Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Herpes Zoster – mogućnost zaraze?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Herpes Zoster – mogućnost zaraze?

Ovaj vikend imamo neke obiteljske posjete, između ostalog jedne tete koja boluje od herpes zostera. Njena doktorica joj je rekla da se može družiti s ljudima i da nema opasnosti od zaraze. Moje dijete je jučer cijepljeno cjepivom 5u1. Ja sam usput pitala med. sestru u ambulanti (pedijatricu ne mogu pitati jer od trenutka kad kod nje uđemo dijete počinje urlati i ne staje dok ne izađemo) da li postoji mogućnost zaraze, bilo te tete bakcilima iz cjepiva, bilo djeteta zosterom (obzirom da obje imaju trenutno smanjen imunitet). Rekla mi je da je bolje da nemaju fizičkog kontakta te da teta pere ruke, ali da nema velike vjerojatnosti zaraze. Moguće je možda da ta teta, koja ima preko 60, dobije nešto od tog cjepiva budući da se njena generacija nije time cijepila. A nisam točno shvatila da li bi dijete, ako se zarazi tetinim virusom, dobilo kozice (to mi i nije loša varijanta) ili nešto drugo – ne valjda zoster?
    Koje je vaše mišljenje? (molim da se ovdje suzdržimo od rasprave o etičnosti i koristi od cijepiva )

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kad sam ima Herpes zoster, onda sam se raspitala. Mogućnost da se zarazi netko drugi je jako mala. Naravno ne smiju se dirati ti "prištići" od Zostera. Tvoje dijete u slučaju da nije imalo vodene kozice u tom malom postotku može dobiti vodene kozice, a ne Herpes zoster.
    Što se tiče bakice koja vam dolazi. Mene je doktor odmah poslao 2 tjedna na bolovanje da se organizam oporavi, jer prema njegvim riječima, svi drugi su bili opasnost za mene, a ne ja za njih. Jer kod mlade osobe da bi buknuo Herpes zoster mora se stvarno jako narušiti imunitet. Čak mi je rekao da mi je tada i duža vožnja autom prestresna situacija i da i to izbjegavam. Tako da mi nema smisla da bakica dolazi k vama.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam ja imala HZ doktor mi nije niti spomenuo bolovanje vec sam uredno dolazila na posao i rekao mi je da nisam zarazna za druge te da se zaraza moze prenijeti samo ako ce mi netko direktno dirati pristice od HZ. Nitko se nije zarazio, a posao mi je takav da sam prisiljena dnevno kontaktirati s puno ljudi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    ...Tako da mi nema smisla da bakica dolazi k vama.
    e da, to je već posebna priča o specifičnom karakteru dotične osobe :/
    inače to joj se pojavilo na rebrima pa valjda nema šanse da dijete dođe direktno u dodir s prištićima ili kako to već izgleda.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mia je napisala:
    Kad sam ja imala HZ doktor mi nije niti spomenuo bolovanje vec sam uredno dolazila na posao i rekao mi je da nisam zarazna za druge te da se zaraza moze prenijeti samo ako ce mi netko direktno dirati pristice od HZ. Nitko se nije zarazio, a posao mi je takav da sam prisiljena dnevno kontaktirati s puno ljudi.
    Vezano za bolovanje, moj dr. je tu bio jako oprezan, kao što sam i rekla, jer za Herpes zoster kod mladih ljudi, uglavnom treba doči do velikog pada imuniteta. Bilo mi je to razumno objašnjenje. Mada, ja sam se stvarno loše osjećala i nema šanse da bih mogla raditi.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I meni je receno da se zaraza moze prosirit samo direktnim diranjem. I potrebno je puno odmora.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja znam da sam HZ dobila zbog teskog pada imuniteta i stresa koji me pogodio.
    Prije HZ sam imala gnojnu anginu, pa upalu sinusa, pa crijevnu virozu sve u razmaku od po 15-20 dana i kada me pogodio HZ pitala sam se sto mi se jos moze dogoditi.
    Nazalost mog doktora nije bilo, a ovaj koji je bio na zamjeni mi je mrtvo hladno prepisao tablete i kremu i to je bilo sve. Uz to sam si kupila B kompleks i bas se sada pitam kako sam prezivjela to razdoblje.
    Ne ponovilo se 8)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a što se recimo može dogoditi ako oboljela osoba ne miruje?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Pa recimo meni se dogodilo da sam dobila veliki cir na sisi, kad sam dosla kod dermatologice dobila sam prodiku da se sa herpesom obavezno treba mirovat jer je imunitet slab i mogu si jos svasta navuc. Tako da sam ja naucila lekciju jer je taj cir bio jaaaako bolan!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sad sam pričala s mamom, kaže da postoji opasnost da se herpes proširi na unutarnje organe, i onda da postaje opasno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pomikaki je napisala:
    Koliko sam ja shvatila dr. u nekim slučajevima može doči i do ozbiljnih komplikacija. U onom trenutku se nisam dalje raspitivala kojih, jer je to kod mene kontraproduktivno (više informacija - veča panika). Mada, i Herpes zoster postoji "jači i slabiji", odnosno s užasnim bolovima mjesecima i praktički bez bolova. Meni su kad sam došla kod dr. prvo dali injekciju neki koktel vitamina, i prepisali B vitamin u velikim količinama, i dr. mi je odmah napisao duple recepte za Voltaren rapid. Ja ga bljedo gledam, a zašto? :shock: A on meni, trebat će ti. :shock:

