Ja se slažem s thaia28...
Bilo da se radi o šifri N97 ili o šifri N98, bolovanje može biti i G0 (preko HZZO-a) i A0 (preko poslodavca). Šifre N97 ili N98 (dakle šifre koje označavaju vrstu bolesti) te preporuku za bolovanje vam piše soc. ginekolog. S time idete doktoru opće prakse koji vam dodaje šifru G0 ili A0 (šifre koje označavaju način isplate bolovanja).
Postoje razlike u mišljenjima doktora opće prakse: oni koji smatraju da trudnoća počinje začećem, će vam staviti šifru G0, a oni koji smatraju da ste trudni tek nakon što to pozitivan test dokaže će vam staviti šifru A0.
Ukoliko dobijete šifru G0, bolovanje će vam biti 100% plaće preko HZZO-a, ali samo ako imate plaću do 4250 kn. Ako imate veću plaću, dobit ćete maksimalno 4250 kn. Postoje poslodavci koji imaju dobar kolektivni ugovor prema kojem će vam oni isplatiti tu razliku između 4250 kn i vaše stvarne plaće (kao recimo izgleda poslodavac od pčelice2009), ali oni su vrlo vrlo rijetki u našoj državi....
Ukoliko dobijete šifru A0, bolovanje vam isplaćuje poslodavac, kao da se radi o običnom bolovanju, a visina bolovanja opet ovisi o kolektivnom ugovoru firme u kojoj radite (prema Zakonu o radu to je 70%, dakle to je zakonski minimum, ali ima firmi koje ovo po kolektivnom ugovoru imaju regulirano povoljnije za zaposlenike, u mojoj firmi je to npr. 90%).

Na kraju, ako imate razumnog doktora opće prakse, možete se s njim dogovoriti što vama više paše. Meni je npr. moj doktor prvo stavio šifru G0. Kad sam ga zamolila da mi je prebaci na A0 (imam plaću veću od 4250 kn), samo se nasmijao, prokomentirao "O, pa vi onda imate dobru plaću!" i bez problema promijenio šifru u A0.