ( za tu godinu)??????
Sretna,sretna35 prvotno napisa
tek sad vidim da si i ovdje postavila upit. No, odgovorila sam ti na upit koji si mi poslala na pp.
Ovdje kopiram cijeli odgovor:
Draga sretna35,
u (niti jednom) kolektivnom ugovoru nema posebno reguliran dio oko korištenja godišnjeg odmora prije rodiljnog dopusta, odnosno poslije bolovanja.
Naime, Zakonom o radu, pa tako i kolektivnim ugovorima, regulirano je da svaki radnik ima pravo na godišnji odmor koji mu se ne smije uskratiti kad na njega stekne pravo, ALI poslodavac je taj koji određuje kada i koliko godišnjeg odmora radnik smije koristiti.
Tvojoj kolegici su dopustili da iskoristi godišnji između bolovanja i rodiljnog dopusta, ali samo 12 dana. To je poslodavčevo pravo.
Naime, korištenjem tih 12 dana u komadu, tvoja kolegica je stekla mogućnost korištenja ostatka svojeg godišnjeg za 2009.g. ali u 2010 godini kao "stari godišnji" i to pod uvjetom da ga iskoristi do 30.6.2010.g.
Može biti da ja poslodavac procijenio da će se ona vratiti u tom prvom polugodištu te joj je tim parcijalnim pravom u stvari dao šansu da ostatak iskoristi u narednoj godini po povratku sa rodiljnog dopusta.
Pretpostavljam da tvoj rodiljni dopust bi trebao startati negdje u ljeto te bi tvoj povratak na posao (pod pretpostavkom korištenja kompletnog rodiljnog dopusta do 1.g. života djeteta) trebao biti u ljeto.
S te strane, bi mogla pismenim putem zamoliti poslodavca da ti omogući korištenje cjelokupnog godišnjeg odmora za 2009.g., jer naredne godine se vraćaš nakon 30.6., te nećeš biti u mogućnosti koristiti ostatak godišnjeg odmora kao "stari godišnji odmor" čime bi ti bilo uskraćeno korištenje godišnjeg odmora za 2009. u cjelosti.
Probaj lijepim i razumnim putem.![]()
Ako nisi novi zaposlenik i ako nisi imala prekid radnog staža (ovdje se ne broji rodiljni dopust) te ako je tvoj poslodavac sa time suglasan, odgovor je:jelena.O prvotno napisa
Da, postoji mogućnost da se odmah iza NG krene sa godišnjim odmorom za tu godinu.
mamma san
puno hvala na brzom i preciznom odgovoru
danas sam kontaktirala kadrovsku službu te dobila odgovor da imam pravo na 30 dana godišnjeg odmora :D :D :D , znači priznaju mi čitav godišnji budući da ga prema terminu poroda i korištenja porodiljnog dopusta ne bih mogla koristiti naredne 2010. godine
upit sam postavila i na topicu te na pp jer sam željela čim prije dobiti odgovor, a nisam bila sigurna da si u mogućnosti odmah odgovoriti
puno hvala![]()
upadam u temu (sorry)!
imam (inače) pravo na cca 28 dana GO;
situacija je ovakva: na BO sam (kompl. u tr.) od 07/2008, rodila u 01/2009.
GO za 2008 iskoristila u potpunosti prije BO.
Da se vratim cca krajem godine na posao, bih li mogla iskoristiti GO za 2009. tj. da li na njega uopće imam pravo (obzirom da nisam ni dana "radila" u 2009. do tog dolaska na posao)? ili tek nakon određenog vremena?
Evo i ja ću se ubaciti, imam sličan slučaj kao i Maya_78.
Od 01.07.2008. sam na komplikacijama, pa porodiljni i rodila sam 23.09.2008. Godišnji za 2008. sam u potpunosti iskoristila prije otvaranja komplikacija. Znači trebam početi raditi 23.09.2009. i sad me zanima da li imam pravo na godišnji za 2009. godinu s obzirom da nisam radila (još) u 2009.? Pretpostavljam da imam, i vjerojatno se trebam dogovoriti sa poslodavcem...ili ipak imam pravo na svih svojih 22 dana? Namjeravala sam ga iskoristiti u potpunosti odmah po isteku rodiljnog, pa da još malo budem doma sa bebačem...
Hvala
Da se vratiš krajem 2009. imala bi pravo na njega. Ako iskoristiš 12 dana u komadu, onda ostatak g.o. možeš prenijetiu 2010 kao "stari godišnji".Maya_78 prvotno napisa
Iskoristiš li manje od ovih 12 dana, nemaš pravo na prijenos razlike u 2010.
Da. Imaš pravo. ALI, sa poslodavcem se moraš dogovoriti o vremenu i načinu korištenja g.o.-a.SnješkaM prvotno napisa
Hvala, mamma san!
![]()
evo mene s još jednim pitanjem koje sigurno neke ineteresira...
obzirom da ću se (možda) vratiti krajem godine na posao, što je s poreznim prijavama tj. imam li pravo na povrat poreza obzirom da ću imati (bar) jednu plaću isplaćenu u 2009.? jer ako ne odem raditi, zapravo gubim pravo na povrat poreza budući da nisam ništa uplaćivala, jesam u pravu u ovome?
Ako imaš uplaćenog poreza i prireza po bilo kojoj osnovi (zaposlenja, drugog dohotka, dohotka od imovine, itd itd) onda imaš i osnovu da zatražiš povrat uplaćenog poreza i prireza.Maya_78 prvotno napisa
Nemaš li uplata istih, nema niti povrata. Jednostavno.