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

o ja se sjecam svog zostera, jako jako bolno iskustvo , a bila sam klinka od nekih 10-tak godina. kad mi neko spomene zoster sva se najezim, a bome sam lezala u krevetu, za mene tad jako dugo, a realno ne znam. a vani je bilo ovako lijepo vrijeme kao sto je sad.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa
    o ja se sjecam svog zostera, jako jako bolno iskustvo , a bila sam klinka od nekih 10-tak godina. kad mi neko spomene zoster sva se najezim, a bome sam lezala u krevetu, za mene tad jako dugo, a realno ne znam. a vani je bilo ovako lijepo vrijeme kao sto je sad.
    znači mogu to dobiti i djeca?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mogu i djeca dobiti Herpes zoster, ali prvo moraju imati vodene kozice. Laički, Herpes zoster je ponovna infekcija virusom vodenih kozica (ovo je stvarno laički rečeno). Znači, kad preboliš vodene kozice, virus se nastani u živcima (valjda) i kod npr. jakog pada imuniteta bukne ponovno, ali "u određenom živcu". Za Herpes zoster je karakteristično da se širi po živcu i ne izlazi iz tih "okvira", ima npr. "omiljenije živce", a kozice su obično po cijelom tijelu. Meni se širio kroz dva, zahvatio je vrat, rame i lijevu ruku.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Mogu i djeca dobiti Herpes zoster, ali prvo moraju imati vodene kozice. Laički, Herpes zoster je ponovna infekcija virusom vodenih kozica (ovo je stvarno laički rečeno). Znači, kad preboliš vodene kozice, virus se nastani u živcima (valjda) i kod npr. jakog pada imuniteta bukne ponovno, ali "u određenom živcu". Za Herpes zoster je karakteristično da se širi po živcu i ne izlazi iz tih "okvira", ima npr. "omiljenije živce", a kozice su obično po cijelom tijelu. Meni se širio kroz dva, zahvatio je vrat, rame i lijevu ruku.
    thnx, ovo mi je malo razjasnilo sliku

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bas kako je Anemona napisala, tako je nama objsanjeno u virologiji.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

prilikom kontakta s herpes zosterom , osobe prvo dobiju vodene kozice...

nakon toga se moze dobiti herpes zoste (to je isti virus), ako si u kontaktu s nekim tko ima kozice ili herpes i ti smanjeni imunitet.

smanjeni imunitet ne mora znaciti nista posebno, postoje naravno bolesti koje negativno utjecu na imunitet, ali moguce je dobiti herpes bez da primjetno primjetis da ti je imunitet smanjen...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno ...

i ja sam imao HZ prije nekoliko godina, dobio neku bijelu kremu (buckuris koji sami rade u apoteci i to se maze sloj preko sloja.. uglavnom nis nije pomoglo). i bio sam na bolovanju, jer me uzasno bolilo. zahvatilo mi je desni dio vrata, desno rame i ruku i ispod desnog pazuha. nisam ni znao kako leci jer me u svakom polozaju bolilo, a i cim mi je sunce dotaklo npr vrat je uzasno peklo (fala bogu bilo je ljeto pa je bas bilo super). uglavnom nakon cca 5-7 dana sam otisao privatnom dermatologu i dobio tablete (virolex) i to 32 (!!) tablete dnevno (plus b-vitamin). hvala mojoj doktorici koja je preporucila samo tu sugu od bijele kreme i da si ja umisljam. uglavnom, vec nakon prvih nekoliko tableta je bol popustila ali isto se nisam smio druziti s nikim (za svaki slucaj)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

samo naknadno, kad se tema već podigla, druženje s tetom je prošlo ok za sve, nismo se zarazili ničim a i ona je izgleda preživjela putovanje...

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

A ne mogu ja da ne komentiram - zašto bolesni ljudi uopće idu u posjete malim bebama? Meni je jedna osoba dovela dijete koje je KAŠLJALO kad je moj sin imao a tak, jedno 2 i pol tjedna. Došlo mi je da iskočim iz kože. Ali sam ih i otpravila, rekla sam da je mali, neotporan i da mi najmanje od svega treba bolesna beba od manje od 3 tjedna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •