Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Deklaracije na hrani - mora li sve biti navedeno?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Deklaracije na hrani - mora li sve biti navedeno?

Tema splitana s ove http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...023380#2023380

ne znam
    raspravljalo se ovdje o tome da to sto u sastojcima nisu napisani aditivi, ne znaci da ih stvarno nema, odnosno da ih iz nekog razloga nisu obavezni navesti na pakiranju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    U sastavu pise samo meso, papar, sol i šećer. Pa me i to odusevilo (osim okusa koji mi je mljac)
    Budi sigurna da osim toga ima i aditiva... Da, to je sastav kobasice, aditivi garant ne spadaju u sami sastav onoga sto cini kobasicu nego u neznam sto vec. Klasicno zaobilazenje zakona rekla bih.

Mama mi je probusila baloncic u kojem sam dugo zivjela vezano za te etikete i pisanje sastava (da se NE mora SVE navesti sto je unutra )

Pogledajte sastav i ak nema aditiva, pogledajte rok trajanja i sve ce vam biti jasno iz toga :/ Ak je duzi od par dana, aditivi su unutra zagarantirano inace bi se pokvarilo.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a zašto se ne pokvari šunkica kod moga strica?
    kolje za 29. novembar, a jedemo je još i za Uskrs, pa i cijelo ljeto špek se održava.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    U sastavu pise samo meso, papar, sol i šećer. Pa me i to odusevilo (osim okusa koji mi je mljac)
    Budi sigurna da osim toga ima i aditiva... Da, to je sastav kobasice, aditivi garant ne spadaju u sami sastav onoga sto cini kobasicu nego u neznam sto vec. Klasicno zaobilazenje zakona rekla bih.

Mama mi je probusila baloncic u kojem sam dugo zivjela vezano za te etikete i pisanje sastava (da se NE mora SVE navesti sto je unutra )

Pogledajte sastav i ak nema aditiva, pogledajte rok trajanja i sve ce vam biti jasno iz toga :/ Ak je duzi od par dana, aditivi su unutra zagarantirano inace bi se pokvarilo.
    Pa šta su oni koji pišu aditive onda budale? Nema mi to baš smisla.
    Pretpostavljam da postoje tvari koje se ne moraju deklarirati, ali onda to ide po nekom kriteriju, pretpostavljam. Recimo, ovisno o količini. A mislim da ovo i jest igra količina. Iste tvari su u nekim količinama neopasne, a u većim otrovne, kancerogene ili što li već.
    I što kaže apricot, ljudi su i prije aditiva imali načina kako očuvati hranu mjesecima. Srerilizacija, pasterizacija, soljenje, sušenje...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    a zašto se ne pokvari šunkica kod moga strica?
    kolje za 29. novembar, a jedemo je još i za Uskrs, pa i cijelo ljeto špek se održava.
    A domaca sunka, pa susi se dugo..

Evo rekla spajalica prije mene

Citiraj spajalica prvotno napisa
    svi dodaci u suhomesnatim proizvodima su neophodni, jer se sunkice, prsuti i ostalo vise ne suse par mjeseci, da ne kazem godinu dana. susenje ide jako kratko, industrijski, da bi se nadomjestio miris i okus dobrih starih stvari dodaju se razni aditivi. ponekad se ljudi iz te branse znaju zezati da li cemo danas susiti s hrastovim ili nekim drugim drvetom :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Pretpostavljam da postoje tvari koje se ne moraju deklarirati, ali onda to ide po nekom kriteriju, pretpostavljam. Recimo, ovisno o količini. A mislim da ovo i jest igra količina. Iste tvari su u nekim količinama neopasne, a u većim otrovne, kancerogene ili što li već.
    Pa ocigledno se ne moraju se deklarirati, ocigledno postoje nacini za zaobilazenje (ili ak je vezano za kolicinu unutra ili vec nesto drugo)... i da moraju zakonom, nitko ne provjerava da li deklaracija odgovara stvarnom sastavu unutra :/ Zastrasujuce.....

Isto ko sto na majici moze pisati 100% pamuk da ona uopce nije od 100% pamuka! Nas zakon to tolerira.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Pa ocigledno se ne moraju se deklarirati, ocigledno postoje nacini za zaobilazenje (ili ak je vezano za kolicinu unutra ili vec nesto drugo)... i da moraju zakonom, nitko ne provjerava da li deklaracija odgovara stvarnom sastavu unutra :/ Zastrasujuce.....

Isto ko sto na majici moze pisati 100% pamuk da ona uopce nije od 100% pamuka! Nas zakon to tolerira.
    Pa ne znam, meni nije očigledno . Ne kažem da ti ne možeš znati nešto što ja ne znam, ali stvarno se pitam zašto onda svi ti proizvođači na svojim šunkama deklariraju jedno 33 dodatka, kad ne moraju i nitko ih ne kontrolira! Onda sam zapravo sretna što postoji toliko superpoštenih ljudi koji se bave proizvodnjom hrane!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

slažem se s vertex, i užasno mi smeta stvaranje nepovjerenja u institucije, a bez i jednog dokaza. ne kažem da sve funkcionira savršeno, ali svi prehrambeni proizvodi se itekako kontroliraju. a ljudi koji kontroliraju su uglavnom stručni i pošteni i znaju svoj posao.
    i proizvodi se povlače s tržišta i kad postoji samo sumnja u neispravnost, a kamoli tek stvarna opasnost po zdravlje.

ne kažem da sve savršeno funkcionira, ali bome nije ni takva panika koja zahtjeva izraze - zastrašujuće. :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

upravo o tome razgovaramo na dohrani.
    javila se forumašica kojoj je to struka.
    određeni postotak se ne mora prijavljivati i to se koristi.
    i to se onda navodi na deklaraciji
    *u skladu s HR zakonom

(mislim, ne bih ni ja prijavljivala porez kada ne bih morala)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Gdje na dohrani, ne mogu naći?
    Jesam li dobro shvatila da ako se ne deklarira, onda mora stajati ova *?
    Meni ovaj zakon nije skandalozan - smatram da je kod aditiva bitna količina, i logično mi je da postoji količina koja je toliko mala da se ne mora deklarirati. Možda se može imati i neka bolja varijanta zakona, ne kažem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kažem da ti ne možeš znati nešto što ja ne znam, ali stvarno se pitam zašto onda svi ti proizvođači na svojim šunkama deklariraju jedno 33 dodatka, kad ne moraju i nitko ih ne kontrolira!
    Pa zakonski moraju neke stvari, i u teoriji ih mozda i kontrolira (ili im se prijeti), i realno gledajuci, neki veliki proizvodjac si ne bi trebao dozvoliti da mu se etiketa razlikuje od onog sto je unutra (jer oni ZNAJU kolika bi im steta nastala s tom spoznajom), ali isto tako sam sigurna da postoji xy malih proizvodjaca koji se slepaju.. Ako mi netko kaze da nitko nikad od inspekcije nije provjerio etiketu sa stvarnim stanjem stvari unutra, onda ja ne mogu nego sloziti ovu facu :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad ste me zaintrigirale, pa sam krenula traziti pravilnik

nasla sam stari iz 1998, i vidim sjajan put za zaobici isticanje aditiva u hrani :/ Nadam se da to vise ne vrijedi...

Aditivi koji su u namirnicu uneseni posrednim putem kao sastojak sirovina ili drugih namirnica kojoj je dodavanje aditiva dopušteno (tzv. "carry-over" načelo) ne deklariraju se na namirnici i ne smatraju se namjerno dodanim aditivima:
    - ako se nalaze na Listama ovog Pravilnika,
    - ako je količina znatno niža od zahtjeva tehnoloških potreba i dobre proizvođačke prakse ili ako njihova količina nema uporabno djelovanje u namirnicama u kojima njihova uporaba nije dopuštena.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se razumijemo, meni bi bilo jako drago da se pokaze da sam ja u krivu, jer bi to znacilo da ne jedemo aditive u tonama (putem ABC sira ). No taj proizvod u svom sastavu ima navedeno samo mlijeko, sol i vrhnje. A traje recimo 6 mjeseci. Kako, ako nema aditiva unutra? :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I evo i u pravilniku o opcem deklariranju i oznacavanju hrane pise:

Sastojcima iz stavka 1. ovoga članka se ne smatraju:

1. komponente sastojka koje su u proizvodnom procesu privremeno izdvojene, a nakon toga ponovo vraćene u prijašnjem omjeru;

2. aditivi prisutni u hrani koji joj nisu neposredno dodani, već su uneseni u hranu s jednim ili više sastojaka koji sadrže te aditive, pod uvjetom da u hrani nemaju nikakav tehnološki učinak;

3. aditivi koji se upotrebljavaju kao pomoćne tvari u procesu proizvodnje;

4. tvari koje se upotrebljavaju, samo u potrebnim količina*ma, kao otapala, razrjeđivači ili nosači za aditive i arome.
    Da li to znaci da ukoliko vrhnje vec ima aditiv, da oni kad pomijesaju mlijeko, sol i vrhnje nisu nuzni istaknuti aditiv na pakiranju ABC sira?

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sve mora biti na deklaraciji, evo link - pravilnik je star godinu dana

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...4_41_1399.html

sol je konzervans - vjerojatno je takav slučaj sa ABC sirem

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anita_m prvotno napisa
    sve mora biti na deklaraciji, evo link - pravilnik je star godinu dana

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...4_41_1399.html

sol je konzervans - vjerojatno je takav slučaj sa ABC sirem
    I tu navodi taj isti clanak koji sam ja vec spomenula (malo izmijenjen)

(3) Sastojcima iz stavka 1. ovoga članka se ne smatraju:
    1. komponente sastojka koje su privremeno izdvojene tijekom procesa proizvodnje, a koje su nakon toga ponovo vraćene u sastojak u onoj količini koja odgovora njihovom izvornom udjelu;
    2. aditivi koji su u hrani prisutni samo zato što su prisutni u jednom ili više sastojaka te hrane, pod uvjetom da u gotovom proizvodu nemaju nikakvu tehnološku funkciju;
    3. aditivi koji se upotrebljavaju kao pomoćne tvari u procesu proizvodnje;
    4. tvari koje se upotrebljavaju, samo u potrebnim količina*ma, kao otapala, razrjeđivači ili nosači za aditive i arome;
    5. tvari koje nisu aditivi ali se upotrebljavaju na isti način i sa istom svrhom kao pomoćne tvari u procesu proizvodnje i koje su prisutne u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.

Moje pitanje jos uvijek stoji:

Da li to znaci da ukoliko vrhnje vec ima aditiv, da oni kad pomijesaju mlijeko, sol i vrhnje nisu nuzni istaknuti aditiv na pakiranju ABC sira?
    Ne mora to biti ABC sir, moze biti bilo sta drugo... Uhvatila sam se toga jer ga mi konzumiramo puno.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kopiram s druge teme

ispred dijela članka koji si citirala stoji:

Sastojci hrane

Članak 19.

(1) »Sastojak« je svaka tvar, uključujući aditive, koja se koristi u proizvodnji ili pripremi hrane, a koja je prisutna u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.
    (2) U slučaju kada jedan od sastojaka sadrži nekoliko sastojaka, tada se ti sastojci smatraju sastojcima hrane o kojoj se radi.

znači svi aditivi koji su npr. u vrhnju koje je dodano u sir - moraju biti navedeni

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A u kojem je onda slucaju primjenjiv taj clanak koji sam ja kopirala?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

za ABC sir , dalje u tekstu pravilnika stoji i ovo:

Citat:
    (1) Navođenje sastojaka nije obavezno kod:
    1. svježeg voća i povrća, uključujući krumpir, koje nije oguljeno, narezano ili slično obrađeno;
    2. gazirane vode ili vode s dodatkom CO2 čiji opis navodi da je gazirana;
    3. octa koji je proizveden isključivo od jedne sirovine koja je navedena u imenu proizvoda, pod uvjetom da mu nije dodan niti jedan drugi sastojak;
    4. sira, maslaca, fermentiranog mlijeka i vrhnja, pod uvjetom da su im dodani samo mliječni sastojci, enzimi i mikrobiološke kulture koji su neophodni za njihovu proizvodnju ili sol koja je potrebna za proizvodnju sira, izuzev svježeg i prerađenog sira;
    5. hrane koja sadrži samo jedan sastojak ako je trgovački naziv hrane identičan nazivu sastojka ili ako trgovački naziv hrane omogućava da se može jasno utvrditi priroda sastojka.
    mislim da se što se tiče prve dvije točke onog članka koji si ti anchie kopirala - radi se o tome da se ne ponavljaju satojci dva puta. što se tiče ostalog - nemam pojma.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanimljivo mi je da ti namaz sirevi svi imaju barem par aditiva, ABC niti jedan. Pa zar to nije cudno u najmanju ruku?

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

http://www.hah.hr/pdf/aditivi_hrana_potrosac.pdf

ne bih ulazila u određene sfere poznate u našem društvo - neke stvari moguće su samo kod nas - npr. kupiš brazilsko pile smrznuto za cca 12 kn po kilogramu - tko od nas misli da je to pametno jesti?

ili ako kupiš kobasicu za 20 kn/kg - koliko ima mesa u toj kobasici? ili dimljeni mesni proizvod po 30 kn za kilogram - piše li igdje da je dodana aroma (dima)? ...uglavnom, da ne nabrajam - sastajci se moraju navesti - svi sastojci i aditivi proizvoda koji se stavlja na tržište

ima li onih kojima inspekcija rijeđe kupa na vrata? vjerojatno...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da se javim jer se moja sveki bavi deklaracijama za par uvoznika, uglavnom prehrane: sve s kutije, npr. tjestenine mora biti prevedeno na hrvatski jezik te na deklaraciji moraju biti navedeni svi sastojci, rok trajanja, način pripreme, itd. Kazne su jako visoke (čak i do 50000 kn), ali to ovisi o inspektoru koji dođe u trgovinu, kada pregledava je li sve kako treba (ima i onih koji dave za svaki detalj, pa bez razmišljanja opale kaznu).....

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kupa = kuca

ne znam od kud mi p umjesto c

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

kupa = kuca

ne znam od kud mi p umjesto c

sigurno....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ako vladate njemackim, nabavite si knjige:

autor: Hans-Ulrich Grimm

Die Suppe lügt
    Die schöne neue Welt des Essens;

Die Ernährungslüge: Wie uns die Lebensmittelindustrie um den Verstand bringt;

Die Wahrheit über Käpt'n Iglo und die Fruchtzwerge: Was die Industrie unseren Kindern auftischt;

Echt künstlich: Das Dr. Watson Handbuch der Lebensmittel-Zusatzstoffe

i ugodno vam citanje

ja nisam apriori nepovjerljiva prema institucijama. medutim vodim se (vezano na prehrambenu industriju onim: povjerenje je dobro, kontrola je bolja)
    smatram da nije uredu da se aditivi i slicno tek od odredene granice moraju deklarirati, zato sto mislim da tu cinjenicu jako malo potrosaca zna. tako da oni vjeruju da je u proizvodu samo ono sto je deklarirano.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da ne nabrajam - sastajci se moraju navesti - svi sastojci i aditivi proizvoda koji se stavlja na tržište

To sve stoji da na deklaraciji to sve mora biti. Ne radi se o rjedjem kucanju na vrata, nego na provjeravanju svega, ali ne i toga da li deklaracija odgovara stvarnom proizvodu.

I kad vidim da na majici pise 100% pamuk, a pod rukom osjetim da neeeeema sanse da je 100%, sta na to reci?

Ocigledno su kod nas neke stvari moguce koje ne bi trebale biti :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa

autor: Hans-Ulrich Grimm

Die Suppe lügt
    Die schöne neue Welt des Essens;

Die Ernährungslüge: Wie uns die Lebensmittelindustrie um den Verstand bringt;

Die Wahrheit über Käpt'n Iglo und die Fruchtzwerge: Was die Industrie unseren Kindern auftischt;

Echt künstlich: Das Dr. Watson Handbuch der Lebensmittel-Zusatzstoffe

i ugodno vam citanje

De barem prepricaj za nas koji ne vladamo njemackim

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pravilnik o općem deklariranju i označavanju hrane više nije na snazi. Sada važi Pravilnik o označavanju reklamiranju i prezentiranju hrane:
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/338888.html

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Neki Pravilnici se mjenjaju jer su " prevaziđeni", neki se usklađuju sa pravilima E.U., bilo kako bilo sve se to svodi na isto, kao i stari Pravilnici govore o istim stvarima na drugi način.
    Ovdje je više riječ o tome koliko se poštivaju Pravilnici i da li i tko konttrolira da li ono deklarirano odgovara stvarnom sastavu hrane.
    Netko reče : deklaracija mora biti prevedena, ako je uvoz. Slažem se , postoje deklaracije samo nek netko kaže, u prehrani kad je kome napravljena kontrola te deklaracije. Te analize su skupe i dok ne dođe do nečeg sumnjivog, ne provjerava se.
    Pa zar nije bilo X slučajeva nađenog nečeg nedozvoljenog u hrani
    ( sokovi, mlijeko prah itd.)
    Ja sam osobno mnogo više očekivala od Hrvatske Agencije za hranu, mislila sam da će se ona time baviti.
    Pred sobom imam uvozni keks, ima deklaraciju, preko koje je poljepljena deklaracija na hrvatskom koja nije identična originalnoj deklaraciji, ali bitno je da postoji. Ovdje je u pitanju % i sastav sirovina.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    Neki Pravilnici se mjenjaju jer su " prevaziđeni", neki se usklađuju sa pravilima E.U., bilo kako bilo sve se to svodi na isto, kao i stari Pravilnici govore o istim stvarima na drugi način.
    Ovdje je više riječ o tome koliko se poštivaju Pravilnici i da li i tko konttrolira da li ono deklarirano odgovara stvarnom sastavu hrane.
    Netko reče : deklaracija mora biti prevedena, ako je uvoz. Slažem se , postoje deklaracije samo nek netko kaže, u prehrani kad je kome napravljena kontrola te deklaracije. Te analize su skupe i dok ne dođe do nečeg sumnjivog, ne provjerava se.
    Pa zar nije bilo X slučajeva nađenog nečeg nedozvoljenog u hrani
    ( sokovi, mlijeko prah itd.)
    Ja sam osobno mnogo više očekivala od Hrvatske Agencije za hranu, mislila sam da će se ona time baviti.
    Pred sobom imam uvozni keks, ima deklaraciju, preko koje je poljepljena deklaracija na hrvatskom koja nije identična originalnoj deklaraciji, ali bitno je da postoji. Ovdje je u pitanju % i sastav sirovina.
    Nije identična jer svaka zemlja ima svoje propise. Ako pogledaš i sve one deklaracije na različitim jezicima na pakiranju vidjet ćeš da se i one razlikuju, a njih štampa proizvođač.
    U slučaju da je naveden različiti postotak istog sastojka, na istom proizvodu to prijavi državnom inspektoratu. Oni su dužni postupati po prijavi i ukoliko proizvod nije ispravno deklariran bit će povučen iz trgovine.
    Hranu kao takvu kontrolira proizvođač. U prometu se hrana kontrolira po prijavi, a postoji i određen postotak kontrola koje se obavljaju po slučajnom odabiru. Ne bi baš rekla da se kod nas ništa ne kontrolira.
    Pravilnik onaj koji sam navela je usklađen s propisima u EU i predviđa navođenje aditiva i alergena na deklaraciji. Postoje sastojci koji se ne moraju navoditi, ali to nisu ni aditivi ni alergeni, jer je za njih bitno da stoje na deklaraciji.
    Sumnjive stvari u hrani se nalaze jer postoji kontrola.
    Da li bi se tebi kao proizvođaču koji strogo kontrolira svoj proizvod sviđala ideja da ti svako malo netko šalje isti na raznorazne analize (ipak je to materijalni gubitak).
    Inače analize proizvoda za koje se ustanovi da su ispravni plaća država (proračun, znači svi mi), a za neispravne troškove pokriva proizvođač.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto se mesnih proizvoda tice postoji nesto sto se zove "mesarska sol". Znaci sol s konzervansima. I ima hrpa ljudi koji svoje proizvode za kucnu upotrebu rade s tim.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

gita75 ne bih ovdje polemizirala, ali pratim zakone i pravilnike vezane za hranu od 1975 ( bit će od kad si se ti rodila , znam da su prije bili stroži kriteriji.
    Analize koje se rade na proizvodima koji se nasumce uzimaju, više su to mikrobiološke analize. Nemislim da proizvodi od velikih tvrtki imaju nečeg mimo pravilnika, sve je to u granicama dozvoljenog.
    Ovdje brkamo neke stvari, a to je da li na siru treba biti naznačeno što ga konzervira ili je rađen u kontroliranoj atmosferi, narodski kako može otvoren ne pokvariti se nakon 15 dana, čak ne promjeniti organoleptička svojstva.
    O prijavi nesukladnosti proizvoda ili čudnih kalkulacija našoj inspekciji, nebih komentirala.
    Osobno mi ne smeta što deklaracije nisu identične, proizvod je dobar, samo nisam uspjela dokučiti recepturu, htjela sam sama probati to napraviti

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa da prije su bili stroži kriteriji jer se sve kontroliralo. Danas se puno toga prepušta savjesti proizvođača, jer (valjda u civiliziranom svijetu) kad jednom pukne bruka o nekome taj jako teško ponovno osvaja tržište.
    Kod nas s inspekcijom osim svakakvih problema, postoji i problem naših zakona koji su... teški za tumačenje.
    Ma joj, uopće mi se ne da sad razmišljati, na GO sam .

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U ovom slučaju sira, ne bi ni tražili ono što nije navedeno.
    Prava provjera deklaracije bi bila zaletiti se u proizvodnju i gledati što se trpa i koliko.
    Složili smo se da je danas sve na DPP i povjerenju.
    Odmori se ti kad si već na g.o., pusti deklaracije

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

E da, razmišljam oko ovog sira. Ako je dodano vrhnje, onda treba pisati i ono što bi pisalo na vrhnju.
    Kao npr, kad se dodaje nugat u čokoladu onda u zagradi iza tog nugata piše što je u njemu.
    Valjda u vrnju nema ničeg što bi trebalo biti navedeno. To sam i ja primjetila na domaćim sirevima: vrhnje, sol i niš drugo. Pa valjda je onda tako :/ . Možda je fora u kulturi bakterija za vrhnje...
    Vraćam se sad na GO .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •