Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 202

Tema: lov, kako unistiti par preostalih divljih zivotinja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno lov, kako unistiti par preostalih divljih zivotinja

Vecernji list

07. 04. 2009. | 19:31
    KAPITALAC S VELEBITA Lovci sretni, prijatelji životinja u šoku
    Ustrijelio medvjeda od 2 metra i 320 kg
    Autor Željko Mataija

Šest osoba jedva je na stolu okretalo ubijenog medvjeda
    Šest osoba jedva je na stolu okretalo ubijenog medvjeda
    Foto: Željko Mataija

Na Velebitu iznad Pazarišta u ponedjeljak navečer ubijen je kapitalni medvjed težak 320 kilograma. Prema priopćenju komisije Hrvatskih šuma – podružnice Gospić, kojoj je na čelu Milan Štimac, ustrijeljeni je medvjed “nacionalni ponos sa 530 točaka”, 42 više od dosadašnjeg rekorda.

– Medvjeda koji je viđan ovdje, ali i u velebitskim šumama iznad Senja, pratimo šest godina i nije bilo dojava da je činio štetu. Od početka ožujka mamili smo ga životinjskom hranom, dolazio je na mrcinište, ali se posljednja tri dana nije pojavljivao. Odstrijeljen je u ponedjeljak navečer u 21.30 sati pri dobroj mjesečini – priča stručni pratitelj ovog nesvakidašnjeg događaja Milan Perković, inače voditelj lovstva u Upravi šuma Gospić.

Gost iz Norveške
    O sretnom lovcu, gostu iz Norveške koji je želio ostati anoniman, doznajemo da je prošao puno svjetskih lovišta, odstrijelio 400 jelena, pucao u afričke zvijeri. Na ličko lovište stigao je u organizaciji zagrebačke lovačke agencije Hubertus, a ovo mu je prvi dolazak na Velebit iznad Pazarišta. Lovinu je čekao dva sata, a zapucao tri puta, brzo i precizno.

No, kako trenutačno stvari stoje, za uspomenu će mu ostati samo fotografije jer za nacionalne rekordere ne vrijedi pravilo iznošenja trofeja preko državne granice. Problem je nastao kad je trebalo medvjeda transportirati jer dvojica odraslih muškaraca jedva da su mu mogla podignuti šape. Upomoć su pozvana još tri šumara kako bi ga polegli u prikolicu te “nivom” prebacili u dvorište također vrsnog međunarodnog lovca Miše Zalovića, gdje je medvjed mjeren, vagan i ocjenjivan.

– Puno sam toga i sam prošao po brojnim lovištima u zemlji, Europi i Africi, ali ovo se rijetko viđa – potvrdio nam Mišo Zalović.

– Mi smo obavili nazovimo neslužbeno mjerenje, a posljednju riječ imat će stalno nacionalno povjerenstvo za trofeje i izložbe, ali već sada mogu konstatirati da je nacionalni ponos – tvrdi Štimac.

Stariji od 20 godina
    Medvjed kapitalac visok je od vrha nosa do repa dva metra. Lovci tvrde da uspravljen prelazi visinu od dva i pol metra. Širina prednje šape je zavidnih 17, a pandže 8 centimetara. Oderana koža teži 65 kilograma i nakon štavljenja, krasit će prostorije muzeja Hrvatskoga lovačkog saveza. Prema prvim procjenama, stariji je od dvadeset godina, ali ne puno. Danas ga je na masivnom stolu jedva okretalo šest odraslih osoba.

anchie76 editirala predugacak link

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim vas da pokusate protestirati kod nadleznog ministarstva, pa ovo je sramotno

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Takla si me u zicu, da se mene pita, ja bi goloruke lovce u sumu pa puskom na njih, pa nek se brane ak mogu!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    molim vas da pokusate protestirati kod nadleznog ministarstva, pa ovo je sramotno
    Stray_cat,

postoji cijeli niz udruga kojima je zaštita (divljih) životinja jedna od osnovnih aktvnosti.

Osobno znam za Udrugu prijatelji životinja, te upućujem na njihovu stranicu. Vjerujem da će se defiinitivno odazvati tvojem pozivu.

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=59

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

užas

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa što nisu medvjedi zaštićena vrsta?! :shock: :? :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma kakvi, divljač su

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moram priznati da nikad nisam kužila lovce i kako je to uopće postao legalan sport? (iliti briga za životinje , kako to oni nazivaju)

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni je lov besmislen u današnje vrijeme. OK, nekada su ljudi lovili radi hrane, no sada to rade valjda radi gušta. Ili tako dokazuju muškost, ne znam što bi rekla.
    U bliskom krugu imamo par "lovaca", pa nam je baš neki dan tata od frendice objašnjavao da lovački savez (mislim) kontrolira broj divljači na jednom području. Jer navodno kad njih ne bi bilo divljač bi se pretjerano namnožila i ispasla svu hranu. Eto, to sam objašnjenje dobila.

Iako sam donekle licemjerna kad mi smeta lov (divljači koja se jede), a nemam ništa protiv jedenja mesa (a i za to se životinje ubijaju).

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    kad njih ne bi bilo divljač bi se pretjerano namnožila i ispasla svu hranu. Eto, to sam objašnjenje dobila.
    To i jest točno, osobito kad je riječ o divljim svinjama, a one se najčešće i love. Poljoprivrednicima i stočarima divljač čini mnogo štete.
    Ni ja nisam lovac, ali to su činjenice. Btw, i meni je žao medvjeda.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Lov mi je bez veze, al da seljaci ne mogu ništa vukovima koji im kolju ovce... i još moraju platiti kaznu...

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni u prvom redu nije jasno nad čime se točno zgražamo ovdje. Nad činjenicom da je ubijen medo? Nad činjenicom da lov kao takov uopće postoji?

Mislim, ako je glavi problem to što je ubijen medo, zašto se onda nitko ne zgraža nad milijunima životinja koje se svaki dan ubijaju u klaonicama, a koje, usput rečeno, cijeli život provedu zatvorene u nekoliko kvadrata, u nenormalnim uvjetima. Koliko vas ovdje jede meso? Po čemu se ubijeni medvjed razlikuje od bilo koje druge životinje? Zbog čega se njega ne smije ubiti, a kravicu smije?

A lov, u današnjim uvjetima kad je čovjek u potpunosti narušio prirodnu ravnotežu, jednostavno mora postojati. Kad ga ne bi bilo, pojedine životinje na vrhu prehrambenog lanca, životinje bez prirodnih neprijatelja, namnožile bi se nenormalno. Osim toga, u pitanju su i brojne bolesti. Zar bi itko od vas dozvolio bijesnoj lisici da mu se šeće oko kuće, ili bi odmah digli slušalicu i zvali nekog da to dođe riješiti?

Ovako sam reagirala, jer mi užasno ide na živce takav licemjeran stav. Dakle postoje životinje koje se ne smije dirati- zašto je zločesti lovac ubio slatkog medu, a postoje i one druge, kao vuk, koji je pojeo Crvenkapicu, bakicu, koga već, pa ga zato smijemo ubijati .

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zgrazavam se zato jer lovci ubiju zivotinje od hir, a ne za da se prehrane nego da bi se dicili ko je sta ulovio

meso jedem i planiram da jedem jer je to prehrambeni produkt i da zao mi je i za te zivotinje ali ja ne mogu nista protiv toga...vegetarijanstvo mi ne pase

i potpisujem koksy

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dunja potpis

MM je lovac i iako moram priznati da mi bude žao srnica i da ja kao ja nebi nikad mogla pucati u njih, sa guštom ih jedem. Volim divljač, jako puno je jedemo i od kad je i MM u lovu puno više razumijem lovstvo.

Nije to samo hladnokrvno ubijanje životinja. Nebiste vjerovali koliko tu ima posla. Ja se puno puta ljutim što je mm više u šumi nego doma, ali on mora pripremiti teren za sijanje, posijati razne žitarice i zelenjavu da bi imale životinje što jesti, redovito čisti pojilišta i ljeti svaka 2-3 dana nosi kante i kante vode jer pojilišta presuše.

Ne ubijaju se sve životinje nego se radi i nekakva selekcija radi opstanka kvalitetne vrste. Da se nebi lovile, toliko bi se razmnožile da bi poremetile ravnotežu. Osim toga, sve je manje lovnih rezervata, a sve više naselja i cesta. Da vam srna svaki dan brsti voće, povrće i cvijeće ili da vas divlja svinja napadne u dvorištu ili da Vam bjesna lisica šeta uz dječje igralište vjerojatno nebiste bile sretne.

Žao mi je tog medvjeda Iskreno.

Na godinu se smije ubiti određen broj medvjeda i za to se masno plaća. To je tzv.lovni turizam.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Na Cresu su divlje svinje napravile raspašoj, pa ih lovci mogu i moraju ubijati. a otkud tamo divlje svinje? lovci su ih doveli.

nikako ne mogu prihvatiti da je ok ubiti medvjeda.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joe, kratko i jasno, potpisujem

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Evo probat ću vam malo pojasnit problematiku medvjeda, na jednostavnoj razini.
    Da,medvjed je u Hrvatskoj lovna divljač, ali to ne isključuje i činjenicu da je on zaštićena vrsta. Vjerujte mi u Hrvatskoj se dosta pozornosti pridaje zaštiti medvjeda i staništu gdje on obitava, svrha lova/gospodarenja medom je očuvanje stabilne populacije. U Hrvatskoj se staništa medvjeda rasprostiru na oko 1 200 000 ha,optimalan broj medvjeda na 1000 ha je 1-2 (sto ovisi o kvaliteti staništa) i sve preko tog broja značilo bi remećenje prirodne ravnoteže. Medvjed se nalazi na samom vrhu prehrambene piramide i nema prirodnog neprijatelja,čovjek je jedini koji može utjecati na brojnost koja osigurava opstanak i suživot životinja i čovjeka. U lovnoj sezoni se dozvoljava odstrel od 10 % (okvirno), a prirodna smrtnost medvjeda je puno manja.Trenutno stanje je takvo da ga u Hrvatskoj sad ima iznad optimalnog broja, pokazatelj toga je širenje na otoke npr. Krk. Za ovu godinu odobren je odstrel 94 medvjeda, tako da možete očekivati još ovakvih članaka, i nemate razloga za zabrinutost.

Zašto mislite da je život jednog medvjeda vrjedniji od piceka, pajceka, janjadi, teleta, srna,,,koji se svakodnevno nađu na tanjurima u vašim kućama?!

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovo pitanje razlike vrijednosti životinja na tanjuru i medeka u šumi zapravo nema u mojoj glavi dobar odgovor...
    Uvijek me srce stegne kad prikazuju na npr. Dnevniku farme krava, svinja ili kokoši, i ne mogu gledati te priloge, međutim svejedno ću sutradan za ručak pojesti dobar šniclić...
    Možda je u tome razlika? Medvjedetinu ne jedem, nikad nisam, iako znam da se medvjeđi pršut smatra delicijom, a ove druge životinje služe u ishrani...
    Ne znam, razmišljam na glas. Vjerujem da se slično pitaju svi nevegetarijanci-iako ja nisam primarno mesojed, mogla bih bez mesa mjesecima, ali ipak se ne mogu odreći finog špekića, domaćih kobasa i slično.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Medvjedetinu ne jedem, nikad nisam, iako znam da se medvjeđi pršut smatra delicijom, a ove druge životinje služe u ishrani...
    I međetina je mljac-mljac.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemone nemorosa prvotno napisa
    Zašto mislite da je život jednog medvjeda vrjedniji od piceka, pajceka, janjadi, teleta, srna,,,koji se svakodnevno nađu na tanjurima u vašim kućama?!
    Zato što se piceki i pajceki uzgajaju zbog toga da budu hrana, a medvjedi ne (za srne ne znam, ali nema šanse da pojedem srnicu).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je bezveze što se ustvari sve to vrti u krug. Sve je pokrenuo čovjek, uništio je prirodna staništa, narušio ravnotežu, pa sad kao popravljamo prirodu. Koma. :/
    Poznajem par lovaca i znam da ulažu ogromne napore, ali s druge strane puno puta se ustrijeli nešto i mimo kalendara lova, ili kako se več to zove, pa se zakamuflira u primjereniji razlog.
    Inače meso jedem (piletinu, puretinu, svinjetinu, teletinu), i to me ne uznemirava previše, jer si to u glavi tumačim da se te životinje uzgojene za tu svrhu. E sad, da li se uzgajaju u "humanim" uvjetima to je drugo pitanje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je bezveze što se ustvari sve to vrti u krug. Sve je pokrenuo čovjek, uništio je prirodna staništa, narušio ravnotežu, pa sad kao popravljamo prirodu. Koma. :/
    Poznajem par lovaca i znam da ulažu ogromne napore, ali s druge strane puno puta se ustrijeli nešto i mimo kalendara lova, ili kako se več to zove, pa se zakamuflira u primjereniji razlog.
    Inače meso jedem (piletinu, puretinu, svinjetinu, teletinu), i to me ne uznemirava previše, jer si to u glavi tumačim da se te životinje uzgojene za tu svrhu. E sad, da li se uzgajaju u "humanim" uvjetima to je drugo pitanje.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    ovo sam i ja htejla reci, ali Anemona je to srocila puno bolje

Srne i zeceve ne jedem i necu nikada.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja nemam problema s jedenjem mesa, divljač baš ne volim, ali u principu nemam ni s tim nekakvih pretjeranih problema. i, kao svimbalo, više mi je žao mede nego koke iako nemam neki pravi razlog za to. i kad malo bolje i razmislim - niti nema neke razlike.
    ali, ono što mi nikako nije jasno, i što nikako ne razumijem, a da prostite, malčice se i gnušam, je lovni turizam.

kako ubijanje može biti zabava? sport? ne mogu shvatiti da nekome može zadovoljstvo biti ubijanje :?
    ono, idem se malo za vikend zabaviti tako da s puškom ganjam nekakvog kapitalca po šumi, a po defaultu je onda vrhunac zabave kad ga ustrijelim. i on umire. ne kužim taj lovni turizam i gotovo. :?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

To ni ja ne kužim, osim kao nekakav (skoro sam rekla recidiv ) atavizam iz davneeeeeeeeeeeeee prošlosti, kad je muška uloga bila uhvatiti mamuta za kljove i dovući do spilje kako bi mu obitelj preživjela, pa je možda danas to nekim muškarcima (a ne znam niti za jedan slučaj žene koja se bavi lovom, nota bene) način da se osjećaju važnijima :?
    Možda trkeljam, i ispričavam se muškarcima koje sam možda doživjela prepovršno

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    kako ubijanje može biti zabava? sport? ne mogu shvatiti da nekome može zadovoljstvo biti ubijanje :?
    ono, idem se malo za vikend zabaviti tako da s puškom ganjam nekakvog kapitalca po šumi, a po defaultu je onda vrhunac zabave kad ga ustrijelim. i on umire. ne kužim taj lovni turizam i gotovo. :?
    Potpis. :/ Pitam se kakav je mentalni sklop nekoga kome je ubijanje bilo kojeg živog bića zabava. :/

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

moj brat je lovac, djed mi je bio lovac i svi s bakine strane su lovci...
    Iako sama nisam obožavatelj lova (pa ni na komarce) moram reći da je ogromna razlika između lova i krivolova.
    Registirani lovci moraju polagati ispite i plaćati članarinu lovačkom savezu i štatijaznam paze na kalendar lova, dok je meni puno gore kad nekom s neprijavljenim kalašnjikovom zaostalim iz rata padne na pamet ići malo u lov.
    Koliko ja razumijem lov - malo - poanta nije toliko u ubijanju koliko u "povratku prirodi", pa možda se i može nategnuto nazvati atavizmom. Brat se masu puta vratio iz lova bez tofeja, ali to ga nikad nije obeshrabrilo, odnosno, njemu jednako zadovoljstvo pruža lov bez ulova kao i onaj s trofejom. On naprosto uživa hodajući šumom sa svojim obožavanim psima. I kad se hvali s tim lovom, hvali se uglavnom psima jer ga fascinira njihova uloga, odnosno odnos s lovcem.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ribolov? gdje on upada? u zgrazanje ili oblizivanje?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ne mogu to analizirati, ali meni je riba ipak niže na ljestvici vrijednosti nego medo...

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ribolov u oblizivanje definitivno, ali ne izlov nego kontrolirano ribarenje.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    a ribolov? gdje on upada? u zgrazanje ili oblizivanje?
    zar se u sportskom ribolovu ribe ne puštaju nazad u vodu?

kad smo već kod zgražanja, meni je isto ubit životinju u lovu ili za hranu. ne bih mogla niti jedno niti drugo. i kad vidim malo janje sve se raznježim a janjetina mi je omiljeno jelo. pa ti ne budi licemjeran.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    ne mogu to analizirati, ali meni je riba ipak niže na ljestvici vrijednosti nego medo...

nemo vs. koda

a negdje gore se spomenuo i bambi...

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa
    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Potpis. :/ Pitam se kakav je mentalni sklop nekoga kome je ubijanje bilo kojeg živog bića zabava. :/
    X

Registirani lovci moraju polagati ispite i plaćati članarinu lovačkom savezu i štatijaznam paze na kalendar lova, dok je meni puno gore kad nekom s neprijavljenim kalašnjikovom zaostalim iz rata padne na pamet ići malo u lov.
    Kaj znači kaj plaćaju članarinu? Zato imaju pravo ubijati?

Osobno imam GROZNA iskustva s lovcima, ubili su mi nekoliko pasa. Tamo gdje imamo vikendicu (Kalničko prigorje) su lovci LUĐACI. Jedan je svog mačka upucao jer je skočio na stol :shock: . Taj isti je pucao na mene i moje pse!!! Stajao je na 100m od mene i pasa, uperio pušku i pucao!!!! Nije nas pogodio, nije puno ni falilo!!! Imala sam 12 godina!!! I takvi su lovci u tom kraju večinom. I koriste se snajperima i sl. gadostima. Koje šanse životinja uopće ima u takvom lovu?

Nek lovac uzme koplje ili luk i strijelu pa nek se onda pravi hrabar kad mora srediti mjedvjeda ili divlju svinju! Da vidimo tu hrabrost. To su sve tipovi koji se na taj način trebaju dokazivati sebi i drugima jer su skompleksirani.

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Notorna je glupost da je lovac dobročinitelj koji hrani životinje i brine o njima. To radi zato da ima kaj ubiti!!!

Priroda se čisto dobro brinula za sebe kojih par milijardi godina, dok se čovjek nije proglasio njenim vlasnikom i ujedno spašavateljem - tu mislim ne na ekologe i one koji fakat spašavaju, nego na ove koji 'reguliraju' stanje krčenjem šuma, isušivanjem močvara, ubijanjem 'suvišnih' 'primjeraka' i sl.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    zar se u sportskom ribolovu ribe ne puštaju nazad u vodu?
    Ne obavezno. To zavisi od "sportiste", a i od pravila koja postoje - jako male ribe se vraćaju nazad (koje i koliko velike, ne znam, mogu pitati tatu). Vraćaju se natrag i ribe koje zagrizu a na snazi je zabrana ribolova na tu vrstu.

Zavisi i šta smatraš sportskim ribolovom. Ako je sportki ribolovac neko ko sa obale rijeke/jezera/mora peca štapom, on je u obavezi vratiti određene vrste ribe koje su ispod propisane veličine natrag u vodu. Od "pravog" ribolovca (profesionalnog) ga razlikuje to što ne smije koristiti mrežu (i ne plaća porez )

Postoje i drugi sportski ribolovci - takmičari. Oni koji love na vrijeme - koliko si ribe sposoban upecati "na plovak" od svitanja do sumraka. Oni redovno nakon vaganja svu ribu strpaju u lonac i naprave fiš paprikaš Postoji i malo egzotičnije discipline, gađanje u metu, i svašta nešto još...

Straight on topic
    Nemam ništa protiv bilo koje divljači u mom loncu, dapače. Brat i tata su lovci/ribolovci, i znam šta je i lov i ribolov. I kad se nešto donese, a i kad se vrati mokrih gaća i praznih (promrzlih) šaka. I ne smatram to lošim sportom ili "sportom" (kako kome drago). Da li je atavizam ili nije, ne znam. Ali nije loše samo po sebi. Ako ništa drugo, šmizlu će imati ko naučitui kako se u prirodi snalazi, kako se peca, kako se čisti riba, šta je u šumi čudesno, a šta opasno...
    A da u šumi ne naleti na bijesnu lisicu brinu se "sportisti" sa peruškom u šeširu

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ako ćemo gledati sa ove strane - rekla bih da je "situacija" divljači ipak u prednosti nad svinjama i pilićima (pod pretpostavkom da ih ubijamo radi hrane). Jelen živi slobodan u šumi...pa ga ubiju i pojedu. A svinja živi na farmi u nerijetko lošim uvjetima...pa je ubiju i pojedu. Po tom principu mi je lov daleko "humaniji" od uzgajanja i klanja

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    [Ali nije loše samo po sebi. Ako ništa drugo, šmizlu će imati ko naučitui kako se u prirodi snalazi, kako se peca, kako se čisti riba, šta je u šumi čudesno, a šta opasno...
    A da u šumi ne naleti na bijesnu lisicu brinu se "sportisti" sa peruškom u šeširu
    Osobno se više bojim da u šumi naletim na bijesnog (iliti pijanog) lovca nego na bijesnu lisicu!!! Ozbiljno, bez zezancije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Stray_cat,

postoji cijeli niz udruga kojima je zaštita (divljih) životinja jedna od osnovnih aktvnosti.

Osobno znam za Udrugu prijatelji životinja, te upućujem na njihovu stranicu. Vjerujem da će se defiinitivno odazvati tvojem pozivu.

clan sam, kao i clan PETA

problem je u tome sto vecina ljudi nije i treba im skrenuti paznj da se ovakvi pokolji dogadjaju dan danas

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rijec sport ne ide uz ubijenje

ti bolesnici svoje masakriranje prozivaju sportom

jel tu jedino ja ne vidim povezanost ili kaj?

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

rijec sport ne ide uz ubijenje

ti bolesnici svoje masakriranje prozivaju sportom

jel tu jedino ja ne vidim povezanost ili kaj?
    stray, slažem se s tobom, nema tu niš sportskog. Lov je najjadniji oblik ljudske 'zabave'. Čovjek koji ne zna kaj bi sa sobom pa ide ubijati je za mene bolesnik.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

stray_cat

Bolesnici, pokolji, masakriranje......tvoje riječi prelaze granicu dobrog ukusa.
    Lovno gospodarenje nazivaš masakriranjem, lovce bolesnicima,,,,misilm da malo pretjeruješ.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na istoj stranici sa člankom je i ovaj komentar:

najvažnija činjenica
    koju autor teksta nije naveo je ta da je medvjed prestar za parenje i da je maknut iz razloga kako bi se spriječilo njegovo parenje sa ženkom čime se oslobađa put mlađim mužjacima. u suprotnom, plod ovoga starog mužjaka možda i nebi imao baš najbolje karakteristike. tu je još i godišnja kvota za odstrel koja nije propisana zato da bi naši "krvoločni" lovci utažili svoju žeđ za ubijanjem nego zato da se spriječi pretjerano množenje vrste što bi dovelo do širenja populacije u većoj mjeri nego što to dopušta površina staništa. tek tada bi nastupio kaos jer bi npr. slabije jedinke blago rečeno "popušile" od jačih i u potrazi za hranom izlazile iz prirodnog staništa(velebitska šuma) i dolazile u bliski kontakt sa ljudima(naselja podno velebita) što obično ima tragične posljedice. zamislite tisuće medvjeda u velebitskoj šumi koja baš i nije tako veliko područje? dal uopće znate koliko je hektara potrebno jednoj divljoj životinji za normalan život? pa nisi medvjedi i ljudi pa da ih 50 može živjeti na par kilometara kvadratnih. nije velebit američki stjenjak pa da na njemu može obitavati 10 tisuća jedinki.naravno da dežurni dušebrižnici, prijatelji životinja i šalterska piskarala nemaju pojma o tome. ni meni se ne sviđa što je medvjeda likvidirao neki norvežanin kojem je to samo zabava, ali taj medvjed je ionako morao biti odstrijeljen.

da se razumijemo i meni je članak grozan, ali se sada postavlja pitanje da li je napisan u stilu kakvom je da bi upravo ovako privukao pozornost a dotični dnevni list bio linkan okolo po forumima i na taj način se promovirao...ah, ti novinari...

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Anemone nemorosa prvotno napisa
    stray_cat

Bolesnici, pokolji, masakriranje......tvoje riječi prelaze granicu dobrog ukusa.
    Lovno gospodarenje nazivaš masakriranjem, lovce bolesnicima,,,,misilm da malo pretjeruješ.
    Slažem se, kao sto sam prije rekla, mislim da je velika razlika između LOVA i IZLOVA...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj modesty71 prvotno napisa

Osobno imam GROZNA iskustva s lovcima, ubili su mi nekoliko pasa. Tamo gdje imamo vikendicu (Kalničko prigorje) su lovci LUĐACI. Jedan je svog mačka upucao jer je skočio na stol :shock: . Taj isti je pucao na mene i moje pse!!! Stajao je na 100m od mene i pasa, uperio pušku i pucao!!!! Nije nas pogodio, nije puno ni falilo!!! Imala sam 12 godina!!! I takvi su lovci u tom kraju večinom. I koriste se snajperima i sl. gadostima. Koje šanse životinja uopće ima u takvom lovu?

Nek lovac uzme koplje ili luk i strijelu pa nek se onda pravi hrabar kad mora srediti mjedvjeda ili divlju svinju! Da vidimo tu hrabrost. To su sve tipovi koji se na taj način trebaju dokazivati sebi i drugima jer su skompleksirani.

Ovi koje ti spominješ nisu lovci, već izolirani primjeri nečeg što s lovom, a i zdravim razumom nema veze. A primjera ne baš zdravih ljudi ima u svim društvenim skupinama, ne samo među lovcima.
    Što se tiče lova sa lukom i strijelom, u lijepoj našoj postoji inicijativa da se dozvoli lov samostrelom, ali eto, naš zakon to ne dozvoljava, no to je već druga priča...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ivy, ja te najvolim, ali moj komentar ovog komentara je potpis na

Citiraj modesty71 prvotno napisa
    Priroda se čisto dobro brinula za sebe kojih par milijardi godina, dok se čovjek nije proglasio njenim vlasnikom i ujedno spašavateljem - tu mislim ne na ekologe i one koji fakat spašavaju, nego na ove koji 'reguliraju' stanje krčenjem šuma, isušivanjem močvara, ubijanjem 'suvišnih' 'primjeraka' i sl.
    .

Potpuno se slažem! I ne znam baš da bi priroda dozvolila da se na Velebitu namnože tisuće medvjeda...
    A a propos stray, inače je za moj ukus preoštra, ali mi ovaj put baš sjeda ta oštrina

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Stray_cat,

clan sam, kao i clan PETA

problem je u tome sto vecina ljudi nije i treba im skrenuti paznj da se ovakvi pokolji dogadjaju dan danas
    slažem se.

Ali nije li to (ili ne bi li to trebao biti) jedan od ciljeva te (tih) udruga skrenuti javnosti pozornost na još jedan slučaj izlova divljih životinja?

Da li su se povodom ovog slučaja oglasile te udruge? Ili se priprema neka reakcija?

Mislim da je sve koji su čitali o tome zgrozila vijest da je ubijen prekrasan medvjed i to još i od stranca kojem je cilj bilo samo ubojstvo, jer je znao da ovaj trofej nije mogao niti ponijeti sa sobom doma, a našem lvoačkom ili kojem savezu samo nekih par stotinjak eurića više u kasu...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Otkad postoji čovjek na Zemlji, postoji i lov.
    Uzgoj životinja, iz vlastite lijenosti jer mu se više nije dalo ganjat medvjeda lukom i strijelom po šumi, čovjek je izmislio kasnije.
    Isto tako, čovjek je davnih dana životinje lovio zato što su mu zaista trebale da preživi, a danas ih se ne ubija iz potrebe. Vrlo dobro znamo da nam meso nije neophodno za život, proteini se mogu osigurati i na razne druge načine. No, usprkos toj činjenici, većina svjetske populacije i dalje uživa u kobasicama. Zašto? Valjda zato jer im je to gušt. Osim toga, pa nisu oni nikog ubili. Ne, nisu, netko drugi je to učinio za njih! Ali lovce treba javno kamenovat, fuj lovci ...
    Licemjerno. Mislim da svatko tko jede meso, nema pravo izreći niti jednu riječ protiv lovaca.

Ali, činjenica je da postoji lovci i "lovci"...

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
    Otkad postoji čovjek na Zemlji, postoji i lov.
    A čuj, jedna je stvar lov kad ljudi nisu imali što drugo jesti, a nešto sasvim drugo to što sad to rade iz neke bolesne zabave. :/

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ovo mi je bezveze:

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
    Licemjerno. Mislim da svatko tko jede meso, nema pravo izreći niti jednu riječ protiv lovaca.
    Imam itekako pravo, slagala se ti ili ne. Jer jedno su životinje uzgojene zbog mesa, a nešto drugo divlje životinje koje netko "skida" iz zabave.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Eto, davam ukažem na činjenicu da postoji i svijetli primjer lovca.
    Dr. sc. Marijan Grubešić, profesor lovnog gospodarenja na Šumarkom fakultetu, čovjek koji ponosno nosi "titulu" lovca zaslužan je za činjenicu da danas u Hrvatskoj uopće postoji dabar. Ne znam koliko ste upoznati s činjenicom da dabra u Hrvatskoj prije desetak godina nije bilo, bio je posve istrijebljen. Sve dok gore spomenuti profesor osobno, bezbroj puta, svojim automobilom, o svom trošku nije vozio u Njemačku i natrag da bi jednu po jednu jedinku dabra dovezao u Hrvatsku. Izvorno su te životinje puštane na nekoliko lokaliteta, danas su se raširile cijelim tokom Save, Lonje i nisam sigurna kojih još rijeka.
    Dakle, zahvaljujući jednom lovcu, danas postoji dabar u Hrvatskoj. Nikakve pomoći toliko hvaljenih ekologa i raznih udruga za zaštitu prirode nije imao. Toliko o tome.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •